AM ma 300tyś użytkowników :)

• 45 Odpowiedzi
  • 8948 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline grzemach

• 269
    • Info Enterprise
  • Sprzęt: HTC TyTN II
AM ma 300tyś użytkowników :)
« dnia: Styczeń 15, 2009, 11:58:07 »
Zachęcam do przeczytania tej wiadomości: http://www.telepolis.pl/news.php?id=13676

W skrócie: AM ma 300tyś użytkowników, w 2008 przybyło ich 150tyś :)

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
Odp: AM ma 300tyś użytkowników :)
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 15, 2009, 12:29:49 »
Policzyli pirackie wersje?

*

Offline JaMi

• 563
  • Sprzęt: obecnie HTC x7500, SE X1 XPERIA, Larki 43.0 50.1
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 15, 2009, 14:01:24 »
Policzyli pirackie wersje?

ciekawe jaki jest przelicznik, ilu piratow przypada na 1 legalna licencje  :P Patrzac wokolo wychodzi mi kilka milionow uzytkownikow AM  :E

*

Offline Darkph

• 493
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 15, 2009, 14:13:04 »
hihi
To jest typowy bełkot reklamowy mający wyrobić w czytającym wrażenie że Automapa jest jedynym słusznym programem , bo przecież tyle osób mylić się nie może ...  :P

Czyli innymi słowami wykorzystano "zasadę dowodu społecznego" - sztuczka często stosowana w reklamach :-)
Więcej na ten temat  tutaj : http://www.gazeta.zespolpip.pl/gazeta8_2.php

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 15, 2009, 15:18:40 »
300 tys na 40mln ludzi przebywających w państwie. Nie wiem czym się tutaj chwalić...

Dla mnie (mimo że posiadam) program ten jest za drogi, licencji latem już nie przedłuże i zostaje przy iGO i TomTom'ie. Wg mnie program ten nie powinien kosztować więcej niż 149zł na polskę i max 349zł na Europę. Wtedy jest wart wydania takich pieniądzy.

Te magiczne 150tys które pozyskali w nowym roku jest w dużym stopniu zasługą PND/PNA z Windows CE (typu clarion, aristo, modecom, trak itp). Bo na pewno nie urządzeń z Windows Mobile.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 15, 2009, 15:23:34 wysłana przez radoskur »

*

Dżeju

« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 15, 2009, 17:02:00 »
... program ten nie powinien kosztować więcej niż 149zł na Polskę i max 349zł na Europę. ...

Wówczas MM powinna kosztować 80 zł na PL, Navigo - 50 zł a AP powinien być za rozdawany wraz z dopłatą ze względu na szkodliwość jaką wywołuje jego grafika u użytkownika  :evil:
P.S. Ograniczyłem się tylko do "wiodących" rodzimych programów.
A na marginesie, to nie ma co zaprzeczać, że AM jest najbardziej popularna u nas - starczy spoglądać przez szybkę co kto ma "przylepione" do szyby  :)

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 15, 2009, 17:06:14 »
Stosowniej by było porównywać te 300tys. do liczby samochodów a nie do liczby ludności (i to nieco zawyżonej  :E   )
druga wątpliwość to powinieneś w twoim wypadku (@radoskur)mieć na uwadze raczej cenę subskrypcji  :|  
a co do samych cen to prawda że sugerowane przez Aqurat ceny są prawie 2x wyższe niż Twoje sugestie ale spokojnie można znaleźć sprzedawcę u którego cena AM "łapie się  " w Twoim limicie  B)
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline chola

• 253
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 15, 2009, 17:55:33 »
Wg mnie program ten nie powinien kosztować więcej niż 149zł na polskę i max 349zł na Europę.

Hmmm... No tak - piszesz chyba tylko o opłacie wstępnej; subskrypcja spełnia Twoje wymagania :)

TC

*

Offline sserafin

• 751
  • GPX są wokół Nas ;)
    • profil na facebook
  • Sprzęt: SGS4 GT-i9505 AndL501-no brand
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 15, 2009, 19:33:01 »
300 tys na 40mln ludzi przebywających w państwie. Nie wiem czym się tutaj chwalić...
Te magiczne 150tys które pozyskali w nowym roku jest w dużym stopniu zasługą PND/PNA z Windows CE (typu clarion, aristo, modecom, trak itp). Bo na pewno nie urządzeń z Windows Mobile.

Napisali że 80% sprzedaży to włąsnie sprzedaż pakietowa.
Dostajesz nawigację i dobrą mapę a za komplet nie przepłacasz. W ten sposób dużo ludzi zdecydowało się na zakup urządzeń na które jeszcze kilka chwil wcześniej nie było ich stać.
AM Polska na Allegro przy dobrych wiatrach można kupić za około 100-150 zł.
Napisane: Styczeń 15, 2009, 19:23:19
... program ten nie powinien kosztować więcej niż 149zł na Polskę i max 349zł na Europę. ...
Wówczas MM powinna kosztować 80 zł na PL, Navigo - 50 zł a AP powinien być za rozdawany wraz z dopłatą ze względu na szkodliwość jaką wywołuje jego grafika u użytkownika  :evil:
wiesz ja za Mio Map to bym nie dał 80 zł - używałbym tego tez za dopłatą, za szkodliwą nie przydatność  :mrgreen: :mrgreen:
Nawigacja na drodze i nawigacja w górach :)
https://www.facebook.com/SerafinExpedition
-----------------------------------------------------
kiedyś: MIOP350, MODECOM MX2, ALGA PRIMA AN-5050 HD BT, MODECOM MX3, MODECOM SX7

*

Offline plesniak

• 489
  • Sprzęt: smart Media-System TomTom
Odp: AM ma 300 tys. użytkowników :)
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 16, 2009, 14:10:32 »
poprawcie to "ś" w tytule bo oczy bolą.
Paweł

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 16, 2009, 14:16:07 »
Cenna uwaga a konkretnie to:
"300 tys."

*

Offline radoskur

• 1921
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 17, 2009, 12:58:35 »
@Dżeju

Ja mówiłem o cenie detalicznej wersji box dla pocket pc a nie oem sprzedawanej z urządzeniami typu PNA. Mapa map czy navigo niech też kosztują 149zł i działajmy na zasadzie wolnej konkurencj - niech klient wybierze to co chce.

@RUKAT 40mln to jak najbardziej realna liczba wliczając wszystkich legalnych i nielegalnych obcokrajowców. Uwierz mi - nie znajdziesz wersji box w cenie poniżej 250zł - a jak są to zwykłe oszustwo (jest to wersja OEM wyciągnięta z jakiegoś urzadzenia PNA). A samych samochodów przez ostatnie 2 lata to już ponad 2 miliony w Polsce ściągnięto ;-) (a 31 grudnia 2005 roku wg GUS w polsce był zarejestrowanych 17mln wszystkich pojazdów) Tak więc na rynku będzie ich spokojnie za 20mln na chwilę obecną (mowa o wszystkich pojazdach - osobowych, motocyklach, autobusach, ciężarowych itp).

@sserafin - ale ja mam już kilka urzadzeń - nie potrzebuje następnego - więc muszę kupić wersję BOX.

Dla niektórych z was cena tego programu jest atrakcyjna - dla mnie akurat nie. Wielokrotnie pisałem, że Navigon i TomTom sa tańsze a oferują (biorąc pod uwagę całokształt) znacznie więcej. Chociażby TMC, mapshare, czy darmowe 2 letnie aktualizacje w navigonie, nie wspominając o asystencie pasa, bezdotykowej obsługi mową, czy funkcji samochodu ciężarowego itp.

Drogo i tyle. Gdyby program na Polskę w wersji box kosztował jakieś 149zł a subskrypcja 50zł to by teraz pisali o milionie użytkowników a nie 300.000 (1,5% pojazdów w polsce jakby przyjąć, że jest ich 20mln). Na swoje i tak by wyszli. Jest też oczywiście ciemna strona mocy. Można spokojnie zaokrąglić do 5% bo spora część ludzi jeździ jednak na lewiznie  :S - ale przy dużo niższej cenie wielu z tych ludzi wolało by kupić oryginał.

*

Offline baciarek

• 687
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S5
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 17, 2009, 13:09:38 »
Dla mnie również zachęcająca jest opcja 150 zł za box i np 50 zł przedłużenie licencji o kolejny rok. Płace za różne rzeczy, zarówno za programy jak i np skrzynki pocztowe ale z tego korzystam na codzień. Mapa w PDA potrzebna mi jest zaledwie kilka razy w roku może kilkanaście. I takich użytkowników jak ja jest mnóstwo i nikt nie wyda 250 zł dla kilkukrotnego użycia.

Pozdrawiam
Kobieta + 50ml = CHMOD 777

*

Offline RUKAT

• 2388
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 17, 2009, 14:01:22 »
20mln to już nie 40mln   poza tym każdy "TIR " to dwa pojazdy    B)  jakoś nie słyszałem żeby ktoś kupował osobną nawigację do naczepy   :E  podejrzewam że do przeczep campingowych też  osobna navi się nie przyda  :E :E  nie mówiąc  o tych trabantach co stoją po ulicach jako podstawki pod reklamę (ubezpieczenie oc jest tańsze niż  grunt pod tą reklamę) to jak myślisz ile jest  naprawdę w Polsce potencjalnych użytkowników nawigacji   :-?

ps. Jak liczysz ludzi przebywających w Polsce (w domyśle potencjalnych użytkowników ) to odlicz moje dzieci im do rowerków AM nie założę

ps2. Czym jest lepsza wersja box od oem  że warto dać drugie tyle :-?

*

Offline Maciej Loret

• 613
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret
  • Sprzęt: Wizard, Eten X650 (R.I.P), NR560+AM, N52+Ovi
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 17, 2009, 17:31:31 »
[...] ale spokojnie można znaleźć sprzedawcę u którego cena AM "łapie się  " w Twoim limicie  B)

Gdzie można dostać AM Europe za 349PLN?
Albo odpowiednio taniej za upgrade z AM Polska?
Pozdrawiam, Maciej Loret
Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret
http://www.loret.bydgoszcz.pl

*

Offline RUKAT

• 2388
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 17, 2009, 18:56:00 »
Allegro  :ok:

*

Offline radoskur

• 1921
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 18, 2009, 20:31:25 »
RUKAT

wersja oem nie różni się niczym od pirata - zdobycie jej jest zwykłym oszustwem.

oem jest sprzedawana z nowym produktem do nawigacji, a skoro ktoś ją sprzedaje na allegro bez produktu to jest to niezgodne z licencja - ale Tobie chyba trudno to zrozumieć. To tak samo jak windowsy XP wycięgnięte z kompuetrów leasingowych które maja na naklejkach dopiski for Dell, Acer czy inne firmy - jest to w świetle prawa i licenncji wersja nielegalna i koniec. Polecam poczytac trochę fachowych pism typu CRN tam często poruszają te kwestie.

Nie wyglupiaj się pisząc o rowerkach bo GUS bierze pod uwagę pojazdy które WYMAGAJĄ zarejstrowania - czyli rowery odpadną. A przyczep i samochodów ciężarowych jest niewspółmiernie mniej do osobówek w naszym państwie. Idąc Twoim tokiem rozumowania na ulicy powinniśmy widzieć więcej ciężarówek niż osobówek.

Każdy i tak kupi to co uważa za stosowne - ja tylko chciałem nakreślić swoją opinię, że Automapa jest nadal za droga w stosunko do tego co oferuje oraz jak na produkt który na okrągło jest poprawiany i łatając jedną dziurę powstaje nowa. A najgorsze jest to, że co nowe mapy to zamiast się chwalić słowami "doszło 1000 nowych planów miejscowości" chwalą się 1000 budynków - komu to jest potrzebne ????????

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 18, 2009, 21:34:22 »
Cytat: radoskur
wersja oem nie różni się niczym od pirata - zdobycie jej jest zwykłym oszustwem.
oem jest sprzedawana z nowym produktem do nawigacji, a skoro ktoś ją sprzedaje na allegro bez produktu to jest to niezgodne z licencja...

Możesz wskazać konkretnie z którym punktem tej licencji?
Bo mam wrażenie, że naciągasz fakty do swojej teorii.

-------------------------------------------------------------------
Potencjalny użytkownik do supportu AM:

> Znalazłem ofertę na Allegro ... cena jest wyraźnie niższa niż gdzie indziej, pudełko z płytką identyczne
> jak wersja pełna, ale z dodatkowym napisem "wersja OEM", a sprzedawana jest całkiem oddzielnie
> bez żadnego urządzenia. Czy mogę bezpiecznie kupić taka AutoMapę?
> Czy wersja OEM ma jakieś ograniczenia w stosunku do pełnej?

odpowiedź supportu:

W/W cena jest co prawda po upuście, ale jst możliwa do osiągnięcia, wszystko zależy od hurtownika.
OEM nie ma żadnych ograniczeń.
>
>Pozdrowienia / Regards / ...

-------------------------------------------------------------------
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline baciarek

• 687
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S5
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 18, 2009, 21:49:46 »
Nie wiem jak jest z OEM w automapie bo nie czytałem ale w windows XP oem licencja obowiązuje tylko do sprzętu, z którym została sprzedana. Zresztą większość oprogramowania OEM (pisze, że większość bo nie wiem czy wszystko) jest przypisana do sprzętu, z którym została sprzedana.
Poza tym Tom Tom nowa wersja sprzedawana np w HTC też jest OEM i jest wgrana na PDA - zaszyta w ROMie i karcie pamięci albo pamięci urządzenia. Era też daje w jakiś urządzeniach Tom Tom z wgraną nawigacją i jest to soft OEM. Kupiłem 2 lata temu Laptopa HP i też jest winda OEM preinstalowana na dysku a etykieta windy jest przylepiona od spodu i tak można wymieniać długo.

A i odniosę się do odpowiedzi supportu automapy. Skoro nie ma ograniczeń to po co przepłacać ? Chyba odpisujący się pomylił i go teraz zjadą za to albo ogólnie nie do końca wiedzą w automapie czym się to różni a dali 2 różne ceny - tylko po co. Stawiam na to, że odpisujący nie wie o co chodzi lub ten, kto mu podpowiadał też nie wiedział. Bo ktoś miał jakiś cel dawać wersję OEM do Ekranów PNA a wersje pudełkową (nikogo nie interesuje gdzie to będzie instalowane). OEM to zazwyczaj umowa między producentem Oprogramowania a producentem sprzętu (sprzedamy troche tanie w komplecie ale sprzedamy więcej).

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Styczeń 18, 2009, 21:55:28 wysłana przez baciarek »
Kobieta + 50ml = CHMOD 777

*

Offline RUKAT

• 2388
« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 18, 2009, 22:37:39 »
RUKAT
Nie wyglupiaj się pisząc o rowerkach bo GUS bierze pod uwagę pojazdy które WYMAGAJĄ zarejstrowania - czyli rowery odpadną. A przyczep i samochodów ciężarowych jest niewspółmiernie mniej do osobówek w naszym państwie. Idąc Twoim tokiem rozumowania na ulicy powinniśmy widzieć więcej ciężarówek niż osobówek.
Nie wygłupiaj się że  nie czytasz ze zrozumieniem  :-?
W zdaniu  :
ps. Jak liczysz ludzi przebywających w Polsce (w domyśle potencjalnych użytkowników ) to odlicz moje dzieci im do rowerków AM nie założę

odnosiłem się do liczby ludzi w Polsce których potraktowałeś jako klientów AM  a nie do liczby zarejestrowanych pojazdów , o tym było wcześniej

a co do liczby tirów to wyjedź poza miasto . Nie twierdze że jest ich większość  ale jest ich bardzo dużo .
 Odlicz naczepy ,przyczepy, ciągniki rolnicze , motocykle (bo tu  musi być sprzęt specjalny) ,motorowery, autobusy komunikacji miejskiej itp.pojazdy gdzie navi się nie używa , i dopiero do tej liczby porównaj te 300tys.

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 19, 2009, 10:18:33 »
Nie wiem jak jest z OEM w automapie bo nie czytałem ale w windows XP oem licencja obowiązuje tylko do sprzętu, z którym została sprzedana. Zresztą większość oprogramowania OEM (pisze, że większość bo nie wiem czy wszystko) jest przypisana do sprzętu, z którym została sprzedana.
A wiesz, że jak chcesz kupić broń palną, to trzeba mieć pozwolenie?

Jeśli nie zrozumiałeś: licencja na Windowsy nie ma nic wspólnego z licencją na Automapę.

Nie wiem na jakiej podstawie uważasz, że wiesz lepiej od producenta programu, jak on licencjuje.
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline RUKAT

• 2388
« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 19, 2009, 20:32:39 »
Ciekawi mnie  ile w tych 300 000 jest wersji PL a ile EU  i jeszcze jedno: ile AM sprzedano poza Polską ?

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 19, 2009, 21:28:27 »
Czyli wynika z tego, że chciałeś zapytać (policzyć): ile zarobili nie licząc kosztów.

*

Offline RUKAT

• 2388
« Odpowiedź #23 dnia: Styczeń 20, 2009, 09:52:54 »
Tak to wygląda  :E   ale nie. kwestia mamony mnie nie obchodzi   B)  Poza tym gdzieś  (nie pamiętam gdzie) o tym było ile zarobili .   Bardziej mnie interesuje jak bardzo AM jest programem lokalnym.

*

Offline grzemach

• 269
    • Info Enterprise
« Odpowiedź #24 dnia: Styczeń 20, 2009, 09:54:46 »
ilu pracowników ma AM?

*

Offline RUKAT

• 2388
« Odpowiedź #25 dnia: Styczeń 20, 2009, 10:00:52 »
ilu pracowników ma AM?
Nazwiska ,adresy nr. pin do kart kredytowych  :E :E :E :E

*

Offline JaMi

• 563
  • Sprzęt: obecnie HTC x7500, SE X1 XPERIA, Larki 43.0 50.1
« Odpowiedź #26 dnia: Styczeń 20, 2009, 10:49:05 »
ilu pracowników ma AM?

wlasnie, ile osob i w jakich dzialach ? Struktura firmy ? To zadne tajemnice, chyba, ze firma wstydzi sie sama siebie

*

Offline plesniak

• 489
  • Sprzęt: smart Media-System TomTom
« Odpowiedź #27 dnia: Styczeń 20, 2009, 10:55:14 »
ilu pracowników ma AM?

A na co Ci to? Sam Aqurat zatrudnia tylko pracowników którzy zajmują się tworzeniem AM, cała reszta jest z ałtsorsowana.

Forbes 07.2007
"...Outsourcujemy wszystko poza samym rdzeniem, istotą naszej działalności - mówi Marek Goschorski, prezes firmy Aqurat. - Zajmujemy się tym, co najistotniejsze, czyli tworzeniem naszego najważniejszego produktu - AutoMapy. O resztę troszczą się firmy zewnętrzne, fachowcy wyspecjalizowani w swoich dziedzinach. Prowadzą nam księgowość i logistykę, tłumaczenia, marketing, public relations, obsługę serwisową klientów itp. Mamy nawet partnera, który realizuje spływające do nas zamówienia. Sprawdza, czy kontrahent jest rzetelny, i wysyła mu towar - wyjaśnia Goschorski. Podlicza, że na stałe współpracuje z 54 firmami, wśród których strategicznym partnerem i współproducentem AutoMapy jest Geosystems Polska. - Szesnastu partnerów zajmuje się sprzedażą, czternastu współtworzy z nami oprogramowanie AutoMapy, nie licząc tych, od których jednorazowo kupujemy potrzebne fragmenty kodu - opowiada Goschorski. Aqurat to doskonały dowód na to, że po zaawansowane i zakrojone na szeroką skalę rozwiązania outsourcingowe mogą sięgać również niewielkie przedsiębiorstwa..."
Paweł

*

Offline grzemach

• 269
    • Info Enterprise
« Odpowiedź #28 dnia: Styczeń 20, 2009, 10:59:37 »
A na co Ci to?
Czysta ciekawość :)

*

Offline igab