AM5 - "Jesteś poza trasą, wyznaczam nową" - bezustannie, na każdej trasie

• 7 Odpowiedzi
  • 4476 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Yano75

• 12
    • scena polityczna - zrozum politykę w 10 minut
  • Sprzęt: i-mate JAMin + SD4GB
soft: Automapa 5
hard: HTC Prophet
GPS: Quartz BT-Q818

Problem? Przy włączonej opcji 'autokorekty trasy' cały czas i wszędzie słyszę: "Jesteś poza trasą, wyznaczam nową", mimo iż moja pozycja na ekranie dokładnie pokrywa się z wyznaczoną na niebiesko trasą. To samo zjawisko występuje gdy jeżdżę po Warszawie na rowerze.

Gdzie? Na trasach: Ciechanów, Włocławek, Warszawa, i sama Warszawa. Czyli wszędzie gdzie jeżdżę.

Rozwiązanie chwilowe: Zatrzymać się, poczekać, aż zniknie komunikat o wyznaczaniu nowej trasy (czyli wyznaczy się nowa trasa, najczęściej taka sama jak poprzednia) i Marzena przestanie jęczeć że jestem poza trasą. Następnie ruszamy i po 15 sekundach wszystko zaczyna się od nowa.

Rozwiązanie stałe: Wyłączyć autokorektę trasy i modlić się aby nie zjechać z niebieskiej linii. :mad: W razie zjechania z trasy zastosować "Rozwiązanie chwilowe" (patrz wyżej) które oczywiście niczego nie rozwiązuje.

Ciekawostka: Na Automapie 4 ten problem nie wystąpił ani razu. Sprzęt identyczny, trasy identyczne.

Ratujcie, bo jeździć samochodem po dżungli Warszawa bez opcji autokorekty trasy to sprawa stresująca dla takiego 'warszawiaka' jak ja.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
Rozwiązanie: umówić się z Marzeną na kawę i dogadać się w tym temacie.  :smile:
A na poważnie - co to za wersja AM, czasem nie jakaś witaminizowana?

*

Offline msz1959

• 569
  • Sprzęt: HTC Touch HD/AM6.15 EU, iP4/iAM5.0, NavigonEU+TL
U mnie to samo, zjechałem calą północ Skandynawii - Lulea - Nordkapp - Narvik - Lulea, 3000km, tylko że u mnie Hołek jeszcze dowcipkuje, że "nowa [trasa] będzie lepsza". Co on się biedak nasłuchał od czterech pasażerów :)

"Ignoruj odchylenia GPS" mam ustawione na "duże" ale nic to nie pomaga. A tam na północy nie ma drzew, które by mogły zakłócać sygnał, nic. I zresztą "na oko" jechaliśmy dokładnie po trasie. "Opóźnienie sygnału GPS" mam 0.6s - może to należy jakoś zmienić, drobne zmiany wypróbowałem, bez skutku.

Już nie mówiąc o zjechaniu 15m na stację benzynową czy na parking - to już nowa trasa wyznaczana jak w banku.

I co gorsza po wyznaczeniu nowej trasy AM zapomina oryginalny początek, co oznacza, że "odwrócenie" trasy jest opcją całkowicie "wirtualną". Zrobiłem już z AM pewnie koło setki tras i ANI RAZU nie dojechałem do celu bez wyznaczania nowej trasy po drodze (może za wyjątkiem jakichś kilku-kilometrowych tras "dla zabawy", typu dom-praca).

Uważam ustawienia takie jak to "odchylenie GPS" typu "małe, duże" za bez sensu. Powinno być w metrach od najbliższego punktu trasy (AM umie taki punkt wyznaczać, bo tak pokazuje cel podróży, jeśli nie leży przy żadnej znanej drodze).

Michał.

U mnie jest to samo. Jade sobie A4 więc zjechać z trasy nie sposób, a to cały czas marudzi, że zjechałem z trasy. masakra potem nie wiadomo kiedy zjechac z autostrady. a juz myslalem ze gps szlag trafil i chcialem kupic nowy..

Po przejechaniu w ostatnich dniach ponad 3000 tys. km ewidentnie mogę stwierdzić, że zjawisko takie jest zależne od uzyskiwanych prędkości. W trakcie jazdy występowało na dwu różnych urządzeniach tj. asus 636 i navroad 750 na różnych mapach tj sama Polska jak i Europa. Występuje także na mapach poza granicami kraju. Prędkości od której występuje to 120-130 km/h, przy czym jeśli lekko zmieniamy kierunek jazdy np. zmiana pasa to wystąpi także przy wolniejszej jeździe. Jeśli nie pojawi się szybko nowa wersja to chyba robię re instalacje z 5.0.7 do 4.1.2 

*

Offline Powhatan

• 771
    • http://www.powhatan.republika.pl
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
Problemy które opisujecie były jedną z głównych przyczyn jeszcze pod koniec zimy wycofania po trzech dniach jako wadliwej AM-5.0.5 :O i wydaniu AM-5.0.7 :mrgreen:, która nie stwarza już opisanych problemów.

Swoją droga to Navroady i Asusy są chyba niezłą bolączkę dla AM

Zmiany (wersja 5.0.7):
Poprawki w algorytmach wyznaczania tras, inteligentnych punktów PRZEZ i wyznaczania manewrów.
Poprawki w synchronizacji czasu z odbiornikiem GPS i eliminacja
związanych z tym przypadków utraty sygnału GPS.
Poprawki dostosowujące działanie programu do urządzeń m.in. Asus p527, NavRoad, SmartGPS, Samsung i780.

ps
jak zdenerwuje mnie mój pies to wołam na niego ASUS :ok:

*

Offline wpmike

• 1169
  • Sprzęt: Sony Xperia Z
Obecnie jeżdżę na AM5.1b1 i opisywany problem występował przy prędkościach >70mph (ok. 110km/h). Po krótkim eksperymentowaniu, tzn. włączaniu i zmianach ustawień opcji 'Przewiduj pozycję GPS' udało się Krzysia uciszyć. Jeżdżę teraz na 'Przewiduj pozycję' - 0.6s. Pamiętam, że ten sam problem występował w którejś wersji AM4.

*

Offline micek1968

• *
  • 80
  • Sprzęt: ASUS A696
ja ostatnio jechałem kilkanaście kilometrów równolegle do wyznaczonej trasy (wg mapy to jakieś kilkanaście metrów po polu, lesie itd...) a potem nasze drogi się powoli stopniowo "zjechały"... ale nie krzyczał że jestem poza trasą :)