Ja pisałem o ulicach ale dobrze miasto to też adres
takich przypadków jak Kołobrzeg pewnie by się parę znalazło spróbowałem na chybił trafił (bez wybierania liter na dalszych poz. na klawiszach tylko jak popadnie czyli tak jak używam na co dzień ) i miasto którego szukam pokazuje sie przeważnie po 4tym tapnięciu (bywa że po drugim )tak że dla mnie jest OK a stara zasada komputerowców mówi "jak działa to nic nie zmieniać"
Ta stara zasada komputerowa mówi, że jak coś nie działa, to wyjdź i wejdź, noże się samo naprawi

Sądzę, iż jednak nie masz racji, bo trudno mi uwierzyć w znalezienie miejscowości czy ulicy w większym mieście po dwóch tapnięciach, przy 4 może się już dla jakiejś wąskiej grupy udać, ale trudno to przyjąć za regułę. Ja uważam, iż jeśli musiałbym wpisać nawet pełną nazwę z aktywowanym takim T9, to zrobię to na klawiaturze telefonicznej szybciej i bardziej komfortowo, niż na jakiejkolwiek innej - wynika to z dwóch powodów:
1. klawisze są duże i można w nie łatwiej trafiać, nie obawiając się, iż omyłkowo naciśniesz coś obok
2. pisanie na takiej klawiaturze z T9 jest odruchem niemal takim samym jak pisanie na zwykłym keyboardzie
Ponieważ na co dzień w telefonie mam włączony T9, to pisanie bez niego jest dla mnie trudne bo muszę liczyć puknięcia, a w dodatku telefon używa polskich liter, a klawiatura telefoniczna AM nie, więc nawet ilość naciśnięć klawisza by uzyskać tę samą literę może być w obydwu przypadkach różna.
A skoro przy polskich literach jesteśmy, to sposób ich implementacji jest już właśnie takim T9 - wybierając "Z" dopuszczasz fakt, iż może chodzić zarówno o "Z", "Ź" jak i "Ż"

potwierdza to tylko to co pisałem wcześniej - wpływ implementacji takiego T9 na wielkość kodu jest zupełnie bez znaczenia. No bo skoro "A" oznacza A lub Ą, to może przecież równie dobrze oznaczać jeszcze dodatkowo B, C i Ć. Reszta algorytmu pozostaje taka sama.
Zdaję sobie sprawę, iż są ludzie, którzy T9 nie używają i tego nie chcą. Żaden problem: wystarczy by były dostępne dwie wersje klawiatury telefonicznej - zwykła i T9 (T9 dotyczy tylko wyboru z list, a nie pisania generalnie!) . I taki będzie mój postulat do supportu.