MDA1+HI-204s Problem z sygnałem GPS AutoMapa XL

• 14 Odpowiedzi
  • 2857 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Kwiecień 21, 2006, 22:31:45 »
Witam  Wczoraj stałem się posiadaczem MDA1 z zestawem GPS HAICOM HI-204s. Niestety po zainstalowaniu auto mapy xl z wszystkimi mapami (zainstalowalem na SD) program nie wykrywa automatycznie GPS'a, gdy wybieram ręcznie porty mam do dyspozycji COM 2,3,7,9 reszta nie działa pisze że brak połączenia. Każdą możliwość sprawdzałem czekając na połączenie średnio 15min każdy. Niestety AM ciągle wyświetlała komunikat "szukam sygnału GPS" i nic.. zrobiłem twardy reset 2 razy.. i ciągle to samo :/ podobno nadajnik który kupiłem nie był używany dość długo. Czy jest to możliwe że 15min to za mało żeby połączył się z jaką kolwiek satelitą? Może Wy macie podobny sprzęt powiedzcie na jakim porcie COM łapiecie satelity. Pozdrawiam i licze na pomoc. Przejrzałem kilkanaście postów ale nie było mowy właśnie o takim problemie.. (chyba że jestem ślepy). POZDRO.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 23, 2006, 02:55:35 »
Jest możliwe, że 15 minut to za mało.
A co pokazuje dioda w odbiorniku - nie świeci, świeci ciągle, mruga?
Masz prawidłowe kable?

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 23, 2006, 08:30:29 »
mam kable ktore lacza odbiornik z mda i pdrazu sa z wtyczka do zapalniczki samochodowej. dioda najpierw swieci ciagle ale po chwili gasnie i znowu swieci.  Czyli musze poswiecic troche wiecej czasu :/ ok zobacze czy to cos da. Pozdrawiam

*

• 6498
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 23, 2006, 10:39:01 »
Jeśli dioda nie świeci, to nie ma zasilania (odbiornik kompletnie nie pracuje).
Jeśli świeci ciągle - szuka  fixa.
Miga - pozycja ustalona.

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 23, 2006, 11:35:55 »
tzn moze sprecyzuje poprzednia odpowiedz. Dioda swieci na pomaranczowo ciagle czyli jest podlaczona, przerywa w momencie gdy AutoMapa mowi komunikat "szukam sygnalu GPS" i znowu swieci ciagle.. pytanie czy odbiornik ma jakas "ukryta" diode ktorej nie widzialem wczesniej :/

« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 24, 2006, 20:05:22 »
Ok wszystko sprawdzilem, zainstalowalem visualgps zeby sprawdzic odbiornik.. dzisiaj okazalo sie ze moj odbiornik ma diode ktora powinna swiecic stale gdy szuka fixa a mrugac gdy juz znajdzie. niestety wogole nie swieci :( wiec prawdopodobnie mam uszkodzony odbiornik.. czy ktos wie gdzie znajde jakis serwis w P-niu zeby mogli to sprawdzic? Pozdrawiam

*

• 6498
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 24, 2006, 20:18:06 »
We wtyczce do gniazda zapalniczki jest bezpiecznik (trzeba wtyczkę rozkręcić). Sprawdź go.

« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 24, 2006, 20:27:06 »
sprawdzilem, bezpiecznik jest ok.. zreszta dioda na wtyczce swieci, a jak podlacze mda i odbiornik to na mda dioda tez swieci ciagle czyli jest polaczenie.. :/

*

• 6498
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 24, 2006, 20:35:37 »
A nóżki we wtyczce PS/2 od odbiornika?

« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 25, 2006, 10:59:45 »
tez sprawdzalem, sa wszystkie wiec to nie to.. kurde jestem juz bezradny.. sprawdzilem chyba wszystko.. tzn.. wtyczka do zapalniczki dziala i podaje prad bo nie dosc ze swieci dioda na wtyczce to pdf swieci ze jest ladowany czyli z tym jest ok, wtyczka do odbiornika tez jest ok, za to nie swieci zadna dioda na odbiorniku :/ visualgps tez nic nie widzi a powinien swiecic lub mrugac.. chyba jednak przejade sie do jakiegos serwisu czy sklepu z gps zeby go sprawdzili moze kabel jest gdzies zlamany :/ sam juz nie wiem

« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 30, 2006, 17:59:48 »
Ok. Podpowiem.

Settings > Connections> Beam i tutaj nie ma być fajki. Czyli ma być NIE zaznaczone.

Teraz w Automapie bedziesz miał Com1 aktywne , wybierz i MDA I bedzie widzial juz antene ;P

« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 30, 2006, 19:29:29 »
bez obrazy ale to to wiem :))) niestety dioda na odbiorniku nie swieci tak wiec cos tutaj jest nie tak, dzisiaj rozebralem odbiornik ale nic mi to nie dalo.. z zewnatrz nie widze czy cos sie poprzepalalo czy nie..

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 30, 2006, 21:09:33 »
Cytat: "speed_pn"
bez obrazy ale to to wiem :))) niestety dioda na odbiorniku nie swieci tak wiec cos tutaj jest nie tak, dzisiaj rozebralem odbiornik ale nic mi to nie dalo.. z zewnatrz nie widze czy cos sie poprzepalalo czy nie..

Gdybyś miał jakiś miernik, to mógłbyś sprawdzić, czy masz napięcie na wejściu zasilania GPS'u wewnątrz obudowy (czasem się przewody uszkodzą "po drodze"). Ewentualnie może być jakaś mała żaróweczka na 5 - 6 V (ale o bardzo małej mocy!!).

*

Offline ak6

• **
  • 159
    • Taką stronkę tworzę z kolegą. Zaskoczeni?
  • Sprzęt: A636n, iPhone 6+, MODECOM MX3 HD, Nomad EVO 4.3
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 01, 2006, 09:39:03 »
Na stronie AM znalazłem coś takiego:

Mam problemy z sygnałem GPS - jak sprawdzić w czym problem ?
Prosze uruchomić AutoMapę z GPS na ok. 5 minut. Następnie wyłączyć program poleceniem MENU | Koniec i przesłalc do nas plik diagnostyczny am-gps-data który znajduje się w głównym katalogu na PocketPC. Jeżeli jest tam plik o nazwie am-comX-data (gdzie X to odpowiednia cyfra) rownież poprosimy o przesłanie tego pliku. Dzięki plikom diagnostycznym szybciej sprawdzimy gdzie leży przyczyna problemu. Czy jest to nietypowy typ GPS czy też np. uszkodzenie GPS powodujące brak któregoś z komunikatów NMEA

Może coś pomoże :)

« Odpowiedź #14 dnia: Maj 05, 2006, 18:29:17 »
dzieki wszystkim za porady suma sumarum okazalo sie niestety ze nadajnik (plytka) zostaly kiedys uszkodzone (zalane). Kupilem dzisiaj nowy nadajnik Haicom 203E i wszystko dziala idealnie :) pozdrawiam!