Wykorzystałem podpowiedż i kiszka.Pojechaliśmy we trójkę w Krakowie z ul Karmelickiej na ul Potrzask te same ustawienia automapy różne wersje automapy (3,7,2 3,8,1 3,8.3 ).Najszybszą trasę wyznaczyła wersja 3,7,2 pozostałe 2 wersje wyznaczyły inną trasę (gorszymi drogami).Mapy i program zainstalowany na kartach pamięci.Wersja 3,7,2 poza czkaniem Jadzi pracowała bez zarzutu natomiast nowsze wersje miały problemy takie jak wieszanie się mapy (trzeba wyłączyć mapę i włączyć) lub brak sygnału GPS szukam sygnału lub jesteś poza trasą wyznaczam nową jadąc według wskazań mapy .Jadzia nawigowała płynnie. Myślę że nie warto sugerować instalowania najnowszych wersji programu i pewnie i map bo być może nie są wcale lepsze.Nie buduje się tyle nowych dróg w ciągu roku .Raczej je się przebudowywuje.Forum czytają ludzie którzy są laikami i wierzą w to co piszą zawodowcy i admini działu.
Dodam jeszcze przykład z dnia dziszejszego pojechałem z kolegą do Pińczowa Też MDA III iAM 3,8,2,2.Kraków -Pińczów AM wyznaczyła trasę i dł trasy wynosiła 93km powrót Pińczów -Kraków z tego samego miejsca w to samo miejsce bez zmiany ustawień dł wynosiła 111 km AM wyznaczyła inną trasę niż ta którą przyjechaliśmy.(pomijam szczegół że po 16 km okazało się ze jest przebudowa wiaduktu i musieliśmy zawrócić AM przez 16 km wyznaczała nową trasę dopiero w Pińczowie wyznaczyła ta trasę którą przyjechaliśmy z Krakowa.)Problemem nie jest przebudowa wiaduktu tylko dłuższa trasa. Wiem ,że zmieniłem trochę temat.
Pozdrawiam
Do porównań, aby były rzetelne musiałbyś mieć:
-3 takie same urządzenia, z takim samym oprogramowaniem, do tego
-3 takie same GPS, i
-3 różne programy AM,
przy czym wszystkie musiałyby mieć dokładnie tak samo ustawione wszystkie parametry tych map jak i dokładnie takie same bazy POI z ustawieniem ostrzegania, itd itp, nie wspomnę tu o takich samych kartach pamięci, i takich samych pojemności pamięci RAM i ROM. We wszystkich urządzeniach musiałyby być dokładnie te same mapy AM np. "n"
Nie wierzę, więc w to, że nowszy program był gorszy od starszego.
Nie piszesz nić o samych mapach,
Bawię się AM już prawie rok, zmieniałem za każdym razem na nowszą wersję i nidy mi się nie zdarzyło, aby nowsza była w czymś gorsza od poprzedniej, a wręcz przeciwnie. Chyba o to chodzi w nowszym oprogramowaniu.
Co do samych map, to fakt że przy nowszych mapach, "n" do domu AM prowadzi mnie przez Las albo przez drogę osiedlową. To, dlatego że koniec i początek trasy może być obliczany nie po drogach głównych, lub tez akurat w moim przypadku AM nie ma rozróżnienia m mojej dzielnicy na drogi osiedlowe i główne. Nie wspomnę tu o drogach krótkich, które nie działają.
Wbrew pozorom w ostatnim czasie otwieranych jest dość dużo nowych dróg.
Polecam nowe oprogramowanie nowym użytkownikom. Jest lepsze, zawiera wszelkie poprawki a mapy są dokładniejsze.
Na MDA3 najlepiej będzie pracować AM 3.8.3.3 a pewnie za (jakiś nieprzewidziany czas) AM4.0