AM ma 300tyś użytkowników :)

• 45 Odpowiedzi
  • 8932 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
Odp: AM ma 300tyś użytkowników :)
« Odpowiedź #30 dnia: Styczeń 20, 2009, 11:46:24 »
@RUKAT przyjmijmy że połowa to pojazdy mogące korzystać z nawigacji - to da nam 10mln to i tak ledwie 3% rynku. Ba nawet 5mln pojazdów to ledwie 6% rynku - czyli te 300tys to nie jest jakaś wysoce oszałamiająca liczba i daje do zrozumienia, że segment GPSów jeszcze przez długi czas będzie nienasycony i sprzedaż będzie rosła, a niższa cena = wiekszy popyt.

Skoro Automapa pozwala na zakup softu OEM to niech dla sprzedawców oferuje wersje OEM. Tak jak z windowsem czy innym oprogramowaniem biurowym czy antywirusowym - wymóg sprzedaży na paragonie lub f-rze z nowym urządzeniem. a nie takie jaja jak teraz. W tym momencie dzwoniąc jako dealer do jakiegokolwiek dystrybutora Automapy NIE MOŻESZ kupić nic innego niż wersja BOX. Więc moje pytanie skad biorą się na allegro wersje OEM ???

@nocnymarek - może Ty mi łaskawie wytłumaczysz skąd można kupić wersje oem chętnie kupię ze 50 szt i z małym narzutem odsprzedam - i ja zarobie - i użytkownik będzie zadowolony, że kupi w niskiej cenie.

« Ostatnia zmiana: Styczeń 20, 2009, 11:50:32 wysłana przez radoskur »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #31 dnia: Styczeń 20, 2009, 13:30:16 »
Nie handluję AM więc skąd mam wiedzieć?
Spytaj tych co oferują OEM.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline radoskur

• 1921
« Odpowiedź #32 dnia: Styczeń 20, 2009, 13:56:52 »
Zapytam u źródła i zadzwonię do AM - może tam się dowiem czegoś sensownego   B)

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #33 dnia: Styczeń 20, 2009, 14:21:26 »
@radoskur  Nie wiem czy zwróciłeś uwagę ale ja nie twierdziłem że 300000 to dużo , a tylko tak mam że mnie "trzęsie" jak ktoś przytacza  argumenty z sufitu . Jednak chyba przyznasz ze 3% a 0.75% to jest spora różnica  a żeby wiedzieć czy to dużo czy mało to jeszcze trzeba by wiedzieć ile mają pozostali gracze

Więc moje pytanie skad biorą się na allegro wersje OEM ???

To proste : Kupujesz wypasiony telefon i w promocji do niego dostajesz AM .  Ponieważ : Masz już inną nawigację  lub wolisz iGo  lub nawigacja nie jest Ci do niczego nie potrzebna   to sprzedajesz AM na allegro ( Aqutat nie ma nic przeciwko takiej operacji)  i dzięki temu zmieszasz koszt telefonu 
i wszyscy są zadowoleni :
- Aqrat bo sprzedał na pniu większą ilość licencji operatorowi komórkowemu
-Operator komórkowy bo sprzedał większą ilość "cyrografów" 
- 1sz gość bo kupił tanio wypasionego fona
- 2gi  gość bo kupił tanio licencję AM
« Ostatnia zmiana: Styczeń 20, 2009, 14:31:22 wysłana przez RUKAT »
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline radoskur

• 1921
« Odpowiedź #34 dnia: Styczeń 20, 2009, 15:08:37 »
Nie wiem czy Automapa nie ma nic przeciwko temu:

Dostawy na zasadach OEM proponujemy producentom
lub bezposrednim importerom sprzetu nawigacyjnego
sprzedajacym miesiecznie minimum 300 zestawow nawigacyjnych
np. AutoMapa plus Smartphone, AutoMapa plus urzadzenie PND itp.
Dystrybutor OEM ma prawo oferować AutoMapę wyłącznie
w uzgodnionych zestawach bez możliwości sprzedaży licencji
AutoMapy ”luzem”.
Zaleznie od wielkosci sredniej miesiecznej sprzedazy
oraz od formy tej sprzedazy tzn. na ile silnie widoczna bedzie
marka AutoMapa ceny OEM moga byc znacznie atrakcyjniejsze
od cen dystrybucyjnych.

*

Offline RUKAT

• 2388
« Odpowiedź #35 dnia: Styczeń 20, 2009, 15:56:38 »
I znowu z sufitu :-?
Nie cytuj oferty handlowej tylko licencje użytkownika końcowego.
Co innego hurtownik  a co innego użytkownik

*

Offline radoskur

• 1921
« Odpowiedź #36 dnia: Styczeń 20, 2009, 16:43:59 »
Nie z sufitu tylko od supportu automapy. Podejrzewam, że w krótkim czasie stosowny punkt pojawi się w licencji, wtedy będzie wszystko jasne. Idąc dalej:

http://allegro.pl/item525582718_na_nowy_rok_automapa_xl_gps.html

Wystawia Fakturę VAT czyli dystrybucja (kupuje celem dalszej odsprzedaży) - Automapa firmom nakazuje sprzedaż z urządzeniem a tutaj gość tego nie robi.

Co do użytkowników prywatnych (czyli tych którzy rozdzielili licencję i sprzedali ją osobno). Automapa doskonale wie które licencje wypuściła jako oem a które jako BOX i.....  Nie chce nic krakać ale może sie okazać kiedyś za jakieś kilka miesięcy - chcesz przenieść tak zakupioną automapę na inne urządzenie ponieważ stare Ci się popsuło lub znudziło. Dzwonisz do supportu po odblokowanie licencji a tam Ci grzecznie odpowiedzą, że jest to produkt oem, którego nie można przenieść na inne urządzenia  :grin:
« Ostatnia zmiana: Styczeń 20, 2009, 16:51:38 wysłana przez radoskur »

*

Offline RUKAT

• 2388
« Odpowiedź #37 dnia: Styczeń 20, 2009, 17:31:48 »
Wiem że z supportu ale bez sensu i dlatego z sufitu. To co zacytowałeś to oferta handlowa czyli jedna firma proponuje innym firmom : mogę sprzedać po niskiej cenie ale pod warunkiem ze ....... i jakaś firma się na to zgadza , podpisuje umowę i musi jej przestrzegać bo..... .   ale jak już odsprzeda towar to następnego właściciela ta umowa nie obowiązuje bo jej nie podpisywał .Teraz obowiązuje licencja na użytkowanie która nie zabrania jej odsprzedania . Jak zmienią licencję to nie będzie można ale na razie można i już . Ten temat był już poruszany na forum i któryś z Kolegów zacytował odp. supporty AM gdzie było wyraźnie napisane że nie mają nic przeciwko odsprzedaniu AM oem nabytej w promocji razem z fonem  B)

*

Offline JaMi

• 563
  • Sprzęt: obecnie HTC x7500, SE X1 XPERIA, Larki 43.0 50.1
« Odpowiedź #38 dnia: Styczeń 20, 2009, 18:56:51 »
moim zdaniem przesadzacie z ta swietoscia oprogramowania AM. Jak AM przykreci srube, straci na tym. Wie o tym kazdy madry marketingowiec...Firmy nie maja interesu walczyc z piractwem, oczywiscie do pewnego momentu. Wprowadzanie do obrotu niewielkiej liczby taniego oprogramowania robi tylko reklame producentowi. W skali licencji sprzedanych za normalna kase, te "na boku" niewiele znacza. A caly czas rozmawiamy o licencjach, ktore kontroluje producent

*

Offline radoskur

• 1921
« Odpowiedź #39 dnia: Styczeń 20, 2009, 22:00:14 »
Ale najbardziej po dupie dostaje grono - czyli większość sprzedawców w Polsce. Jak ktoś ma jakies urzadzonko i chce kupić Automape - idzie do sklepu i pyta o cene. Slyszy 250-270zł. To ma to serdecznie w dupie bo na allegro od jakiego frajera kupi za 180. I gdzie tu sprawiedliwość? A ten kto nie chce kupić na Allegro to pier**** w czapke i ściąga z internetu. Wydaje mi się, że Automapa powinna pomyśleć o wyrównaniu ceny oem i box alb o wprowadzić stosowne ograniczenia w licencji żeby było po prostu sprawiedliwie.

*

Offline Darkph

• 493
« Odpowiedź #40 dnia: Styczeń 20, 2009, 23:23:32 »
Ale najbardziej po dupie dostaje grono - czyli większość sprzedawców w Polsce. Jak ktoś ma jakies urzadzonko i chce kupić Automape - idzie do ...
Z całym szacunkiem, ale co to mnie obchodzi -  jak mogę kupić coś taniej to po prostu kupuje. 
Na tym właśnie chyba polega wolny rynek że kupujący decyduje co , gdzie i za ile kupi.
Skoro coś takiego nie jest zakazane - to znaczy że jest dozwolone  :P
Przecież producent Automapy już na tym zarobił i zarobi ponownie za rok jeżeli spowoduje że kupujący przedłuży abonament na aktualizacje...

@nocnymarek - może Ty mi łaskawie wytłumaczysz skąd można kupić wersje oem chętnie kupię ze 50 szt i z małym narzutem odsprzedam - i ja zarobie - i użytkownik będzie zadowolony, że kupi w niskiej cenie.
....No chyba że kolega należy do grupy pokrzywdzonych sprzedawców ....

Co do użytkowników prywatnych (czyli tych którzy rozdzielili licencję i sprzedali ją osobno). Automapa doskonale wie które licencje wypuściła jako oem a które jako BOX i.....  Nie chce nic krakać ale może sie okazać kiedyś za jakieś kilka miesięcy - chcesz przenieść tak zakupioną automapę na inne urządzenie ponieważ stare Ci się popsuło lub znudziło. Dzwonisz do supportu po odblokowanie licencji a tam Ci grzecznie odpowiedzą, że jest to produkt oem, którego nie można przenieść na inne urządzenia  :grin:
A co z użytkownikami OEMów , którzy dostali licencje z telefonem, i z różnych przyczyn przestali używać tego telefonu, a nie chcą rezygnować z programu - bo go na przykład lubią ?
Wtedy Automapa straci klientów - gdyby mnie coś takiego spotkało to raczej nie chciałbym z nimi rozmawiać ponownie.  Aqurat doskonale zdaje sobie sprawę że czasy, kiedy Automapa była "jedynym rozsądnym" programem do nawigacji po Polsce już raczej mijają i wydaje mi się że będą się raczej starać "przywiązać" użytkownika do siebie....   
« Ostatnia zmiana: Styczeń 20, 2009, 23:40:28 wysłana przez Darkph »

*

Offline stafid

• 445
  • o drogę nie pytam
    • Perfect
  • Sprzęt: Asus 636N, AM EU
« Odpowiedź #41 dnia: Styczeń 21, 2009, 20:28:09 »
a propos pamietajcie, im towar jest mniej reklamowany tym jest lepszy  :ok:   .... inaczej by nie istniał

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #42 dnia: Styczeń 21, 2009, 23:34:22 »
a propos pamietajcie, im towar jest mniej reklamowany tym jest lepszy  :ok:   .... inaczej by nie istniał

Niestety w obecnych czasach towar niereklamowany znika z rynku.
Także to kryterium...
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline radoskur

• 1921
« Odpowiedź #43 dnia: Styczeń 22, 2009, 10:51:10 »
Kawałek dalszej korespodencji z automapą.

Wiekszosc licencji OEM sa prerejestrowane podczas produkcji tak aby dzialaly tylko na tym urzadzeniu
z ktorym zgodnie z przeznaczeniem maja dzialac - nalezy o tym pamietac.

Dodatkowo moze tez pojawic sie problem z ustaleniem terminu waznosci
licencji.

Także tylko patrzeć jak niedługo się pojawią pierwsze posty typu nie chce mi się Automapa zarejestrować  :mrgreen: Można to nie jako porównać do niektórych tematów w dziale "skradzione" - kupując towar od niewiarygodnych ludzi i niepewnych źródeł w niewiarygodnie niskiej cenie - tam ludzie nie dostaja sprzętu a tutaj może się okazać, że dostanie nie działający program. Chytry traci dwa razy  :grin:

*

Offline qmichalq

• *
  • 78
    • Michał Tuszyński
  • Sprzęt: Omnia HD
« Odpowiedź #44 dnia: Luty 14, 2009, 22:01:28 »
ciekawe kiedy tylko bedzie miala takie pokrycie jak garmin :(

*

Offline nocnyMarek

• 9913