AM4 Europe porównanie z TomTom, Igo, Destinatorem i innymi

• 14 Odpowiedzi
  • 5658 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline niezawodny

• 793
  • Sprzęt: SG Note II, Nokia E52
« dnia: Wrzesień 04, 2007, 12:44:04 »
Wakacje dobiegają końca, zapewne wielu userów pojechało swoją furką po Europie "tu i tam" z nową AM4 i ma jakieś spostrzeżenia.
W szczególnosci interesuje mnie porównanie AM4 EU z innymi znanymi programami nawigacyjnymi (jak w tytule). Czy AM sporo jeszcze odbiega od tych programów jeśli chodzi o routing i dokładność map??? Czy też można już się przymierzać do przesiadki na 1 soft nawigacyjny, "made in Poland"?
Jechałem ostatnio przez SK/H/RO/BG/TR/GR/MK/SRB z Destinatorem 6 i pomyślałem sobie że fajnie byłoby mieć dokładną nawigację na tym obszarze a z D6 niestety tak nie jest (tylko największe miasta i główne drogi SK/H/RO/BG/GR są OK, reszty brak). Więc jakby tak AM coś sensownego zaoferowała to chętnie przeszedłbym na 1 soft... Warunek: jakość. Jak sądzicie; czy to realne w najbliższym czasie?

*

Offline fox2plus

• 265
  • P550/AM3/AM4/iGO
Odp: AM4 Europe porównanie z TomTom, Igo, Destinatorem i innymi
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 04, 2007, 12:50:06 »
Am tak jak TT,IGO posiada mapy TeleAtlasa wiec pokrycie i mapy takie same w zasadzie tylko softy i ich algorytmy sie roznia, natomiast Destinator ma mapy Navteq wiec w niektorych krajach raz jest lepsza teleatlasa raz Navteq

*

Offline niezawodny

• 793
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 04, 2007, 12:57:04 »
Am tak jak TT,IGO posiada mapy TeleAtlasa wiec pokrycie i mapy takie same w zasadzie tylko softy i ich algorytmy sie roznia, natomiast Destinator ma mapy Navteq wiec w niektorych krajach raz jest lepsza teleatlasa raz Navteq
Rzecz w tym że Destinator ma pełne pokrycie dla Europy zachodniej (dla mnie rewela zważywszy na świetny routing) natomiast "ogryzkowe" pokrycie w Europie wschodniej - czyli dwa standarty map. Więc pierwsze pytanie brzmi jak to jest u Teleatlasa a drugie pytanie to jakość samego rotingu bo sama mapa wiosny jeszcze nie czyni...

*

Offline fox2plus

• 265
  • P550/AM3/AM4/iGO
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 04, 2007, 14:23:41 »
te 51% w TT to juz niezla mapa praktycznie wszedzie dojedziesz, niewiele gorsza od AM

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 05, 2007, 07:29:10 »
akurat sie mylisz posiadam takowa tak jak posiadam pare urzadzen do nawigacji lacznie z orginalnym TT napisalem niewiele gorsza bo praktycznie wszedzie dojedziesz oczywiscie kwatki sie zdarzaja ale ok jest duzooooooooo gorsza - zadowoleni?  porownajcie ja z Desti

Nie prosiłem o obrażanie się, tylko o zrzut planu Sulęcina woj. lubuskie z niewiele gorszej od AM mapki TT. To, że do Sulęcina bym z TT dojechał, to wiem, ale interesuje mnie, czy wprowadzili więcej niż 4 ulice (a właściwie drogi krajowe, ulica to była jedna czy dwie) w mieście powiatowy, czy też z planu wynika, że jest to wiocha z czterema drogami na krzyż.
W dalszym ciągu proszę o zrzut ekranu z planem Sulęcina.
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 05, 2007, 09:01:21 »
najnowsza mapa TT (TeleAtlas) daje dobre pokrycie krajów takich jak Litwa, Łotwa, Estonia (od 60 do 99 %), oraz częściowe Chorwacji (48%) i Słowenii (42%) Pozostałe kraje wschodniej Europy nadal na zasadzie głównych dróg.
Zwłaszcza, że Litwa czy Estonia ma wielkość naszego powiatu...  :E
ISTQB Certified Tester

*

Offline niezawodny

• 793
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 05, 2007, 09:33:18 »
Nie no Panowie! Żenua! To jest temat o AM4 Europe, w szczególności czy da się już sensownie korzystać z tego programu na drogach EUROPY POZA POLSKĄ a wy tu wyjeżdżacie z Sulęcinem i Ostrów Mazowiecka czyli klasyczne gadki o dupie Maryny, tym bardziej że takich wątków nie brakuje. A póki co brakuje tu wątku o zastosowaniu AM4 poza Polską więc proponuję piszmy na temat, w szczególności niech się wypowiedzą ci którzy jeździli już z AM po Europie a najlepiej jeśli mają jeszcze jakieś porównanie z innymi softami nawigacyjnymi. Wie ktoś coś na ten temat???

P.S.
Porównanie jakości AM 4 na drogach Polski z innymi softami to też ciekawy i ważny temat, więc można a nawet trzeba takowy otworzyć i tam możnaby o tym Sulęcinie... :P

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 05, 2007, 10:01:08 »
W jakimś innym wątku już się wypowiadaliśmy na temat map EU w różnych wersjach AM (od 4.0 do 4.1 RC1)
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU
http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6656

*

Offline fox2plus

• 265
  • P550/AM3/AM4/iGO
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 05, 2007, 11:14:24 »
piszemy o pokryciu poza Polska

*

Offline sierek

• 568
  • Sprzęt: OnePlus9, Surface Pro 7
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 05, 2007, 15:12:27 »
Używam od dawna AM i TT. Kiedyś był to też Destinator (odpadł ze względu na politykę aktualizacji).

W tym roku jechałem z TT i AM do Chorwacji. Poza brakiem jeszcze wtedy Słowenii i Chorwacji w AM, nie zauważyłem znaczących różnic w routingu i pokryciu krajów przelotowych. Niestety były to tylko główne drogi z krótkimi zjazdami na konieczne postoje i tylko Czechy i Austria.
Natomiast jest jeszcze jeden aspekt porównania. Najbardziej dały mi w kość POI dla Europy, których dla TT jest dużo w różnych serwisach, dla AM nie ma wcale. Oczywiście dało się to przekonwertować, ale była to dłuższa zabawa, do zrealizowania praktycznie tylko przed wyjazdem.

Nie chcę ciągnąć OT, ale w Polsce jeżdżę średnio 50k km rocznie w różne mniej lub bardziej mi znane miejsca i zamiennie używam TT i AM. Raz jest jedno lepsze, raz drugie. Kropka.

Osobiście, po uzupełnieniu AM o resztę krajów opracowanych przez TA i pojawieniu się AM4.1 chyba zrezygnuję z dalszych aktualizacji TT.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 05, 2007, 15:23:58 wysłana przez sierek »

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 05, 2007, 22:07:42 »
Wszystkie posty dotyczące map Polski zostały wydzielone do wątku:
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=78792.msg509763#msg509763

Od tej pory wszystkie posty  dotyczące map Polski jakie pojawią się w tym wątku będę bezlitośnie kasował.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 05, 2007, 23:11:05 »
Wszystkie posty dotyczące map Polski zostały wydzielone do wątku:
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=78792.msg509763#msg509763

Od tej pory wszystkie posty  dotyczące map Polski jakie pojawią się w tym wątku będę bezlitośnie kasował.
Nie przesadzasz.......  gdzie w temacie wątku jest napisane, że nie dotyczy map  Polski?????
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 05, 2007, 23:15:43 wysłana przez piotr.lutynski »
ISTQB Certified Tester

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 06, 2007, 15:43:21 »
gdzie w temacie wątku jest napisane, że nie dotyczy map  Polski?????

i jakbyś niezauważył:

Nie no Panowie! Żenua! To jest temat o AM4 Europe, w szczególności czy da się już sensownie korzystać z tego programu na drogach EUROPY POZA POLSKĄ [...]
a skoro Niezawodny założył wątek, to chyba możemy założyć, że wie o czym  :wink:

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 06, 2007, 15:49:24 »
Jest tylko napisana nazwa programu a mapa Polski jest integralną częścią AM EU.... ale nie będę się sprzeczał... możemy się umówić, że mówimy o innych krajach  :)
Przecież nie będziemy kłócić się o takie pierdoły... no nie?
:)

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 07, 2007, 01:17:50 wysłana przez piotr.lutynski »
ISTQB Certified Tester

*

Offline niezawodny

• 793
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 07, 2007, 00:40:03 »
gdzie w temacie wątku jest napisane, że nie dotyczy map  Polski?????

i jakbyś niezauważył:

Nie no Panowie! Żenua! To jest temat o AM4 Europe, w szczególności czy da się już sensownie korzystać z tego programu na drogach EUROPY POZA POLSKĄ [...]
a skoro Niezawodny założył wątek, to chyba możemy założyć, że wie o czym  :wink:

Dzięki ajed za zrozumienie treści pisanej :ok: W tym wątku gwarzymy wyłącznie o zastosowaniu AM poza Polską. Kolejne opinie w temacie mile widziane

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 07, 2007, 00:41:42 wysłana przez niezawodny »