AM 6, ja poczekam....

• 42 Odpowiedzi
  • 12223 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

mik39

AM 6, ja poczekam....
« dnia: Grudzień 16, 2009, 20:06:14 »
Sprzet jaki mam widac obok, system to W2003 (stary ale jary). Zainstalowalem AM 6.0 no i zaczelo sie.
Raz sie uruchamia, raz nie, jak sie uruchomi to przy wyznaczeniu trasy wywala program. Po kilku godzinach walki, reinstalacji...wyszedlem na spacer i znalazlem rozwiazanie:usunalem AM 6.0 i zainstalowalem AM 5.5.3.
Czyli powrot do korzeni:) Dziala jak nalezy etc.
Nie oczekuje komentarzy i jesli powielam watek to moderatror moze usunac bez wachania.
Ot, poprostu chcialem sie podzielic, ze jak AM poprawi (dla mnie narazie nie jest to gotowy produkt) to zainstaluje a do tego czasu...Wesolych Swiat Wam zycze!!!
PEACE!

*

Bilunia

Odp: AM 6, ja poczekam....
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 16, 2009, 21:11:52 »
Nie oczekuje komentarzy i jesli powielam watek to moderatror moze usunac bez wachania.
...(dla mnie narazie nie jest to gotowy produkt) to zainstaluje a do tego czasu...Wesolych Swiat Wam zycze!!!
Może się jednak zawaha  :wink:
Podzielam Twoją opinię i też wróciłem do 5.5.3
Co do Świąt, to dziękuję i wzajemnie.  :)

*

ratajczyk

« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 16, 2009, 21:51:23 »
gwiazdka sie zbliza wiec trzeba sie popromowac nowym kolorem, bardziej zakreconym ukladem POI, dodatkowym bajerem pod postacia jakie ograniczenie obowiazuje, i najlepsze traffic - kolejny pomysl chybil/trafil zamiast parcia na TMC.

*

Offline jachu77

• *
  • 95
  • Sprzęt: Asus A696
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 16, 2009, 22:26:36 »
gwiazdka sie zbliza wiec trzeba sie popromowac nowym kolorem, bardziej zakreconym ukladem POI, dodatkowym bajerem pod postacia jakie ograniczenie obowiazuje, i najlepsze traffic - kolejny pomysl chybil/trafil zamiast parcia na TMC.
Z TMC się zgodzę, bo ta funkcjonalność powinna już być w AM od chwili wypuszczenia map Europy, dlaczego osoby wyjeżdżające do krajów mających TMC nie mogą z tego korzystać? Przecież płacą za mapy Europy! Natomiast co do reszty to wbudowanie POI w mapy jest dobrym posunięciem, bo zawsze kiedy chcę, zwłaszcza poza domem  mogę sobie włączyć potrzebne mi POI. W poprzednich wersjach, żeby mieć wszystkie POI trzeba było importować ogromne pliki spowalniające pracę programu. Ograniczenia prędkości też są przydatne pod warunkiem ich dokładności. Traffic myślę, że się bardziej sprawdzi w kolejnych wersjach AM kiedy będzie więcej danych i zostaną poprawione błędy w ich wykorzystaniu do wyznaczania tras. Pierwszy krok już został zrobiony. Co do stabilności AM 6 na moim urządzeniu to nie mam uwag. :wink:

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 16, 2009, 22:44:49 »
Na TMC bym nie liczył  :]  W ostatnią  niedzielę w audycji motoryzacyjnej radia TokFM  gościem był rzecznik AQURAT i opowiadał o AM 6.0. Padło z jego ust stwierdzenie że TMC jest systemem przestarzałym i AM idzie w kierunku  Wymiany danych poprzez internet   B)
« Ostatnia zmiana: Grudzień 16, 2009, 22:46:30 wysłana przez RUKAT »
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline tplewa

• 688
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 16, 2009, 22:51:53 »
Na TMC bym nie liczył  :]  W ostatnią  niedzielę w audycji motoryzacyjnej radia TokFM  gościem był rzecznik AQURAT i opowiadał o AM 6.0. Padło z jego ust stwierdzenie że TMC jest systemem przestarzałym i AM idzie w kierunku  Wymiany danych poprzez internet   B)

tjaaa super nowoczesny zwlaszcza przy cenach transmisji danych w roamingu :) ciekwe jak zbiora takie dane jak oferuje TMC choc by u pepikow...
inna sprawa to to ilu kierowcow w PL bedzie slalo dane online (nie karzdego w PL stac na niezbyt tanie pakiety internetowe) do tego nie wszystkie urzadzenia to potrafia... A za dane statystyczne w tej cenie to ja dziekuje, sam moge sobie zebrac z  tras ktorymi najczesciej sie poruszam...

« Ostatnia zmiana: Grudzień 16, 2009, 22:55:15 wysłana przez tplewa »
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

*

mik39

« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 16, 2009, 22:54:55 »
Niesmiale sie wtrace w moj post.
Nie chcialem komentarzy ale ze to internet to wiem, ze wszystko wolno.
Natomiast proponuje temat TMC umiescic w osobnym watku bo ja pisalem nie o tym lecz generalnie o AM 6.0
No ale, to wolny kraj wiec........
PEACE!

*

Offline tplewa

• 688
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 16, 2009, 22:57:22 »
ale to podchodzi po czesci pod post... Bo 6-tke wypuscili na szybkiego i dalej brakuje tego co nawigacja miec powinna oraz poprawienia bledow. Natomiast wymyslaja "nowe technologie" ktore widac jak dzialaja...

"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

*

Offline RUKAT

• 2388
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 16, 2009, 23:10:44 »
Eeeee tam . Nie gadaj że  pakiety internetowe są takie drogie że ludzi nie stać  :-?    Ja płacę 10 pln za 100MB  .W tym okresie rozliczeniowym zużyłem 0k 40%   i to nie tylko na AM trafic. jeszcze ściągam pocztę , parę razy odpaliłem Google Maps, czasami przeglądam Pdaclub . Na samą AM wystarczyło by mi 25MB za 5 pln (PLUS)

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 16, 2009, 23:13:13 »
Z całym szacunkiem dla X50v, bo to wciąż benchmarkowy model, to powstał on w 2004, zaś w połowie 2007 zaprzestano jego produkcji. Dwa i pół roku temu. Na czteroletnich PC-tach ludzie w większości już nie pracują, jeżeli szanują swoje nerwy i używają zaawansowanego oprogramowania.
A na PDA w tym wieku - i owszem. Jest tu jakaś asymetria w "szacunku dla wieku".

Rozumiem (mam nadzieję), że w Twoim Aximie siedzi PPC 2003 SE, a nie 2003 (bez SE). W przeciwnym razie AM nie gwarantuje prawidłowego działania. Bez znaczenia byłby tu fakt, że AM 5.5.3 działa(ła), a 6.0 odmawia stabilnej współpracy. Oraz to, że wymóg minimum dla systemu w postaci PPC 2003SE (lub nowszego) istnieje już od dawna.

Są ROMy do x50 z WM 5 i WM 6. Może spróbuj dokonać upgrade?

*

mik39

« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 16, 2009, 23:25:25 »
Z całym szacunkiem dla X50v, bo to wciąż benchmarkowy model, to powstał on w 2004, zaś w połowie 2007 zaprzestano jego produkcji. Dwa i pół roku temu. Na czteroletnich PC-tach ludzie w większości już nie pracują, jeżeli szanują swoje nerwy i używają zaawansowanego oprogramowania.
A na PDA w tym wieku - i owszem. Jest tu jakaś asymetria w "szacunku dla wieku".

Rozumiem (mam nadzieję), że w Twoim Aximie siedzi PPC 2003 SE, a nie 2003 (bez SE). W przeciwnym razie AM nie gwarantuje prawidłowego działania. Bez znaczenia byłby tu fakt, że AM 5.5.3 działa(ła), a 6.0 odmawia stabilnej współpracy. Oraz to, że wymóg minimum dla systemu w postaci PPC 2003SE (lub nowszego) istnieje już od dawna.

Są ROMy do x50 z WM 5 i WM 6. Może spróbuj dokonać upgrade?

A wiec dodam troche info aby informacja byla kompletna:
mam zainstalowany 2003 SE, V 4.21.1088 Build 14260.2.0.5. Wiem, ze na czteroletnich maszynach niektore programy chodza gorzej niz "na nowkach", natomiast czytalem tutaj na Forum, ze problem z AM 6.0 wystepuje rowniez na innych PDA.
Jesli chodzi o Axim x50V, to jego procesor i pamiec jest na poziomie dziejszych PDA. (moze z malymi wyjatkami). Nie jestem sprzetowym "freakiem" ale na moim Aximie mam TomTom i AM tylko i jak do tej pory to zauwazylem, ze najanowsza AM 5.5.3 chodzi sprawniej niz poprzednie wersje AM.
Konczac moj wywod: jako, ze uzywam PDA tylko do nawigacji to wszelkie zabawy z WM 5 czy WM 6 zostawiam innym, mi zwyczajnie szkoda czasu i nerwow, takze oczekuje lub raczej czekam, az pojawi sie (i pewnie szybko to nastapi, czyli po swietach przed wakacjami) poprawiona wersja AM i nie bede wiecej zabieral glosu i skupie sie na.....jezdzie autem i sluchaniu co jakis czas poprawnych instrukcji Marzeny z AM :)
PEACE!

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 16, 2009, 23:53:55 »
Ja Cię rozumiem, bo mam to samo (podobnie) z HP 4700. Zaryzykowałem z upgrade (też z PPC 2003SE) i z WM 5 jestem dużo bardziej zadowolony. Z WM 6 byłem znacznie mniej, więc dokonałem downgrade.

Tak, Axim x50/51/v i 4700 (może jeszcze Loox) to były topowe modele i do tej pory mogą zawstydzić wiele dość nowych produktów.
Przestałem na HP używać AM tylko z jednego powodu (VGA na 4" jest nie do zabicia) - GPS na BT.

*

mik39

« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 17, 2009, 11:02:18 »
Jestem umysl scisly wiec dokladnosc z mojej strony wskazana:
http://w3.automapa.com.pl/?PEI=10241&lng=PL

To zapewne rozwija wszelkie watpliwosci co do sprzetu i systemu operacyjnego.

Po raz drugi reasumuje: AM 6.0 jest na tym etapie produktem, ktory pomimo swojego syndromu nowosci swiateczenej, raczej wprowadza zament niz spokoj i progresje programowe. Reszta jest milczeniem i zwyklymi domyslami.

AM6, ja poczekam .....na bardziej stabilna wersje :)
PEACE!!

*

Offline JaMi

• 563
  • Sprzęt: obecnie HTC x7500, SE X1 XPERIA, Larki 43.0 50.1
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 17, 2009, 12:50:36 »
ciekaw jestem na ile glosy tu wyrazane odzwierciedlaja rzeczywistosc....
pytanie retoryczne, moze tylko wydawca AM wie czy z okazji wypuszczenia 6.0.0 ma wiecej skarg niz zwykle...

u mnie 6.0.0 dziala prawdilowo, chociaz delikatne roznice w stosunku do wersji poprzedniej widze - stabilnosc, odrobine plynnosc dzialania. Nawet te kilkanascie tras przez cala Warszawe przejechalem w godzinach szczytu nad wyraz sprawnie drogami, ktorych sam bym nie wymyslil (traffic wlaczony, dene przesylane co 5 minut)
Byc moze jest wiecej takich jak ja, ale nie odzywaja sie  :mrgreen:

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 17, 2009, 14:33:18 »
Oczywiście że jest takich więcej, zawsze tak jest, że piszą ci którym coś leży na sercu.

A napiszę coś przewrotnego, ja też czekam i nie instaluję wersji 6.0  :mrgreen:
Tyle że nie mam na myśli siebie, a mojego brata który używa nawigacji średnio raz na miesiąc.
Wersja 5.5.3 sprawuje się dobrze, a 6.0 jak by nie patrzeć jest jednak wesją podwyższonego ryzyka.
W tym przypadku nie opłaca mi się marnować czasu na instalowanie mu aktualnej wersji,
bo i tak za kilka tygodni powinna wyjść wersja 6.0.1, która niemal na pewno będzie lepsza
niż wydana w pośpiechu 6.0.0.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline macholl

• 274
  • woojek mierzej, elo.
    • Moje zdjęcia
  • Sprzęt: Mio168, x51v, Samsung i600
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 17, 2009, 14:59:24 »
Ja płacę 10 pln za 100MB

Gdzie jest taka oferta?  :mysli:
Wizard -> p526 -> hx4700 -> Universal -> x51v :)
do tego mio168, i600 :)

Regulamin - potrzebna zgoda administracji

*

Offline RUKAT

• 2388
« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 17, 2009, 18:36:09 »
Przecież napisalem- PLUS

*

Bilunia

« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 18, 2009, 02:29:32 »
... bo i tak za kilka tygodni powinna wyjść wersja 6.0.1, która niemal na pewno będzie lepsza
niż wydana w pośpiechu 6.0.0.

Musi być lepsza. W końcu w ostatnim czasie zwielokrotniła się liczba testerów.  :wink:

*

Offline PYJTER

• 35
  • Sprzęt: HTC ARTEMIS, HTC KAISER
« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 18, 2009, 10:10:09 »
Witam mam SPV650 lub jak kto woli HTC Artemis  :E używam go tylko jako nawigacji i zainstalowałem sobie wersje 6.0 ale to jest porażka gdy jadę załóżmy i zboczę z trasy to bardzo często za 4 lub 5 razem podczas wyznaczania trasy wszystko się wiesza już nie mówię że podczas prawidłowej jazdy zgodnie z tym co wytycza nawigacja po prostu wyłącza mi program AM że nie wspomnę o AM traffic dlatego wróciłem do 5.3.3 pod względem stabilności chyba jedna z lepszych wersji.

*

Offline JaMi

• 563
  • Sprzęt: obecnie HTC x7500, SE X1 XPERIA, Larki 43.0 50.1
« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 18, 2009, 12:59:29 »
Witam mam SPV650 lub jak kto woli HTC Artemis  :E używam go tylko jako nawigacji i zainstalowałem sobie wersje 6.0 ale to jest porażka gdy jadę załóżmy i zboczę z trasy to bardzo często za 4 lub 5 razem podczas wyznaczania trasy wszystko się wiesza już nie mówię że podczas prawidłowej jazdy zgodnie z tym co wytycza nawigacja po prostu wyłącza mi program AM że nie wspomnę o AM traffic dlatego wróciłem do 5.3.3 pod względem stabilności chyba jedna z lepszych wersji.

AM testuje na HTC Athena. Zdarzylo sie, ze program w trakcie nawigacji samoczynnie, bez powodu, zamknal sie. Innych anomalii, ktore opisujesz, nie odnotowalem.

*

Offline Yoggi

• Nasz Poeta
  • 507
  • Sprzęt: LOOX N-560 GPS+ACER n35 GPS+ I-Phone 16 GB
« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 18, 2009, 13:05:52 »
Podzielam Twoją opinię i też wróciłem do 5.5.3
ja też czekam i nie instaluję wersji 6.0 
Tyle że nie mam na myśli siebie, a mojego brata który używa nawigacji średnio raz na miesiąc.
Wersja 5.5.3 sprawuje się dobrze, a 6.0 jak by nie patrzeć jest jednak wesją podwyższonego ryzyka.
Dokładnie.CAŁKOWICIE sie zgadzam,ja też mimo,że mam tę wersje na kompie po wysłuchaniu opinii na forum o AM 6 do teraz nie zainstalowałem nowej wersji.Po co się mam denerwować?Zaczekam na wersję którą tu pochwalą użyszkodnicy i wtedy zainstaluję.
Lepiej rok odsiedzieć w celi - niźli słuchać Wuwuzeli
Trąba bowiem tak ogłusza,że człowieka cierpi dusza.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 18, 2009, 23:59:45 »
Wymiana wymianą... kanał dystrybucji informacji jest obojętny... ważniejsze by wysyłane były dane rzeczywiste a nie wirtualne na podstawie wirtualnego widzi mi się ruchu komórek...
ISTQB Certified Tester

*

Offline felixb

• 390
  • MapaMap 6.6.2 TOP i Automapa 6.10
  • Sprzęt: Mio 500 v2, Omnia II, ROM 23123_Normal od Ryrzego
« Odpowiedź #22 dnia: Grudzień 19, 2009, 08:36:23 »
Ile jest komórek które wysyłają dane? i ponosi koszty połączeń. Sądzę że nie wielka ilość. "TMC przestarzałe", każdy kot chwali swój ogon :D
« Ostatnia zmiana: Grudzień 19, 2009, 08:39:16 wysłana przez felixb »
felix

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
« Odpowiedź #23 dnia: Grudzień 19, 2009, 09:34:32 »
Pozostaje inny rodzaj transmisji danych,
bez kosztów i same duże pakiety najlepiej z obrazem :wink:

*

Offline felixb

• 390
  • MapaMap 6.6.2 TOP i Automapa 6.10
  • Sprzęt: Mio 500 v2, Omnia II, ROM 23123_Normal od Ryrzego
« Odpowiedź #24 dnia: Grudzień 19, 2009, 15:06:52 »
Pozostaje inny rodzaj transmisji danych,
bez kosztów i same duże pakiety najlepiej z obrazem :wink:
Stereo i w kolorze :)
felix

*

Offline tplewa

• 688
« Odpowiedź #25 dnia: Grudzień 19, 2009, 16:09:25 »
No dokladnie jakosc danych to inna strona, a bez zlatwienia calosci od strony prawnej... wspolpracy z roznymi sluzbami itd. to raczej bedzie i tak jakas tam namiastka.

Do tego nie widze tak samo nic starego w TMC, pewnym ograniczeniem jest predkosc przesylania danych - jednak mozna przesylac dane jakie sie podoba i ludzie maja dane za free na bierzaco, tak samo nie wyklucza to dodanie kanalu zwrotnego po TCP/IP w celu uzupelniania danych jak to robi AM...

Taka nowosc reprezentuje speedalarm i widac jakie jest zainteresowanie przesylania informacji po niecie :)

RUKAT ja tak uwazam i ty tak uwazasz, ja nie patrze na cene bo i tak ze wzgledu na prace potrzebuje polaczenia z netem jak jestem poza firma... ale ile jest takich osob. Nawet tysiac osob to za malo aby poktryc teren PL i na bierzaco przesylac aktualne dane o sytuacji na drodze...

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #26 dnia: Grudzień 19, 2009, 17:04:51 »
RUKAT ja tak uwazam i ty tak uwazasz, ja nie patrze na cene bo i tak ze wzgledu na prace potrzebuje polaczenia z netem jak jestem poza firma... ale ile jest takich osob. Nawet tysiac osob to za malo aby poktryc teren PL i na bierzaco przesylac aktualne dane o sytuacji na drodze...

Na razie to i tak są akademickie dyskusje.
1. Spora część urządzeń (PNA) nie ma możliwości pracy on-line
2. Spora cześć z tych co mogą (PDA) nie chce do końca działać jak należy (wyłączanie się AM podczas transmisji)
3. Jak na razie to chyba my wysyłamy, a w zamian nic nie dostajemy.

Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Bilunia

« Odpowiedź #27 dnia: Grudzień 19, 2009, 18:16:13 »
Jak na razie to chyba my wysyłamy, a w zamian nic nie dostajemy
Jak to nic nie dostajemy ???
Wszyscy dostaliśmy możliwość wzięcia udziału w testach finalnej wersji AM6.
Albo jestem niedoinformowany, albo AM jest jedyną nawigacją, która swoje produkty testuje na użytkownikach  :-|.
Radosnych Świąt. :)

*

Offline edmun

• 933
    • Zdjęcia ślubne, Fotografia ślubna
  • Sprzęt: SGH-I780
« Odpowiedź #28 dnia: Grudzień 19, 2009, 18:24:47 »
A ja pamiętam jak za czasów am traffic beta kiedy tylko wysyłaliśmy dane, była fajna informacja że za przesłane dane będziemy mieli rabat na używanie tej usługi... zgadza się ? :D
SGH-I780 + Heineken78 Marvel Dream WM 6.5.3 96dpi
HTC ONE S
TTI TCB-880 + Sirio ML145
Alhambra TDI

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #29 dnia: Grudzień 19, 2009, 18:33:38 »
A ja pamiętam jak za czasów am traffic beta kiedy tylko wysyłaliśmy dane, była fajna informacja że za przesłane dane będziemy mieli rabat na używanie tej usługi... zgadza się ? :D

Była, była.

Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5