AM4.5.2 trasa optymalna w Irlandii ;)

• 42 Odpowiedzi
  • 8349 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline surcouf

• **
  • 156
    • Sherkin Island
  • Sprzęt: Xperia X1; Galaxy Tab 2; Xperia T
AM4.5.2 trasa optymalna w Irlandii ;)
« dnia: Grudzień 30, 2007, 14:45:30 »
Witam.
Trasa wyznaczona przez Automape, oczywiście optymalna ;) Na szczęście miałem dużo czasu i aparat pod ręką, widoki zapierały dech w piersiach, ale  osobie która się śpieszy taka trasa nie przypadnie do gustu. 10 km w 70 minut ;) A tak na marginesie, jak na pokrycie 100% to brakuje zbyt wielu dróg ;)

Tungsten W; FS n560; iPAQ 4350; Xperia X1; HTC HD2Xperia X10mini; Motorola XOOM; Nokia Lumia 800; Galaxy S3; Galaxy Tab 2; Xperia T

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
Odp: AM4.5.2 trasa optymalna w Irlandii ;)
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 30, 2007, 14:47:35 »
A jak masz ustawione "suwaczki" dla trasy optymalnej?? Bliżej "szybkiej", czy bliżej "krótkiej"? Bo to na 80% będzie przyczyną Twoich kłopotów.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 30, 2007, 14:56:47 »
A czego tu oczekiwać... Irlandia mimo swojego sukcesu gospodarczego ma sieć autostrad porównywalną z naszą... :P
A tak na marginesie.. w opisie nie ma żadnej informacji o trasie.. nie wiemy czy ta trasa miała biec z Warszawy do Dublina czy Mszany Dolnej do jednej z pasterskich wiosek gdzie hoduje się barany....
Poza tym  zdjęcia są niedoświetlone  :P
« Ostatnia zmiana: Grudzień 30, 2007, 15:06:45 wysłana przez Lutek II »
ISTQB Certified Tester

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 30, 2007, 16:01:41 »
Eeeeee tam! Zdjęcia fajne, tereny fantastyczne, a i sama szutrówka też z Pewexu. Nie to co nasza...  :E
A na temat wyznaczania trasy trudno cokolwiek powiedzieć, nie znając szczegółów.

*

Offline surcouf

• **
  • 156
    • Sherkin Island
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 30, 2007, 16:06:30 »
Hmm.. fotki robione były tuż przed zachodem słońca, nie jestem ekspertem;)( chetnie wysłucham konstruktywnej krytyki, mam kilka fotek które chętnie poddam ocenie: http://www.sherkinisland.eu/galeria2/ Co do trasy... zjechałem "prawie" świadomie z głównej drogi na tą proponowaną przez AM, głównie ze względu na chęć zabicia czasu ;)  Fakt, w Irlandii drogi wybitnie wygodne nie są, ale są duuużo przyjaźniejsze dla człowieka niż w Polsce ( nie ma tu głupkowatych ograniczeń prędkości do 40km/h na prostej drodze ). Nie podałem wyznaczonej trasy bo tutaj nie ma to znaczenia, droga optymalna raczej nie powinna prowadzić przez taki szlak ;) ( droga główna prowadziła równolegle w odległości kilku kilometrów u zbocza tej górki przez którą się przeciskałem )
Napisane: Grudzień 30, 2007, 16:02:14
A jak masz ustawione "suwaczki" dla trasy optymalnej?? Bliżej "szybkiej", czy bliżej "krótkiej"? Bo to na 80% będzie przyczyną Twoich kłopotów.

mam ustawione dokładnie w połowie, ale wydaje mi sie ze to raczej klasyfikacja drogi w tym wypadku się kłania, tamtedy mogą jeźdźić desperaci, ludzie w terenowych autkach, owce i ... Polacy ;)
« Ostatnia zmiana: Styczeń 18, 2008, 13:58:20 wysłana przez surcouf »
Tungsten W; FS n560; iPAQ 4350; Xperia X1; HTC HD2Xperia X10mini; Motorola XOOM; Nokia Lumia 800; Galaxy S3; Galaxy Tab 2; Xperia T

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 30, 2007, 16:51:11 »
Jest jeszcze kwestia tego, jaki rodzaj dróg masz ustawiony w parametrze "pomijaj" (i gorsze).
I jest kwestia jak TeleAtlas skategoryzował tę drogę.
A, tak w ogóle, shit happens, mimo wszystko. Każdy, kto często korzysta z nawigacji po mało zurbanizowanych terenach, przedzierał się kiedyś przez krzaki. A jeśli się nie przedzierał, to tylko oznacza, że mało korzystał.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 30, 2007, 16:59:59 »
Jakbyś jeszcze mógł ponownie wyznaczyć tę trasę (najlepiej w pobliżu tej szutrówki) i zajrzeć w MENU>TRASA>INFORMACJE>4 zakładka i zobaczyć jakimi drogami prowadzi nawigacja to możnaby ocenić czy wina kategoryzacji (czyli TeleAtlas), czy to AM ma jakiś problem.

*

Offline surcouf

• **
  • 156
    • Sherkin Island
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 30, 2007, 17:56:38 »
Jakbyś jeszcze mógł ponownie wyznaczyć tę trasę (najlepiej w pobliżu tej szutrówki) i zajrzeć w MENU>TRASA>INFORMACJE>4 zakładka i zobaczyć jakimi drogami prowadzi nawigacja to możnaby ocenić czy wina kategoryzacji (czyli TeleAtlas), czy to AM ma jakiś problem.

sprawdziłem, prowadzi drogami: Miejskie, Miejskie główne, Główne.

Jest jeszcze kwestia tego, jaki rodzaj dróg masz ustawiony w parametrze "pomijaj" (i gorsze).
I jest kwestia jak TeleAtlas skategoryzował tę drogę.
A, tak w ogóle, shit happens, mimo wszystko. Każdy, kto często korzysta z nawigacji po mało zurbanizowanych terenach, przedzierał się kiedyś przez krzaki. A jeśli się nie przedzierał, to tylko oznacza, że mało korzystał.

W Polsce korzystałem z AM dużo więcej niż w IRL ( ok. 700 km dziennie ) tutaj sporadycznie, dlatego nie bije piany tylko podaje tą trasę jako ciekawostkę, na szczęście mam jeszcze Destinatora. W Destinatorze mapy są dużo dokładniejsze( w AM brakuje sporo dróg, i to głównych!! miałem nadzieje ze jak podają 100% pokrycia to mapy będą dokładniejsze), niestety sam program jak dla mnie jest beznadziejny.

Ustawione mam pomijanie dróg poniżej miejskich lokalnych.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 30, 2007, 18:26:33 »

No to odpowiedź mamy, bo na zdjęciach nie wyglądają na miejskie albo główne, choć z drugiej strony w Irlandii nigdy nie byłem  :evil:.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 30, 2007, 18:28:05 wysłana przez akubit »

*

Offline stafid

• 445
  • o drogę nie pytam
    • Perfect
  • Sprzęt: Asus 636N, AM EU
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 30, 2007, 18:46:54 »

klopotów? on nie gada o żadnych kłopotach, on jest wsród pieknych widoków które sam wybrał, to my mamy kłopot !!!

*

Offline surcouf

• **
  • 156
    • Sherkin Island
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 30, 2007, 20:38:12 »
Fakt, kłopotów z tego powodu nie ma, ale tylko dlatego że po Irlandii jeżdżę turystycznie, gdyby w czasie pracy spotkała mnie taka niespodzianka to trochę brzydkich słów poleciałoby pod adresem przewodniczki ;)

Co do widoczków, wrzuciłem na szybko kilka ;) http://www.sherkinisland.eu/galeria2/
Pozdrawiam i zapraszam ;)
« Ostatnia zmiana: Styczeń 18, 2008, 13:59:08 wysłana przez surcouf »

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 30, 2007, 20:40:21 »
Chyba, że jeszcze jedno..., że Teleatlas wypuszcza specjalnie bugi i rżnie głupa...  :]
ISTQB Certified Tester

*

Offline surcouf

• **
  • 156
    • Sherkin Island
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 30, 2007, 20:41:51 »

No to odpowiedź mamy, bo na zdjęciach nie wyglądają na miejskie albo główne, choć z drugiej strony w Irlandii nigdy nie byłem  :evil:.

Zapraszam ;) I zapewniam że te drogi do głównych nie należą  :grin:  fakt.. IRL to wielka wioska ;) ale naprawdę ładna...
« Ostatnia zmiana: Grudzień 30, 2007, 20:47:07 wysłana przez surcouf »

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 30, 2007, 20:42:29 »
Czy może prosić o padanie punktów startowego i końcowego oraz miejsca (drogi) z której pochodzą te zdjęcia???
ISTQB Certified Tester

*

Offline surcouf

• **
  • 156
    • Sherkin Island
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 30, 2007, 20:54:26 »
Czy może prosić o padanie punktów startowego i końcowego oraz miejsca (drogi) z której pochodzą te zdjęcia???

fragment trasy:

start: Ardgroom (Cork) przez: Mucksna (Kerry)  do: Baltimore (Cork)  fotki pochodzą z okolic: pomiędzy Gearha (Kerry) a Derrynakilla (Cork)
Trasa optymalna, suwak ustawiany na połowie :)

Przepraszam za marną jakość, chwilowy brak kabelków ;)
« Ostatnia zmiana: Grudzień 30, 2007, 21:03:45 wysłana przez surcouf »

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 30, 2007, 22:23:52 »
Czy mógłby ktoś porównać ta trasę pomiędzy AM 4.5.2 a TT czy iGO ???

PS: Ty robiłeś zdjęcia ekranu  :O :O :O ???
Napisane: Grudzień 30, 2007, 22:06:52
U mnie trasa jest taka sama.. i rzeczywiście opis jest, że są to drogi główne i miejskie więc albo jest błąd w prirytecie dróg w danych teleatlasa i trzeba to zgłosić do supportu AM albo nie jest to ani błąd ani przypadek i z jakiegoś tam powodu ta drocga (choć węższa) jest uważana za główną - na takiej samej zasadzeie jak to, że choć głównym promem we Świnoujściu jest prom w centrum to jest on dla przyjezdnych niedostępny bo jest dla miejscowych...
Co do ilości widocznych dróg to widok zależy od zbliżenia...
Tak czy siak warto wyjaśnić kwestię tej trasy w supporcie AM bo może teleatlas robi ich (i nas)  w konia.....
ISTQB Certified Tester

*

Offline surcouf

• **
  • 156
    • Sherkin Island
« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 30, 2007, 22:25:31 »
Czy mógłby ktoś porównać ta trasę pomiędzy AM 4.5.2 a TT czy iGO ???

PS: Ty robiłeś zdjęcia ekranu  :O :O :O ???

Tak, ;) kabelki zostały w autku, nie mam jak zrobić zrzutu ekranu  :E  Postaram się sprawdzić trasę w Destinatorze ;)

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 30, 2007, 22:54:04 »
Przed chwilą sprawdzałem w iGO (no edycja sprzed roku) ale nie ma w nim żadnej z podanych przez Ciebie miejscowości: Ardgroom (Cork), Mucksna (Kerry) ani Baltimore (Cork)....
Co do dróg to są te główne a z kolei nie ma tej po której prowadzi AM....więc wychodzi na to, że AM ma plus za dokładność i minus za priorytet drogi po której prowadzi... więc wychodzi na to, że ma większą dokładność mapy ale trzeba wysłać zgłoszenie do supportu o błędzie w priorytecie tej drogi.

PS: zrzut ekranu robi sie naciskając klawisz enter w PDA (wbudowana funkcja AM) - trzeba tylko potem pamiętać o usunięciu POI "Błędy AM" i plików z katalogu Maps/Errors....
« Ostatnia zmiana: Grudzień 30, 2007, 23:03:12 wysłana przez Lutek II »
ISTQB Certified Tester

*

Offline surcouf

• **
  • 156
    • Sherkin Island
« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 30, 2007, 23:07:39 »
Przed chwilą sprawdzałem w iGO (no edycja sprzed roku) ale nie ma w nim żadnej z podanych przez Ciebie miejscowości: Ardgroom (Cork), Mucksna (Kerry) ani Baltimore (Cork)....

W starym Destinatorze 6 jest, wyznacza poprawnie. Hmm.. mam nadzieje że pomimo 100% pokrycia Irlandii w AM poprawia kiedyś mapy i dołożą przynajmniej te brakujące drogi i zjazdy ;)
Napisane: Grudzień 30, 2007, 23:05:31

PS: zrzut ekranu robi sie naciskając klawisz enter w PDA (wbudowana funkcja AM) - trzeba tylko potem pamiętać o usunięciu POI "Błędy AM" i plików z katalogu Maps/Errors....

Dziękuje :) nie wiedziałem ;)

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 30, 2007, 23:10:11 »
Czy zgłosisz to do supportu Am czy ja mam to jutro zrobić?
ISTQB Certified Tester

*

Offline surcouf

• **
  • 156
    • Sherkin Island
« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 30, 2007, 23:13:43 »

Jak masz ochotę to zgłoś, jak znajdę chwilkę czasu jutro to wstawię zrzut ekranu AM i Destinatora z jednym dość poważnym brakiem( w AM niestety :( )

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 30, 2007, 23:22:35 »
Zgłoszenie zostało już wysłane...
ISTQB Certified Tester

*

Offline surcouf

• **
  • 156
    • Sherkin Island
« Odpowiedź #22 dnia: Grudzień 30, 2007, 23:23:28 »

Niech Ci Bóg w dzieciach wynagrodzi :)

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #23 dnia: Grudzień 30, 2007, 23:24:21 »

Jak masz ochotę to zgłoś, jak znajdę chwilkę czasu jutro to wstawię zrzut ekranu AM i Destinatora z jednym dość poważnym brakiem( w AM niestety :( )
Gdybyś to ładnie udokumentował to też możnaby to im przesłać....
Napisane: Grudzień 30, 2007, 23:23:28

Niech Ci Bóg w dzieciach wynagrodzi :)
Jedno (i jak na razie jedyne) właśnie skończyło dzisiaj 9 lat  :)
Gdyby miało być drugie to szybko bo będę za stary i matury nie doczekam   :(
« Ostatnia zmiana: Grudzień 30, 2007, 23:26:31 wysłana przez Lutek II »
ISTQB Certified Tester

*

Offline surcouf

• **
  • 156
    • Sherkin Island
« Odpowiedź #24 dnia: Grudzień 30, 2007, 23:29:57 »

Gdybyś to ładnie udokumentował to też można by to im przesłać....

Postaram się to zrobić, brakuje dość ważnego zjazdu z drogi "prawie" ekspresowej na drogę która prowadzi do lotniska w Cork. ( tak naprawdę w AM pokazana jest tylko połowa tej drogi, od zjazdu do lotniska, w drugą stronę zapomnieli dorysować ;)  )

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #25 dnia: Grudzień 30, 2007, 23:33:05 »
Postaram się to zrobić, brakuje dość ważnego zjazdu z drogi "prawie" ekspresowej na drogę która prowadzi do lotniska w Cork. ( tak naprawdę w AM pokazana jest tylko połowa tej drogi, od zjazdu do lotniska, w drugą stronę zapomnieli dorysować ;)  )
To do roboty bo w zgłoszeniu dałem im nawet link do tego wątku by sobie na spokojnie to poczytali i obejrzeli drogi pasterskie w Irlandii...  :)
ISTQB Certified Tester

*

Offline surcouf

• **
  • 156
    • Sherkin Island
« Odpowiedź #26 dnia: Grudzień 30, 2007, 23:39:07 »

Co do dróg to są te główne a z kolei nie ma tej po której prowadzi AM....więc wychodzi na to, że AM ma plus za dokładność i minus za priorytet drogi po której prowadzi... więc wychodzi na to, że ma większą dokładność mapy ale trzeba wysłać zgłoszenie do supportu o błędzie w priorytecie tej drogi.

Co do dokładności... drogi w AM co prawda są... ale niestety bardzo często przesunięte nawet o kilkadziesiąt metrów względem tego co Irlandczycy położyli na ziemi ;)
Napisane: Grudzień 30, 2007, 23:35:56
To do roboty bo w zgłoszeniu dałem im nawet link do tego wątku by sobie na spokojnie to poczytali i obejrzeli drogi pasterskie w Irlandii...  :)

Zrzut z Automapy już zrobiłem( w taki sposób jak radziłeś), pozostał jeszcze Destinator, ale to już jutro jak odszukam kabelek ;) ( nie będę już robił fotek ekranu co by Cię nie gorszyć ;) )

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #27 dnia: Grudzień 30, 2007, 23:51:28 »
Co do dokładności... drogi w AM co prawda są... ale niestety bardzo często przesunięte nawet o kilkadziesiąt metrów względem tego co Irlandczycy położyli na ziemi ;)
Ha... to akurat występuje we wszystkich cywilnych programach do nawigacji... czasami zastanawiam się czy nie celowo - i po to właśnie jest to co zwie się przyciąganiem do siatki dróg...
Przy używaniu iGO w przeciągu ponad roku  nie zdarzyło sie by punkt GPS wypadał na drodze po której jadę... a dotyczyło to nawet ekspresówek...
Napisane: Grudzień 30, 2007, 23:50:17
Zrzut z Automapy już zrobiłem( w taki sposób jak radziłeś), pozostał jeszcze Destinator, ale to już jutro jak odszukam kabelek ;) ( nie będę już robił fotek ekranu co by Cię nie gorszyć ;) )
Nie przesadzaj.. nie zgorszyłem sie tylko po co utrudniać sobie życie...?
A co do opisu to oprócz zdjęć "walnij" jeszcze merytoryczny i klarowny (nie za długi) opis problemu.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Grudzień 30, 2007, 23:53:33 wysłana przez Lutek II »
ISTQB Certified Tester

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #28 dnia: Grudzień 30, 2007, 23:54:43 »
W starym Destinatorze 6 jest, wyznacza poprawnie. Hmm.. mam nadzieje że pomimo 100% pokrycia Irlandii w AM poprawia kiedyś mapy i dołożą przynajmniej te brakujące drogi i zjazdy

To raczej nie jest zarzut do AM tylko do TeleAtlasa, który dostarcza mapy dla AM, TT i innych. No chyba, że AM przejdzie na mapy Navteq'a, ale nie jestem do końca pewien, czy nie zamieni stryjek...

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #29 dnia: Grudzień 30, 2007, 23:57:39 »
W starym Destinatorze 6 jest, wyznacza poprawnie. Hmm.. mam nadzieje że pomimo 100% pokrycia Irlandii w AM poprawia kiedyś mapy i dołożą przynajmniej te brakujące drogi i zjazdy

To raczej nie jest zarzut do AM tylko do TeleAtlasa, który dostarcza mapy dla AM, TT i innych. No chyba, że AM przejdzie na mapy Navteq'a, ale nie jestem do końca pewien, czy nie zamieni stryjek...
Ok ale AM jako odbiorca map od Teleatlasa ma większą siłę przebicia niż my mali "lutkowie" :)
ISTQB Certified Tester