pamięć 15MB, czy wystarczy...

• 10 Odpowiedzi
  • 2732 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline mtrx.10

• *
  • 78
  • Sprzęt: Wizard  IPL/SPL 2.26  GSM 02.61.11    Pathfinder 1.2
pamięć 15MB, czy wystarczy...
« dnia: Lipiec 09, 2007, 12:18:52 »
...do swobodnej pracy nowej AM?

Planuję zakup i nie wiem, czy dobrze robię przy takiej ilości wolnej pamięci.

Proszę o radę.

I drugie pytanie: czy w nowej AM jest opcja własnego nazywania ulic do nazw ulic, których to nazw nie ma na mapie (a ulica jest).
« Ostatnia zmiana: Lipiec 09, 2007, 12:21:25 wysłana przez mtrx.10 »

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
Odp: pamięć 15MB, czy wystarczy...
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 09, 2007, 12:36:05 »
...do swobodnej pracy nowej AM?
Planuję zakup i nie wiem, czy dobrze robię przy takiej ilości wolnej pamięci.
Proszę o radę.
I drugie pytanie: czy w nowej AM jest opcja własnego nazywania ulic do nazw ulic, których to nazw nie ma na mapie (a ulica jest).

Ad1. U mnie (standardowo ustawione bufory na mapę/POI) po uruchomieniu AM potrzebuje 7,6 MB pamięci, jednak wyznaczenie trasy zwiększa zapotrzebowanie proporcjonalnie do długości wyznaczonej trasy, np. trasa o długości ok. 5,5 tys. km,  po jej wyznaczeniu AM potrzebowała ok. 17,7 MB pamięci. Można zmniejszyć bufor pamięci przeznaczony na mapy i POI do minimum, co powinno jeszcze bardziej ograniczyć zapotrzebowanie na pamięć.
Tak więc z większością tras nie powinieneś mieć problemów, jeśli trasa będzie miała powyżej kilku tysięcy km, to trzeba będzie ja co najwyżej dzielić na części, choć z tym pewno problemów nie będzie, raczej tak długich tras nie pokonuje się jednego dnia, a więc raczej przyjdzie je wyznaczać "na raty" odpowiadające dziennym kursom.

Ad2. Nie, nie ma możliwości własnej edycji map przez użytkowników. Ta opcja jest (będzie) wprowadzana przez TT v.7 - użytkownik (co prawda z poziomu PDA, ale zawsze) będzie miał możliwość edycji mapy i dzielenia się poprawkami z innymi. Coś jak poi/mobilne.net. Tylko raczej wątpię, żeby AM kiedykolwiek zdecydowała się na taki krok (wiadomo o co chodzi, a jak nie wiadomo, to chodzi o pieniądze...), a TT używa map, które aktualizowane są chyba tylko z nową wersją programu, a więc im to... rybka.
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline mtrx.10

• *
  • 78
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 09, 2007, 12:53:31 »
dzięki prozor!

Można zmniejszyć bufor pamięci przeznaczony na mapy i POI do minimum, co powinno jeszcze bardziej ograniczyć zapotrzebowanie na pamięć.

a jak to zrobić?

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 09, 2007, 12:54:43 »
1. Do pracy wystarczy, do swobodnej nie.
2. Nie ma, tą opcję jak na razie ma mieć (jesienią) TomTom, ale tylko na wybranych urządzeniach
(TomTom GO 520/720) i niekoniecznie dostępnych w krajach EE (TT GO 520)

AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 09, 2007, 13:23:43 »
dzięki prozor!
Można zmniejszyć bufor pamięci przeznaczony na mapy i POI do minimum, co powinno jeszcze bardziej ograniczyć zapotrzebowanie na pamięć.
a jak to zrobić?

Menu -> Ustawienia -> Inne -> Zarządu energią i ekranem. Przesunięcie suwaków na minimum nie spowoduje co prawda zmiany użycia pamięci przy starcie (u mnie prawie 7,7 MB) ale zmniejszy zapotrzebowanie w pracy (kosztem szybkości).

A czy ta ilość pamięci nie wystarczy do swobodnej pracy? Być może, jeśli chodzi o wersję z mapami Europy i wyznaczaniem skomplikowanych tras. Na Polskę wystarczy na pewno i jeszcze zostanie trochę (w poprzedniej wersji byłby problem). Przy trasach rzędu tysiąca kilometrów, zapotrzebowanie na pamięć będzie rzędu 14 MB (ze standardowym buforem na mapy 5 MB). Ja dłuższych tras w ciągu jednego dnia nie pokonuję (prawdę mówiąc, to maks 700 km i to nie często, raczej są to trasy do 400 km).
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline mtrx.10

• *
  • 78
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 09, 2007, 13:44:17 »
prozor! nocnyMarek! dzięki!

zastanawiam się jeszcze nad GPMapą 4. Poczekam jeszcze na jakieś testy porównawcze i wtedy podejmę pewnie decyzję.

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 09, 2007, 14:45:00 »
prozor! nocnyMarek! dzięki!
zastanawiam się jeszcze nad GPMapą 4. Poczekam jeszcze na jakieś testy porównawcze i wtedy podejmę pewnie decyzję.

GPMapa 4? A dlaczego nie 5 a najlepiej  aktualna wersja: GPMapa 2007.1 ?

Oczywiście, jeśli masz Garmina, to jest to rozwiązanie godne rozważenia ;). Jeśli Garmina nie masz - a widzę, że legitymujesz się Wizard'em, to stosowanie obejść typu GPSProxy nie zawsze jest skuteczne i różnie działa, a pewno wszelkie pytania, wątpliwości itp. skierowane do serwisu Garmina związane z GPMapą, dostaniesz odpowiedź, że program jest "GPMapa jest cyfrową mapą Polski przeznaczoną do nawigacji w urządzeniach GARMIN GPS" ewentualnie "Urządzenie typu Pocket PC - GPMapa działa z urządzeniami Pocket PC z podłączonym modułem GPS firmy Garmin"

Jeśli masz odbiornik GPS Garmina, to GPMapa jest dość atrakcyjna, z uwagi na fakt, że wprowadzenie wersji 2007 wiąże się ze znacznymi obniżkami cen - sugerowana wynosi obecnie 349 zł (zamiast 549 zł), co wiąże się jednak z wprowadzeniem odpłatności za aktualizację mapy w cenie 179 zł (cztery darmowe aktualizacje map). Musisz jednak pamiętać, że zakup GPMapy 2007.1 (w wersji pełnej, lub w wersji pakietowej) uprawnia do wykorzystania tej mapy na maksymalnie jednym, posiadanym urządzeniu Garmin GPS. Licencja ta jest nieprzenoszalna, tzn. nie ma możliwości zmiany urządzenia, z którym użytkowana jest GPMapa. Jeśli posiadacz GPMapy sprzedaje urządzenie GPS, dla którego została ona odblokowana, powinien sprzedać je razem z tym oprogramowaniem.

Jedyne wyjątki, w których można dokonać zmiany urządzenia, z którym wykorzystywana jest GPMapa, to:

*     kradzież urządzenia z którym była wykorzystywana mapa Polski, potwierdzona stosownym dokumentem (np. raportem policyjnym)
    *    wymiana urządzenia na nowe w ramach obsługi serwisowej wykonanej przez autoryzowany serwis.

Jak widzisz, Automapa ma pod tym względem zdecydowanie mniej restrykcyjne uwarunkowania (możliwość przeniesienia licencji co pól roku na inne urządzenie, częściej tylko z przyczyn jak wyżej).

*

Offline mtrx.10

• *
  • 78
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 09, 2007, 15:19:50 »
GPMapa 4? A dlaczego nie 5 a najlepiej  aktualna wersja: GPMapa 2007.1 ?

Sorki, chodziło mi o MapaMap 4.0 (za 399zł). Mapy te same, co u Garmina, czyli od Imagis-u.
Nie mam modułu GPS Garmina, więc nie biorę pod uwagę GPMapy. Rzeczywiście niezłe obostrzenia. Dzieki za wyjasnienia.

Tak więc finalnie: AM lub MapaMap. A wiesz coś więcej nt MapaMap? Nie wiem, jak funkcjonalność owej.

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 09, 2007, 15:54:35 »
Z tym pytaniem udaj się na forum MapyMap - może odpowiedzą Ci na to pytanie... Sam nie testowałem i nie wiem.

A troszkę jest również o tym na stronach pdaclub.pl - wrzuć w wyszukiwarkę i poszperaj. Np. to:
http://pdaclub.pl/view.php?news_id=12785 (MapaMap 4.0 już w trójwymiarze)
czy też starsze:
http://pdaclub.pl/view.php?news_id=11150 (MapaMap kontra Automapa).

Ja tam dalej sugeruję nabycie AM ;)

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 09, 2007, 16:46:50 »
A troszkę jest również o tym na stronach pdaclub.pl - wrzuć w wyszukiwarkę i poszperaj. Np. to:
http://pdaclub.pl/view.php?news_id=12785 (MapaMap 4.0 już w trójwymiarze)
czy też starsze:
http://pdaclub.pl/view.php?news_id=11150 (MapaMap kontra Automapa).

Jak już ktoś to kiedyś przy innej okazji powiedział:

z pojedynku programów MapaMap vs Automapa zwycięsko wyszedł... TomTom  :-\

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 18, 2007, 09:45:56 »
Jak już ktoś to kiedyś przy innej okazji powiedział:
z pojedynku programów MapaMap vs Automapa zwycięsko wyszedł... TomTom  :-\

Bo TT nie brał udziału w tym pojedynku, tak samo jak ja wygrałbym walkę o mistrzostwo wagi ciężkiej. Przynajmniej nie miałbym siniaków ;) obserwując pojedynek z widowni.