ANKIETA producenta AM dla czytelników PDAclub.

• 99 Odpowiedzi
  • 25344 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
  • Sprzęt: Mate 20 Pro
Odp: ANKIETA producenta AM dla czytelników PDAclub.
« Odpowiedź #30 dnia: Lipiec 01, 2010, 12:20:27 »
Poszło

*

Offline jenek

• 27
« Odpowiedź #31 dnia: Lipiec 01, 2010, 12:30:54 »
Z w/w ankiety wynika jedno : na żadne poważniejsze zmiany w wersji 7.XXX nie ma co liczyć. A marzyła mi się jakaś nowa grafa. Jakieś gratyfikacje (a przynajmniej darmowa licencja) dla kolesi którzy płodzą SKÓRY, no i wsparcie techniczne od AM. Widok 3R tylko z "Punktami Charakterystycznymi" bez tych bezsensownych białych pudełek. W IGO wprowadzono lektora który czyta nazwy ulic (Polska - mizerna jakość), ale wydaje mi się, że idea przyszłościowa.

*

Offline Simon

• 356
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S3, Nokia Lumia 620
« Odpowiedź #32 dnia: Lipiec 01, 2010, 12:34:30 »
Ja również zadanie wykonałem.
Pozdrawiam wszystkich maniaków PDA
Simon

*

pliers

« Odpowiedź #33 dnia: Lipiec 01, 2010, 13:17:41 »
i ja i ja! To mój obywatelski obowiązek :-)

*

Offline PYJTER

• 35
  • Sprzęt: HTC ARTEMIS, HTC KAISER
« Odpowiedź #34 dnia: Lipiec 01, 2010, 14:10:12 »
Żeby nie być źle kojarzonym i nie powiedzieć jak jeden "klasyk" "panie prezesie melduje wykonania zadania" Powiem krótko "Powierzoną ankietę sumiennie wypełniłem i kliknąłem wyślij"

« Odpowiedź #35 dnia: Lipiec 01, 2010, 15:05:03 »
Melduję wykonanie zadania. :)

*

Offline sp4jkk

• 322
    • http://www.odkurzacze.elk.pl
  • Sprzęt: HTC ONE V, Nokia E51 i E52
« Odpowiedź #36 dnia: Lipiec 01, 2010, 15:13:22 »
I ja wypełniłem. Zawsze jestem za rozwojem.
SPV M3100 był, był Samsung Omnia. Była Omnia jest Nokia E51 i E52 oraz HTC ONE V. Do nawigacji jest Lark 50.2.

*

Offline jetsf

• 365
  • Sprzęt: Omnia 2,WM6.5, AM6.12.EU, BT-Q1000XT, GS2 ws 4.0.4
« Odpowiedź #37 dnia: Lipiec 01, 2010, 15:41:13 »
Wypełniłem

*

Offline ziaba75

• 19
  • Sprzęt: MIO P560, AutoMapa 6.10
« Odpowiedź #38 dnia: Lipiec 01, 2010, 16:48:05 »
Wypełnione zgodnie z prawdą.

*

Offline benezis

• **
  • 225
    • ajiSUSHI
  • Sprzęt: Smailo HD, HTC Desire Z
« Odpowiedź #39 dnia: Lipiec 01, 2010, 17:05:56 »
Zrobione
AM 610 PL

*

Offline Svistak

• *
  • 51
  • Sprzęt: HTC Kaiser + NavRoad NR560BF Win CE Pro
« Odpowiedź #40 dnia: Lipiec 01, 2010, 21:25:11 »
Poszło :)
Mobilek: Skoda Octavia II Radio: Alan 48+Multi Antena: Performer 5000

*

Offline ArtD

• 5
  • Sprzęt: HTC Diamond DI2.1
« Odpowiedź #41 dnia: Lipiec 01, 2010, 22:03:07 »
Obowiązek spełniony. Oby w niedzielę frekfencja również dopisała :proud:

*

Offline Skrobel

• Ekspert HTC Rhodium
  • 1996
« Odpowiedź #42 dnia: Lipiec 01, 2010, 23:01:59 »
już

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #43 dnia: Lipiec 01, 2010, 23:07:44 »
Obowiązek spłoniony, jeszcze tylko w niedzielę głosowanie i sumienie czyste.  :wink:

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #44 dnia: Lipiec 01, 2010, 23:45:01 »
Muszę przyznać że ten wątek czyta się z zapartym tchem :  wypełniłem , poszło,   już,     zrobione .....  Dwie strony konkretów  :ohreally:
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline tomek1970

• **
  • 116
  • Sprzęt: MIO P560 + WM6.0
« Odpowiedź #45 dnia: Lipiec 02, 2010, 02:17:56 »
Zrobione, oby Stefanekmac nie miał racji :wink:
Poszło.Po takiej ankiecie to menu proste będzie miało ze 3 ikony...
Swoją drogą chętnie poznałbym wyniki.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 02, 2010, 02:25:01 wysłana przez tomek1970 »

*

Offline matmic

• 583
    • Mateusz Miciński
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S21 Ultra
« Odpowiedź #46 dnia: Lipiec 02, 2010, 09:48:21 »
Poszło :)
Czyżby szykowała się Siódemka?

Ostatnio Aqurat zrobił ankietę za czasów czwórki, z której to wyłoniła się Piątka.
Samsung Galaxy S21 Ultra
Microsoft Surface Pro 6

*

Offline Teodoryk

• **
  • 173
  • Sprzęt: A696, Samsung I9070, Acer 811 3G
« Odpowiedź #47 dnia: Lipiec 02, 2010, 11:04:57 »
a co z wersją na ajfona? miała być na wiosnę a tu cisza jak makiem zasiał.

sądzę że pewnie będzie jeszcze ankieta dla "ogółu" użytkowników, ciekaw jestem jak duże będą róznice w preferencjach i w znajomości interfejsu AM, jednak tu siedzą w większości zapaleńcy, boję się że przeciętny użytkownik nie ma zioelonego pojęcia jak np dodać sobie własne przyciski do podręcznego menu, jeżeli wogóle wie że takowe istnieje ;)

ja tam dodaję "prowadź do POI" bo niestety Aquarat nie wymyślił że to dla użytkownika ważna funkcja i trzeba klikać menu żeby tam trafić,

*

Offline altroch

• 667
  • Sprzęt: Modecom WinCE 6.0/AM 6.xx, SGS3, SG Note3
« Odpowiedź #48 dnia: Lipiec 02, 2010, 16:55:16 »
O.K.

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #49 dnia: Lipiec 02, 2010, 19:32:40 »
.....ja tam dodaję "prowadź do POI" bo niestety Aquarat nie wymyślił że to dla użytkownika ważna funkcja i trzeba klikać menu żeby tam trafić,
Tylko dla którego użytkownika (poza Teodoryk oczywiście)  Bo dla mnie akurat nie    :ohreally:  Mnie AM głównie prowadzi do "adresy" (80-90%  tras) a nie do POI  .  Zgadnij  co bym sobie pomyślał o twórcach AM gdyby ikonę  "prowadź do POI" dodali domyślnie pod Twoje upodobania   :E   A tak to jak Tobie potrzebna to możesz sobie dodać  :ok:   a jak mi nie potrzebna to sobie nie dodaję i mnie nie drażni  :ok: :ok:
« Ostatnia zmiana: Lipiec 02, 2010, 20:05:33 wysłana przez RUKAT »
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline Wookash82

• 272
  • Sprzęt: Mio P560
« Odpowiedź #50 dnia: Lipiec 02, 2010, 19:40:09 »
to ja tez wypelnilem ankiete   B)
Proste są dla szybkich samochodów, Zakręty są dla szybkich kierowców...

AutoMapa 6.10.0

*

Offline edmun

• 933
    • Zdjęcia ślubne, Fotografia ślubna
  • Sprzęt: SGH-I780
« Odpowiedź #51 dnia: Lipiec 02, 2010, 21:09:06 »
zrobione.. i kolejny post naliczony spamerzy ;)
SGH-I780 + Heineken78 Marvel Dream WM 6.5.3 96dpi
HTC ONE S
TTI TCB-880 + Sirio ML145
Alhambra TDI

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #52 dnia: Lipiec 02, 2010, 21:23:34 »
Ankieta jest kierowana obecnie do czytelników PDAclubu,
dlatego proszę, by linka do ankiety na razie nie rozpowszechniać po innych portalach.

Niestety, prośby nie pomagają. Linki 'poszły w świat'  :S

« Odpowiedź #53 dnia: Lipiec 02, 2010, 23:25:15 »
Właściwie nie miałem tu nic pisać (bo po co w zasadzie pisać, że wypełniłem ankietę). Dziś jednak pożyczyłem nawigację z Automapą siostrze - i można to uznać za prawdziwy eksperyment, na który powinni zwrócić uwagę twórcy programu. Ci, którzy Automapy używają, są już do pewnych rzeczy przyzwyczajeni i nie zauważą wielu niedogodności. Ankieta nt interfejsu będzie skrzywiona. Powinno się dać program komuś, kto nigdy nie używał nawigacji i...

...i nastąpi katastrofa. Interfejs jest niespójny, dla konesera i wprawnego użytkownika - może fajny, ale dla przeciętnego człowieka przeładowany i nieczytelny. Niespójność, która np. od razu wyszła na jaw gdy usiłowałem wyjaśnić przez telefon "jak to obsłużyć" :) to sposób zatwierdzania wprowadzonych (lub wybranych) informacji. W dobrym projekcie zatwierdzenie każdej rzeczy powinno wyglądać niemal tak samo, w Automapie mamy raz przycisk "OK", raz grafikę w postaci "ptaszka", raz jest to "Enter" na <<klawiaturze>>, raz samo się zatwierdza, a czasem jest to, niezbyt widoczne za dnia, świecąca "diodka" wyboru jakiejś ikony. No tak, jest też "Czyść" :) jako też pewna forma selekcji (czy deselekcji). A, zapomniałbym o "Prowadź do" - chociaż ja wcale nie chcę żeby nawigacja mnie tam prowadziła, chcę tylko to obejrzeć na mapie. Już sam fakt, że to się nazywa "prowadź do" może doprowadzić do szału, jeśli chce się "tylko" dodać coś do punktów "ulubionych". Tak apropos, skoro Automapa jest taka zaawansowana, czemu nie mogę wpisać współrzędnych GPS w formacie DD, a tylko DMS?

Sami widzicie to co oznacza - chaos. Można by rozpisać konkurs, czy udało mi się wymienić już wszystkie formy zatwierdzania czy selekcji różnych rzeczy w Automapie. Jak widać jest sporo do zrobienia pod kątem ujednolicenia interfejsu i bardziej wygodnej obsługi. Do tej pory uważam, że np. nazwanie dwóch pól wyboru jako "Opcje" oraz "Ustawienia" jest wysoce konfuzyjne... dopóki nie zapamiętasz, gdzie co jest, błądzisz, klikając w tą i z powrotem.  To, że wam to nie przeszkadza wynika tylko z przyzwyczajenia i praktyki.

Kolejna rzecz - mimo tego, że nastawienia trasy należy wykonać przed wyruszeniem w podróż, to jednak program powinien pozwalać / umożliwiać komfortową obsługę bez rysika. Automapa zdecydowanie nie daje się obsłużyć tylko palcami, niech np. stoimy w korku i coś chcemy zmienić... celne klikanie palcami jest wyjątkowo absorbujące i niewygodne! Albo - ja chciałbym np. kliknąć paluchem w jakieś miejsce po to, żeby ustawić "nie chcę jechać w tym p... korku" i masz mi wyszukać natychmiast jakąś boczną uliczkę. Natychmiast, bo się (cię) uduszę!!!  :E To nie jest wydumane życzenie, wiele takich małych sprytnych objazdówek każdy zna w swoim mieście, ale nigdy... nie dlatego, że podpowiedziała je Automapa.

Skoro już tak narzekam, to pozwolę sobie dopisać parę uwag z moich ostatnich wojaży z Automapą.
Po Krakowie jeżdżąc zawsze mam włączone Smart Routes i Live Drive, wczytane najnowsze dane z pomocą AMCentre. I co z tego wynika? Osobiście widzę, że... nic. Wiem, że to jest może zbyt surowy osąd, ale co mam sobie myśleć, jeśli np. wyznaczam sobie trasę optymalną z okolic pętli tramwajowej w Łagiewnikach na ul. Reymonta i dostaję estymację, że dojazd zajmie... 30 min? To nie jest niemożliwe, ale musiałbym stać w jakimś koszmarnym korku. W rzeczywistości na miejsce dojeżdżam po 14 minutach (korki po drodze, oczywiście, są). Pytanie jednak jest takie - skoro ta estymacja jest walnięta o 100% to co mi z takiej estymacji? To równie dobrze przypomina prognozę pogody, że będzie padać, chyba że nie będzie padać...

Już kończę: aktualność map europejskich pozostawia wiele do życzenia. W Barcelonie jest mnóstwo miejsc z zakazem wjazdu, w które Automapa uporczywie chce kierować. Na drogach we Włoszech jest mnóstwo miejsc, gdzie są ronda, a na (Auto)mapie - prosta droga. Ale szczyt wszystkiego to było, gdy AM usiłowała wymusić "ostry skręt w lewo"... prowadzący dokładnie pod prąd drogi ekspresowej. W Padwie zaś doszło do zapętlenia - AM kazała jechać niezgodnie z przepisami, a jak tak nie pojechałem, zrobiła kółko, doprowadzając w to samo miejsce, w którym... znów mnie nakłaniała do nielegalnej jazdy. To już takie drobiazgi spoza kraju... rozumiem, że poza kontrolą autorów AM.

*

Offline yo

• 971
  • Sprzęt: fajny Leo, galaxy tab p1000
« Odpowiedź #54 dnia: Lipiec 02, 2010, 23:41:31 »
bardzo słuszne uwagi man4business - sam używam AM jakieś pół roku (jako zupełny laik w AM) i co chwilę trafiam na takie nie spójności
i do dziś nie wiem jak wygodnie zaznaczyć w trasie, że chcę jednak objechać jakiś konkretny fragment albo dodać jakiś "przez"
end of fear
yo is here

*

Offline Darek_Foto

• 1630
    • Fotografia ślubna Kraków
  • Sprzęt: HTC HD2, LeEco MAX2
« Odpowiedź #55 dnia: Lipiec 02, 2010, 23:46:26 »
Automapa zdecydowanie nie daje się obsłużyć tylko palcami
Jak by tak było, to nie mógł bym w ogóle obsłużyć AM. Mam HTC HD2 i nie dość, że nie przewidzieli tam rysika, to ze względu na ekran pojemnościowy jest mała dokładność trafienia w dany punkt i z AM bez większych problemów daję sobie radę.
Dariusz B.
Skórki do AutoMapy dla WM, WinCE, PC: http://www.automapa.darekfoto.pl/

*

Offline JB46

• *
  • 63
  • Sprzęt: Cruser Sigma B50
« Odpowiedź #56 dnia: Lipiec 03, 2010, 00:00:13 »
Zdążyłem w ostatniej chwili.

*

Offline Teodoryk

• **
  • 173
« Odpowiedź #57 dnia: Lipiec 03, 2010, 00:07:05 »
Widzę że kol  man4business bardzo trafnie wypunktował niespójnośc lub rzekłbym kolokwialnie totalny chaos w interfejsie AM, zgadzam się i podpisuję obiema rękami.

Kol Rukat, jesteś w trasie czy w obcym mieście , masz nie daj Boże złapanego kapcia lub po prostu chcesz coś zjeść lub kupić w sklepie spożyczym, oczywiście możesz uchylić okno i pytać przechodniów, ale możesz też użyć opcji POI, po to do cholery jest i wydaje mi się żę jest to ważna funkcja.
Jedno dwa tapnięcia w ekran i  AM powinna  te najbliższe pokazać na mapie, a Ty sobie na którymś tapnąć  żeby tam dojechać. proste??? nie dla Aquaratu.

Tu musisz kliknąć menu ->prowadź do/szukaj->POI-> kategorie->Wszystkie pojawia się lista z której powiniem wybrać jeden  ok wybieram sklep spożywczy, Biedronka-> pokaż na mapie uff wreszcie jest, klikam w prawy dolny róg, jest menu prowadz do, cholera, cholery można dostać od tego tapania, a wystarczyło zrobić tak: tap w ekran -szukaj POI  ->wyświetlają się wszyskie na mapie 2D, tap w wybrany i jazda, proste?? jeszcze raz powtórzę: nie dla aquaratu.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 03, 2010, 00:18:04 wysłana przez Teodoryk »

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #58 dnia: Lipiec 03, 2010, 00:14:51 »
... Do tej pory uważam, że np. nazwanie dwóch pól wyboru jako "Opcje" oraz "Ustawienia" jest wysoce konfuzyjne...
Nawet jako newbie AM nie miałem z tym problemu.
Jakoś nie kojarzę stricte ustawień, które miałyby być w "Opcjach".
to jednak program powinien pozwalać / umożliwiać komfortową obsługę bez rysika. Automapa zdecydowanie nie daje się obsłużyć tylko palcami
Nie przesadzaj. Spoko daję się radę nawet na Omni 3,2" 240x400.
No, może klawa mogłaby być lepsza.

A co do skomplikowania interface'u.
Coś za coś. Duża możliwość konfiguracji pociąga za sobą rozbudowane Menu.
Dla tych co nieogarniają jest Menu proste.

Połączone: Lipiec 03, 2010, 00:17:59
... jedno dwa tapnięcia w ekran i  AM powinna  te najbliższe pokazać na mapie, a Ty sobie na którymś tapnąć  żeby tam dojechać. proste??? nie dla Aquaratu.

I jeszcze sto tysięcy, nie mniej istotnych funkcji, które przecież powinny być dostępne zaraz po puknięciu w ekran.  :P
« Ostatnia zmiana: Lipiec 03, 2010, 00:17:59 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline Teodoryk

• **
  • 173
« Odpowiedź #59 dnia: Lipiec 03, 2010, 00:22:16 »
przecież po to jest Twoje Menu w  którym po tapnięciu w ekran  możesz te 100 tyś funkcji mieć i tam posegregować wg uznania, mnie tu chodzi o łatwość dostępu do POI, która to łatwość jest trudna i zagmatwana.