Były takie plany, zarówna wydawcy AM, jak i adminów mobilne.net. I miało to działac od wersji AM 4.0 właśnie i obejmować informacje o korkach i pogodzie.
Póki co jednak, na planach się skończyło.
Oj, chyba plany się nie skończyły. Regulamin miplo wyraźnie mówi:
Ty popatrz, to i z regulaminu czegoś dowiedzieć się można

Pytanie tylko co to ma być to miniTraffic i jak to ma być zaimplementowane w AM. Takie "tomtomowe" po GPRS nie wydaje mi sie sensowne bo niby skąd brać na bieżąco dynamiczne info o korkach? TT pewnie za darmo zasysa TMC, dodaje coś od siebie i każe płacić abonentom. Zakładając, że AM miałaby funkcjonalność korzystania z takich dynamicznych informacji (a pewnie będzie musiała mieć jesli myśli o EU na poważnie) to niby skąd w Polsce takie informacje zassać?
To o czym ja pisałem to dużo prostsza historia zarówno do implementacji w AM, jak i na miplo. Na miplo to zwykły POI tyle tylko, że z ograniczoną czasowo żywotnością (czas trwania robót). W AM to w zasadzie też rodzaj POI (z atrybutami czasowymi jak przy blokowaniu) i z ostrzeganiem jeśli takowy pojawi sie na wyznaczanej trasie. Pozwoliłoby to na RĘCZNY wybór trasy alternatywnej lub uwzględnienie opóźnienia w dottarci do celu. Oczywiście i inny sposób powinny być traktowane utrudnienia w ruchu polegające na zablokowaniu jakiego odcinka.
O jakiejś automatycznej korekcie trudno mówieć, skoro nie ma informacji ani odługości korka, ani o tempie w jakim sie przeuwa.