Zimny start i "lodowaty start" (v 4.1.2)

• 40 Odpowiedzi
  • 10662 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Piotr1

• *
  • 75
  • Sprzęt: PDA i-mate, i900 Omnia
Odp: Zimny start i "lodowaty start" (v 4.1.2)
« Odpowiedź #30 dnia: Listopad 14, 2007, 18:37:40 »
A co to ma wspólnego z tym, że GPS łapie tak samo szybko fixa w ruchu co w postoju?
To, że tak jak kiedyś pisałem, problem nie leży w łapaniu fixa tylko w "przetrawieniu" tych danych przez AM i lokalizacji na mapie naszej pozycji w oparciu o dane z GPS.
Taki przynajmniej wniosek ja wyciągnąłem na podstawie obserwacji u siebie.
Drugi wniosek (bo nie wiem o co dokładnie Ci chodzi) jest taki, że jak napisał ktoś dużo mądrzejszy w tych sprawach na tym forum ode mnie, najszybciej łapać fixa na postoju a nie poruszając się
« Ostatnia zmiana: Listopad 14, 2007, 18:39:55 wysłana przez Piotr1 »

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #31 dnia: Listopad 14, 2007, 18:49:26 »
Drugi wniosek (bo nie wiem o co dokładnie Ci chodzi) jest taki, że jak napisał ktoś dużo mądrzejszy w tych sprawach na tym forum ode mnie, najszybciej łapać fixa na postoju a nie poruszając się

Cieszę się, że potwierdzasz w takim razie moją wypowiedź, iż bzdurą jest równy czas łapania fixa w postoju i w ruchu  :P

*

Offline Piotr1

• *
  • 75
  • Sprzęt: PDA i-mate, i900 Omnia
« Odpowiedź #32 dnia: Listopad 14, 2007, 20:34:36 »
Cieszę się, że potwierdzasz w takim razie moją wypowiedź, iż bzdurą jest równy czas łapania fixa w postoju i w ruchu  :P
Ale jednocześnie stwierdzam u siebie, że AM ma większy problem z odnalezieniem się na mapie tak podczas postoju jak i podczas jazdy w porównaniu z iGO (krótka zabawa) i VisualGPS

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #33 dnia: Listopad 14, 2007, 20:59:17 »
Ale jednocześnie stwierdzam u siebie, że AM ma większy problem z odnalezieniem się na mapie tak podczas postoju jak i podczas jazdy w porównaniu z iGO (krótka zabawa) i VisualGPS

A tego akurat u siebie nie mogę potwierdzić.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #34 dnia: Listopad 15, 2007, 11:20:35 »
iGO to nie jest dobry przykład bo ma 25% pokrycie Polski....  :E
ISTQB Certified Tester

*

Offline palmus

• 623
  • Palmax-Holux
« Odpowiedź #35 dnia: Listopad 15, 2007, 12:29:52 »
Kontekstowo-topikowo dobry... :-)
palmus

*

Offline Henryk

• *
  • 51
« Odpowiedź #36 dnia: Listopad 15, 2007, 14:41:54 »
Każdy ma po trochę racji. Zimny start zależy od układu satelit i raz działa lepiej raz gorzej. Nawet złapanie fixa 3d nie znaczy że dokładność jest wystarczająca - dobry program nawet powinien poczekać aż pozycja się ustabilizuje i dopiero potwierdzać że jest fix. Jeżeli AM tak robi to akurat plus dla niej. A czekanie 90sek zamiast 50sek... no chywa was pogięło żeby tak drobną różnicą się przejmować. Ja póki nie spatchowałem swojego N560 musiałem czekać 20 minut (chciałem wiedzieć gdzie wysiąść z tramwaju - musiałem się zdać na harcerskie umiejętności, bo gps fixa złapał dopiero 5min po tramwaju i dojściu do celu ;) ). Po poprawkach da się używać (wczoraj złapał po 90sek, ale bardzo słabego i dopiero po kolejnych 30sek nadawał się do nawigacji, dziś rano złapał fixa w 8sek - i to od razu 3d, ale też słabego, bo potem na chwilę go zgubił jak skręciłem między budynki)
A tak przy okazji - piszę programik który mierzy czas fiksowania gps'a, jak dorobię statystyki jakości sygnału to wystawię na forum. Oczywiście zmierzy on tylko co robi gps, bo AM może te dane indywidualnie interpretować.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #37 dnia: Listopad 15, 2007, 15:06:29 »
Jakby tak jeszcze potrafił wymusić coldstart ... :)

Jestem po pierwszych testach, na poczatek AM kontra N2,
2x test z zimnym startem, programy uruchomione jednocześnie, w obu załączone automatyczne uruchamianie GPS.
AM uruchamia się niecałe 10s, N2 ok.15s, mimo tego pierwszy łapie fixa - po ok.45s, sekundę później słychać
charakterystyczny dźwięk AM informujący o złapaniu fixa przez AM, od tego czasu do pokazania pozycji na mapie
mija jeszcze jakieś 5s. w sumie nieco ponad 50s.
Test z hot-startem wygląda podobnie, z tym że ogólne czasy są krótsze ok. 25s.
Za każdym razem N2 pokazuje pozycję 1-2s wcześniej nim AM 'zadzwoni',
potem mija kolejne kilka s nim wskaże pozycję.
Tyle na razie, przy okazji wezmę innego konkurenta na tapetę.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline niezawodny

• 793
  • Sprzęt: SG Note II, Nokia E52
« Odpowiedź #38 dnia: Listopad 16, 2007, 17:31:45 »
A ja dla odmiany na tym samym sprzęcie zmierzyłem 4-krotnie czas łapania fixa (cold start) i pokazywania pozycji na mapie w D6 i średnia wychodzi 45 sekund czyli więcej niż połowę krócej niż dla AM 4.1.2.
Ten sam sprzęt, dwa różne softy i 2 zupełnie różne wyniki. Czyli wygląda na to że są sprzęty, które w połączeniu z AM 4.1 działają lepiej lub gorzej. IMHO Asus należy do tej drugiej grupy, niestety. Tylko czyja to jest wina? Oczywiście AM umywa rączki :mad:

*

Offline Henryk

• *
  • 51
« Odpowiedź #39 dnia: Listopad 19, 2007, 08:44:59 »
Czyli wygląda na to że są sprzęty, które w połączeniu z AM 4.1 działają lepiej lub gorzej. IMHO Asus należy do tej drugiej grupy, niestety. Tylko czyja to jest wina? Oczywiście AM umywa rączki

Stara prawda mówi że jeśli nie wiadomo czyja to wina, to jak zwykle jest to wina użyszkodnika ;)

A sprawdzałeś jakość tego fixa? Może Destinator potwierdza wcześniej jak już złapie fix 2D, a AM czeka na 3D żeby pokazać pozycję dokładniej? Na przykład mój poranny fix wyglądał tak:

Start: 07:04:27
Fix 2d: 07:05:03
Fix 2d time: 36sec from start
Fix 2d satelites: 3
Fix 2d 1st HDOP: Excellent (15.6m)
Fix 3d: 07:05:22
Fix 3d time: 55sec from start
Fix 3d satelites: 5
Fix 3d 1st HDOP: Excellent (14.4m)
Time with 3d fix: 61sec
Last satelites: 5
Last HDOP: Excellent (15m)
Log end: 07:06:23

Czyli teoretycznie już miał fix'a po 36 sekundach, ale wiarygodny był dopiero po 55 (chociaż dokładność tego 2D była wystarczająca do nawigacji w autku, bo wysokość nie jest ważna). Chociaż jeśli AM pokazuje pozycję dużo później to coś jest nie tak...

*

Offline wszim

• 277
  • Sprzęt: Fujitsu Siemens n560, MIO P550M
« Odpowiedź #40 dnia: Grudzień 06, 2007, 20:44:03 »

A może są jakieś programy do kasowania efemeryd w odbiorniku GPS?
to by mi uprościło sprawę wielokrotnego testu coldstartu ...

GPSInfo cos takiego robi. Ma możliwość wymuszenia startu zimnego. Jak to wymusisz i wyłączysz zaraz, to z każdego innego programu będziesz startował na zimno.
pozdrówka