AM Traffic jakie urządzenie

• 29 Odpowiedzi
  • 10128 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline calipso2

• 28
  • Sprzęt: NaviRoad DUXO, Galaxy S III
AM Traffic jakie urządzenie
« dnia: Czerwiec 03, 2010, 20:20:50 »
Jakie kupić urządzenie które będzie łączyło się z internetem, aby wykorzystać dane AM Traffic?

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
Odp: AM Traffic jakie urządzenie
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 03, 2010, 20:23:15 »
Jakie kupić urządzenie które będzie łączyło się z internetem, aby wykorzystać dane AM Traffic?

A chcesz urządzenie które połączy się via BT z telefonem w roli modemu, czy urządzenie z z wbudowanym modemem GSM/3G?

*

Offline calipso2

• 28
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 03, 2010, 20:32:57 »
Obojętnie, tak lub tak

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 03, 2010, 20:40:47 »
A czytałeś ten wątek: http://pdaclub.pl/forum/automapa/jakie-urzadzenie-gps-z-auto-mapa-kupic/ - sporo jest tam na temat takich urządzeń.

*

Offline calipso2

• 28
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 03, 2010, 21:01:00 »
Jest taki wpis
Dostep  od netu maja jeszcze BLOW 50Ybt i GoClever 5066 FMBT  ale pracuja chyba w nizszej rozdzielczości.
Jeszcze jakieś propozycje?

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 03, 2010, 21:26:30 »
To dlaczego nie napisałeś, że chcesz urządzenie VGA?  Może masz jeszcze jakieś wymagania? Napisz je, bo inaczej ciężko coś doradzić.

*

Offline calipso2

• 28
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 03, 2010, 21:34:48 »
potrzebuję urządzenia ,żeby działał Traffic, najlepiej połączenie BT z telefonem

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 03, 2010, 21:59:27 »
A dlaczego BLOW 50Ybt i GoClever 5066 FMBT nie pasują?

*

Offline calipso2

• 28
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 03, 2010, 22:08:24 »
Pasują, ale chcę mieć większy przegląd niż 2 urządzenia

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 03, 2010, 22:16:01 »
No to dodaj Navroada 560BF i masz komplet   B)
A, no i wszystkie smartfony z WinMobile.

*

Offline calipso2

• 28
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 03, 2010, 22:20:58 »
dzięki bardzo

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 03, 2010, 23:27:02 »
Z tym działającym traffic online na Blow i GC to jeszcze trzeba potestować dokładnie :) Na razie w Becie 1 zaczęło działać, ale na oficjalnej jeszcze nie miałem czasu sprawdzić, czy śmiga.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 04, 2010, 00:00:55 »
BTW, czy na GC5010 traffic online Ci działał?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 04, 2010, 16:11:16 »
Na Beta 2 nie działało, finalną dzisiaj będę sprawdzał, ale nie sądzę by się coś zmieniło.

*

Offline JD-MM

• 1145
  • Sprzęt: SGS6 SM-G920F
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 04, 2010, 16:17:23 »
Na GC5066 AM 6.5 final wszystko działa  :ok:.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 04, 2010, 16:29:12 »
Tak, wiem - na MTK działa (Navroad, Blow 50YBT, GC5066 i 5065).

*

Offline barek74

• 384
  • Sprzęt: różnie to bywało, obecnieBB BOLD9900 i Galaxy SIII
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 05, 2010, 08:15:41 »
Witam,
Podpinam się- bo właściwie prawie takie samo pytanie miałem sam :-)

Czyli te wymienione urządzenia po sparowaniu przez BT z telefonem będą miały na bieżąco dostęp do internetu i będą mogły online korzystać z serwisów na temat ruchu itp.?
Pozwolą też na podgląd WWW?

Mam też dodatkowe pytanie od siebie, czy są urządzenia nawigacyjne; mające wbudowany tuner DVB? Tak aby oglądać naziemną TV cyfrową?

Ogólnie szukam samego urządzenia, bo już mam Automapę EU i właśnie zakończyło żywot Ameo, którego do navi dotąd używałem i chciałem to czymś zastąpić.

Bartek
barek ;-)

*

Offline JD-MM

• 1145
  • Sprzęt: SGS6 SM-G920F
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 05, 2010, 08:42:06 »
....Czyli te wymienione urządzenia po sparowaniu przez BT z telefonem będą miały na bieżąco dostęp do internetu i będą mogły online korzystać z serwisów na temat ruchu itp.?
Pozwolą też na podgląd WWW?........

i po uruchomieniu DUN w urządzeniu.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 05, 2010, 09:04:05 »
Czyli te wymienione urządzenia po sparowaniu przez BT z telefonem będą miały na bieżąco dostęp do internetu i będą mogły online korzystać z serwisów na temat ruchu itp.?
Pozwolą też na podgląd WWW?
Mam też dodatkowe pytanie od siebie, czy są urządzenia nawigacyjne; mające wbudowany tuner DVB? Tak aby oglądać naziemną TV cyfrową?
Większość nawigacji z BT ma wbudowaną obsługę DUN (dostęp do sieci przez komórkę z GPRS). Niestety mimo tego traffic online w Automapie działa póki co tylko na kilku modelach (wymienione wcześniej). Z całej reszty dobrodziejstw internetu można spokojnie korzystać (www, mail itp).
Jeśli chodzi o telewizję cyfrową, to były takie modele MIO, ale o ile się orientuję posiadały tylko obsługę MPEG2 (a nasza "wyjątkowo nowoczesna" TVP wymyśliła sobie MPEG4). Na dodatek na razie pokrycie sygnałem cyfrowym jest praktycznie zerowe, a przecież nie ma sensu kupować już dziś urządzenia, którego funkcjonalność mógłbyś docenić dopiero za 2 lata.

*

Offline barek74

• 384
  • Sprzęt: różnie to bywało, obecnieBB BOLD9900 i Galaxy SIII
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 05, 2010, 09:33:41 »
Co do DVB- w Polsce jest marnie ale za granicami już nie, prawda?
barek ;-)

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 05, 2010, 23:34:10 »
Jeśli chodzi o telewizję cyfrową, to były takie modele MIO, ale o ile się orientuję posiadały tylko obsługę MPEG2 (a nasza "wyjątkowo nowoczesna" TVP wymyśliła sobie MPEG4). ...

Nie TVP sobie wymyśliła tylko narzucił to regulator (UKE), zgodnie z resztą z wytycznymi unijnymi. I bardzo dobrze że narzucił bo cały świat odchodzi powoli od przestarzałego MPEG2 na rzecz MPEG4, które określona liczbę kanałów pozwala upakować w znacznie węższym telewizyjnym pasmie częstotliwości radiowych. Dzięki temu większy kawałek pasma (w postaci tzw. Dywidendy Cyfrowej) zostanie przeznaczony dla dostawców internetu (mobilnego i stałego).

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 06, 2010, 10:31:12 »
Tak - właśnie UKE miałem na myśli pisząc TVP (nie ściśle się wyraziłem). Czy dobrze że od razu MPEG4? Ja mam wątpliwości. W Krakowie były testy obu standardów przez pewien czas i odbiór programów nadawanych w MPEG2 był dużo lepszy (obraz) niż czwórki. To właśnie głównie z powodu "upakowania" zapewne. Trzeba też pamiętać, że dekodery MPEG2 ma wiele starszych telewizorów, czy nawet przenośnych odbiorników (widziałem nawet ramki cyfrowe do zdjęć z cyfrową TV), a czwórka dopiero powoli się pojawia. Moim zdaniem tu węszą dobry interes - większość potentatów w branży telewizyjnej już czyni ruchy w celu uruchomienia produkcji i sprzedaży dekoderów DVB-T MPEG4.
Szkoda się denerwować nawet i tak nie mamy wpływu na decyzje w tym temacie.
Póki co Skrzyczne chyba jeszcze nadaje w dwójce - jak ktoś jest w zasięgu może zakupić Mio V505 czy 735 i testować.
Patrząc na to co się dzieje obecnie, wątpię by mpeg4 miało jakiś zbawienny wpływ na rozwój internetu, ale obym się mylił!
Acha - obiecywałem sprawdzić traffic online w GC 5010 w Automapie 6.5 oficjalnej. Niestety nadal nie działa, mimo że urządzenie posiada DUN i może być stale połączone z internetem przez komórkę.
Wygląda na to, że Automapa sprawdza obecność jakiegoś dialera, albo bibilioteki związanej z transmisją danych, które to występują tylko na urządzeniach z procesorem MTK jak na razie.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 06, 2010, 10:34:50 wysłana przez angler22 »

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwiec 07, 2010, 09:23:59 »
Tak - właśnie UKE miałem na myśli pisząc TVP (nie ściśle się wyraziłem). Czy dobrze że od razu MPEG4? Ja mam wątpliwości. W Krakowie były testy obu standardów przez pewien czas i odbiór programów nadawanych w MPEG2 był dużo lepszy (obraz) niż czwórki. To właśnie głównie z powodu "upakowania" zapewne.

Nie, w obu standardach można regulować w bardzo dużym zakresie stopień kompresji i jak się ktoś uprze to może być tak że obraz w "4" będzie lepszy niż w "2" a będzie zajmował mniejsze pasmo.

Moim zdaniem tu węszą dobry interes - większość potentatów w branży telewizyjnej już czyni ruchy w celu uruchomienia produkcji i sprzedaży dekoderów DVB-T MPEG4.

Takie dekodery są już od dawna masowo przedawne - głosisz jakąś dziwną teorię spiskową. Np. samodzielny dekoder Motoroli (o doskonałych parametrach, obsługuje oba standardy) produkowany jest od czterech lat i kosztuje w hurcie poniżej 60 USD.

Patrząc na to co się dzieje obecnie, wątpię by mpeg4 miało jakiś zbawienny wpływ na rozwój internetu, ale obym się mylił!

Już się mylisz, bo licencje na UMTS w zakresie 870/900 MHz umożliwiają takim operatorom jak np. Cyfrowy Polsat świadczenie usług od kilku miesięcy. A bez przyjętych wcześniej zasad reorganizacji pasm radiowych używanych przez telewizję uwzględniających właśnie przejście na mpeg4 nie byłoby to możliwe.

Połączone: Czerwiec 07, 2010, 09:30:44
Kontynuując wątek..., czy może ktoś polecić jakieś urządzenia z wbudowanym modułem GSM? Może jakiś niedrogi smartphone z dużym dotykowym ekranem jest aktualnie dostępny na rynku?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 07, 2010, 09:30:44 wysłana przez emisiu »

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwiec 07, 2010, 09:59:47 »
Smartphone i duży dotykowy ekran same się wykluczają. Telefony robi się jednak głównie do chowania w kieszeni :)
W tej chwili są chyba tylko dwie duże nawigacje z modułem GSM - Navroad Hugo i Cruser Omega B70. O ile jest pewne, że traffic działa na Hugo, o tyle testy Crusera o ile się orientuję są w toku.
A apropo TV cyfrowej - piszesz o teori, a ja mówię o praktyce :) Widziałem jak wyglądał obraz w MPEG2 i kilka dni później w MPEG4 (ten sam TV, ten sam nadajnik i program) - różnica była wyraźna. Zdecydowanie wolał bym oglądać TV na MPEG2, takim jak było nadawane początkowo z Chorągwicy. Zobaczymy co będzie w 2012, ale z informacji jakie zamieszczał nadawca wynikało, że nadawanie właściwe będzie wyglądało tak, jak ostatni etap testów.
To samo tyczy się dekoderów - przypuszczam że TVP (tu akurat chodzi mi właśnie o TVP), wejdzie na rynek ze swoją linią jedynie słusznych dekoderów. Przecież można w łątwy sposób wykosić całą konkurencję, stosując jakąś kartę dekodującą (oczywiście kupujący dekoder Polski dostanie ją gratis). Akurat mi to specjalnie nie przeszkadza -przecież nawet lepiej, jak ludzie będą kupować "Polskie" (Chińskie) produkty. Nie podoba mi się tylko przymus - czyli całkowita rezygnacja z analogu po wejściu cyfry.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwiec 07, 2010, 10:25:32 »
A apropo TV cyfrowej - piszesz o teori, a ja mówię o praktyce :) Widziałem jak wyglądał obraz w MPEG2 i kilka dni później w MPEG4 (ten sam TV, ten sam nadajnik i program) - różnica była wyraźna. Zdecydowanie wolał bym oglądać TV na MPEG2, takim jak było nadawane początkowo z Chorągwicy.

Piszę o praktyce, uczestniczyłem w testach przez 14 miesięcy.  :wink:

Połączone: Czerwiec 07, 2010, 10:34:05
Navroad Hugo ma moduł GSM???

http://www.navroad.com/pl/produkt,97,pl.htm
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 07, 2010, 10:34:05 wysłana przez emisiu »

*

Offline redi

• 636
  • Sprzęt: NavRoad DUXO, Toshiba Encore
« Odpowiedź #25 dnia: Czerwiec 07, 2010, 11:06:01 »
Na Hugo chyba nie działa, bo nie ma profilu DUN ani GSM. MI sie spodobał Cruser Alpha B50. Juz bym sie zedycował, ale na razie nie ma profilu DUN. Na plus to wyzsza rodzielczosc, lepszy procek, wejscie AV. Ja tez chce zminic na nawigacje z działającym trafficem. Cos jak ten Cruser, ale z DUN'em. MDA C IV raczej srednio nadaje sie do  nawigacji (troche za maly), ale traffic zawsze działał prawidłowo. Mysle, ze  5" bedzie optymalnym rozwiazaniem, bo 7" to troszke przy duze jak na osobowke.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #26 dnia: Czerwiec 07, 2010, 11:46:34 »
Jakieś zaćmienia miewam ostatnio (chyba przez tą zmienną pogodę i wiele innych spraw na głowie). Dobrze, że mnie pilnujecie :) Macie rację, że wypisuję głupoty - Hugo jest bez GSM'u!!
W takim razie z urządzeń z wbudowanym modułem telefonicznym zostaje Cruser (ale nadal nie mam odpowiedzi od dystrybutora, czy przeszedł test zgodności z traffic online). Alpha B50 w obecnej wersji rzeczywiście nie ma DUN, a co gorsza wycięto nawet obsługę BT z windowsa CE, dzięki której można było samemu wykombinować połączenie. Ponoć nowa wersja softu do tego urządzenia będzie już miała DUN wbudowany.
W sumie jak się tak zastanowić, to przecież niemal każdy ma przy sobie komórkę i wbudowane GSM można sobie podarować.
Chyba że ktoś bardzo dużo korzysta z GPRS (czy innej transmisji), nie tylko do Traffic Online i potrzebuje mieć osobną kartę dla danych i osobną do rozmów.
Dodane:
Na razie dostałem nieoficjalną informację, że Traffic Online działa na Cruser omega B70 z modułem GSM. Zatam jeśli komuś zależy na osobnej karcie GSM dla danych i duuużym ekranie, to niech zbiera pieniądze na Omegę, a jeśli w grę wchodzi użycie komórki po BT, do wyboru (na razie) ma urządzenia na MTK i wkrótce pewnie też coś na Sirf IV.

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 07, 2010, 11:57:38 wysłana przez angler22 »

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #27 dnia: Czerwiec 07, 2010, 13:53:01 »
Mnie osobiście nie chce się bawić w tandemy nawigacja+komórka, jak za 5,- na miesiąc (plus 10,- jednorazowo za starter) mogę mieć bardzo porządnie działającą transmisję danych z limitem 100MB.

Cruser Omega B70 byłby idealny, ale do osobówki jest zdecydowanie za duży, szczególnie jak ma się auto z bardzo mocno pochyloną szybą przednią. Dla mnie optymalne urządzenie to by było Cruser Omega B43 lub Cruser Omega B50 (gdyby było takie).

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #28 dnia: Czerwiec 07, 2010, 15:07:02 »
Też uważam, że 7 calówka to do osobówki za dużo, ale co kto lubi... Ewentualnie można próbować w większym aucie montować uchwyt nie na szybie, tylko gdzieś niżej (okolice kratek, czy nawet radia). Wtedy te 7 cali nie będzie bardzo przeszkadzać.
Apropo tematu - Nawigacja BLOW GPS50Ybt otrzymala właśnie certyfikat poprawnosci obslugi systemu Traffic on-line najnowszego programu AutoMapa 6.5 (czyli oficjalnie potwierdzono to, co już wiemy od jakiegoś czasu).

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #29 dnia: Czerwiec 07, 2010, 15:21:26 »
Od dystrybutora dostałem informację (pytając o mniejsze modele z modułem GSM) że:

W chwili obecnej nie posiadamy żadnych informacji na temat wyposażenie
mniejszych modeli w ten moduł.
pozdrawiam
Daniel Staszków