AM za wolno podaje odleglosc do manewru !!!!

• 10 Odpowiedzi
  • 2620 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Maj 31, 2006, 21:42:50 »
Witam forum...

Mam wersję najnowszą 395 i mio201, mapy S. Mam wrazenie, pewnosc, że w tej wersji AM za wolno podaje odleglosc w metrach do manewru np. skrec w lewo... .
Np. mówi mi, że za 50m skrec w lewo a na jest już prawie (10m) od zakrętu !!! Zauważyłem, że jak jadę wolniej to soft się wyrabia z podawaniem poprawnie odleglości. W wersji R było OK.

Kolesie z supportu kazali mi wylaczyć opcję POKAZUJ SZCZEGóLY W ZBLIZENIU. Ale nie pomaga. Moj MIo jest tylko pod AM.

Też macie takie problemy?

pzdro darek

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 31, 2006, 22:47:16 »
Tak, jest z tym nieco gorzej niż w poprzednich wersjach, ale dramatu nie ma. Przecież i tak musisz zwolnić przed manewrem, a ostrzega Cię przed nim również wcześniej (pommijając sekwencję szybko po sobie następujących skrętów).
Jest to IMHO wina słynnego "poprawionego zarządzania pamięcią", które musi zostać faktycznie poprawione w nowej wersji.

*

Offline ST6

• **
  • 203
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 02, 2006, 12:16:46 »
Wg mnie problemem jest (i to od jakiegoś czasu) to, że w AM wyzwolenie komunikatu o odległości następuje w momencie osiągnięcia tej odległości. Jak wiadomo wypowiedzenie komunikatu trwa 2-3 sek. a w tym czasie już się przemieszczamy te kilkadziesiąt metrów. Gdyby komunikat się rozpoczynał (wg wskazań GPS) z wyprzedzeniem byłoby ok.

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
  • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 04, 2006, 20:45:10 »
Cytat: "ST6"
Wg mnie problemem jest (i to od jakiegoś czasu) to, że w AM wyzwolenie komunikatu o odległości następuje w momencie osiągnięcia tej odległości. Jak wiadomo wypowiedzenie komunikatu trwa 2-3 sek. a w tym czasie już się przemieszczamy te kilkadziesiąt metrów. Gdyby komunikat się rozpoczynał (wg wskazań GPS) z wyprzedzeniem byłoby ok.
nieprawda u mnie jak konczy gadac to jestem 50 metrow od skretu am 3.9.3 xl
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

*

Offline Fatso

• 35
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 04, 2006, 20:52:37 »
Cytat: "romulus"

ale jak masz 3.9.3 to masz mapy R a ten problem dotyczy map S !!!

*

Offline tora

• 48
    • http://www.diagtronik.pl
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 04, 2006, 21:37:37 »
jest to irytujące  :twisted:
polecenia są poprawne tylko wtedy kiedy wiem sam że będę skręcał
po przejechaniu właściwego skrzyżowania, następuje ponowne obliczenie trasy, i zazwyczaj ten "nowy skręt" jest już za mną  :twisted:
AM przewiduje chyba konieczność zatrzymania sie na czas obliczania nowej trasy  :lol:  :lol:

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 04, 2006, 22:42:02 »
Czyżbym miał jakąś felerną wersję 3.9.5.1 mapy??  bo u mnie wręcz za szybko lektor krzyczy o manewrze  :roll: .Lektor kończy mówić a dopiero po chwili mapa pokazuje tą odległość !! Zresztą nie zauważyłem jakiejkolwiek różnicy z poprzednia wersją 3.9.3. Więc może to nie mapa a sprzęt ????  :?

Re: AM za wolno podaje odleglosc do manewru !!!!
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 04, 2006, 23:21:10 »
Cytat: "darek_jot"
Witam forum...

Mam wersję najnowszą 395 i mio201, mapy S. Mam wrazenie, pewnosc, że w tej wersji AM za wolno podaje odleglosc w metrach do manewru np. skrec w lewo... .
Np. mówi mi, że za 50m skrec w lewo a na jest już prawie (10m) od zakrętu !!! Zauważyłem, że jak jadę wolniej to soft się wyrabia z podawaniem poprawnie odleglości. W wersji R było OK.

Spróbuj zrobić cold-start GPSa, może z jakimś opóźnieniem przekazuje dane.

« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 05, 2006, 10:31:21 »
Zdaje sie że w opcjach jest łapanie pozycji co 2 i 1 sekundę. Domyślnie jest chyba co 2 sekundy, może mu zmienić na 1 o ile ma to jakieś znaczenie.

Re: AM za wolno podaje odleglosc do manewru !!!!
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 05, 2006, 10:44:32 »
Cytat: "darek_jot"
Witam forum...

Kolesie z supportu kazali mi wylaczyć opcję POKAZUJ SZCZEGóLY W ZBLIZENIU. Ale nie pomaga. Moj MIo jest tylko pod AM.

Też macie takie problemy?

pzdro darek

Witam!
Mam też MIO201 i u mnie wszystko jest ok pod tym względem zarówno na mapach w wersji r jak i w wersji s, nie zauważyłem żadnej róznicy, próbowałem też ustawić dość dużo szczegółów w zbliżeniu i też Mio się wyrabia bez problemu. Może po prostu brakuje pamięci?

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
  • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 05, 2006, 19:44:06 »
Cytat: "Fatso"
Cytat: "romulus"

ale jak masz 3.9.3 to masz mapy R a ten problem dotyczy map S !!!
a tego nie wiedzialem
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.