Automapa 3.8.1 czy 3.8.2

• 13 Odpowiedzi
  • 2742 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Automapa 3.8.1 czy 3.8.2
« dnia: Listopad 08, 2005, 00:23:37 »
Witam
Proszę mi doradzić która wersja Automapy 3.8.1 czy 3.8.2 będzie lepiej pracować na MDa III .

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
Automapa 3.8.1 czy 3.8.2
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 08, 2005, 23:26:40 »
Mysle ze warto zainstalowac nawet 3.8.3.3 :)

Automapa 3.8.1 czy 3.8.2
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 09, 2005, 08:52:27 »
Dzięki za podpowiedz.

Automapa 3.8.1 czy 3.8.2
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 11, 2005, 23:30:44 »
Wykorzystałem podpowiedż i kiszka.Pojechaliśmy we trójkę w Krakowie z ul Karmelickiej na ul Potrzask te same ustawienia automapy różne wersje automapy (3,7,2   3,8,1   3,8.3 ).Najszybszą trasę wyznaczyła wersja 3,7,2 pozostałe 2 wersje wyznaczyły inną trasę (gorszymi drogami).Mapy i program zainstalowany na kartach pamięci.Wersja 3,7,2 poza czkaniem Jadzi pracowała bez zarzutu natomiast nowsze wersje miały problemy takie jak wieszanie się mapy (trzeba wyłączyć mapę i włączyć) lub brak sygnału GPS szukam sygnału lub jesteś poza trasą wyznaczam nową jadąc według wskazań mapy .Jadzia nawigowała płynnie. Myślę że nie warto sugerować instalowania najnowszych wersji programu i pewnie i map bo być może nie są wcale lepsze.Nie buduje się tyle nowych dróg w ciągu roku .Raczej je się przebudowywuje.Forum czytają ludzie którzy są laikami i wierzą w to co piszą zawodowcy i admini działu.
Dodam jeszcze przykład z dnia dziszejszego pojechałem z kolegą do Pińczowa Też MDA III iAM 3,8,2,2.Kraków -Pińczów AM wyznaczyła trasę i dł trasy wynosiła 93km powrót Pińczów -Kraków z tego samego miejsca w to samo miejsce bez zmiany ustawień dł wynosiła 111 km AM wyznaczyła inną trasę niż ta którą przyjechaliśmy.(pomijam szczegół że po 16 km okazało się ze jest przebudowa wiaduktu i musieliśmy zawrócić AM przez 16 km wyznaczała nową trasę dopiero w Pińczowie wyznaczyła ta trasę którą przyjechaliśmy z Krakowa.)Problemem nie jest przebudowa wiaduktu tylko dłuższa trasa. Wiem ,że zmieniłem trochę temat.
Pozdrawiam  

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
Automapa 3.8.1 czy 3.8.2
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 12, 2005, 00:15:16 »
Cytat: superplus2
Dodam jeszcze przykład z dnia dziszejszego pojechałem z kolegą do Pińczowa Też MDA III iAM 3,8,2,2.Kraków -Pińczów AM wyznaczyła trasę i dł trasy wynosiła 93km powrót Pińczów -Kraków z tego samego miejsca w to samo miejsce bez zmiany ustawień dł wynosiła 111 km AM wyznaczyła inną trasę niż ta którą przyjechaliśmy.
A możesz podać punkty startu/mety w Krakowie i w Pińczowie?

*

Offline corona

• 251
Automapa 3.8.1 czy 3.8.2
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 12, 2005, 00:33:07 »
Cytat: superplus2
Wykorzystałem podpowiedż i kiszka.Pojechaliśmy we trójkę w Krakowie z ul Karmelickiej na ul Potrzask te same ustawienia automapy różne wersje automapy (3,7,2   3,8,1   3,8.3 ).Najszybszą trasę wyznaczyła wersja 3,7,2 pozostałe 2 wersje wyznaczyły inną trasę (gorszymi drogami).Mapy i program zainstalowany na kartach pamięci.Wersja 3,7,2 poza czkaniem Jadzi pracowała bez zarzutu natomiast nowsze wersje miały problemy takie jak wieszanie się mapy (trzeba wyłączyć mapę i włączyć) lub brak sygnału GPS szukam sygnału lub jesteś poza trasą wyznaczam nową jadąc według wskazań mapy .Jadzia nawigowała płynnie. Myślę że nie warto sugerować instalowania najnowszych wersji programu i pewnie i map bo być może nie są wcale lepsze.Nie buduje się tyle nowych dróg w ciągu roku .Raczej je się przebudowywuje.Forum czytają ludzie którzy są laikami i wierzą w to co piszą zawodowcy i admini działu.
Dodam jeszcze przykład z dnia dziszejszego pojechałem z kolegą do Pińczowa Też MDA III iAM 3,8,2,2.Kraków -Pińczów AM wyznaczyła trasę i dł trasy wynosiła 93km powrót Pińczów -Kraków z tego samego miejsca w to samo miejsce bez zmiany ustawień dł wynosiła 111 km AM wyznaczyła inną trasę niż ta którą przyjechaliśmy.(pomijam szczegół że po 16 km okazało się ze jest przebudowa wiaduktu i musieliśmy zawrócić AM przez 16 km wyznaczała nową trasę dopiero w Pińczowie wyznaczyła ta trasę którą przyjechaliśmy z Krakowa.)Problemem nie jest przebudowa wiaduktu tylko dłuższa trasa. Wiem ,że zmieniłem trochę temat.
Pozdrawiam  

Do porównań, aby były rzetelne musiałbyś mieć:
-3 takie same urządzenia, z takim samym oprogramowaniem, do tego
-3 takie same GPS, i
-3 różne programy AM,
przy czym wszystkie musiałyby mieć dokładnie tak samo ustawione wszystkie parametry tych map jak i dokładnie takie same bazy POI z ustawieniem ostrzegania, itd itp, nie wspomnę tu o takich samych kartach pamięci, i takich samych pojemności pamięci RAM i ROM. We wszystkich urządzeniach musiałyby być dokładnie te same mapy AM np. "n"
Nie wierzę, więc w to, że nowszy program był gorszy od starszego.
Nie piszesz nić o samych mapach,
Bawię się AM już prawie rok, zmieniałem za każdym razem na nowszą wersję i nidy mi się nie zdarzyło, aby nowsza była w czymś gorsza od poprzedniej, a wręcz przeciwnie. Chyba o to chodzi w nowszym oprogramowaniu.

Co do samych map, to fakt że przy nowszych mapach, "n" do domu AM prowadzi mnie przez Las albo przez drogę osiedlową. To, dlatego że koniec i początek trasy może być obliczany nie po drogach głównych, lub tez akurat w moim przypadku AM nie ma rozróżnienia m mojej dzielnicy na drogi osiedlowe i główne. Nie wspomnę tu o drogach krótkich, które nie działają.

Wbrew pozorom w ostatnim czasie otwieranych jest dość dużo nowych dróg.
Polecam nowe oprogramowanie nowym użytkownikom. Jest lepsze, zawiera wszelkie poprawki a mapy są dokładniejsze.

Na MDA3 najlepiej będzie pracować AM 3.8.3.3 a pewnie za (jakiś nieprzewidziany czas) AM4.0

Automapa 3.8.1 czy 3.8.2
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 12, 2005, 08:38:28 »
Współrzędnych nie znam.W Krakowie była to ulica Karmelicka a w Pińczowie Piłsudskiego parking przy kościele.Mapy w wersji 3,7,2 to m a w pozostałych wersjach to n .Porównaliśmy nr budynków na ul.Potrzask w Krakowie i w wersji m i n są te same nic ni jest dodane.Ustawienia w AM były te same ,karty różne ,GPS  takie same.Tak jak zauważyłeś -corona- wersja 3,7,2 m prowadziła drogami głównymi pod wskazany nr budynku a nowsze wersje drogami osiedlowymi przy tych samych ustawieniach już od połowy tarsy(trasa ok15km).Nie chodzi mi o narzekanie na zły produkt tylko o opinie tych co z AM korzystają ,czy potwierdzą to co napisałem.Chcę kupić dla siebie AM i zbieram opinie i chyba poczekam na wersję 4,0.

*

• 6498
Automapa 3.8.1 czy 3.8.2
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 12, 2005, 10:57:04 »
Superplus, faktycznie - masz rację.

Routing z Krakowa do Pińczowa, przy ustawieniach trasy szybkiej po drogach głównych oraz krajowych (nie dotyczy początku/końca) z niewiadomych powodów łamie zadaną regułę i w Wodzisławiu każe skręcić na drogę lokalną na ok. 6 km, by dojechać z E-77 do drogi nr 768.

W odwrotną stronę (Pińczów - Kraków) już trzyma się zasad i trasa wytyczona jest tylko według tych założeń. Stąd droga jest dłuższa o ok. 15 km (zależy gdzie precyzyjnie umieścimy start i koniec).

Oczywiście, tak być nie powinno, bo program nie może w dowolny, wybiórczy sposób respektować zadanych przez użytkownika założeń.
Tym bardziej, że różnica w długości przekracza tu 10%.

Zgłaszam problem do AM.

Co do tego nieszczęsnego wiaduktu. Teoretycznie cały odcinek Pińczów-Kije jest zamknięty dla ruchu tranzytowego (budowa obwodnicy miasta Kije i połączenie jej tymże wiaduktem z drogą nr 766) i powinny tam jakieś znaki stać już od wyjazdu z Pińczowa.

Tę sytuację (zawracania spod przeszkody) zlikwiduje dopiero dobry serwis traffic info, który uniemożliwi wyznaczenie trasy po zablokowanej drodze.
Wtedy faktycznie będzie można jeździć "w ciemno", nie patrząc na ustawione po drodze ewentualne ostrzeżenia o utrudnieniach.

Co do trasy Karmelicka->Potrzask w CKMK - nie wypowiadam się, bo w Krakowie znam tylko Rynek. I to słabo...

Automapa 3.8.1 czy 3.8.2
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 13, 2005, 17:05:38 »
Co do wiaduktu to wiadomo że AM nie może wiedzieć o przebudowie i to jest normalne .Były też znaki że za 8km jest zakaz ruchu i po 8km znowu znak że za następne 8km jest zakaz ruchu czyli łącznie za 16km ale nic nie pisało o remoncie drogi tylko o zakazie ruchu i myśleliśmy że to jakaś pozostałość po chwilowym wyłączeniu drogi.Dziwne było to że po zawróceniu AM nie mogła wyznaczyć nowej trasy przez te 16km .Wyznaczyła dopiero po dojechaniu do Pińczowa trasę która przyjechaliśmy.

*

• 6498
Automapa 3.8.1 czy 3.8.2
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 13, 2005, 18:02:33 »
Prawdopodobnie nie tyle nie mogła wyznaczyć nowej trasy, ile usiłowała zawrócić Cię na trasę wyznaczoną właśnie przez Kije.
I to jest normalne dla progarmów nawigacyjnych. Bo, skoro program nie wie, że ta trasa jest niemożliwa do przejechania, a wyznacznie innej (spełniającej warunki "tylko po drogach głównych") byłoby wg. niego dużo mniej racjonalne, to z uporem maniaka "nawraca Cię na dobrą drogę", aż do momentu, w którym staję się to niezasadne (z punktu widzenia logiki optymalnego routingu).

Wyjścia są dwa. O jednym pisałem (serwis traffic info blokujący takie odcinki), zaś drugi, to opcja trasy alternatywnej, której AM nie posiada.
W opisywanym przez Ciebie przypadku pewnie by się przydała. Przyznam, że mimo używania programów dysponujących taką możliwością, nigdy "nie udało mi się" z niej skorzystać. Jeśli wyznaczałem trasy alternatywne, to raczej z ciekawości i zwykle te trasy, szczególnie pozamiejskie,  wydawały mi się trochę hmmm... egzotyczne.

Raczej byłbym chyba za dobrym serwisem traffic info & re-routing.

*

Offline jadsadah

• **
  • 127
  • Sprzęt: Eten X800, HTC HD
Automapa 3.8.1 czy 3.8.2
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 13, 2005, 18:29:06 »
Czy ktokolwiek ma wiarygodne informacje kiedy ew. w Polsce mozemy sie spodziewac wprowadzenia tego typu serwisow (traffic info) ?

*

• 6498
Automapa 3.8.1 czy 3.8.2
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 13, 2005, 23:51:56 »
Jak pisała tu ekipa poi.mobilne.net, nowe wcielenie serwisu ma zawierać m.in.: "szybką synchronizację POI, Traffic, Pogodę, Śledzenie, Społeczność i wiele innych."
Kiedy? - pewnie wraz z udostępnieniem wersji 4. AutoMapy.
Jak będzie funkcjonalność traffic info? Pan Bóg jeden wie. To o czym mowa była wyżej w kwestii nieprzejezdnych odcinków jest akurat banalnie proste do implementacji.

Automapa 3.8.1 czy 3.8.2
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 14, 2005, 23:47:14 »
Cytat: Moi
Jak pisała tu ekipa poi.mobilne.net, nowe wcielenie serwisu ma zawierać m.in.: "... Traffic..."

A niby skąd ma sie ta wiedza wziąc w systemie? I jak ma byc dostarczana do odbiornikow? Mało kto posiada moduł TMC w swoim radiu/GPSie itd. a bez bieżącej informacji na temat utrudnień, korków, wypadków nie ma co mówic o obsłudze traffic'u.
No chyba, że na zasadzie kalendarzowej - "mamy kolejny długi weekend. zakopianka od myslenic do zakopanego - srednia predkosc pojazdow 20 km/h"

*

• 6498
Automapa 3.8.1 czy 3.8.2
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 15, 2005, 00:04:36 »
A kto ich tam wie co miałby np. (nowy?) AMPOISync synchronizować w nowym wcieleniu AM.
Podobnie przecież działa TT Traffic.