AM w wersji francuskiej - istnieje ?

• 21 Odpowiedzi
  • 4529 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

AM w wersji francuskiej - istnieje ?
« dnia: Sierpień 08, 2008, 08:44:16 »
Sorki za odgrzewanie kotleta ale potrzebuje do AM 5 komunikaty po francusku.  Gdyby kots mial to prosze o info.
W jakich wogole jezykach jest dostepa AM5 ???
Nie chodzi tylko o komunikaty ale tez o caly interface.

*

Offline Kaszub

• 19
  • Sprzęt: HTC Touch Criuse
Odp: AM w wersji francuskiej - istnieje ?
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 08, 2008, 16:21:21 »
W jakich wogole jezykach jest dostepa AM5 ???
Nie chodzi tylko o komunikaty ale tez o caly interface.
Obawiam się, że AM dostępna jest tylko w języku polskim z komunikatami po polsku, angielsku i niemiecku - ale mogę się mylić  :smile:
Pozdrawiam,
Kaszub

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 08, 2008, 17:12:52 »
Nostepna jest - do wyboru podczas instalacji wersja językowa :
 polska
angielska
niemiecka
i do nich wszystkich są lektorzy
Istnieją też wersje dorobione lektorów - czeska  i włoska
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 08, 2008, 19:39:24 »
Pictures from czech version:
http://www.poi.cz/phpbb/viewtopic.php?f=7&t=1645&p=19497#p19497

Voices are also in czech.

*

Offline Darek_Foto

• 1630
    • Fotografia ślubna Kraków
  • Sprzęt: HTC HD2, LeEco MAX2
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 08, 2008, 22:09:02 »
No popatrz jacy zdolni  :ok: :

Dariusz B.
Skórki do AutoMapy dla WM, WinCE, PC: http://www.automapa.darekfoto.pl/

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 08, 2008, 22:22:12 »
To musiał zrobić Czech, Polak pękłby ze śmiechu przy niektórych ichnich zwrotach.  :smile:

*

Offline Darek_Foto

• 1630
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 08, 2008, 23:22:23 »
... ale jak sobie pilota wykombinowali ...
Dariusz B.

« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 09, 2008, 11:47:33 »
Kombinacja Darek VGA + Troll http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=95811.30  :ok:.

*

Offline Darek_Foto

• 1630
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 09, 2008, 12:09:55 »
Dlatego napisałem - wykombinowali ...
Dariusz B.

*

Offline Yoggi

• Nasz Poeta
  • 507
  • Sprzęt: LOOX N-560 GPS+ACER n35 GPS+ I-Phone 16 GB
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 09, 2008, 16:16:26 »
Sądząc po tym co piszą (przynajmniej niektórzy)to im sie podoba.
Przykład:
že tohle je nejlepší navigace na PDAčko, kterou jsem kdy viděl.
Ja też.  :wink:
Tego to już nie bardzo rozumiem:
Negativem je trošku nacionalistický přístup Poláků - fórum výhradně v polštině, POI lze zadávat jen bez diakritiky nebo s polskou abecedou (či azbukou, nebo jak se ta jejich písmena s ocásky jmenují), podporu češtiny zatím neplánují, jinde než v Polsku (a jednom německém e-shopu) se koupit nedá...
Nie wiem o co chodzi z tym nacjonalistycznym pristupem.Chyba chodzi o to,że forum  jest po polsku.No cóż nie mam nic przeciwko Czechom,ale AM jest mapą z gatunku "for Polish only".Powód jest prosty.Polski program i dobre mapy Polski (które Czechom akurat nie bardzo sie przydają),natomiast cała Europa jest taka sama jak W TT czy iGO.AM jest nastawiona głównie na nasz kraj,co nie dziwi,skoro to nasz program.I to właśnie w polskiej wersji AM rozwija skrzydła.Np. budynki 3D.Wystepują w AM,ale chyba tylko jeśli chodzi o mapę Polski (jak się mylę to sprostować).Dlatego za granicą AM jest mało popularna,skoro te same mapy ma i iGO i TT.Znam ludzi którzy tylko tak mają-AM na Polskę,iGO na zagranicę,bo uważają,że AM jest za granicą mało przydatna,za to w Polsce bezkonkurencyjna.Dlatego nie spodziewam się,żeby MIPLO było wielojęzyczne,tak samo jak i to forum,co nie zmienia faktu,że każdy gość jest tu mile widziany i jeśli zapyta o coś w języku zrozumiałym to i odpowiedzi powinien doczekać.

« Ostatnia zmiana: Sierpień 09, 2008, 16:38:49 wysłana przez Yoggi »
Lepiej rok odsiedzieć w celi - niźli słuchać Wuwuzeli
Trąba bowiem tak ogłusza,że człowieka cierpi dusza.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 09, 2008, 16:25:42 »
To musiał zrobić Czech, Polak pękłby ze śmiechu przy niektórych ichnich zwrotach.  :smile:
Taką opinię o czeskim mają ignoranci, którzy nie widzieli i nie rozmawiali z żadnym czechem jak Ci co mówią o żydach a w życiu z żadnym nie rozmawiali... język czeski jest bardzo  ładny..
ISTQB Certified Tester

*

Offline Yoggi

• Nasz Poeta
  • 507
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 09, 2008, 17:02:57 »
Tak się zastanawiam,czy na tworzenie nowej wersji językowej nie trzeba zgody twórców programu.To chyba nie to samo,co przerabianie komunikatów w tym samym języku.To idiotycznie wygląda potem jak się wchodzi na forum firmy produkującej nawigację w trzech językach a np.na Węgrzech będzie sprzedawana w 10 językach.Ja nikomu nie wróg,ale to może spowodować "wolną amerykankę"-wszyscy zaczną przerabiać wszystko.AM z dwóch różnych krajów będą się różniły w 70% od siebie.
Z tego co czytałem Czesi wklejają też swoje POI na MIPLO-dotyczące Czech.Z jednej strony np.turystycznej to dobrze,bo będa ciekawe miejsca do zwiedzania a dla jadących przez Czechy miejsca z fotoradarami,z drugiej ktoś kto tam nie jeździ pobierze masę niepotrzebnych danych,no chyba,że ktoś to z głową poukładał,bo mi radary w Czechach nie są do niczego potrzebne (z resztą nie mam nawet AM Europa,więc nawet gdybym je ściagnął to do niczego by mi się nie przydały).BTW:Czy jest podział na radary za granicą i u nas? Chyba to zaraz sprawdzę.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 09, 2008, 17:06:03 wysłana przez Yoggi »

« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 09, 2008, 18:30:33 »
TO Yoggi:
http://www.automapa.com.pl/Convert/Converter.aspx
Plik do konwersji musi być plikiem tekstowym zawierającym jedynie litery (w tym polskie znaki kodowane w standardzie Windows-1250). Dopuszczalne są również cyfry, myślnik, kropka, przecinek i znak separujący kolumny. Występownie innych znaków może uniemożliwić konwersję.

miplo.pl work with czech diacritic, while converter work not with czech diacritic?

Wersja AM 5.10 - cyrillic and greec keyboard from producer,  while not czech keyboard?

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 09, 2008, 21:10:14 »
Taką opinię o czeskim mają ignoranci, którzy nie widzieli i nie rozmawiali z żadnym czechem jak Ci co mówią o żydach a w życiu z żadnym nie rozmawiali... język czeski jest bardzo  ładny..

Kilka razy do roku zdarza mi się tłumaczyć techniczne teksty z czeskiego i mimo że z żadnym czechem nie rozmawiam przy tej okazji w pełni podtrzymuję to co wcześniej napisałem. Może i język jest ładny, ale niektóre nazwy lub zwroty mnie osobiście powalają.

« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 09, 2008, 22:56:44 »
"Może i język jest ładny, ale niektóre nazwy lub zwroty mnie osobiście powalają."
Tak tie nazwy lub wroty napiš tak, jak by sis je představoval ;-).

*

Offline Yoggi

• Nasz Poeta
  • 507
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 09, 2008, 23:27:26 »
Chodziło mi o to,że pliki językowe powinny być ściągane tylko i wyłącznie z serwera producenta.Tak samo jak wersja niemiecka,czy angielska.Użytkownik już by tam sobie "zaptaszkował" to co mu potrzebne przy instalacji programu tak jak to robi obecnie.Robienie wersji językowych na dziko uważam za nie-fair nawet jeśli jest to kawał porządnie wykonanej roboty.A jeśli już to po wykonaniu konwersji przekazać ją wytwórcom celem wklejenia na serwer.Może jestem po prostu już taki staromodny i nie nadążam za trendami.

*

• 7793
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 09, 2008, 23:30:58 »
@Meda Beda
Właśnie się ukazała AM w wersji 5.1.1  http://w3.automapa.com.pl/?PEI=53169&cid=53174&lng=PL
A niej niespodzianka dla Ciebie  - jezyk czeski i słowacki  :grin:
potrzebna zgoda

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 09, 2008, 23:37:28 »
"Może i język jest ładny, ale niektóre nazwy lub zwroty mnie osobiście powalają."
Tak tie nazwy lub wroty napiš tak, jak by sis je představoval ;-).

Absolutnie nie miałem na myśli Twojego tłumaczenia komunikatów z AM, chodziło mi ogólnie o teksty które czasami tłumaczę, a szczególnie zwroty i pojęcia techniczne. Twoja wersja językowa AM nawet mi się podoba.  :smile:

*

Offline Yoggi

• Nasz Poeta
  • 507
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 09, 2008, 23:38:24 »
A niej niespodzianka dla Ciebie  - jezyk czeski i słowacki
O właśnie. Jeśli wersję zamieścił producent-to wszystko jest ok.Być może zrobili ja sami.Być może autor czeskiej konwersji im ją przekazał nieodpłatnie-nie wnikam w to.Ważne,że autorzy sami zdecydowali.Bo to autorzy programu decydują kto jest docelowym adresatem ich produktu.Nie można takich decyzji podejmować za nich.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 09, 2008, 23:43:45 »
A w głosach pojawiła się Zdenek i Radka.

*

• 7793
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 09, 2008, 23:56:07 »
Tak się zastanawiam,czy na tworzenie nowej wersji językowej nie trzeba zgody twórców programu.To chyba nie to samo,co przerabianie komunikatów w tym samym języku.  CIACH
Nie zgodzę się z Tobą w tym wzgledzie  :mrgreen:
Gdyby nie działania chociażby Meda Beda to sądzę że tak  szybko producent nie reagował .
Te pytania jego o tworzenie wersji językowej doprowadziły do powstania na stronie Miplo - konkursu ( o ile tak go można nazwać )  - bo wcześniej nie było tej instrukcji .
A przy okazji dla producenta otwiera się nowy rynek ( częsiowo reklamę mają już za darmo) .
Przy okazji widać że ktoś jednak z "góry" Am czyta również nasze forum i reaguje  :grin:
potrzebna zgoda

*

Offline Yoggi

• Nasz Poeta
  • 507
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 10, 2008, 10:21:36 »
Ja w ogóle mam szczery podziw,że chce im się używać programu,który nie jest dla nich przeznaczony w sensie językowym.AM jest trudna w użytkowaniu jeśli ktoś nie zna polskiego.Teoretycznie jeśli zna angielski lub niemiecki będzie mógł korzystać,w praktyce jednak bez znajomości polskiego w stopniu dobrym za używanie tego programu nie ma się co zabierać.Bo co z tego,że będzie używał AM po angielsku,jak rozwiązania bugów i błędów AM są tylko i wyłącznie tutaj.Oni się z tym tylko będą męczyć,albo ktoś taki jak MedaBeda będzie musiał siedzieć tu i im na bieżąco tłumaczyć,gdzie szukać poprawek,jak je instalować i jak radzić sobie w przypadku wystąpienia takiego a takiego błędu.A nie wydaje mi się,żeby forum AM przeszło na czeski tak samo jak tamte czeskie na polski.To samo z MIPLO.Chyba,że ich forum opanuje ten program na tyle,że w przypadku wystąpienia błędów sami sobie poradzą,a to nie takie proste,bo żeby to zrobić trzeba "siedzieć" w tym programie od lat.Na pewno mają tam mądrych ludzi,ale nie obcykanych tak jak nocnymarek,czy darekfoto.(jeśli idzie o AM oczywiście).Dlatego nie sądzę,żeby ten program zrobił tam furorę,bo dla nich to będzie droga przez mękę.