Kilka pytań dotyczących automapy.

• 7 Odpowiedzi
  • 2541 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kilka pytań dotyczących automapy.
« dnia: Grudzień 08, 2007, 14:57:54 »
Witam.
Oto moje problemy :)
1) Jak zamienić ślad gps na trasę? Automapa potrafi wyświetlać zapisany ślad, ale nie potrafi mi podać najprostszych informacji np. ile metrów/kilometrów przeszedłem.
2) Jak sprawić by automapa wyświetlała aktualną godzinę?
3) Jak zrobić by w trybie pieszego oprócz odległości "drogami" automapa pokazywała również odległość w lini prostej (tak jak to robi w trybie przełajowym? Chcę mieć dwie informacje jednocześnie. Potrafi to np Destinator)
4) W opcji przyciski skonfigurowałem sobie pod jednym z guzik opcję "Dodaj aktualną pozycję gps jako poi". Chciałbym jednak wiedzieć gdzie znaleźć tą opcję po prost w menu by pod guzikiem mieć coś innego.
5) Czy da się automapie zwiększyć "rozdzielczość nawigaji"? Chodzi o to, że np jak dodam jako poi pozycję gps przed drzwiami do mojej klatki i i proszę automapę, by mnie prowadziła, to ona jest już "szczęśliwa" jak tylko zbliżę się do budynku. Chciałbym by mnie prowadziła dokładnie do tej pozycji gps (z największą możliwą dokładnością) w której byłem poprzednio.
6) Przy instalacji dużej ilości poi lub niektórych poi z internetu AutoMapa zaczyna mi wywalać bład "Unknown error has occured while acessing unnamed file"? Najczęściej dzieje się o przy dodawaniu/edycji poi i wychodzeniu z programu. Ktoś wie jak sobie z tym poradzić?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 08, 2007, 15:44:20 wysłana przez sectroyer »

*

Offline altroch

• 667
  • Sprzęt: Modecom WinCE 6.0/AM 6.xx, SGS3, SG Note3
Odp: Kilka pytań do automapy.
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 08, 2007, 15:26:30 »
Coś Automapa nie odpowiada, niemowa czy co?  :D

Sorry, Nie mogłem się powstrzymać

Odp: Kilka pytań dotyczących automapy.
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 08, 2007, 15:44:50 »
Specjalnie dla Ciebie zmieniłem tytuł wątku, ale oprócz trollowania mógłbyś coś pomóc ;)

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 08, 2007, 16:09:25 »
1. Nie da się. Przestań myśleć kategoriami pieszego użytkownika. To program przede wszystkim dla zmotoryzowanych. Czy chciałbyś, by program nawigacyjny poprowadził Cię z powrotem lewą nitką autostrady, bo tak jechałeś w tę? Wyznaczanie trasy to wprowadzenie Startu i Mety (oraz, ewentualnie, wymuszanych punktów pośrednich) plus skomplikowany algorytm routingu.

2. Przejrzyj wątek http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=76395 o modyfikacjach interfejsu. Być może jest tam informacja. Jeśli nie, zapytaj w tamtym wątku.

3. Może da się to skądś wyciągnąć, choć wątpię. Również skierowałbym to pytanie do wątku przywołanego powyżej.

4. Menu / Ustawienia / Przyciski (jeśli o to Ci chodzi?).

5. Znów wymagasz funkcji pieszych od programu dla samochodziarzy. Trochę jak w dowcipie o nawalonym gościu wsiadającym do taksówki i mówiącym: "Do domu proszę!". "A konkretnie, gdzie?" "Do dużego pokoju".
Jeżeli klatka schodowa jest tuż przy ulicy, to da się wyznaczyć trasę do niej, jako do POI. Jeśli nie, to leczy Cię tylko droga przełajowa, na azymut. Trasa piesza także prowadzi wyłącznie po drogach/ulicach.

6. Nie wiadomo co wgrałeś, w jakim formacie, czym konwertowałeś (jeśli konwertowałeś) POI z innych programów, etc. Sama AutoMapa ma dwa formaty plików z POI(PU) - stary dla v.3.x i nowy dla v.4.x.

« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 08, 2007, 16:24:45 »
1) Kto Ci powiedział, że ślad gps ma posłużyć tylko do trybu pieszego? A co jak automapa ma błąd, nie ma jakiejś drogi lub nie wie o jakiejś drodze gruntowej? Na podstawie śladu gps mogłaby utworzyć trasę, lub podać szczególy jakieś, a nie tylko zieloną kreskę
4) Napisałem, jak zrobić to właśnie za pomocą tej opcji, ale ustawianie czegoś pod przyciskiem, to tylko dodatek. Ja chcę wiedzieć gdzie ta opcja jest po prostu do wybrania w menu. Nie widzę jej w trasach itp.
5) Sorki, ale dla samochodziarza też przydatne może być dokładna informacja.
6) Wgrywałem np poi skonwertowane z formatu csv przez konwerter znajdujący się na stronie automapy :)

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 08, 2007, 16:48:06 »
1. Jeśli nie ma na mapie jakiejś drogi, to AM nie poprowadzi trasy w tym miejscu. Chyba, że AM zaimplementuje coś w stylu MapShare lub udostępni mapę do edycji..
Wspominam o trybie pieszym, bo w turystycznych urządzeniach GPS jest opcja "wróć po śladzie".

4. Tylko menu kontekstowe po przyciśnięciu (tap'n'hold) punktu na mapie rysikiem. Ale o tym Ci już chyba wspominano?

5. Widać są różni samochodziarze. Ja przez to przechodziłem, kiedy AM podawała odległości do POI w linii prostej. Wtedy okazywało się, że punkt jest po drugiej stronie rzeki, a najbliższy most w odległości 30 km. Razem - 60 km. W linii prostej - 1,2 km. Bardzo przydatna informacja...

6. A jaką masz wersję AM? Jeśli 4, to musisz zaimportować plik UAM w menu Ustawienia/Poi Użytkownika/Plik/Importuj. Bo konwerter z plików csv tworzy plik dla wersji 3 (chyba, że coś się zmieniło).
A może masz za mało pamięci? Lub zbyt niskie ustawienia w menu Ustawienie/Inne/Pamięć na punkty Użytkownika?
Napisane: Grudzień 08, 2007, 16:44:12
Chyba pomyliłem pkt 3 z 5. Nieistotnie, zresztą...

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 08, 2007, 17:01:27 »
1. Można tylko trasę na ślad. Przesiądź się na jakiegoś garmina one to zdaje się potrafią.
Ślad możesz odtworzyć i włączyć komuter pokładowy, tam znajdziesz czasy i dystanse.

2. Zminimalizować AM i spojrzeć na belkę systemową PDA.
Funkcja 'zegarek' jest MZ w AM zupełnie zbędna.

3. Używać destinatora :)

4. Menu kontekstowe, chyba trzecia strona
(znajdziesz tylko gdy jest aktywne śledzenie pozycji)

5. Być może jest taki parametr gdzieś w tekstowych plikach konfiguracyjnych
i da się tą odległość zmniejszyć, ale gwarancji nie dam i nie wiem jak taka opcja miałaby sie nazywać.
Jak Ci t o bardzo potrzebne, możesz sie wykazać samozaparciem i poszperać.

6. Pierwsze słyszę, nikt dotąd chyba takiego błędu nie zgłaszał, zapytaj support.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 08, 2007, 17:07:25 »
Mam 3MB na poi i 64MB w palmie.
Co do palma konkretnie dla pieszego to prosiłbym o wypowiedź tutaj:
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=85716.msg562990#new
Co do importowania poi, to robię to właśnie tak, jak mówiłeś :)
5) chciałbym mieć obie odległości jednocześnie, bo nie zawsze AutoMapa wybiera "najlepszą" trasę.