Auto Mapa - Wariuje i to wtedy kiedy najbardziej jej potrzeba

• 28 Odpowiedzi
  • 8785 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Witam

Wczoraj miałem zaplanowanych kilka spotkań w Warszawie, w różnych dzielnicach. Nie znam zbyt dobrze tego miasta więc zdałem się na AutoMapę. Jak się później okazało - bez sensu... Mapę zainstalowaną mam na karcie micro sd w urządzeniu MIO K70, przez ostatnie pół roku wszystko działało jak należy aż do wczoraj - kiedy najbardziej jej potrzebowałem.

Do rzeczy:  :]

Dojeżdżam do Warszawy i w pewnej chwili - BACH ! Zniknęła mi mapa i pojawił się napis, że brak szczegółów mapy. Zatrzymałem się - oddalam mapkę i co widzę? "PRZENIOSŁO MNIE DO NIEMIEC !!!" AutoMapa zwariowała całkowicie. Jestem na wjeździe do Wawy a na AutoMapie jestem w Niemczech (zainstalowaną mam tylko mapę Polski). Sprawdzam siłę sygnału GPS i w 4 kratkach jest na zielono. Nic nie mogę przestawić i ustawić..bo ciągle uparcie "tkwię" w Niemczech. Nie pomaga resetowanie sprzętu, wyciąganie baterii i karty z urządzenia. Po odpaleniu - nadal "siedzę" w Niemczech... Czas ucieka, spotkania się zbliżają.. a Ja siedzę jak ciołek przy AutoMapie i ona uparcie "trzyma mnie" w tym samym punkcie - w środkowych Niemczech...

W tym przypadku sprawdził się plan B - stara i poczciwa mapa PAPIEROWA!!! Produkt (AutoMapa) za który zapłaciłem i któremu zaufałem ..w bardzo ważnym dla mnie momencie okazał się g... WART.

Czy ktoś z Was miał podobne cyrki?

Jeśli tak..to może wiecie co z tym robić jak znowu "Hołek" wybierze się na wakacje  :mrgreen:  i przestanie Wam pomagać w trudnych chwilach na drodze... ?

Pozdrawiam  :ok:

*

Offline Darkph

• 493
Odp: Auto Mapa - Wariuje i to wtedy kiedy najbardziej jej potrzeba
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 14, 2010, 09:35:38 »
Jedyne to co mogę na przyszłość zaproponować to mieć przy sobie kopie Automapy na zapasowej karcie pamięci.
(O ile uszkodziła się karta pamięci )

*

Offline krakowiak54

• *
  • 54
  • Sprzęt: Mio A701, HTC Touch Pro, Samsung S3mini, Xperia Z3
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 14, 2010, 09:48:46 »
Moim skromnym zdaniem to chyba pamięć nawaliła lub moduł GPS.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 14, 2010, 09:48:56 »
Masz jakikolwiek inny program w którym widać Twoją pozycję GPS?
Gdybyś miał to mógłbyś sprawdzić jaką pokaże pozycję i czy przypadkiem nie taką samą jak AM.
Bo w tym przypadku szanse na błąd AutoMapy oceniam na mniej niż 10%.
Za to na ponad 90% oceniam prawdopodobieństwo błędu odbiornika GPS.

Obecnie mamy pełnię lata, czy przypadkiem Twój sprzet nie był narażony na pracę w pełnym słońcu?
Moze po prostu przegrzał się i przestał stabilnie pracować?
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 14, 2010, 10:11:07 »
Masz jakikolwiek inny program w którym widać Twoją pozycję GPS?
Gdybyś miał to mógłbyś sprawdzić jaką pokaże pozycję i czy przypadkiem nie taką samą jak AM.
Bo w tym przypadku szanse na błąd AutoMapy oceniam na mniej niż 10%.
Za to na ponad 90% oceniam prawdopodobieństwo błędu odbiornika GPS.

Obecnie mamy pełnię lata, czy przypadkiem Twój sprzet nie był narażony na pracę w pełnym słońcu?
Moze po prostu przegrzał się i przestał stabilnie pracować?

Zapomniałem dodać, że było to ok godziny 21, więc o słońcu nie mogło być mowy...
Co do innych programów to - nie mam...
Być może masz rację, że coś się stało z odbiornikiem (ale jak wspomniałem pokazywał dobry sygnał GPS) i jest to nowe urządzenie.. (nowe co prawda też się psują)...

Jestem bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie...

*

Offline damkol

• 837
  • Tajne przez poufne.
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 14, 2010, 10:26:07 »
Zwalasz winę na Automapę, ale nie masz pewności że to ona właśnie nawaliła.
Zdarzyło mi się na HTC Diamond, że Automapa i Gpscyclecomp "przeniósł" moją pozycję o jakieś 650km na wschód
i śledził ją przez dobre parę godzin. Nie pomagał restart programu ani telefonu.
Bardzo podobną sytuację miałem w Larku, pozycja uciekała w bok na parę minut. Dość ciekawie to wyglądało
na zapisie trasy.
Proponuję oprócz Automapy zainstalować sobie coś innego, chociażby program który pokazuje tylko samą pozycję.
Lost in universe.

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 14, 2010, 10:27:15 »
Sprawdź w domu po powrocie. Może się naprawiło. Jeżeli nie sprawdź jakie współrzędne podaje GPS.

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 14, 2010, 10:45:10 »
Witam
Wczoraj miałem zaplanowanych kilka spotkań w Warszawie, w różnych dzielnicach.
Zapomniałem dodać, że było to ok godziny 21, więc o słońcu nie mogło być mowy...
noc pełna spotkań w warszawie...  nieźle
tDojeżdżam do Warszawy i w pewnej chwili - BACH ! Zniknęła mi mapa i pojawił się napis, że brak szczegółów mapy. Zatrzymałem się - oddalam mapkę i co widzę? "PRZENIOSŁO MNIE DO NIEMIEC !!!" AutoMapa zwariowała całkowicie. Jestem na wjeździe do Wawy a na AutoMapie jestem w Niemczech (zainstalowaną mam tylko mapę Polski). Sprawdzam siłę sygnału GPS i w 4 kratkach jest na zielono. Nic nie mogę przestawić i ustawić..bo ciągle uparcie "tkwię" w Niemczech. Nie pomaga resetowanie sprzętu, wyciąganie baterii i karty z urządzenia. Po odpaleniu - nadal "siedzę" w Niemczech... Czas ucieka, spotkania się zbliżają.. a Ja siedzę jak ciołek przy AutoMapie i ona uparcie "trzyma mnie" w tym samym punkcie - w środkowych Niemczech... 

Raz tak się stało że automapa teleportowała mnie na Ukrainę :) objawy jak u kolegi
fix był jak trzeba - kilka zielonych a sprzęt na pewno nie był przegrzany, na marginesie dodam że była to Omnia.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 14, 2010, 10:47:29 wysłana przez jachraniak »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 14, 2010, 10:57:02 »
Cytat: flymike
To na razie zdarzyło się raz i nie wiadomo czy się powtórzy.
Ale gdyby się powtórzyło, warto mieć jakikolwiek inny program,
który potrafi pokazać współrzedne, np. VisualGPS
To Cię nie doprowadzi w zastępstwie do celu, ale jeśli pokaże współrzędne takie jak AM
będziesz wiedział, że to nie wina AM, tylko odbiornika GPS,
a gdyby sytuacja zaczęła się powtarzać, że trzeba sprzęt oddać do naprawy.
Gdyby pokazał prawidłowe współrzędne, (w co bardzo wątpię), a AM nadal by 'wariowała'
możesz wtedy zwalać na nią winę.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 14, 2010, 10:58:52 »
Poprę któregoś z "przdpiśćców"   :E   Trzeba mieć inny program do obsługi gps'a  (np. VisualGPS ce ) żeby można było zwalić winę na AM lub na chipset .

ps. Niedawno larki miały problem z softem i przez tydzień nie pokazywały pozycji  :-|
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 14, 2010, 11:25:48 »
Zwalasz winę na Automapę, ale nie masz pewności że to ona właśnie nawaliła.
Zdarzyło mi się na HTC Diamond, że Automapa i Gpscyclecomp "przeniósł" moją pozycję o jakieś 650km na wschód
i śledził ją przez dobre parę godzin. Nie pomagał restart programu ani telefonu.
Bardzo podobną sytuację miałem w Larku, pozycja uciekała w bok na parę minut. Dość ciekawie to wyglądało
na zapisie trasy.
Proponuję oprócz Automapy zainstalować sobie coś innego, chociażby program który pokazuje tylko samą pozycję.

Racja... być może zbyt radykalnie wszystko zwaliłem na automapę nie dopuszczając myśli, że NOWY MIO K70 (nie taki najtańszy) może w normalnych warunkach (brak słońca, wilgoci itd..) .. zafiksować...

Zaopatrzę się w inny i dodatkowy programik który tu polecacie...  I z pewnością będę podchodził z bardziej ograniczonym zaufaniem do tego typu sprzętów, mając w kieszeni za fotelem poczciwą papierówkę :))

A mam jeszcze jedno pytanie:

Gdybym chciał kupić inne urządzenie to co możecie polecić ?
Co najlepiej funkcjonuje i sprawuje się w Polsce z AutoMapą?

Nie zależy mi na dodatkowych "bajerach" (filmy, muzyka, internet itd..) ale skupiłbym się na dobrej antenie i szybkim urządzeniu do nawigacji... Macie jakieś swoje typy ?

NawRoad ?
Clarion ?
Medion ?
Garmin ?

...a może jeszcze coś innego ?

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 14, 2010, 11:28:56 »
... ps. Niedawno larki miały problem z softem i przez tydzień nie pokazywały pozycji  :-|
Rok temu  :P  :wink:
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline as007

• *
  • 86
  • Overclocker
  • Sprzęt: Nexus 4 / ZTE Grand X IN / SGTab 2 7.0
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 14, 2010, 11:42:21 »
Ja polecam Garmina. Powiedz jeszcze do jakiej kwoty ma być sprzęt, i czy ma być to typowa nawigacja samochodowa, czy też np: turystyczna.

« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 14, 2010, 11:50:03 »
Ja polecam Garmina. Powiedz jeszcze do jakiej kwoty ma być sprzęt, i czy ma być to typowa nawigacja samochodowa, czy też np: turystyczna.

Hi...
Sprzęt najlepiej do kwoty 1000 zł i sprzęt do nawigacji typowo samochodowej...

Miałem wcześniej Garmina COLORADO to zjadał baterie jak szalony i się wieszał....

:)

*

Zachu

« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 14, 2010, 12:25:26 »
Co najlepiej funkcjonuje i sprawuje się w Polsce z AutoMapą?
NawRoad ?
Clarion ?
Medion ?
Garmin ?
Jako posiadacz Garmina powinieneś wiedzieć  jak zainstalować AM na nuvim.
Miałem wcześniej Garmina COLORADO to zjadał baterie jak szalony i się wieszał....
Od tamtej pory dużo się zmieniło: Garmin Colorado GPS Wiki

Proponuję coś za 45zł Atlas samochodowy 1:200 000 dla profesjonalistów. Wydanie II 2010

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 14, 2010, 13:11:06 »
Jeśli tak..to może wiecie co z tym robić jak znowu "Hołek" wybierze się na wakacje  :mrgreen:  i przestanie Wam pomagać w trudnych chwilach na drodze... ?

Ja mam na wszelki wypadek zainstalowany MapaMap  :mrgreen:
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline RUKAT

• 2388
« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 14, 2010, 18:00:25 »
... ps. Niedawno larki miały problem z softem i przez tydzień nie pokazywały pozycji  :-|
Rok temu  :P  :wink:
To dawno :-? :grin:

*

Offline Rajmek

• 1224
  • Sprzęt: Galaxy S6 Edge+ (wersja 6.0.1)
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 14, 2010, 22:08:48 »
flymike  jak nie masz drugiego programu nawigacyjnego ,to wystarczy GPS2day.Sprawdzisz wtedy co nawala AM czy GPS

http://www.freewareppc.com/travel/gps2day.shtml

« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 15, 2010, 21:50:50 »
Dzis mi pokazało pozycje w rosji.... predkosc 256km/h a byłem w czestochowie i stałem:)....

HTC HD2 automapa 6.5.0 a 1006...

softreset pomógł

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 15, 2010, 22:17:02 »
Co do innych programów to - nie mam...
Być może masz rację, że coś się stało z odbiornikiem (ale jak wspomniałem pokazywał dobry sygnał GPS) i jest to nowe urządzenie.. (nowe co prawda też się psują)...

Kiedys chyba jeszcze na Kaiserze tak mialem. Na poczatku myslalem, ze mapa w AM mi sie sypnela (licencja), ale okazalo sie, ze to odbiornik GPS cos nawalil, bo w kazdym programie pokazywal zla pozycje. U mnie wystarczylo zrobic soft reset.

*

Offline robertpiaty

• **
  • 101
  • Sprzęt: Cruser Alpha B50
« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 16, 2010, 07:04:35 »
Mi AM 6.5.0 na trasie Pruszków (woj. mazowieckie) - Baborów (woj. opolskie) bez przerwy przeliczał trasę i zanim dojechałem do "gierkówki" przełączyłem się na MapęMap (Lark 35.7) bo nie dało się z tego korzystać i szlak mnie trafił :-| Po powrocie do domu odpaliłem tę samą trasę i uruchomiłem jej demo - sytuacja się powtórzyła więc nie ma możliwości o błędach odczytu fixa.

Nasmarowałem maila do suportu i otrzymałem standardową odpowiedź "proszę wyłączyć synchronizację czasu, traffic itp. itd.". Powyłączałem wszystkie bajery i nadal co parę sekund mam przeliczaną trasę. Podirytowała mnie ta odpowiedź i sam się wziąłem za testowanie aby namierzyć "babola". Okazało się że po wykasowaniu wszystkich blokad (blokady pobrane z Miplo) Trasa->blokady->skasuj widoczne AM hula z włączoną synchronizacją czasu i traffic. Wprowadziłem testowo 2 własne blokady i AM ominęła zablokowane odcinki i nie przeliczała trasy :P Zatem znalazłem sposób na dziada choć jest on "spartański". Napisałem o swoim odkryciu do nich i otrzymałem odpowiedź:
Witamy

Cala seria larkow 35.x ma problem z pojawianiem sie klepsydry co minute i rekalkulacja trasy. Niestety nie testowalismy tego urzadzenia i nie wiemy jak to ominac.
Wydaje mi się, że jest gdzieś naniesiona w Miplo jakaś blokada, która wywala u mnie AM w kosmos  :-|

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #21 dnia: Lipiec 16, 2010, 10:41:01 »
Napisałem o swoim odkryciu do nich i otrzymałem odpowiedź:
Witamy

Cala seria larkow 35.x ma problem z pojawianiem sie klepsydry co minute i rekalkulacja trasy. Niestety nie testowalismy tego urzadzenia i nie wiemy jak to ominac.

To jakaś cienka wymówka supportu, ja to samo miałem w Mio P550. Pomógł softreset PDA.
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline krakowiak54

• *
  • 54
« Odpowiedź #22 dnia: Lipiec 16, 2010, 11:37:25 »
AutoMapa wycofała się z wspieraniem Larka - ale twierdzą, że mimo to powino sie dać jeździć z nią na tym sprzęcie

*

Offline robertpiaty

• **
  • 101
« Odpowiedź #23 dnia: Lipiec 16, 2010, 12:17:09 »
To jakaś cienka wymówka supportu, ja to samo miałem w Mio P550. Pomógł softreset PDA.

Niestety u mnie softreset nie pomaga.

AutoMapa wycofała się z wspieraniem Larka - ale twierdzą, że mimo to powino sie dać jeździć z nią na tym sprzęcie

Ja mam AM Europa i licencja kończy mi się dopiero w marcu. Będę wtedy kupował nowe urządzenie z mapą (ten lark jest moją pierwszą nawigacją i apetyt rośnie w miarę jedzenia). Po tym jak AM traktuje swoich klientów grubo się zastanowię czy ponownie wybrać AM

*

Offline RUKAT

• 2388
« Odpowiedź #24 dnia: Lipiec 16, 2010, 12:35:22 »
Dlaczego ma nie działać  :-?  "wycofała się z wspierania" oznacza tylko że jak zadzwonisz z problemem do supportu to Ci powiedzą : goń się leszczu (a raczej grzeczniej ale w tym samym sensie  :E )  ale nie znaczy że AM będzie miała jakieś antylarkowe zabezpieczenia

*

Offline robertpiaty

• **
  • 101
« Odpowiedź #25 dnia: Lipiec 16, 2010, 12:46:27 »
Dlaczego ma nie działać  :-?  "wycofała się z wspierania" oznacza tylko że jak zadzwonisz z problemem do supportu to Ci powiedzą : goń się leszczu (a raczej grzeczniej ale w tym samym sensie  :E )  ale nie znaczy że AM będzie miała jakieś antylarkowe zabezpieczenia

I mi tak właśnie powiedzieli - na szczęście od piratów mnie w mailu nie wyzwali. :ohreally:

*

Offline WWoytek

• 329
  • TomTom Go Mobile Android
  • Sprzęt: Xiaomi Redmi Note 4X
« Odpowiedź #26 dnia: Lipiec 16, 2010, 13:44:47 »
Po tym jak AM traktuje swoich klientów grubo się zastanowię czy ponownie wybrać AM

HEHEHEHE i tak wybierzesz AM bez zastanawiania się   :) :wink: :ok: :D :grin:
« Ostatnia zmiana: Lipiec 16, 2010, 13:46:22 wysłana przez WWoytek »
->>>----TomTom-Go-Mobile---->

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #27 dnia: Lipiec 16, 2010, 22:49:43 »
Po tym jak AM traktuje swoich klientów grubo się zastanowię czy ponownie wybrać AM

HEHEHEHE i tak wybierzesz AM bez zastanawiania się   :) :wink: :ok: :D :grin:

Ale ponapinać się może :E

*

Offline krakowiak54

• *
  • 54
« Odpowiedź #28 dnia: Lipiec 19, 2010, 11:46:43 »
A ja miałem do czynienia z pomocą AutoMapy i MapaMap - i AM wypada ok w porównaniu do MM. Tak więc ja na pewno odnowie moje prawo do uaktualnień. Co mapa to mapa - AM jest jednak b dobra. Jak się nad nią posiedzi po instalacji to nawet na Larku działa choć na pewno nie jest to to samo co Mio czy inne markowe GPS-y