Dowodzisz za to, że ankietowanie czytelników tego forum w kwestii interfejsu AM rzeczywiście wykaże coś bardzo interesującego - że tutejszym bywalcom zupełnie nie przeszkadzają wieloklikowe (dochodzące do 10-ciu...) nastawy urządzenia, a dla przeciętnych użytkowników, oczekujących komfortu (i nie uważających, że będą guru, jeśli ktoś ich zmusi do takiej obsługi AM) jest to trudne do zaakceptowania.
Niestety, nie przekonasz mnie, że możliwy jest obecnie do spełnienia ideał - czyli tapnę w ekran, a program sam będzie wiedział co dalej zrobić. Może w przyszłości, gdy podłączą do mózgu mikroczipy. Póki co interfejs wyszukiwania punktu w AM jest IMHO najlepiej dopracowany spośród programów nawigacyjnych (TT, iGO, MapaMap, Mireo itd.) biorąc pod uwagę także liczbę dostępnych kategorii POI (nietrudno znaleźć odpowiednią kategorię POI, mając ich kilka na krzyż - jak to jest np w iGO, choć w nim również irytowało mnie to co kiedyś w AM, że ktoś daną podkategorię umieścił w innej gałęzi i trzeba wyszukiwanie rozpoczynać od początku).
A jednak... ja bym chętnie widział jakiś przycisk na ekranie, z taką właśnie (domyślnie i inteligentnie reagującą) funkcją - "ucieczki z korka".
Nie wiem tylko, czy zdajesz sobie sprawę z tego (o czym zresztą wspomniałem powyżej!), że aby zrealizować funkcję "ucieczki z korka", program musi mieć podstawową daną - jak długi ten korek jest. Tą właśnie daną musisz podać i tak się to właśnie odbywa - podajesz orientacyjną długość korka. Tu zresztą nawet mikroczip w mózgu na niewiele się zda, bo możesz tylko szacować jego długość na podstawie różnych przesłanek. Dopiero perfekcyjnie działający traffic online, może naprawdę pomóć w tym przypadku - i to bez udziału użytkownika.
Tak, że pomysły typu "ucieczka z korka", są już zaimplementowane, ale minimum danych musi być w taki, czy inny sposób dostarczone do programu. Nie ma takiej opcji, że "ja chciałbym nacisnąć jakiś przycisk, a resztę powinien zrobić program". Zrobi - jak będzie miał dane do tego.
Połączone: [time]Lipiec 04, 2010, 00:27:26[/time]
Oprócz (..) dziwnego wpisywania POI (czyli przeszukiwania bazy po każdej literce od razu), to nie mam zastrzeżeń do interfejsu jako użytkowania.
Ale chyba nie przeszkadza Ci samo przeszukiwanie bazy po literce, tylko opóźnienia jakie się z tym wiążą

Bo dla mnie sama idea jest doskonała

Połączone: [time]Lipiec 04, 2010, 00:33:14[/time]
Sumując zmiana Menu Prostego na rzeczywiście proste i intuicyjne jest w mojej opinii niezbędna.
Nie mam co do tego żadnych wątpliwości. Niemniej jestem prawie pewien, że zainteresowanie menu prostym jest bardzo ograniczone, przynajmniej jeśli chodzi o męską część użytkowników (Co? Ja nie wiem jak obsłużyć menu dla zaawansowanych? Ja? Samiec alfa?!!!

).
Połączone: [time]Lipiec 04, 2010, 00:44:33[/time]
@akubit: po co te wycieczki w stylu "zbieraj na lepsze urządzenie"?...
Po to, żebyś nie musiał pisać:
@akubit: naprawdę mnie rozbawiłeś! To jest dla ciebie ergonomiczne? Kliknąć "tylko" Menu (1) -> Prowadź do (2) -> POI (3) -> (potem na malutkiej klawiaturze) k (4) - w (5) - i (6)
Jak będziesz miał większy ekran, zobaczysz jakie to się stanie ergonomiczne
![wredny :]](https://pdaclub.pl/forum/Smileys/pdaclub/squaresmile.png)