... co wiąże się z tym że punkty te często są dublowane bo występują w obu kategoriach.
No niestety, że bałagan jest w obydwu kategoriach to jest pewne.
Założenia były takie aby w kategorii 'Czarne punkty' były tylko punkty uznane za takie i oznakowane przez GDDKiA wraz z podaniem istotnych informacji o nich, czyli liczby wypadków, ofiar śmiertelnych i rannych.
Są to szczególnie niebezpieczne miejsca z dużą ilością wypadków i ofiar. Kategoria ta jest kategorią zamkniętą, w której jest chyba około 120 punktów za takie uznane (nie pamiętam - w tej chwili jestem poza miejscem zamieszkania i nie mam dostępu do komputera gdzie mam wszelkie informację na temat tych punktów uzyskane z GDDKiA).
W miarę możliwości część punktów zostało uporządkowane z pomocą użytkowników miplo, sporą część, nieraz specjalnie zbaczając z krótszej trasy objechałem i weryfikowałem.
Kategoria 'niebezpieczne miejsca' nastręcza więcej trudności dla moderatorów, ale to chyba dlatego że są zamało sprecyzowane warunki dodawania tam punktów. Sam kilka propozycji usunięcia tam punktów wysłałem, dodane były przedziwne punkty - na drogach dojazdowych, skrzyżowaniach, które dość dobrze znam i w życiu nie słyszałem o problemach w tym miejscu a tym bardziej o niebezpieczeństwach. Często są to najzwyklejsze skrzyżowania lub niewielkie łuki drogi i punkty są już dodawane.
Co do bałaganu i dublowania punktów - problem jest trochę po stronie miplo - gdyż te dwie kategorie do niedawna były chyba w dwóch zupełnie innych miejscach w katalogu kategorii (przynajmniej tak mi się wydaje).
Może warto by było aby jedna kategoria była podkategorią drugiej ?? Ułatwiłoby to dodawanie obydwu kategorii do subskrybowania a jednocześnie byłyby to oddzielne kategorie.
Moim zdaniem warto aby jednak były to oddzielne kategorię.