Wczoraj przejechałem się autostradą A4 sławną z tego, że między Katowicami a Wrocławiem nie ma ani jednej stacji benzynowej. Przed laty przeżyłem tam horror dojeżdżając w końcu szczęśliwie w środku nocy na oparach benzyny w baku do jakiejś zapyziałej stacji na jakimś zadupiu kilkanaście kilometrów od autostrady. I wczoraj po powrocie wziąłem AM i spróbowałem zasymulować ówczesną sytuację starając się sprawdzić jak nowoczesna nawigacja mogłaby mi wtedy pomóc.
I niestety kompletna kicha!:-(
Odpaliłem demo trasy i spróbowałem znaleźć blisko jakąś stację. Przy włączonej opcji „Przy trasie” najbliższa była za ok. 170 km w Katowicach. Jeśli się wyłączy „Przy trasie”, to wtedy wyświetla sporo stacji tyle tylko, że według odległości w linii prostej zupełnie nie uwzględniając kierunku podróży. W praktyce oznacza to, iż kilka stacji, które wybierałem było tak usytuowanych, iż dojazd do nich oznaczałby nadłożenie ok. 60 km. Znalezienie takiej „pasującej” (nie na trasie, ale też i nie daleko od niej i we właściwym kierunku) stacji benzynowej to łut szczęścia przy iluś tam próbach na chybił trafił.
A może znacie jakąś metodę, na którą ja nie wpadłem, ułatwiającą w praktyce rozwiązanie takiego problemu?
PS. Piszę o stacjach benzynowych, bo to w czasie drogi najczęściej pojawiający się problem, ale dotyczyć to może oczywiście jakiejkolwiek kategorii POI