ANKIETA producenta AM dla czytelników PDAclub.

• 99 Odpowiedzi
  • 25352 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: ANKIETA producenta AM dla czytelników PDAclub.
« Odpowiedź #60 dnia: Lipiec 03, 2010, 00:36:15 »
@Darek_Foto: używałem AM na urządzeniu Lark 4,3" (zadaję tu kłam temu, że na tym urządzeniu nie mieli rejestrowanej legalnej kopii AM!!!), potem przeniosłem się z AM na HTC HD. Wprawdzie w tym smartphonie ekran nie jest pojemnościowy, ale nie o to chodzi - chodzi o wielkość niektórych ikonek i logikę ich użytkowania, tzn. np. ile razy trzeba coś kliknąć czy wybrać, żeby osiągnąć zamierzony efekt. Ktoś już słusznie napisał - spróbuj szybko (szybko! i komfortowo) znaleźć "najbliższą kwiaciarnię". Interfejs AM zdecydowanie nie jest zoptymalizowany pod kątem obsługi palczastej (np. mały przycisk Anuluj w prawym górnym rogu). Nie jest też przyjazny. Dowodem na to nie jestem ani ja, ani czytelnicy tego forum. Dowodem na to są ludzie "zieloni", którzy klną na taki program, gdy muszą najpierw dogłębnie poznać jego filozofię.

@ochkarol: nie widzę żadnej logiki w tym, dlaczego akurat te, a nie inne ikony wyboru są dostępne przez "Opcje", a inne - przez "Ustawienia". Czy naprawdę bardzo byś się zdziwił, gdybyś np. ikonę "Obrócenia ekranu" znalazł w "Ustawieniach", a nie w "Opcjach"? A to właśnie oznacza, że jest to bezsensowne rozmieszczanie części funkcjonalności pod jedną nazwą, a innej (dużo większej) pod jeszcze inną, ale synonimicznie zbliżoną.

p.s. w moim "narzekaniu" zapomniałem dodać, że asystent pasa ruchu (autostrada Mediolan-Wenecja) jak już się w ogóle, z rzadka, pokazywał, to sugerował kompletnie zły pas ruchu (odwrotny do prawidłowych)... ale to już pikuś;)

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #61 dnia: Lipiec 03, 2010, 00:42:09 »
... (np. mały przycisk Anuluj w prawym górnym rogu).
Tu Ci przyznam rację.

Czy naprawdę bardzo byś się zdziwił, gdybyś np. ikonę "Obrócenia ekranu" znalazł w "Ustawieniach", a nie w "Opcjach"?
No, bardzo. Bo mam w Opcjach  :mrgreen:
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #62 dnia: Lipiec 03, 2010, 11:10:12 »
.........
Kol Rukat, jesteś w trasie czy w obcym mieście , masz nie daj Boże złapanego kapcia lub po prostu chcesz coś zjeść lub kupić w sklepie spożyczym,..........
Takie przypadki mieszczą się u mnie w tych pozostałych 10-20% tras  więc dla mnie  jak raz na 5-10 wyznaczanych tras będę musiał tapnąć 3x więcej to nie ma sprawy . Podkreślam : dla mnie . A Ty skoro masz inne potrzeby możesz to sobie ustawić  :ok: 

.........Tu musisz kliknąć menu ->prowadź do/szukaj->POI-> kategorie->Wszystkie pojawia się lista z której powiniem wybrać jeden  ok wybieram sklep spożywczy, Biedronka-> pokaż na mapie uff wreszcie jest, klikam w prawy dolny róg, jest menu prowadz do, cholera, cholery można dostać od tego tapania,............

U mnie jest tak : 
Menu/ Prowadź do/ poi / (z klawiatury) "bied.." /punkty poi/klik w pierwszy wynik /prowadź do   
przypisując do klawisza "prowadź do poi" zyskujemy dwa kliknięcia mniej  (tj. całe 0.5 s :Edla mnie nie warto  ale TY możesz to zrobić i obaj jesteśmy  :party: :banan: :ok:

ps. Proszę RUKAT a nie Rukat   :evil:
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline Darek_Foto

• 1630
    • Fotografia ślubna Kraków
  • Sprzęt: HTC HD2, LeEco MAX2
« Odpowiedź #63 dnia: Lipiec 03, 2010, 11:53:46 »
@Darek_Foto: ....
Nie twierdzę, że AM jest idealna i wszystko mi pasuje. Co mi nie pasowało w skórce, to sobie zmieniłem - najczęściej używane funkcje mam w moich ulubionych, a do reszty się przyzwyczaiłem. Oczywiście, jak mi się coś nie podoba, lub mam propozycję innego rozwiązania to zgłaszam to do supportu AM - może wezmą pod uwagę.
Fakt, że dla laika niektóre rozwiązania są nielogiczne i niezrozumiałe, ale to już nie moja działka.

Myślę, że dobrym rozwiązaniem było by połączenie włączonej funkcji "Menu proste" z odpowiednio zmodyfikowaną nieskomplikowaną skórką.
Dariusz B.
Skórki do AutoMapy dla WM, WinCE, PC: http://www.automapa.darekfoto.pl/

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #64 dnia: Lipiec 03, 2010, 11:54:41 »
ps. Proszę RUKAT a nie Rukat   :evil:
Co się pieklisz. Nieładnie krzyczeć w usnecie więc napisał ładnie.  :wink:
Pozdrawiam
Karol

*

Offline ererce

• **
  • 175
« Odpowiedź #65 dnia: Lipiec 03, 2010, 13:41:36 »
ja tez wypelnilem. jak mus to mus.

Podpisuje sie pod uwagami do nielogicznego i niespojnego interfejsu. Przypomina to program pocztowo-bazodanowy Lotus Notes i menu blackberrego. Wszystkie opcje porozrzucane wszedzie, ustawienia w opcjach, opcje w ustawieniach i te male klawisze. Palcem na Omni nie da sie tego obsluzyc, a 7" nawigacji to ja w aucie nie chce.
Ostatnio mam okazje jezdzic rowniez z garminem. Co ciekawe jest tam asystent pasa ruchu, dziala logicznie i pojawia sie tak jak trzeba. Wybranie POI to klikniecie POI, kategoria ikona lub pokaz najblizsze. Mam nadzieje, ze kolejna wersja AM pojawi sie z jakims nowym logicznym interfejsem nie pisanym przez programistow dla ekspertow, a dla normalnego uzytkownika.
Przyklad moga brac z Microsoftu.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #66 dnia: Lipiec 03, 2010, 14:33:46 »
Kol Rukat, jesteś w trasie czy w obcym mieście , masz nie daj Boże złapanego kapcia lub po prostu chcesz coś zjeść lub kupić w sklepie spożyczym, oczywiście możesz uchylić okno i pytać przechodniów, ale możesz też użyć opcji POI, po to do cholery jest i wydaje mi się żę jest to ważna funkcja.
Jedno dwa tapnięcia w ekran i  AM powinna  te najbliższe pokazać na mapie, a Ty sobie na którymś tapnąć  żeby tam dojechać. proste??? nie dla Aquaratu.

Tu musisz kliknąć menu ->prowadź do/szukaj->POI-> kategorie->Wszystkie pojawia się lista z której powiniem wybrać jeden  ok wybieram sklep spożywczy, Biedronka-> pokaż na mapie uff wreszcie jest, klikam w prawy dolny róg, jest menu prowadz do, cholera, cholery można dostać od tego tapania, a wystarczyło zrobić tak: tap w ekran -szukaj POI  ->wyświetlają się wszyskie na mapie 2D, tap w wybrany i jazda, proste?? jeszcze raz powtórzę: nie dla aquaratu.

Nauczcie się w końcu korzystać z AM  :]
Prowadź do>POI>wpisać "b" "i" "e" i potem wybrać, czy chcesz oglądać Kategorie, czy już konkretne POI. Wielka filozofia  :ohreally:

Połączone: [time]Lipiec 03, 2010, 14:39:17[/time]
@Darek_Foto: używałem AM na urządzeniu Lark 4,3" (zadaję tu kłam temu, że na tym urządzeniu nie mieli rejestrowanej legalnej kopii AM!!!),

Nikt nigdzie tego nie twierdził  :O

Ktoś już słusznie napisał - spróbuj szybko (szybko! i komfortowo) znaleźć "najbliższą kwiaciarnię".

Proszę bardzo: Prowadź do>POI>"k" "w" "i" i już masz listę najbliższych punktów POI, z których możesz sobie wybrać.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 03, 2010, 14:39:55 wysłana przez akubit »

« Odpowiedź #67 dnia: Lipiec 03, 2010, 15:13:36 »
@akubit: naprawdę mnie rozbawiłeś! To jest dla ciebie ergonomiczne? Kliknąć "tylko" Menu (1) -> Prowadź do (2) -> POI (3) -> (potem na malutkiej klawiaturze) k (4) - w (5) - i (6) ... <Enter> (7) - i to jeszcze nie koniec - muszę przecież uważnie przyjrzeć się wynikom i coś z nich wybrać (8...?). Chyba ŻARTUJESZ, jeśli to nazywasz wygodnym i przyjaznym sposobem ustawiania czegoś... Nie twierdzę, że znam receptę na lepsze rozwiązania - właśnie takie aplikacje jak nawigacje, powinny sięgać wyżyn, mistrzostwa, jeśli chodzi o przemyślany interfejs i sposób ustawiania czy wydobywania danych. Bo i ekranik nie jest zwykle za duży (4-5"), i sytuacje czasem może stresujące...

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #68 dnia: Lipiec 03, 2010, 15:59:04 »
(np. mały przycisk Anuluj w prawym górnym rogu).
Z tym się zgadzam poprawienie tego przycisku postulowałem już 3 lata temu i do dziś się
nic się nie zmieniło (poniżej screeny z propozycjami do supportu wysłane w 2007 i 2008r.)
Ale z wiekszością Twoich pozosyałych stwierdzeń można śmiało polemizować.
Np z tym:
A, zapomniałbym o "Prowadź do" - chociaż ja wcale nie chcę żeby nawigacja mnie tam prowadziła, chcę tylko to obejrzeć na mapie. Już sam fakt, że to się nazywa "prowadź do" może doprowadzić do szału, jeśli chce się "tylko" dodać coś do punktów "ulubionych".
Tak apropos, skoro Automapa jest taka zaawansowana, czemu nie mogę wpisać współrzędnych GPS w formacie DD, a tylko DMS?

Funkcja nie nazywa się 'Prowadź do' tylko 'Prowadź do / Szukaj'
Można wpisać współrzędne  w 3 formatach dd,dddd dd mm,mmm i dd mm ss
Na więcej polemiki chwilowo nie mam czasu, może tylko dodam, że Twój problem
z wydostaniem się z korka to zaledwie 3 proste i wcale nie prezyzyjne pacnięcia palcem w ekran:
1. Wywołanie ekranu 'Twoje menu'
2. Wybranie pozycji 'Objazd'
3. Wskazanie długości objazdu.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #69 dnia: Lipiec 03, 2010, 16:26:04 »
@akubit: naprawdę mnie rozbawiłeś! To jest dla ciebie ergonomiczne? Kliknąć "tylko" Menu (1) -> Prowadź do (2) -> POI (3) -> (potem na malutkiej klawiaturze) k (4) - w (5) - i (6) ... <Enter> (7) - i to jeszcze nie koniec - muszę przecież uważnie przyjrzeć się wynikom i coś z nich wybrać (8...?). Chyba ŻARTUJESZ, jeśli to nazywasz wygodnym i przyjaznym sposobem ustawiania czegoś... Nie twierdzę, że znam receptę na lepsze rozwiązania - właśnie takie aplikacje jak nawigacje, powinny sięgać wyżyn, mistrzostwa, jeśli chodzi o przemyślany interfejs i sposób ustawiania czy wydobywania danych. Bo i ekranik nie jest zwykle za duży (4-5"), i sytuacje czasem może stresujące...

Dla mnie jest wystarczająco ergonomiczne i w żadnej nawigacji nie widziałem nic lepszego. Dlatego baw się dobrze i zbieraj na urządzonko z większym ekranem, bo faktycznie wpisywanie na ekraniku wielkości zegarka, może być w trakcie jazdy frustrujące. Zawsze jednak można się zatrzymać i wyjąć rysik, zamiast się stresować  :P

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #70 dnia: Lipiec 03, 2010, 17:08:22 »
Jest jeszcze klawiatura telefoniczna, mozna bez problemu trafic palcem grubym jak marchewka...

« Odpowiedź #71 dnia: Lipiec 03, 2010, 17:37:29 »
@akubit: po co te wycieczki w stylu "zbieraj na lepsze urządzenie"?...  :S Mogłeś przeczytać wyżej, że używam HTC Touch HD i nie mam na razie planów zmiany na inne - a już na pewno nie smartphone o większym ekranie, bo wtedy takie urządzenie będzie koszmarkiem a nie smartphonem. Są zresztą granice rozsądku, osobiście nawigację większą niż 5" uważam za zbyt dużą. Dowodzisz za to, że ankietowanie czytelników tego forum w kwestii interfejsu AM rzeczywiście wykaże coś bardzo interesującego - że tutejszym bywalcom zupełnie nie przeszkadzają wieloklikowe (dochodzące do 10-ciu...) nastawy urządzenia, a dla przeciętnych użytkowników, oczekujących komfortu (i nie uważających, że będą guru, jeśli ktoś ich zmusi do takiej obsługi AM) jest to trudne do zaakceptowania. Chyba po to jest przecież ta ankieta nt interfejsu? Doskonale sobie zdaję sprawę, że coś za coś - radykalne uproszczenie to stojąca za tym domyślna automatyzacja, ale tego właśnie oczekuje masowy odbiorca. Nie wszyscy mają ochotę nastawiać balans bieli w aparacie, takoż ostrość, przysłonę i czas ekspozycji... co nie oznacza, że dla chętnych szczegółowe nastawy nie powinny być dostępne.

@nocnyMarku: oczywiście, możemy dyskutować szczegóły - przekornie zapytam, może te 3 tapnięcia to o jedno za dużo, a może nawet o dwa za dużo? Nie do wyobrażenia? A jednak... ja bym chętnie widział jakiś przycisk na ekranie, z taką właśnie (domyślnie i inteligentnie reagującą) funkcją - "ucieczki z korka". Pozdrawiam i dodam - że przecież ja używam AM, co nie znaczy, że nie chciałbym, żeby była lepsza.

*

Offline edmun

• 933
    • Zdjęcia ślubne, Fotografia ślubna
  • Sprzęt: SGH-I780
« Odpowiedź #72 dnia: Lipiec 03, 2010, 17:41:20 »
Oprócz przycisku Anuluj i dziwnego wpisywania POI (czyli przeszukiwania bazy po każdej literce od razu), to nie mam zastrzeżeń do interfejsu jako użytkowania. Powiem inaczej, u konkurencji na razie jest o wiele gorzej. Np. MapaMap gdzie jest nabazgrane w menu jedno na drugim, czy też wybieranie Jedź do/Adres i mam do wyboru znowu Adres lub Centrum Miasta (chyba w gocleverach coś takiego jest.. paranoja)
SGH-I780 + Heineken78 Marvel Dream WM 6.5.3 96dpi
HTC ONE S
TTI TCB-880 + Sirio ML145
Alhambra TDI

*

Bilunia

« Odpowiedź #73 dnia: Lipiec 03, 2010, 18:34:24 »
Miała być ankieta, a robi się zadyma i pokazywanie "lepszości" jednej nawigacji nad inną....
Uważam, że AM naprawdę nie ma się czego wstydzić w porównaniu z konkurencją, byle tylko pracowała stabilnie i nie wywalała się przy byle okazji, a funkcje pracowały jak powinny.
Natomiast co do interfejsu, to uważam, że zamiast znacznika terenu zabudowanego, znacznie przydatniejszy byłby skrót do np. "Objazd". To rozwiązanie dla tych, którzy liczą tapnięcia. :)
Ale pomiędzy chcieć, a mieć, jest daleka droga.
Dla niektórych w dalszym ciągu ważniejsze są gadżety, nad funkcjonalnością programu.
Mam tylko nadzieję, że ta ankieta coś zmieni i większość użytkowników weźmie w niej udział. Bo w przeciwnym razie dalej będziemy wywalali żale i prowadzili utarczki na forum, co nie jest najlepszym rozwiązaniem. Ankieta pozwala nam się uzewnętrznić i określić, co dla nas jest zbędnym gadżetem, a co niezbędne.
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Lipiec 03, 2010, 18:37:25 wysłana przez Bilunia »

*

Offline Teodoryk

• **
  • 173
  • Sprzęt: A696, Samsung I9070, Acer 811 3G
« Odpowiedź #74 dnia: Lipiec 03, 2010, 22:46:43 »

Nauczcie się w końcu korzystać z AM  :]
Prowadź do>POI>wpisać "b" "i" "e" i potem wybrać, czy chcesz oglądać Kategorie, czy już konkretne POI. Wielka filozofia  :ohreally:

My tu na forum nie jesteśmy wiekszością  "zwykłych" użytkowników.
Nawigacja dla "zwykłego" ma działać intuicyjnie, bez wgłębiania się w instrukcję obsługi, Tak więc jeżeli szukanie POI to pięc tapnięc i wpisywanie ręcznie z klawiatury i nastepnie wyszukiwanie z listy wyboru uważasz za łatwe dla przeciętnego użytkowanika to sorry jesteś w błędzie ;)

Dwa tapnięcia i mapa 2D z wyświetlonymi punktami jest proste , intuicyjne i akceptowalne, cała reszta to już ani proste ani łatwe w aucie i bez rysika ani  możliwe bez czytania wcześniej instrukcji. Słowem TRUDNE I SKOMPLIKOWANE. Nie dla mnie nie dla Ciebie ale dla "zwykłego " użytkownika.
Wszystko powyżej napisane na podstawie rozmów z tymi zwykłymi(sąsiad i rodzina) a nie nami maniakami.  Sumując zmiana Menu Prostego na rzeczywiście proste i intuicyjne jest w mojej opinii niezbędna.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 03, 2010, 22:49:24 wysłana przez Teodoryk »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #75 dnia: Lipiec 03, 2010, 23:21:37 »
tutejszym bywalcom zupełnie nie przeszkadzają wieloklikowe (dochodzące do 10-ciu...) nastawy urządzenia, a dla przeciętnych użytkowników, oczekujących komfortu (i nie uważających, że będą guru, jeśli ktoś ich zmusi do takiej obsługi AM) jest to trudne do zaakceptowania.

Tu też się IMO w znacznym stopniu mylisz, mi przeszkadza i dlatego używam własnego,
znacznie uproszczonego menu. Kiedyś go udostępniałem:
http://pdaclub.pl/forum/automapa/quickeasymenu-alternatywne-menu-do-automapy/
http://www.miplo.pl/community/?a=menus
Ale okazało się, ze zainteresowanie nim jest bardzo niewielkie, choćby w porównaniu:
ilości pobrań kolorów map:
http://www.miplo.pl/community/?ord=1&dir=1&a=maps
więc odpuściłem publikowanie kolejnych wersji i tylko sam się nim delektuję.

Z tego MZ płynie wniosek, że oczekiwanie komfortu obsługi wcale nie jest czynnikiem priorytetowym.
Gdyby było, to nawet zakładając, że moja wersja menu nie jest szczególnie udana,
to ilość pobrań, choćby wynikłych z ciekawości powinna być znacznie większa.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #76 dnia: Lipiec 04, 2010, 00:20:22 »
Dowodzisz za to, że ankietowanie czytelników tego forum w kwestii interfejsu AM rzeczywiście wykaże coś bardzo interesującego - że tutejszym bywalcom zupełnie nie przeszkadzają wieloklikowe (dochodzące do 10-ciu...) nastawy urządzenia, a dla przeciętnych użytkowników, oczekujących komfortu (i nie uważających, że będą guru, jeśli ktoś ich zmusi do takiej obsługi AM) jest to trudne do zaakceptowania.

Niestety, nie przekonasz mnie, że możliwy jest obecnie do spełnienia ideał - czyli tapnę w ekran, a program sam będzie wiedział co dalej zrobić. Może w przyszłości, gdy podłączą do mózgu mikroczipy. Póki co interfejs wyszukiwania punktu w AM jest IMHO najlepiej dopracowany spośród programów nawigacyjnych (TT, iGO, MapaMap, Mireo itd.) biorąc pod uwagę także liczbę dostępnych kategorii POI (nietrudno znaleźć odpowiednią kategorię POI, mając ich kilka na krzyż - jak to jest np w iGO, choć w nim również irytowało mnie to co kiedyś w AM, że ktoś daną podkategorię umieścił w innej gałęzi i trzeba wyszukiwanie rozpoczynać od początku).

A jednak... ja bym chętnie widział jakiś przycisk na ekranie, z taką właśnie (domyślnie i inteligentnie reagującą) funkcją - "ucieczki z korka".

Nie wiem tylko, czy zdajesz sobie sprawę z tego (o czym zresztą wspomniałem powyżej!), że aby zrealizować funkcję "ucieczki z korka", program musi mieć podstawową daną - jak długi ten korek jest. Tą właśnie daną musisz podać i tak się to właśnie odbywa - podajesz orientacyjną długość korka. Tu zresztą nawet mikroczip w mózgu na niewiele się zda, bo możesz tylko szacować jego długość na podstawie różnych przesłanek. Dopiero perfekcyjnie działający traffic online, może naprawdę pomóć w tym przypadku - i to bez udziału użytkownika.
Tak, że pomysły typu "ucieczka z korka", są już zaimplementowane, ale minimum danych musi być w taki, czy inny sposób dostarczone do programu. Nie ma takiej opcji, że "ja chciałbym nacisnąć jakiś przycisk, a resztę powinien zrobić program". Zrobi - jak będzie miał dane do tego.

Połączone: [time]Lipiec 04, 2010, 00:27:26[/time]
Oprócz (..) dziwnego wpisywania POI (czyli przeszukiwania bazy po każdej literce od razu), to nie mam zastrzeżeń do interfejsu jako użytkowania.

Ale chyba nie przeszkadza Ci samo przeszukiwanie bazy po literce, tylko opóźnienia jakie się z tym wiążą  :-?
Bo dla mnie sama idea jest doskonała  :ok:

Połączone: [time]Lipiec 04, 2010, 00:33:14[/time]
Sumując zmiana Menu Prostego na rzeczywiście proste i intuicyjne jest w mojej opinii niezbędna.

Nie mam co do tego żadnych wątpliwości. Niemniej jestem prawie pewien, że zainteresowanie menu prostym jest bardzo ograniczone, przynajmniej jeśli chodzi o męską część użytkowników (Co? Ja nie wiem jak obsłużyć menu dla zaawansowanych? Ja? Samiec alfa?!!! :mrgreen:).

Połączone: [time]Lipiec 04, 2010, 00:44:33[/time]
@akubit: po co te wycieczki w stylu "zbieraj na lepsze urządzenie"?...  :S

Po to, żebyś nie musiał pisać:
@akubit: naprawdę mnie rozbawiłeś! To jest dla ciebie ergonomiczne? Kliknąć "tylko" Menu (1) -> Prowadź do (2) -> POI (3) -> (potem na malutkiej klawiaturze) k (4) - w (5) - i (6)

Jak będziesz miał większy ekran, zobaczysz jakie to się stanie ergonomiczne  :]
« Ostatnia zmiana: Lipiec 04, 2010, 00:47:08 wysłana przez akubit »

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #77 dnia: Lipiec 04, 2010, 12:58:32 »
... Dla niektórych w dalszym ciągu ważniejsze są gadżety, nad funkcjonalnością programu. ...
Powiedz mi dlaczego, z uporem maniaka, umniejszasz opinię i potrzeby innych użytkowników. Wielokrotnie na tym forum pisali inni, że to nie są dla nich gadżety tylko przydatne informacje i funkcje ekranu.  :S Więc może uszanuj to.
Masz możliwość wyłączenia sobie tych gadżetów, więc je sobie wyłącz a nie "będą zaśmiecać Ci ekranu" (jak to gdzieś napisałeś).
Jeśli funkcje te mają swoich zwolenników, to podyskutować można na temat ich funkcjonowania a nie tego czy są potrzebne.
Bo skoro całkiem sporo osób uważa, że są - to są i kropka.
Pozdrawiam
Karol

« Odpowiedź #78 dnia: Lipiec 04, 2010, 13:27:33 »
Z tego MZ płynie wniosek, że oczekiwanie komfortu obsługi wcale nie jest czynnikiem priorytetowym.

Nie do końca powinieneś wyciągać taki wniosek. Przede wszystkim ludzie oczekują, że nie będą musieli za bardzo modyfikować rdzeniowego programu (ja o twoim menu słyszę pierwszy raz - 3 lata temu nie miałem jeszcze AM:) ). Poza tym, tak to zrozumiałem, ta dyskusja jest o odbiorcy masowym - a nie o fascynacie AM, który potrafi ją przerobić na 10 sposobów. AM ma działać prosto sama z siebie, a z wielu ciekawych dyskusji powinno ewoluować korzystne rozwiązanie. Całość przypomina trochę ewolucję, jaką przeszedł system linux - najpierw był to system dla pasjonatów, instalowany z kilkunastu dyskietek i konfigurowany przez długie godziny. Teraz upodabnia się do czegoś, co nie wymaga żadnej ingerencji, poza prostą instalacją (co nie oznacza, że ingerencja dla wtajemniczonych nie jest możliwa!) - i to uznaje się za jego zaletę! - porównując przecież z windowsami. To jest właśnie cel ewolucji, a nie spieranie się, że mi pasują 3 kliknięcia i nie trzeba nic zmieniać. Jeśli nowy albo stary użytkownik ma sytuacje, w których obsługa AM go wkurza, to znaczy że jest jeszcze niejedno do zmiany!

Nie wiem tylko, czy zdajesz sobie sprawę z tego (o czym zresztą wspomniałem powyżej!), że aby zrealizować funkcję "ucieczki z korka", program musi mieć podstawową daną - jak długi ten korek jest.

Nie chodzi wcale o to, żeby ominąć cały korek. Nieraz jest to niemożliwe - zawsze chodzi o to, żeby wybranie jakiegoś objazdu, choćby częściowego, dawało zysk czasowy w przejeździe. Gdyby AM Traffic mogło działać idealnie, nie potrzeba by było w ogóle kombinować, bo przecież trasa "omijałaby korki" (jak ta reklama pięknie brzmi, ale w ogóle nie działa - ja w każdym razie nigdy nie zauważyłem). O co więc chodzi? Nie chodzi o to, żeby AM pokazywała "objazd na cwaniaka" - klasyczny przykład - przejazd "przez stację benzynową" byle wyprzedzić 5 aut. Chodzi o to, że jeśli sieć dróg (zwykle w mieście) pozwala na jakiegoś "zawijasa" przez osiedle (zamiast je objeżdżać), to czemu nie?

W zasadzie AM mogłaby w jakiś sposób pokazywać alternatywę, bez gwarancji, że się na tym dobrze wyjdzie. W pierwszym przybliżeniu to AM powinna decydować, począwszy od minimalnej wartości objazdu, czy jest on możliwy - i potencjalnie - korzystny. Zamiast 10 informacji o tym "ile do", "jaka średnia" itd. powinny być wyłącznie ikony funkcyjne. Spokojnie takie tapnięcie w ikonę mogłoby, ewentualnie, otworzyć 2-3 sąsiednie do kolejnego wyboru - ale tuż obok - żeby tapnięcia były proste i geometrycznie bliskie. A może wykorzystać potencjał 2. tapnięć ale w różne części ekranu? Możliwości jest sporo, trzeba tylko chcieć próbować coś wymyślić, a nie trwać przy swoim, że "jest już najlepsze".

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #79 dnia: Lipiec 04, 2010, 13:37:11 »
Nie wiem tylko, czy zdajesz sobie sprawę z tego (o czym zresztą wspomniałem powyżej!), że aby zrealizować funkcję "ucieczki z korka", program musi mieć podstawową daną - jak długi ten korek jest. 
Nie chodzi wcale o to, żeby ominąć cały korek. ...
A ile tego korka chciałbyś ominąć ?  :O :mrgreen:
10m, 300m czy może 15km?
A może zator drogowy ma tylko 100m długości?
AM'traffic nie działa, więc AM nie ma informacji o tym jak długi jest ten korek.
Jeśli jej nie ma, to nie może wyliczyć nowej trasy (nawet poprzez wymuszenie tej funkcji przez uzytkownika), żeby zyskać na czasie!
Nie ma w AM podstawowej informacji, która pozwoliłaby zrealizować ominięcie korka w sposób taki jak piszesz.

Weź się zastanów. Na AM'Traffic na razie liczyć nie można a realizacja ominięcia korka poprzez wykorzystanie funkcji objazdu musi bazować na informacji jak długi jest ten korek, lub ile tego korka chcesz ominąć. AM za Ciebie tego nie wymyśli.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 04, 2010, 13:39:00 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol

*

Offline dzanik

• 49
  • Sprzęt: 636N, AM
« Odpowiedź #80 dnia: Lipiec 04, 2010, 14:40:30 »
(...) Przede wszystkim ludzie oczekują, że (...)

A skąd man4business masz takie informacje - robiłeś badania społeczne?!
Kurcze kolejne rozmowy trollowane, jak w sąsiednim wątku "AM wydana".
OchKarol - odpuść nie karm. Nie przetłumaczysz. Potem musimy przeszukiwać kilkanaście stron wątku, by znaleźć naprawdę istotne porady/pomysły.

man4business - jak Ci nie pasuje, doczekaj do końca subskrybcji i nie przedłużaj. Zmień na taki system co jest wolny od przypadłości AM.

Nie rozumiem, jak zamierzam kupić coś nowego a nie mam o tym pojęcia, to pytam znajomych, szukam w necie opinii i wyciągam z tego średnią.
Nawet jeśli nie wszystko się potem zgadza z moimi oczekiwaniami, to mam nauczkę na przyszłość.
A jeśli towar mi pasuje, to uczę się jego niedociągnięć i żyję z nimi.
Na codzień pracuję z programami graficznymi (Corel, Adobe, itp.) Każdy ma swoje za uszami ale muszę ich używać.
Nie wywnętrzxam się na forach, że ten ma nipotrzebnie taki a ten inny układ lub funkcję.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #81 dnia: Lipiec 04, 2010, 15:23:47 »
... OchKarol - odpuść nie karm. ...
Co racja, to racja. EOT
Pozdrawiam
Karol

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #82 dnia: Lipiec 04, 2010, 19:02:02 »
Narzekającym na 'pokręconość' i intuicyjność interfejsu Automapy dedykuję ten cytat:
Cytat: Spider
Cytat: grassofobik
Posiadam wersje GM XT 5.00.60 na nokii 5800.
Chciałem się dowiedzieć jak można przejrzeć szczegółowo zaplanowaną trasę?
Chodzi mi żeby przejechać po mapie i patrzeć przez jakie miejscowości się jedzie.
Nie interesuje mnie ta opcja "zakręt po zakręcie" bo jest trochę mało czytelna...
Narzędzia -> Zarządzaj moimi danymi -> Trasy -> Zaplanowane trasy, wybierz trasę, wybierz jedź,
a następnie przejdź do Narzędzia -> Znajdź na mapie - wtedy będziesz mógł przeglądać trasę.
To wyczytałem dziś na Garniaku, jak wam się podoba?   
Bo ja jestem wręcz porażony intuicyjnością obsługi tej aplikacji B)

ps.
Dla mniej zorientowanych na rynku GPS, Garmin to firma światowego formatu i z bagażem doświadczeń
w dziedzinie nawigacji nieporównywalnym do żadnego z naszych rodzimych producentów.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #83 dnia: Lipiec 04, 2010, 19:33:57 »
Dla mnie bomba - nie wiem jak dla gości  :mrgreen:
Pozdrawiam
Karol

« Odpowiedź #84 dnia: Lipiec 04, 2010, 22:19:55 »
A ile tego korka chciałbyś ominąć ?  :O :mrgreen:
10m, 300m czy może 15km?

Widzisz, ty i kolega (cytuję)

A skąd man4business masz takie informacje - robiłeś badania społeczne?!

popisaliście się - jeśli już mowa o merytoryczności dyskusji - tylko jednym - że nie macie w zwyczaju czytać ze zrozumieniem co ktoś pisze, jeśli tylko jest to coś krytycznego względem AM (krytycznego konstruktywnie - bo nigdzie nie nawołuję do wyrzucenia AM ani nigdzie nie piszę, że jest do d...). Mam nadzieję, że nie pracujecie dla AM... (z takim podejściem do czyichś uwag...).

@ochkarol: ile chciałbym ominąć korka? Ale podstawowa dyskusja jest o interfejsie, prawda? Więc to, co ja chciałbym - bo najwyraźniej nie zrozumiałeś (albo nie chciałeś) - to żeby na ekraniku była ikonka (może być "konfigurowalna" - pokaż się lub - dla czytelników forum - zniknij natychmiast  :evil:) znajdowania objazdu. Doraźnie i na moje życzenie, tzn. kliknięcie. Domyślnie, o zgrozo, może to być jakaś wartość, której nie wpisze leniwy użytkownik. Mogą też jednak w jej okolicy otworzyć się jakieś 3 sąsiednie pola - z wyborem "długości objazdu". Jeśli jestem w obcym mieście pierwszy raz, to co mi pomoże możliwość wybierania długości korka - skoro i tak nie mam pojęcia jak długi może on być, a dodatkowo równie istotna jest konfiguracja sąsiadujących, alternatywnych dróg i ich długość! Więcej nie mam nic do dodania.

@dzanik: rozumiem, że jedyne co masz, to w zasadzie tylko złą wolę względem krytykujących AM. Nie interesują mnie inne nawigacje (nigdzie nie wspomniałem o żadnej innej), chcę poprawy tej, którą używam. Bo i czemu AM nie miałaby się poprawić? Taką (dobrą) wolę zakładam u wydawców AM, skoro robią jakieś ankiety i chyba niepotrzebni im są tacy "wojownicy" jak ty. Jeśli jesteś zachwycony obecną wersją i jej interfejsem to super - po prostu nie musisz w ogóle czekać na update, może tylko nowe mapy. A czy robiłem badania społeczne? Ależ jasne, masz świętą rację - masowy odbiorca programu do nawigacji tylko marzy o tym, że pierwsze co zrobi, to podłubie sobie w plikach .ini czy jeszcze innych, a może ściągnie jakieś super patche na część binarek - i pozmienia wszystko według własnego uznania. Ale jestem głupi - przecież ta ankieta była w ogóle niepotrzebna, to chyba dla jakichś lamerów i idiotów! Do tego nie trzeba żadnych badań, to jest wręcz oczywiste!  :grin: No, to rzeczywiście, nie karm takiego wrednego  :] trolla jak ja.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #85 dnia: Lipiec 04, 2010, 22:39:59 »
... Więc to, co ja chciałbym - bo najwyraźniej nie zrozumiałeś (albo nie chciałeś) - to żeby na ekraniku była ikonka (może być "konfigurowalna" - pokaż się lub - dla czytelników forum - zniknij natychmiast  :evil:) znajdowania objazdu. Doraźnie i na moje życzenie, tzn. kliknięcie. Domyślnie, o zgrozo, może to być jakaś wartość, której nie wpisze leniwy użytkownik. Mogą też jednak w jej okolicy otworzyć się jakieś 3 sąsiednie pola - z wyborem "długości objazdu". ...
No masz i wymyśliłeś coś co w AM istnieje.  :mrgreen:
Zamiast ikonki masz cały ekran do puknięcia, potem klikasz objazd i potem (dla leniwych użytkowników) np. 500m.
Brawo!!  :ok:
Pozdrawiam
Karol

*

Zachu

« Odpowiedź #86 dnia: Lipiec 04, 2010, 22:44:14 »
Dla niezorientowanych ;) MXT to namiastka nawigacji. Posiadacz Garmina ma narządzie na PC do takich rzeczy.
Sama procedura jest tylko skomplikowana w opisie niż w rzeczywistości. Niestety dla kogoś 'nowego" jest to nie do zrobienia.
Tak samo jak wyznaczenie azymutu albo przeliczenie rożnych układów odniesienia ;)

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #87 dnia: Lipiec 04, 2010, 22:50:09 »
Cytat: man4business
to, co ja chciałbym ... to żeby na ekraniku była ikonka (może być "konfigurowalna" ...)
znajdowania objazdu. Doraźnie i na moje życzenie, tzn. kliknięcie.

Mówisz-masz  :ok:
Taka ikona jest od dawna, ba są nawet dwie, możesz sobie wybrać którą wolisz. :)
Jedna jest w prawym dolnym rogu ekranu, a druga jest znacznie większa, to cała mapa w trybie nawigacji.
Pierwsza się nazywa 'kursor nawigacja', a druga 'mapa-nawigacja',
do każdej z nich możesz przypisać jedno z ponad 120 poleceń i funkcji AM.
Zależy Ci na niezwyklełatwodostępnym objeździe? To go sobie zrób. :ok:
I do tego nie musisz grzebać w żadnych plikach, rejestrach ani używać specnarzędzi dla zaawansowanych.
AM jest przygotowana na Twoje specyficzne wymagania.
Specyficzne, bo w tym wątku tylko Ty chcesz mieć objazd na wyciągniecie ręki.
Przeczytaj instrukcję, (rozdział o ustawieniach przycisków)
to łatwiejsze niż wymyślanie rzeczy już dawno wymyślonych   B)

Dla niezorientowanych ;) MXT to namiastka nawigacji. Posiadacz Garmina ma narządzie na PC do takich rzeczy.

Chcesz mnie zmusić do wożenia PC w samochodzie?  :wink:
Czy z Twojej wypowiedzi mam wnioskować, że w Nuvi też nie można sobie swobodnie przejrzeć trasy?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 04, 2010, 22:56:05 wysłana przez nocnyMarek »

« Odpowiedź #88 dnia: Lipiec 04, 2010, 23:02:52 »
No masz i wymyśliłeś coś co w AM istnieje.  :mrgreen:
Zamiast ikonki masz cały ekran do puknięcia, potem klikasz objazd i potem (dla leniwych użytkowników) np. 500m.
Brawo!!  :ok:

No i masz! Udowodniłeś, że jednak naprawdę nie czytasz tego wątku. Przecież to właśnie dyskutowałem z nocnymMarkiem (który wskazał na taką możliwość) - a ja przekornie zapytałem, czy nie dałoby się tego zrobić "jednym tapnięciem"...  po co więc to pisanie...

A tak odchodząc od tej (sorry ale tak uważam - głupawej, niepotrzebnej i nie na temat) wymiany zdań - jedno mnie ostatecznie zastanawia: Czy naprawdę nie widzicie różnicy w tym jak potencjalnie może wyglądać interfejs, skierowany na maksymalną wygodę użytkownika? Wygodę i bezpieczeństwo - im mniej dłubania, tym mniej ryzyka, jeśli ktoś robi to podczas jazdy - a nie można tego wykluczyć! Że zamiast trzech tapnięć może być jedno? Ja nie piszę: musi być jedno. Teraz sytuacja jest taka, że "muszą być trzy" (a czasem osiem... itd). Że coś, co się wybiera teraz kilkoma kliknięciami, z natężoną uwagą, żeby trafić właściwie, mogłoby działać na zasadzie np. jednego czy dwóch puknięć w którąś z części ekranu (niekoniecznie kwadracika o wielkości 25x25 pikseli?). Nie pojmuję, dlaczego nie chcielibyście prościej? I spójnej? Przecież wszystkie dotychczasowe bajery spokojnie mogłyby zostać na swoim miejscu, jeśli ktoś wybrałby sobie "interfejs dla pasjonata".

I na tym kończę, bo nie chcę wdawać się w sprzeczki, do niczego nie prowadzące (skoro i tak nie czytacie). Ja jestem pragmatycznie (nie ideowo i nie kultowo) nastawiony do AM. I mam cichą nadzieję, że autorzy AM też (tzn. nie są zanadto przywiązani do swojego tworu i kiedyś może zrobią małą rewolucję w interfejsie, jego spójności i filozofii, nie tylko na zasadzie usunięcia czegoś, co wypadło blado w ankiecie z tego wątku). Pozdrawiam!

p.s. nocnyMarku - dzięki za hint, na pewno poszukam. W dyskusji w którą mnie wciągnięto nie chodziło mi o jeden przycisk tylko - moja pierwsza wypowiedź zawierała całą listę uwag i wydaje się, że nie tylko ja miałem takie zastrzeżenia. Raz jeszcze jednak będę obstawał przy swoim - wszystko na pewno można ale jeśli poziom komplikacji przekracza "przeciętnego Kowalskiego" (nie, nie robiłem żadnych badań na ten temat) to nic z tego nie wynika! Wynika tylko dla takich speców, jak ty.

@ochkarol - szybki jesteś (może shoutbox zamiast tego forum byłby lepszy) - nigdzie nie wyszło mi trzy!!! Maksymalnie dwa a do tego geometria przycisków i ich rozmieszczenie ma kolosalne znaczenie w interfejsie!! To tyle!
« Ostatnia zmiana: Lipiec 04, 2010, 23:08:29 wysłana przez man4business »

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #89 dnia: Lipiec 04, 2010, 23:06:22 »
Nie chcesz za  nic przyjąć do wiadomości, że funkcji objazdu nie da się obsłużyć jednym kliknięciem.
Sam jak zacząłeś ją przestawiać wyszło Ci trzy.
Może Ty poczytaj najpierw własne posty  :P
Pozdrawiam
Karol