Wracam do sygnalizowanego już wcześniej problemu typu "Nie można wyznaczyć trasy na mapie Warszawa. Trasa będzie prowadzona według danych z mapy Polska":
Udało mi się namierzyć jedno z miejsc, w których ten problem występuje, a przy okazji -
program wypada z trasy podczas nawigacji, mimo że ślad GPS dokładnie zgadza się z siatką drogi!!!Proponuję wykonać następujące doświadczenie, do którego niezbędne będą mapy Warszawy i Polski oraz przygotowane przeze mnie pliki:
Pobierz plik zip 42 KB.
1. Wczytujemy trasę "Trasa OK.tam". Odtwarzamy nagrany ślad GPS "Trasa.gps". Obserwujemy zachowanie programu. Wszystko przebiega prawidłowo.
2. Wczytujemy trasę "Trasa BAD.tam". Podczas wczytywania trasy na ekranie wyświetlany jest wspomniany wyżej komunikat o błędzie. Tak na prawdę ta trasa jest dokładnie z tego samego punktu co poprzednia tyle tylko, że jest dłuższa - najprawdopodobniej poza magiczny punkt kiedy musi zostać poprowadzona na obu mapach. Odtwarzamy dokładnie ten sam nagrany ślad GPS "Trasa.gps". I tu, oprócz komunikatu o błędzie obserwujemy następujące ciekawostki: program podczas nawigacji praktycznie co chwilę wyświetla komentarz "Rozglądam się..." a w momencie skrętu w prawo na obwodnicę Radzymina - wypada z nawigacji "Jesteś poza trasą"...
Poniżej, na zbliżeniu, widać istotne różnice w położeniu wytyczonej trasy (niebieski kolor) w stosunku do siatki ulic w obu wypadkach:

Nie sprawdzałem co się stanie w sytuacji kiedy dysponowałbym jedynie mapą Polski (bez Warszawy). Czy również program wypadnie z nawigacji?

A przy okazji ciekawostka:
Okazuje się, że mapa Warszawy znacząco wykracza poza granice administracyjne i jest "sztucznie" obcinana do tych granic w momencie kiedy użytkownik nie posiada mapy Polski... Rozumiem, że potrzebne są "zakładki", ale dlaczego nie udostępniać tych obszarów użytkownikom nie posiadającym mapy Polski?