AM 5.5 błądzi

• 17 Odpowiedzi
  • 6460 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline lebajd1

• 15
  • Sprzęt: nokia 500
AM 5.5 błądzi
« dnia: Kwiecień 22, 2009, 19:48:59 »
Witam po raz kolejny Wszystkich!Czy ktoś może mi pomóc?Jutro jadę do Szwecji.Próbowałem dziś wyznaczyć trasę,bo skasowała mi się po aktualizacji z5.3 do 5.5 i niestety fiasko.Am 5.5 przestala widziec przeprawę promową Gdynia-Karlskrona.Mimo wpisania punktów trasy w Pl do Gdyni i kontynuacji od Karlskrony w Szwecji Am 5.5 prowadzi mnie albo przez Litwę,albo aż przez Niemcy.AM 5.3 prowabziła bez problemu.Napisałem do supportu,poradzili mi zeby usunąć trasę i settings file.Zrobiłem to i niestaty,bez zmian.Czy ktoś zna jakieś lekarstwo na problem?
Pozdrawiam wszystkich <Bogdan> :worried:

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
Odp: AM 5.5 błądzi
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 22, 2009, 20:07:22 »
Witam po raz kolejny Wszystkich!Czy ktoś może mi pomóc?Jutro jadę do Szwecji.Próbowałem dziś wyznaczyć trasę,bo skasowała mi się po aktualizacji z5.3 do 5.5 i niestety fiasko.Am 5.5 przestala widziec przeprawę promową Gdynia-Karlskrona.Mimo wpisania punktów trasy w Pl do Gdyni i kontynuacji od Karlskrony w Szwecji Am 5.5 prowadzi mnie albo przez Litwę,albo aż przez Niemcy.AM 5.3 prowabziła bez problemu.Napisałem do supportu,poradzili mi zeby usunąć trasę i settings file.Zrobiłem to i niestaty,bez zmian.Czy ktoś zna jakieś lekarstwo na problem?

Jak normalnie nie da rady to ustaw dwie trasy. Jedną do Gdyni a drugą z Karlskrony.
Na morzu raczej nie pobłądzisz  :proud:
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 22, 2009, 20:28:41 »
Am 5.5 przestala widziec przeprawę promową Gdynia-Karlskrona.

Włącz używanie przepraw promowych.

*

Offline Yako

• 508
  • .: AutoMapa EU & iGO Primo :.
    • Jarosław Chmielewski - Wizytówka
  • Sprzęt: GoClever Navio 505
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 22, 2009, 20:32:03 »
Pozdrawiam wszystkich <Bogdan> :worried:
Jak na mój gust, chyba zablokowałeś "promy"...
U mnie wyznacza prawidłowo na Świnoujście, następnie prom (zaakceptowałem przeprawę, bo AutoMapa zapytała), następnie Ystad (moja pierwsza podróż zagraniczna - sentymencik...) i dalej wschodnią trasą (19,9,E22) do Karlskrona...
Created By Yako - GSM PL +48 533 67 29 53

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 22, 2009, 20:41:46 »
Ale tu raczej chodzi o prom bezpośrednio do Karlskrony   B)
Jego też wyznacza, ale np z Gdyni. Jak jest bardziej na zachód, to rzeczywiście tylko przez Ystad - bo krótsza trasa po morzu (pewnie średnia prędkość decyduje?).

Edit:

Ale jaja! Podróż do Karlskrony wyznaczana jest promem Gdynia-Karlskrona tylko z Gdyni (trasa optymalna). Już z Sopotu, czy Gdańska wyznacza przez Świnoujście.
Nie podoba mi się to!
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 22, 2009, 20:56:49 wysłana przez akubit »

*

Offline lebajd1

• 15
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 22, 2009, 20:56:07 »
Nic z tego panowie.Promy ma włączone.Przeprawia się i owszem,ale gdzieś z Litwy do Szwecji,albo z Niemiec do Szwecji.Nie widzi jednak przeprawy Gdynia-Karlskrona,a 5.3 przy takich ustawieniach widziała.Nie chodzi tu o to,że się zgubię i żeby ustawiać 2 trasy do Gdyni i od Karlskrony dalej,bo jeżdzę tam już 20 lat i trafię bez problemu.Chodzi mi o to ,ze po aktualizacji jest coś nie tak z AM i szukam wyjścia z sytuacji

*

Offline Yako

• 508
  • .: AutoMapa EU & iGO Primo :.
    • Jarosław Chmielewski - Wizytówka
  • Sprzęt: GoClever Navio 505
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 22, 2009, 21:07:44 »
Nic z tego panowie.Promy ma włączone.Przeprawia się i owszem,ale gdzieś z Litwy do Szwecji,albo z Niemiec do Szwecji.Nie widzi jednak przeprawy Gdynia-Karlskrona,a 5.3 przy takich ustawieniach widziała.Nie chodzi tu o to,że się zgubię i żeby ustawiać 2 trasy do Gdyni i od Karlskrony dalej,bo jeżdzę tam już 20 lat i trafię bez problemu.Chodzi mi o to ,ze po aktualizacji jest coś nie tak z AM i szukam wyjścia z sytuacji
Zatem morduj support AutoMapy...
Nie dosłownie oczywiście...  :wink:
Created By Yako - GSM PL +48 533 67 29 53

*

Offline lebajd1

• 15
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 22, 2009, 21:13:07 »
Kolego Acubit.Ja nie bardzo wiem o co to chodzi.Zrobiłem nawet:Augustów- Pisz- Olsztyn- Ostróda-Gdynia-Karlskrona itd. i w moim przypadku nic nie pomogło,dalej jedzie gdzies przez łitwe Klajpeda-Karlskrona,albo gdzieś przez zachód.W przypadkuAM 5.3 wystarczylo wpsac adres w Szwecji i po przesówać trochę suwakiem optymalna szybka-krótka i nie było problemu,potem zmodyfikować trasę wg.włwsnego uznania i było O.K.Trochę to niepokojace.Czy idziemy do tyłu?

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 22, 2009, 21:21:13 »
Ewidentnie coś jest nie tak. Trasę z Gdyni do Karlskrony wyznacza wyznacza promem Gdynia - Karlskrona tylko dla trasy krótkiej i optymalnej. Dla szybkiej już prowadzi przez Niemcy???
Najgorsze jest to, że trasa krótka trwa 10h 14min, trasa optymalna 10h 40min, a szybka (sic!) 15h 40min. Coś jest skopane i to bardzo.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 22, 2009, 21:23:23 »
Ale jaja! Podróż do Karlskrony wyznaczana jest promem Gdynia-Karlskrona tylko z Gdyni (trasa optymalna). Już z Sopotu, czy Gdańska wyznacza przez Świnoujście.
Nie podoba mi się to!

A co z promem z Gdańska do Nynashamn?
Czy nie ma znaczenia położenie punktu docelowego w samej Szwecji?

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 22, 2009, 21:24:33 »
Punkt docelowy to Karlskrona  :O Z każdego innego miejsca Polski niż Gdynia (tylko trasa krótka i optymalna) prowadzi, co najmniej przez Świnoujście  :O
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 22, 2009, 21:26:24 wysłana przez akubit »

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 22, 2009, 22:46:59 »
Hmmm..., zauważyłem że w 5.5 dla wielu tras jakie sobie testowo właśnie wyznaczam, trasa szybka ma najdłuższy czas przejazdu! Szybciej wychodzi jechanie trasą krótką kub optymalną.

*

Offline Darkph

• 493
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 23, 2009, 09:04:11 »
Hmmm..., zauważyłem że w 5.5 dla wielu tras jakie sobie testowo właśnie wyznaczam, trasa szybka ma najdłuższy czas przejazdu! Szybciej wychodzi jechanie trasą krótką kub optymalną.
Witam - mam wielką prośbę - bardzo proszę pamiętać o zgłaszaniu takich i podobnych przypadków do supportu Automapy - jeżeli to jest "powtarzająca" się  sytuacja to wygląda na poważny błąd w algorytmie wyznaczania tras i powinien być naprawiony jak najszybciej.
Jestem przekonany że programiści Automapy szybko sobie z tym poradzą - jeżeli tylko dostaną jakiś przykład...

Mam jeszcze jedną prośbę - czy kolega ma możliwość porównać z wersją 5.3 ?
Zaczynam się zastanawiać - co jest lepsze starsze mapy (AM 5.3) czy skopany routing (AM 5.5.1) ?

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 23, 2009, 20:21:34 »
Hmmm..., zauważyłem że w 5.5 dla wielu tras jakie sobie testowo właśnie wyznaczam, trasa szybka ma najdłuższy czas przejazdu!
Nie zmieniałeś czasem stawień prędkości na poszczególnych typach dróg?
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline lebajd1

• 15
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 24, 2009, 17:40:55 »
Problem został oczywiście zgłoszony do suportu AM  stwierdzono że jest tam rzeczywiście błąd,a ja po usunięciu setting files,bo tak mi poradzono jakoś nie mogę zapisać zadnej trasy,tak jak to było poprzednio,a potem jej wczytać.Coś sie pojermoliło.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 24, 2009, 21:47:24 »
Hmmm..., zauważyłem że w 5.5 dla wielu tras jakie sobie testowo właśnie wyznaczam, trasa szybka ma najdłuższy czas przejazdu!
Nie zmieniałeś czasem stawień prędkości na poszczególnych typach dróg?

Nie, nic nie zmieniałem.

Dziś, ten sam efekt zaobserwowałem na Targeo.pl
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 24, 2009, 21:49:13 wysłana przez emisiu »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 24, 2009, 21:54:38 »
A możesz być mniej enigmatyczny i podać jakieś szczegóły? (przykłady tras)
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 24, 2009, 22:04:56 »
A możesz być mniej enigmatyczny i podać jakieś szczegóły? (przykłady tras)

http://mapa.targeo.pl/1_%C5%81%C3%B3d%C5%BA,,2_R%C3%B3%C5%BCan,#targeo-top

OPTYMALNA
Długość trasy: 211,04km
Szacunkowy czas jazdy: 3g. 6min.

SZYBKA
Długość trasy: 228,26km
Szacunkowy czas jazdy: 3g. 32min.

KRÓTKA
Długość trasy: 211km
Szacunkowy czas jazdy: 3g. 15min.