AM traficc

• 37 Odpowiedzi
  • 8090 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Powhatan

• 771
    • http://www.powhatan.republika.pl
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
Odp: AM traficc
« Odpowiedź #30 dnia: Kwiecień 07, 2009, 09:05:21 »
Ale nie chodzi o pole Wysyłaj co... minut w menu AM'Traffic, jak poniżej, tylko o menu przyciski.
no właśnie w menu przyciski ustawiłem sobie przycisk do MENU UŻYTKOWNIKA i tam się on pojawił "Wyślij dane AM'Traffic", ale mimo połączenia z netem jest on cały czas szery i nieaktywny.

*

Offline matmat

• 356
  • Sprzęt: MIO A701
« Odpowiedź #31 dnia: Kwiecień 07, 2009, 09:31:58 »
A nie lepsze było by coś takiego jak jest w Navigo (tam niestety jest chyba za mało użytkowników), że na bieżąco zgłaszane (i odbierane) są dane o utrudnieniach, patrolach. AM ma więcej użytkowników, wtedy być może  na bieżąco wiedział byś czy na danej drodze jest korek.

A dla mnie to świetna sprawa. Można wyznaczyć trasę zawczasu omijającą miejscowości lub pewne ulice w mieście, gdzie o pewnych porach dnia tworzą się korki. Na razie system TMC w Polsce nie powstanie, a nawet jeżeli, to zanim będzie w pełni funkcjonalny, dużo wody w Wiśle upłynie.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #32 dnia: Kwiecień 07, 2009, 11:03:37 »
Według mnie nie jest to lepsze rozwiązanie. Mogło by być jako wsparcie rozwiązania trafficu AM, dając możliwość unikania doraźnych blokad z powodu wypadków itp. Rozwiązanie Navigo nic nie mówi o czasie przejazdu przez zakorkowane miejsca, a bardzo często lepiej postać trochę w korku niż objeżdżać go wokół.
Większość korków tworzy się regularnie w określonych miejscach i określonym czasie.
Jako rozwiązanie analogiczne do Navigo można łatwo zaadoptować MiploTraffic.
Zaletą rozwiązania tafficu AM jest niezależność od stałego połączenia internetowego dla wszystkich klientów. Natomiast wadą jest statystyczne podejście do problemu, chociaż wydaje mi się, że póki co nic lepszego niż TMC (oczywiście w krajach, gdzie je wprowadzono i są zbierane kompleksowo dane do jego funkcjonowania)dla trafficu w czasie rzeczywistym, nie wymyślono. Może w przyszłości, gdy okaże się, że każde urządzenie nawigacyjne będzie miało połączenie z netem, to się zmieni.

« Odpowiedź #33 dnia: Kwiecień 09, 2009, 10:14:18 »
...wydaje mi się, że póki co nic lepszego niż TMC (oczywiście w krajach, gdzie je wprowadzono i są zbierane kompleksowo dane do jego funkcjonowania)dla trafficu w czasie rzeczywistym, nie wymyślono. Może w przyszłości, gdy okaże się, że każde urządzenie nawigacyjne będzie miało połączenie z netem, to się zmieni.

Nie jest tak źle. Rozwiązań takich jest wiele, np. HD Traffic TomToma dysponującego bieżącymi danymi o ruchu drogowym uzyskiwanymi m.in. z czujników drogowych oraz na podstawie analizy ruchu dziesiątek lub nawet setek tysięcy telefonów komórkowych przemieszczających się po drogach wraz z właścicielami. Robi się to na podstawie sygnałów odbieranych przez stacje bazowe operatora GSM. Oczywiście brane są pod uwagę również informacje o remontach pozyskiwane od odpowiednich władz, wypadkach na podstawie informacji policyjnych etc., czyli zawartość TMC. Ze względu na zaawansowaną technologię i niezbędną dojrzałość organizacyjną działa to tylko w kilku krajach Europy Zachodniej. Jeszcze bardziej zaawansowane systemy funkcjonują w USA. W takiej sytuacji nawigacja często służy nie do znalezienia drogi do celu,  bo np. dojeżdżający do pracy znają ją na pamięć, lecz do wybrania spośród kilku alternatyw drogi aktualnie najszybszej.

W naszym zaścianku cywilizacyjnym to muzyka (dalekiej) przyszłości.

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #34 dnia: Kwiecień 09, 2009, 17:44:45 »

Czyli coś u Ciebie dziwnego. Może przypadkiem uruchamiasz AM z pliku wceAM.exe?

Uruchamiam z Wm5Am.exe.
Nie mam pojęcia o co chodzi.
W beta 5.5.0 miałem na początku, po dwóch dniach mi zniknęła ta zakładka. Po zainstalowaniu 5.5.0 i po nadpisaniu przez 5.5.1 nadal brak zakładki nr 4. :-|

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #35 dnia: Kwiecień 09, 2009, 20:59:06 »
Spróbuj ponownie zainstalować Miplosync.

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #36 dnia: Kwiecień 09, 2009, 21:18:31 »
Spróbuj ponownie zainstalować Miplosync.

Hmmmm, no nie wiem. Myślisz że MiploSync ma coś wspólnego z zakładką z ustawień automapy ??
Ale może warto spróbować.

*

Offline gajucha

• 17
  • Sprzęt: MIO 180
« Odpowiedź #37 dnia: Kwiecień 15, 2009, 15:29:23 »
Ale nie chodzi o pole Wysyłaj co... minut w menu AM'Traffic, jak poniżej, tylko o menu przyciski.
no właśnie w menu przyciski ustawiłem sobie przycisk do MENU UŻYTKOWNIKA i tam się on pojawił "Wyślij dane AM'Traffic", ale mimo połączenia z netem jest on cały czas szery i nieaktywny.

jak trochę pojeździsz i nazbiera się danych, to przycisk zobi się aktywny. A jak wyślesz dane to znowu będzie szary.