auto mapa na karcie pamięci i uruchamianie raz w Laptiopie raz w Omnii 2

• 33 Odpowiedzi
  • 13570 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline yarex

• 17
Witam

Mam Samsunga I8000 (Omnia2) oraz laptopa z wbudowanym czytnikiem no i licencje na AM przypisaną do karty a nie do urządzenia, jak teraz zainstalować AM by można ją było odpalić zarówno na Lapku jak i Omni2 przekładając samą kartę?
Zainstalowana przez czytnik AM 6.6.0a beta działa w samej Omni bez problemów.

Zrobiłem to tak, co by spróbować odpalić na PC - zainstalowałem ponownie AM na dysk C bez map co by było szybciej, przegrałem binarkę i dwa pliki z c:\Program Files\Auto Mapa EU na PC do katalogu z AM na karcie w czytniku (pliki tpcAm.exe oraz pliki tpc.pl.data, tpc.data), ale nic z tego, każe załadować ręcznie mapę no i chce się rejestrować od nowa, nie chciałem kombinować (mieszać w licencjach) więc przerwałem ponowna rejestrację.

Da się czy się nie da, przypominam że licencja przypisana do karty? Jak się pierwszy raz rejestrowałem z AM to musiałem przekładać w trakcie instalacji przez czytnik kartę do Omni, tam odpalać AM i znów przekładać do czytnika w lapku by dokończyć instalację, pomimo, że na 100% wybrałem licencje przypisaną do karty (może Omnia/inne PDA inaczej odczytuje ID karty niż Lapek).

Pozdrawiam
Jarek

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
Odp: auto mapa na karcie pamięci i uruchamianie raz w Laptiopie raz w Omnii 2
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 23, 2010, 23:24:38 »
... Da się czy się nie da ...
Nie da się.
Nie z PC.
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline tplewa

• 688
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 23, 2010, 23:31:16 »
Da się czy się nie da, przypominam że licencja przypisana do karty? Jak się pierwszy raz rejestrowałem z AM to musiałem przekładać w trakcie instalacji przez czytnik kartę do Omni, tam odpalać AM i znów przekładać do czytnika w lapku by dokończyć instalację, pomimo, że na 100% wybrałem licencje przypisaną do karty (może Omnia/inne PDA inaczej odczytuje ID karty niż Lapek).

j/w nie uda sie taki numer... Natomiast karta przekladana jest z prostego powodu. Opdala sie AM i zapisuje ona w pliku tekstowym OEMInfo urzadzenia jak i Karty, nastepnie instalator po ponownym wlozeniu karty do czytnika odczytuje z niej ten plik i pozwala wybrac do czego ma byc przypisana licencja... Robione jest to z tego powodu ze instalator na PC nie potrafi wygenerowac sobie OEMInfo dla urzadzenia  jak i karty....

"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

*

Offline piechucki

• **
  • 206
  • Sprzęt: C600>Touch>Zest>Acer S200>V970>Coolpad F1
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 26, 2010, 14:16:43 »
Skontaktuj się z suportem, u mnie działa, ale nie wiem czy mogę "sprzedać" sposób, bo dostałem go właśnie od nich. Nie było żadnych problemów i działa na obu urządzeniach pod warunkiem, że licencja jest przypisana do karty i przekładasz kartę do urządzenia, na którym chcesz korzystać aktualnie z AM.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 26, 2010, 18:12:32 »
... Nie było żadnych problemów i działa na obu urządzeniach ...
Na przenośnym i na PC ?!  :O
Pozdrawiam
Karol

*

Offline mayek

• 281
  • A co to jest GPS ?
  • Sprzęt: HTC ONE S
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 26, 2010, 20:54:20 »
Coś niewierze w to :( zbyt piękne by było prawdziwe, wielu próbowało i im się nie udało.

*

Offline piechucki

• **
  • 206
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 26, 2010, 23:17:41 »
Chcecie wierzcie, chcecie nie wierzcie. Legalna AM z licencją przypisaną DO KARTY (!) i działa

*

Offline Rajmek

• 1224
  • Sprzęt: Galaxy S6 Edge+ (wersja 6.0.1)
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 26, 2010, 23:26:33 »
Żeby wszyscy nie dzwonili do supportu AM,dowiedż się u nich czy możesz ich podpowiedź w tym temacie podawać dalej.Daj znać przynajmniej tylko jaki jest efekt Twojej rozmowy z AM,najwyżej zasypiemy ich mailami  :wink:

*

Offline piechucki

• **
  • 206
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 27, 2010, 00:03:32 »
OK

*

Offline Teodoryk

• **
  • 173
  • Sprzęt: A696, Samsung I9070, Acer 811 3G
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 27, 2010, 00:06:28 »
Cytat ze strony AM:

[I4] Czy AutoMapa na karcie SD może być użyta w innym urządzeniu?

AutoMapa przypisana do karty pamięci, będzie działać na innym urządzeniu z tym samym systemem operacyjnym. Jeżeli system jest inny, konieczne będzie doinstalowanie dodatkowych plików. W tym celu prosimy o kontakt.

Ja sobie sam poradziłem z problemem i działa na dwóch urządzeniach, wystarczyło rozpakować automapa.exe w komputerze  a następnie wyszukać i wgrać na kartę odpowiednie  pliki Am.exe dla urządzeń  których używam. Myślę że nie zdradzam jakiś tajemnych sztuczek ;) Z tego co pamiętam , bo dawno nie używałem tego tricku, to trzeba było za każdym razem na urządzeniu przeprowadzać konfigurację.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 27, 2010, 00:10:51 wysłana przez Teodoryk »

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 27, 2010, 00:47:42 »
... Ja sobie sam poradziłem z problemem i działa na dwóch urządzeniach,...
Na dwóch urządzeniach przenośnych to jedno a na przenośnym i na PC to drugie.
I o to drugie nam chodzi.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline jetsf

• 365
  • Sprzęt: Omnia 2,WM6.5, AM6.12.EU, BT-Q1000XT, GS2 ws 4.0.4
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 27, 2010, 02:11:40 »
Nie sądzę, że Użytkownik o nicku piechucki nie przeczytał tytułu tego wątku.

Jeśli tak, to może wreszcie producent zdecydował się na umożliwienie legalnym użytkownikom -  instalacji AM na urządzeniu przenośnym i komputerze PC (laptop to też PC) - tylko jeszcze oficjalnie tego nie ogłosił.
Nigdy nie uzyskaliśmy odpowiedzi, na podnoszone na tym forum pytania i argumenty dotyczące takiej podwójnej instalacji.
Osobiście, tę niezrozumiałą dla mnie politykę tłumaczyłem sobie faktem, że producent AM nie ma dobrego patentu na rozpoznawanie laptopa i "dużego" PC-ta - w związku z czym, obawia się, że ludzie będą  jeździć z laptopami i netbookami. Przypuszczenie, że ktoś może do samochodu zabierać PC-ta nie mieściła i  mieści mi się w głowie.

Wiem, że odgrzewam stary temat "podwójnej instalacji". Może jednak pojawiło się światełko w tunelu - i trzeba ponowić naciski.
Akurat poddało się MF w sprawie Faktur VAT przesyłanych e-mailem - to może w końcu i Aqurat zmieni zdanie.

*

Offline sp4jkk

• 322
    • http://www.odkurzacze.elk.pl
  • Sprzęt: HTC ONE V, Nokia E51 i E52
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 27, 2010, 14:04:19 »
... Przypuszczenie, że ktoś może do samochodu zabierać PC-ta nie mieściła i  mieści mi się w głowie.

A co powiesz o kierowcach TIRów, którzy to bardzo często mają laptopa w kabinie i na nim nawigację.  :ohreally:
SPV M3100 był, był Samsung Omnia. Była Omnia jest Nokia E51 i E52 oraz HTC ONE V. Do nawigacji jest Lark 50.2.

*

djdavemix

« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 27, 2010, 16:24:08 »
Ależ w czym leży problem? Przecież to wersja box - czyli w danym czasie możemy używać Automapy na jednym urządzeniu. Dziś jeździmy z laptopem a jutro z nawi - wszystko w obrębie jednej licencji przypisanej do karty pamięci. A ten sposób podany jest w FAQ lub w innych zakładkach na stronie AutoMapy.
Wszystko legalnie i bezproblemowo - dla mnie pomocna wersja na notebooka gdy zgłaszam błędy w postaci screenów z opisami, sprawdzam mapę itp.- a tak muszę prosić innych użytkowników o screeny z wątpliwymi licencjami - nie mam uprawnień by jeszcze to weryfikować :)

*

Offline piechucki

• **
  • 206
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 27, 2010, 20:22:25 »
Skoro "ten sposób podany jest w FAQ lub w innych zakładkach na stronie AutoMapy" to ja już nie mam nic do roboty ...

*

djdavemix

« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 27, 2010, 20:26:42 »
Może nie do końca ten sam - idea podobna. Jeśli napisałeś tutorial to zapodaj - a nóż się przyda :)

*

Offline piechucki

• **
  • 206
« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 27, 2010, 20:38:12 »
"Mój" sposób podany mi przez support podał Teodoryk w odpowiedzi nr 9 oczywiście po zainstalowaniu i zarejestrowaniu AM na karcie.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 27, 2010, 20:40:42 »
A jak jest z tym poprawianiem konfiguracji?
Pozdrawiam
Karol

*

Offline piechucki

• **
  • 206
« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 27, 2010, 20:46:03 »
Szczerze mówiąc nie bardzo wiem, o jaka konfigurację chodzi. Może sam Teodoryk coś na ten temat... (?) Ja nie miałem problemów, pamiętam tylko, że "swoje" ustawienia na jednym i drugim urządzeniu musiałem "klepać" za każdym razem, ale poza tym ok.

*

djdavemix

« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 27, 2010, 20:47:08 »
Mimo, że sposób znam u mnie niestety nie działa (Windows 7x64) - kolega wyżej pisze: pliki AM.exe - w moim przypadku chodzi o plik startowy exe na PC (bo po cóż z innych platform) chyba że uruchamiamy z exe'lka który sam rozpozna system. Mimo skopiowania I tak pyta o rejestrację pomimo wskazania ścieżki do mapy na karcie pamięci.

*

Offline piechucki

• **
  • 206
« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 27, 2010, 20:55:45 »
No to wydaje mi się, że powinieneś "zaatakować" support. Ja nie ukrywam, że oprócz uruchomienia na drugim urządzeniu  miałem problemy z wyświetlaniem AM na PPC i z uznaniem muszę przyznać, że pomoc była szybka, konkretna i co ważne skuteczna. Z tym, że ja uruchamiałem na XP (może to ma znaczenie, nie wiem? "dziewicza" instalacja pod Windows CE)

*

djdavemix

« Odpowiedź #21 dnia: Lipiec 27, 2010, 21:02:31 »
W tej chwili nie jest to dla mnie az tak istotne ale jeśli nie dam rady to ich o to zapytam. Instalacja na karcie micro jest świeżutka z dzisiaj (beta 2 wersji 6.6 ) ale w systemie na laptopie mam zainstalowaną betę 1 i może jej pliki jakoś kolidują z uruchomieniem tej z karty bo co do wersji systemy x64 zastrzeżeń nie ma i nie powinno być gdyż obsługuje aplikacje 32 bitowe (nigdy odwrotnie).

*

Offline Rajmek

• 1224
« Odpowiedź #22 dnia: Lipiec 27, 2010, 21:36:11 »
Niestety, panowie coś pozmieniali (zabezpieczyli ) bo nie da się uruchomić AM zarejestrowanej na SD,przenosząc do kompa kartę i uruchamiając z pliku tpcAm.exe( wgranego na kartę),mam komunikat że mapa jest zarejestrowana dla innej platformy.Nieważne że zarejestrowana jest dla SD,ale jeszcze przypisana do systemu.
Szkoda,przecież wyjmuję kartę z PDA i przenosząc ją do czytnika w kompie używam jednej licencji na tym samym nośniku, w tym samym czasie.Ciekawe co mi daje możliwość używania jej w podobnym PDA,łaski nie robią umożliwiając mi wspaniałomyślnie    np pożyczenie komuś karty z AutoMapą do podobnego PDA.
Zapis w FAQ typu    "AutoMapa przypisana do karty pamięci, będzie działać na innym urządzeniu z tym samym systemem operacyjnym. Jeżeli system jest inny, konieczne będzie doinstalowanie dodatkowych plików. W tym celu prosimy o kontakt."
jest NIEAKTUALNY ,poradzili mi żebym sobie skorzystał z serwisu Targeo.pl jak chcę użyć AM na kompie.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 27, 2010, 21:46:07 wysłana przez Rajmek »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #23 dnia: Lipiec 27, 2010, 22:29:08 »
Niestety, panowie coś pozmieniali (zabezpieczyli ) bo nie da się uruchomić AM zarejestrowanej na SD,przenosząc do kompa kartę i uruchamiając z pliku tpcAm.exe( wgranego na kartę),mam komunikat że mapa jest zarejestrowana dla innej platformy...

Zawsze tak było.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Rajmek

• 1224
« Odpowiedź #24 dnia: Lipiec 27, 2010, 22:33:54 »
Wiem,tylko po co piszą ,....Jeżeli system jest inny, konieczne będzie doinstalowanie dodatkowych plików. W tym celu prosimy o kontakt." i jak się skontaktowałem to mnie posłali w buraki zamiast podesłać mi te dodatkowe pliki.
Dodam jeszcze,że mam  AM Europa i to ich skierowanie mnie na stronę Targeo.pl mogą sobie podarować ( interesowało mnie przygotowanie trasy poza Polską na kompie i przegranie jej później do Leona)
« Ostatnia zmiana: Lipiec 27, 2010, 22:39:10 wysłana przez Rajmek »

*

Offline piechucki

• **
  • 206
« Odpowiedź #25 dnia: Lipiec 27, 2010, 22:40:50 »
U mnie te pliki znajdowały się w spakowanej instalce (wydobyte programem 7-zip), ale skoro jest tak jak jest, to już się nie "wychylam", bo może ktoś, kto mi udostępnił te informacje powiedział (albo napisał) zbyt wiele. Choć czytając posty innych moja sytuacja się potwierdza - można używając AM przypisanej do karty, korzystać z niej na różnych urządzeniach z różnymi systemami. Tylko dlaczego raz piszą tak, a raz inaczej? :(

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #26 dnia: Lipiec 27, 2010, 22:44:03 »
Wiem,tylko po co piszą ,....
System może być inny, byle mobilny WM2003, 5/6, WCE4.2/5.0 ... i to zdanie w odniesieniu do tych systemów jest prawdziwe.
Na PC też możesz mieć XP, 2000, Vistę ... ale z jednej platformy na drugą nie przeskoczysz.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Rajmek

• 1224
« Odpowiedź #27 dnia: Lipiec 27, 2010, 22:47:15 »
Przeskoczysz,przeskoczysz  :wink:

piechucki : domyślam się że mówisz o plikach z katalogu Tpc , miałem te pliki przegrane na kartę i też nic.Chyba że jeszcze o jakieś inne pliki chodzi.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 27, 2010, 22:54:12 wysłana przez Rajmek »

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
« Odpowiedź #28 dnia: Lipiec 27, 2010, 23:22:29 »
Przegrałem zawartość TPC do Storage Card\Automapa EU i uruchomiłem tpcAm.exe - efekt jest taki - na początku pokazało mi ekran startowy z informacjami o posiadanej licencji ale potem żąda rejestracji mapy... Oczywiście zarejestrowanej dla karty pamięci.

sprawdzone na 660b2
« Ostatnia zmiana: Lipiec 27, 2010, 23:47:46 wysłana przez jachraniak »

*

Offline piechucki

• **
  • 206
« Odpowiedź #29 dnia: Lipiec 27, 2010, 23:44:51 »
U mnie był tylko jeden plik .exe i zadziałało. Tak z ciekawości jutro wkładam kartę do lapka i zobaczę czy coś się przypadkiem nie zmieniło, bo generalnie używam AM w Larku i czasem PPC (czyli w sumie pod CE, WM6.1 i XP)