AM kontra MioMap

• 2 Odpowiedzi
  • 1249 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline plusfoto

• 329
    • http://www.plusfoto.pl
  • Sprzęt: MIO MOOV 500
AM kontra MioMap
« dnia: Marzec 18, 2009, 11:23:23 »
Chciałbym włożyć kij w mrowisko i podyskutować na w/w temat.

Po kradzieży mojego mio 550 zmuszony zostałem do zakupu nowego sprzętu. Stanęło na MIO MOOV 500.
Sprzęt jak na razie rewelacja ekran 4,7 automapa hula super tylko na moje  nieszczęście dodana jest do sprzetu MioMapa.

No i się zaczęło. Dyskusja w domowym ognisku nad wyższością świąt BN nad świętami WN.

Z pierwszych spostraeżeń mogę powiedzieć że AM musi ostro wziąść się do pracy bo za rok zostanie w tyle czyli wodotryski na bok a praca nad konkretami.

A teraz moje skromne porównanie

Szczegółowość map               punkt dla MM dużo do nadrobienia przez AM
algorytm wyznaczania trasy  punkt dla MM tu niewiele do nadrobienia przez AM
ketegoryzacja dróg                punkt dla AM choć zostało niewiele do nadrobienia przez MM
oznaczenie kierunkowości     punkt dla AM  sporo do nadrobienia przez MM
interfejs                                 punkt dla AM  aczkolwiek to dla mnie częściowo wodotryski
prostota obsługi                    punkt dla MM  dla zwykłego kowalskiego wystarczy
obsługa i lokalizacja POI        punkt dla AM  dużo, dużo brakuje MM

Nad tematem czy leprze adresy punktowe czy nie było wylane już wiele łeż i myślę że brak tutaj złotego środka w jednym przypadku lepiej się sprawdza jedno w drugim drugie.

ciekawy jestem waszych opinii tylko błagam normalnych i stonowanych a nie na zasadzie nie bo nie i ja wiem najlepiej.

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
Odp: AM kontra MioMap
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 18, 2009, 12:24:41 »
Nie jestem z wolennikiem Automapy ale napiszę swoje 3 grosze.

1. Szczegółwość fakt większa (emapa czyli jakieś 4500 planów miejscowości) ale sposób w jaki ta nawigacja wyznacza trasy oraz ilość błędów (kierunkowość, jazdy pod zakazy, kategoryzacja dróg czyli m.in czasami prowadzi drogami gruntowymi) pozostawia bardzo wiele do życzenia.

2. Z algorytmem chyba coś Ci się pomyliło bo pierwsze słyszę żeby emapa była tu lepsza od Automapy - chyba że jakims "cudem" sam soft mire-cardinale wie lepiej od emapy która droga jest krajówką, gruntówką czy drogą lokalną itp

3. Kategoryzacja to chyba w mapie siedzi a nie w programie (emapa się kłania) moje zdanie jak w pkt 1.

4. Mi mireo-cardinale najgorzej leży ze znanych softów - Mio zrobił krok wstecz kończąc współpracę z twórcami iGO (NavNgo)

5. Z tym się zgodzę

6. Tu tez na Tak.

Jeszcze dodam że "jadzia" mówiąca w Mio jest po prostu tragiczna - jej głos brzmi bardzo sztucznie (to tylko moja opinia).

Dla mnie torchę dziwne to że uważasz algorytm za OK skoro inne softy bazujące na mapach emapy po prostu kuleją (iGO, Autopilot, czy wspomniany Cardinale z Goclever i Mio) - chyba że faktycznie dużo zmienili ostatnimi czasy bo jakieś pół roku nie jeździłem na mapach emapy ze wzgledu na w/w "kwiatki"

*

Offline plusfoto

• 329
    • http://www.plusfoto.pl
  • Sprzęt: MIO MOOV 500
Odp: AM kontra MioMap
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 18, 2009, 12:52:36 »

Dla mnie torchę dziwne to że uważasz algorytm za OK skoro inne softy bazujące na mapach emapy po prostu kuleją (iGO, Autopilot, czy wspomniany Cardinale z Goclever i Mio) - chyba że faktycznie dużo zmienili ostatnimi czasy bo jakieś pół roku nie jeździłem na mapach emapy ze wzgledu na w/w "kwiatki"

Ot poprostu wyznaczyłem kilkanaście tras na zasadzie początek- koniec ktore oczywiście doskonale znam (zarówno w mieście jak i poza) i biorąc pod uwagę błędy w kierunkowości jak i kategoryzację te z MM były bliższe "względnej" oczywiście dla mnie prawdy. Co oczywiście nie zmienia faktu że jeśli mocno popracują nad tą kierunkowością i kategoryzacją to kto wie