Asystent pasa ruchu-ankieta

• 114 Odpowiedzi
  • 36012 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline jartro

• 555
  • Sprzęt: Auro S 6, AM EU aktualna, TomTom Go 6000, 6200
Asystent pasa ruchu-ankieta
« dnia: Październik 30, 2009, 12:52:29 »
Postanowiłem założyć nowy wątek zwolenników asystenta pasa ruchu.Wydaje mi się,że taki lobbing będzie przydatny :ok:

*

Offline critu

• **
  • 240
  • REGULAMIN - AVATAR
  • Sprzęt: Asus P750 WM 6.1
Odp: Asystent pasa ruchu
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 30, 2009, 12:56:54 »
Fajny bajer, ale czy konieczny? A na jakiej zasadzie miałby działać? Można przecież włączyć sobie na wyświetlaczu następny manewr i masz tam dane o odległości do następnego manewru oraz co to będzie za manewr.

*

Offline jartro

• 555
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 30, 2009, 13:03:36 »
Dyskusje na ten temat już były.Polecam obraz Węzła Sośnica.Proponuję o wpisywanie się zwolenników i ewenualnych przecwników.Pytania po co Ci to nie wydają się wprowadzać niczego nowego :wink:

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 30, 2009, 13:06:19 »
Gwarantuję Ci, że bajer jest bardzo przydatny. Szczególnie gdy jeździ się autostradami poza granicami Polski, gdzie rozwiązania węzłów autostradowych są bardzo skomplikowane. A jeszcze jak się ciągnie przyczepę...
W Polsce też niedługo przybędzie trochę takich miejsc, gdzie będzie to dużym ułatwieniem, a i obecnie już kilka-naście/dziesiąt by się znalazło.

*

Offline jartro

• 555
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 30, 2009, 13:08:38 »
Dzięki za wsparcie :)

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 30, 2009, 13:09:06 »
Fajny bajer, ale czy konieczny? A na jakiej zasadzie miałby działać? Można przecież włączyć sobie na wyświetlaczu następny manewr i masz tam dane o odległości do następnego manewru oraz co to będzie za manewr.

To nie żaden bajer a bardzo wygodny element nawigacji - szczególnie przydatny na wszelkiego rodzaju rozjazdach autostradowych i bardziej skomplikowanych skrzyżowaniach. Kto miał okazję korzystać z tego wie jak kulawa jest pod tym względem Automapa ze swoim następnym manewrem (który tak naprawdę do czego innego służy).

Oczywiście jestem za! (Tylko co z tego).  :(

*

Offline Darkph

• 493
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 30, 2009, 13:13:37 »
Ja też jestem za  :O~
BTW:
To był jeden z powodów , które zdecydowały że zdradziłem Automapę na rzecz TT

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 30, 2009, 13:15:36 »
Dzięki za wsparcie :)

Nie ma za co. Już rok temu wspierałem tę batalię, ale jak widać ciągle bezskutecznie.

*

Offline Matthius

• *
  • 62
  • Sprzęt: Navroad 780H & Asus A632
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 30, 2009, 13:19:34 »
Gwarantuję Ci, że bajer jest bardzo przydatny. Szczególnie gdy jeździ się autostradami poza granicami Polski,

Nie tylko na autostradach. Niemal każde rondo w UK to rondo turbinowe. Na takim rondzie trzeba już przed wjazdem ustawić się na właściwym pasie.
Kwestią czasu jest pojawienie się tego rozwiązania w PL, Warszawa już ma jedno takie rondo a ma być więcej.

Asystent może nie jest niezbędny, ale na pewno przydałby się bardziej niż budynki 3D. ;)

*

Offline MarcinM.

• **
  • 139
  • NavRoad NR430 BT
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 30, 2009, 13:49:04 »
W sumie jeżdżąc po naszych "wsiowych" drogach (a takich mamy najwięcej) można by uznać, że asystent pasa ruchu to gadżet, ale jakby nie patrzeć mamy coraz więcej autostrad i dróg ekspresowych. Osobiście najczęściej poruszam się drogami, gdzie pasów ruchu jest stanowczo za mało (znaczy sie po jednym w każdym kierunku :wink: ), ale ostatnio jeżdżąc po okolicach Katowic czegoś mi brakowało i domniemywam, że to był właśnie asystent pasa ruchu. Domniemywam, bo nigdy nie miałem styczności z takim udogodnieniem, ale na węzłach autostradowych musiałem się gapić w ekran nawigacji, a i tak nie miałem 100% pewności, czy jadę dobrym pasem. Informacja o kolejnym manewrze trochę ratowała sytuację, ale to się bardziej sprawdza na zwykłych drogach w mieście, gdzie skrzyżowania są bardzo gęsto a nie przy takich węzłach.
Dlatego jak najbardziej jestem za asystentem pasa ruchu.
Jest to dobry moment na jego wprowadzenie, bo "zawiłych" jest stosunkowo niewiele, ale będzie ich coraz więcej z każdym miesiącem.
NavRoad NR430 BT

« Odpowiedź #10 dnia: Październik 30, 2009, 14:15:03 »
Przekonanie, że asystent pasa ruchu jest potrzebny tylko na rozjazdach autostradowych, oraz że może być on zastąpiony przez informację o następnym manewrze jest błędne.

Asystent jest niezastąpiony na wszystkich drogach o wielu pasach po to, aby ze znacznym wyprzedzeniem ustawić się na pasie właściwym, tzn. pasie umożliwiającym wykonanie przyszłego manewru. Na nieznanych zatłoczonych drogach  jest to trudne do przecenienia, gdyż w momencie uzyskania informacji o manewrze zmiana pasa ruchu na właściwy może okazać się nie tylko trudna i niebezpieczna, ale wręcz niemożliwa.

Takich sytuacji jest mnóstwo i to nie tylko w dużych miastach. Dlatego też asystent pasa ruchu jest elementem niezwykle wartościowym.

Jedyny problem polega na konieczności dysponowania mapą zawierającą informację o pasach. O ile się orientuję z map polskich informację taką zawiera jedynie Emapa.

*

Offline akytom

• 28
  • Sprzęt: HTC Desire
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 30, 2009, 14:32:03 »
Ja też jestem za w dużych miastach których sie nie zna napewno ułatwiłby jazdę i zdecydowanie bardziej byłby potrzebny jak budynki 3D

« Odpowiedź #12 dnia: Październik 30, 2009, 14:48:43 »
Jestem zadecydowanie "ZA". 
Mam nadzieję, że w najbliższym czasie doczekamy się tego .
AM chcąc utrzymać pozycję lidera na naszym rynku, musi to prędzej czy później wprowadzić (lepiej dla AM jak prędzej).

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 30, 2009, 14:51:34 »
Dołączę się do popierających.
Nam z prowincji  :wink: (z Lublina jestem) nawet w słynnej Warszawie się przyda.
« Ostatnia zmiana: Listopad 03, 2009, 12:21:55 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline altroch

• 667
  • Sprzęt: Modecom WinCE 6.0/AM 6.xx, SGS3, SG Note3
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 30, 2009, 15:03:41 »
Ja też jestem za. Jadźka w AM5.5.3 zamiast "zjeź pierwszym zjazdem z autostrady" mówi "trzymaj się prawego pasa" i tak przegapiłem zjazd.

*

Offline stefanekmac

• **
  • 124
  • Sprzęt: keiser+navroad 460
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 30, 2009, 15:07:01 »
Oczywiście że powinien być.Swiat idzie do przodu !
sagem,nokia 3210,nokia 6320,nokia 6310,nokian70.mdaII,nokiae66.mda IIIkeiser.

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 30, 2009, 15:19:33 »
Podpiszę się obiema rękami. Na początek wystarczą ikonki, a w przyszłości może nawet znaki   :O~

*

Offline plusfoto

• 329
    • http://www.plusfoto.pl
  • Sprzęt: MIO MOOV 500
« Odpowiedź #17 dnia: Październik 30, 2009, 15:52:34 »
Już dawno mówiłem o najważniejszych elementach dobrej nawigacji.
1. poprawne mapy z poprawnymi kategoriami dróg (poprawne bo dobrych nigdzie nie ma)
2. dobry ruting

Jako niezbędne dodatki należy potraktować
1. asystent pasa
2. trafik
3. zbiór punktów POI

Resztą panowie programiści powinni zająć się w wolnej chwili jak powyższe będzie na co najmniej przyzwoitym poziomie

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #18 dnia: Październik 30, 2009, 17:00:23 »
Asystent jest potrzebny nawet w centrach miast gdzie np. Jest 5 czy więcej pasów w jedną stronę 2 idą prosto 2 w lewo 1 w prawo lub zupełnie inaczej. Są godziny szczytu, nie znasz miasta - do znaku z informacją z którego pasa w którą strone jeszcze 300 metrów i masz loterię bo nie wiesz na którym pasie się ustawić. A taki asystent by Ci pokazał gdzie się ustawić, wiedziałbys że np. można jechać z dwóch pasów w prawo i akurat na jednym z nich jest duża ciężarówka to ustawiasz się na innym po to żeby się za nią nie wlec. Zastosowań asystenta pasa ruchu jest naprawdę wiele.

*

Offline critu

• **
  • 240
  • REGULAMIN - AVATAR
  • Sprzęt: Asus P750 WM 6.1
Odp: Asystent pasa ruchu-ankieta
« Odpowiedź #19 dnia: Październik 30, 2009, 17:08:58 »
Ok przekonaliście mnie. Faktycznie macie rację, nigdy nie jeździłem z asystentem, więc z pewnością nie wiem ile to wnosi. Więc jest też za.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #20 dnia: Październik 30, 2009, 17:20:00 »
Wydaje mi się, że wynik tak sformułowanej ankiety będzie oczywisty.
Asystent na pewno nie szkodzi ięc czemu ktoś miałby być przeciw?
Co innego gdyby w ankiecie była jakaś realna alternatywa,
np. jestem za, ale za ważniejsze uważam uzupełnienie map w całym kraju
przynajmniej do poziomu nazwanych ulic we wszystkich gminach.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline jartro

• 555
« Odpowiedź #21 dnia: Październik 30, 2009, 17:48:24 »
To ma być forma lobbingu i nacisku na producenta AM.Wydaje mi się,że to ważna rzecz.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #22 dnia: Październik 30, 2009, 18:16:58 »
Co innego gdyby w ankiecie była jakaś realna alternatywa,
np. jestem za, ale za ważniejsze uważam uzupełnienie map w całym kraju
przynajmniej do poziomu nazwanych ulic we wszystkich gminach.

Ale przecież jedno nie wyklucza drugiego i wydaje mi się, że przedstawienie takiej ankiety mija się z celem. Jak widzę z powyższych głosów (i własnego doświadczenia) nie ma co robić ankiet, tylko mocno lobbować za wprowadzeniem.

*

Offline inek1

• *
  • 69
  • Sprzęt: Garmin/ MIO A701/HTC Diamond/Lark 7/Blow 7
« Odpowiedź #23 dnia: Październik 30, 2009, 18:57:17 »
Jestem jak najbardziej za!!!
Dobry pomysł z tą ankietą może coś da…
Miłego dnia :)

*

Offline clawis

• 9
  • Sprzęt: NOKIA 500 ,MIO 550
« Odpowiedź #24 dnia: Październik 30, 2009, 19:49:23 »
Jestem za .
NA 90% JUŻ MAMY ZAŁATWIONE :grin:

*

Offline zstefaniak

• 23
    • Mój  Chomik
  • Sprzęt: Asus P535
« Odpowiedź #25 dnia: Październik 30, 2009, 20:02:58 »
Jestem za, ale rozumiem producentów AM że omijają tę funkcjonalność poświęcając uwagę innym.
AM skierowana jest przede wszystkim dla użytkowników polskich dróg na których ilość skrzyżowań z wieloma pasami ruchu jest niestety śmiesznie mała. :E
 Natomiast w dużych miastach mógł by się przydać taki dodatek. Jeżdżąc po europie używam Igo8,3 i tam ta funkcja naprawdę się przydaje.

« Odpowiedź #26 dnia: Październik 30, 2009, 20:24:34 »
[...] AM skierowana jest przede wszystkim dla użytkowników polskich dróg na których ilość skrzyżowań z wieloma pasami ruchu jest niestety śmiesznie mała. :E
Natomiast w dużych miastach mógł by się przydać taki dodatek. [...]
Nie jest tak źle. Pasy ruchu można spotkać nawet w Gliwicach (ok. 200 000 mieszkańców). Wiedzę o nich ma darmowy program na komórkę Nav4All i skutecznie ją w swoim asystencie wykorzystuje. Mimo, że jest to tylko nawigacja strzałkowa to sprawuje się na Śląsku lepiej od niejednej z widokami 3D. A jazda bez asystenta na A4 lub DTŚ w Katowicach to dla osoby spoza regionu nielada wyzwanie.  :D

« Odpowiedź #27 dnia: Październik 30, 2009, 20:31:23 »
Oprócz AM korzystam również z Navigona, gdzie asystent pasa jest. Jest to SUPER pomoc w miastach których nie znam. Zdecydowanie jest to ważniejsze niż budynki 3D.
Nokia 9210i, SEP800, P910, X1, HTC Charmer, TyTN, Jade, I-mate 9502, 8150, XDA Flame, iP3Gs, iP4, Nokia Lumia 920

*

Offline felixb

• 390
  • MapaMap 6.6.2 TOP i Automapa 6.10
  • Sprzęt: Mio 500 v2, Omnia II, ROM 23123_Normal od Ryrzego
« Odpowiedź #28 dnia: Październik 30, 2009, 21:57:08 »
Oprócz AM korzystam również z Navigona, gdzie asystent pasa jest. Jest to SUPER pomoc w miastach których nie znam. Zdecydowanie jest to ważniejsze niż budynki 3D.
Ostatnio mmialem przyjemność jechać na Navigonie przez Niemcy do Świnoujścia, asystent pracował rewelacyjnie jest to bardzo potrzebne jeżeli AM chce zaistnieć jako AME.
felix

« Odpowiedź #29 dnia: Październik 30, 2009, 22:19:30 »
Zdecydowanie tak, uważam, że to wcale nie jest tam jakaś zabawka czy jak kto woli wodotrysk :mrgreen: To świetny pomocnik w sytuacji kiedy durany głos z nawigacji źle informuje o konieczności zmiany pasa i to w mieście którego nie znasz.
Po za tym to świetna pomoc w podróży przez Niemcy w kierunku do Suise. Z góry wiesz gdzie zjechać aby było OK.
Być może Niektórzy twierdza że to zbytek, sobie poradza - bardzo proszę przecież mogato wyłączyć a w zamian korzystać nadal z własnej intuicji.