Kupiłem w sklepie asusa zestaw : palmptop A620BT,gps BT100 i automapę XL. Dodatkowo kupiłem u nich kartę pamięci CF kingstone 512 Mb.
Na A620BT mam 32Mb FlashDisk, 64MB SDRAM, 64MB Flash ROM.
Dzięki CF zmieściły mi się mapy miast. Niestety występuje jedna przykra zależność. Jeżeli wgrane są wszystkie plany miast do automapy to następuje zawieszenie się automapy w momencie startu nawigacji.
Zawieszenie występuje w przypadku długich tras (przechodzących przez wiele miast). Aby odwiesić automapę trzeba zrobić hard restart lub wyłączyć komunikację bluetooth z gpsem.
W celu uniknięcia problemu zawieszania się wgrywam do automapy tylko te miasta które potrzebuje czyli zazwyczaj miasto docelowe.
Niestety kłopotliwa jest procedura usuwania miast z automapy. Aby to zrobić wyłączam automapę, przenosze pliki miast, których nie potrzebuje z katalogu automapy do innego katalogu, załączam automapę. Niestety w menu automapy jest tylko funkcja wczytywania map a nie ma usuwania.
Podejrzewam, że problem zawieszania się jest spowodowany brakiem pamięci. Dziwi mnie to ponieważ automapę i mapy miałem na CF. Próbowałem też z konfiguracją : automapa na SD, mapy na CF - ten sam efekt. Zwracałem się do supportu automapy, poradzili mi przeformatować CF, zrobiłem to - nie pomogło.
Usunąłem wszystkie programy, które instalowałem łącznie z polską lokalizacją oraz zainstalowałem autmapę na flash disk. Od tego momontu nie ma zwisu przy starcie nawigacji ale jest gdy zmieniam zoom mapy w czasie nawigacji.
Czy ktoś ma podobne doświadczenia ? Może ktoś sobie z tym poradził ?
pozdrawiam
krzysiek