@Dżeju
Ja mówiłem o cenie detalicznej wersji box dla pocket pc a nie oem sprzedawanej z urządzeniami typu PNA. Mapa map czy navigo niech też kosztują 149zł i działajmy na zasadzie wolnej konkurencj - niech klient wybierze to co chce.
@RUKAT 40mln to jak najbardziej realna liczba wliczając wszystkich legalnych i nielegalnych obcokrajowców. Uwierz mi - nie znajdziesz wersji box w cenie poniżej 250zł - a jak są to zwykłe oszustwo (jest to wersja OEM wyciągnięta z jakiegoś urzadzenia PNA). A samych samochodów przez ostatnie 2 lata to już ponad 2 miliony w Polsce ściągnięto

(a 31 grudnia 2005 roku wg GUS w polsce był zarejestrowanych 17mln wszystkich pojazdów) Tak więc na rynku będzie ich spokojnie za 20mln na chwilę obecną (mowa o wszystkich pojazdach - osobowych, motocyklach, autobusach, ciężarowych itp).
@sserafin - ale ja mam już kilka urzadzeń - nie potrzebuje następnego - więc muszę kupić wersję BOX.
Dla niektórych z was cena tego programu jest atrakcyjna - dla mnie akurat nie. Wielokrotnie pisałem, że Navigon i TomTom sa tańsze a oferują (biorąc pod uwagę całokształt) znacznie więcej. Chociażby TMC, mapshare, czy darmowe 2 letnie aktualizacje w navigonie, nie wspominając o asystencie pasa, bezdotykowej obsługi mową, czy funkcji samochodu ciężarowego itp.
Drogo i tyle. Gdyby program na Polskę w wersji box kosztował jakieś 149zł a subskrypcja 50zł to by teraz pisali o milionie użytkowników a nie 300.000 (1,5% pojazdów w polsce jakby przyjąć, że jest ich 20mln). Na swoje i tak by wyszli. Jest też oczywiście ciemna strona mocy. Można spokojnie zaokrąglić do 5% bo spora część ludzi jeździ jednak na lewiznie

- ale przy dużo niższej cenie wielu z tych ludzi wolało by kupić oryginał.