AM 5.5.3 EU - czas instalacji 12h 57m 34s !

• 22 Odpowiedzi
  • 6096 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline FoxHound

• 566
  • Sprzęt: BB 9700 + BIS, HTC HD 2, AutoMapa 6.2.0 EU
AM 5.5.3 EU - czas instalacji 12h 57m 34s !
« dnia: Sierpień 22, 2009, 20:40:51 »
Nie wiem czy temat byl czy go nie bylo ale chcialem wyrazic swoja dezaprobate.

Nie interesuje mnie ze lepiej wsadzic karte do czytnika (ten sposob instalacji wybralem z przymusu - awaria czytnika w lpt) bo tak jest zalecane tylko o sam fakt...

HTC HD - ActiveSync - kabel USB - instalacja AutoMapy 5.5.3 EU full - program instalowany na PDA - mapy na karcie MicroSD

Zeby cholera jasna w XXI w taka instalacja zajmowala 12h 57m 34s :O to sie w pale nie miesci !

SKANDAL ! Juz nie wnikam w rozmiar pliku ways.a ale w porownaniu np do GARMINA (ok. 3h 45m) czy TomToma (ok 5h 30m) w wersjach EUROPE to ten instalator AMto jeden wielki syf :-|

Pozdrawiam
FoxHound

*

Offline СП4УБВ

• 1106
  • Sprzęt: Motorola Atrix
Odp: AM 5.5.3 EU - czas instalacji 12h 57m 34s !
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 22, 2009, 20:43:04 »
Trzeba było pomyśleć i włączyć HDka w trybie karty pamięci :P :P Żeby w 21wszym wieku nie myśleć...

*

Offline FoxHound

• 566
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 22, 2009, 20:48:48 »
Teoretyczni tak - niestety przy wyborze "karta pamieci" telefon sie zaiwesza wiec bylem skazany na AS  :E
Pozdrawiam
FoxHound

*

Offline СП4УБВ

• 1106
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 22, 2009, 20:50:27 »
NO to w takim razie wina telefonu, a nie instalatora AM :P jakby nie patrzeć, Twoje żale są niesłuszne.

*

Offline FoxHound

• 566
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 22, 2009, 20:56:14 »
No ale porownaj z GARMINEM I TomTomem nie jestem do konca pewien ale mapa EU do TT wazy duzo wiecej a instaluje sie o niebo szybciej - te same parametry podlaczenia...
Pozdrawiam
FoxHound

*

Offline СП4УБВ

• 1106
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 22, 2009, 21:00:40 »
Większa ilość mniejszych plików i jest spore opóźnienie. Taka to już filozofia transferu i tyle, jakbyś miał jeden wielki plik to miałbyś szybciej.

Natomiast wieszanie się HDka w trybie pamięci masowej to już coś dziwnego. No i warto posiadać kilka czytników kart :) Aha, poza tym zawsze mogłeś tez rozpakować na PCcie instalatora AM i ręcznie wgrać to do PDA, może byłoby szybciej :)

*

Offline jansol

• 813
  • Sprzęt: TomTom GO 1005 LTM/HDT - iPh 8
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 22, 2009, 21:50:05 »
No ale porownaj z GARMINEM I TomTomem nie jestem do konca pewien ale mapa EU do TT wazy duzo wiecej a instaluje sie o niebo szybciej - te same parametry podlaczenia...

EU w TT waży blisko 2100 MB a czas instalacji jest uzależniony od wielu czynników, łącze internetowe, przeciążenie serwera.

*

Offline Borg

• 582
  • Sprzęt: HTC Sensation,SE P1i
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 22, 2009, 22:19:10 »
Nie mam czytnika, każdą wersję AM na Touch HD instaluję przez kabel w trybie "disk drive"- nie mam żadnych problemów. Jeżeli wiesza Ci się w trybie "karty" to albo coś z kartą albo coś z Touch HD, wiele rzeczy można zarzucić AM ale ten przypadek do ewidentnie wina "Twoja".
Palm m105->m130->Motorola mpx200->mpx220->SE P1i->HTC HD->HTC Desire->HTC Sensation

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 22, 2009, 22:20:10 »
@FoxHound - 99% połączeń Active sync odbywa się poprzez USB 1.1 które niestety nie przekracza w teorii 1,5MB/s a w praktyce jest 3-4 razy wolniej - stąd biorą się takie czasy. Mio / Asus / Eten / Acer itp mają tą samą bolączkę. Wyślij laptopa do naprawy albo kup nowy czytnik kart pamięci  :mrgreen:

*

Offline FoxHound

• 566
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 23, 2009, 08:37:04 »
Chlopaki ale ja to wszystko rozumiem. Ze najlepiej bezposrednio przez karte, ze transfer przez AS jest kiepski itp itd.

W calym tym bulwersie chodzi mi o to ze jakos inne programy nawigacyjne tak jak napisalem wczesniej Garmin i TT (te ktore mialem okaze przetestowac) potrafia zmiescic sie z instalacja w granicach 5 godzin a AM pomimo tego ze plik mapy europy ma mniejszy napewno od TT bo Garmina nie sprawdzilem.

Sytuacja ktora opisalem byla w 100% wyjatkowa (jestem na wakacjach, padl mi PDA, robilem HR i musialem wszytko wgrac od nowa w tym AM ktora jest mi tu potrzebna) a na obczyznie ciezko jest szukac servisu do lapka zeby naprawic czytnik.

Pozdrawiam :ok:
Pozdrawiam
FoxHound

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 23, 2009, 12:11:49 »
Chlopaki ale ja to wszystko rozumiem. Ze najlepiej bezposrednio przez karte, ze transfer przez AS jest kiepski itp itd.

W calym tym bulwersie chodzi mi o to ze jakos inne programy nawigacyjne tak jak napisalem wczesniej Garmin i TT (te ktore mialem okaze przetestowac) potrafia zmiescic sie z instalacja w granicach 5 godzin a AM pomimo tego ze plik mapy europy ma mniejszy napewno od TT bo Garmina nie sprawdzilem.

Sytuacja ktora opisalem byla w 100% wyjatkowa (jestem na wakacjach, padl mi PDA, robilem HR i musialem wszytko wgrac od nowa w tym AM ktora jest mi tu potrzebna) a na obczyznie ciezko jest szukac servisu do lapka zeby naprawic czytnik.

Pozdrawiam :ok:
Ktoś tu napisał że trzeba mysleć w XXI wieku - po co kasować AM z karty gdy robi się HR?

Pozdr
ISTQB Certified Tester

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 23, 2009, 14:15:00 »
Cytat: puniek
Ktoś tu napisał że trzeba mysleć w XXI wieku - po co kasować AM z karty gdy robi się HR?

Otóż to  :ok:
W dodatku, jeśli była to standardowa instalacja AM, to na karcie znajdowała się również wtyczka odbudowy instalacji,
więc zapewne wystarczyło włożyć kartę i odczekać kilka sekund, by AM sama zinstalowała się na nowo.
A jeśli z jakiegoś powodu nie zainstalowałeś tej wtyczki, to zainstalowana na karcie AM i tak by działała,
tyle że musiałbyś ją uruchamiać z poziomu eksploratora plików.
Nawet w 'najgorszej' wersji instalacji: AM na urządzeniu + mapy na karcie
też wystarczyło zainstalować ponownie sam program, nawet przez AS zajmuje to ledwie kilka minut.

No cóż, narobiłeś głupot i teraz szukasz winnych, więc padło na instalator  :mrgreen:
jak to leciało ... 'kowal zawinił, a cygana powiesili'   B)
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline FoxHound

• 566
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 23, 2009, 18:31:31 »
Pozdr

A po to ze ta ktora byla wgrana za kazdym razem po wyznaczeniu trasy wieszala sie... Wiec HR (bo HD juz zaczal sie zamulac) i format karty to tylko przy okazji. Tak zeby instalka byla na czysto.

No cóż, narobiłeś głupot i teraz szukasz winnych, więc padło na instalator  :mrgreen:
jak to leciało ... 'kowal zawinił, a cygana powiesili'   B)

Winnych nie szukam a glupot tez nie narobilem poprostu wyszlo jak wyszlo. Ale dobra nie bylo tematu  :ok:
Pozdrawiam
FoxHound

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 23, 2009, 18:54:10 »
Pozdr

A po to ze ta ktora byla wgrana za kazdym razem po wyznaczeniu trasy wieszala sie... Wiec HR (bo HD juz zaczal sie zamulac) i format karty to tylko przy okazji. Tak zeby instalka byla na czysto.
jeśli Am nie działa właściwie to nie trzeba instalować jej od początku ale wystarczy usunąć katalogi settings i data Files

Pozd
ISTQB Certified Tester

*

Offline Slawek_ps

• **
  • 153
  • Sprzęt: LOOX N520
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 23, 2009, 20:35:43 »
Cytat: puniek

Otóż to  :ok:
W dodatku, jeśli była to standardowa instalacja AM, to na karcie znajdowała się również wtyczka odbudowy instalacji,
więc zapewne wystarczyło włożyć kartę i odczekać kilka sekund, by AM sama zinstalowała się na nowo.
A jeśli z jakiegoś powodu nie zainstalowałeś tej wtyczki, to zainstalowana na karcie AM i tak by działała,
tyle że musiałbyś ją uruchamiać z poziomu eksploratora plików.
Nawet w 'najgorszej' wersji instalacji: AM na urządzeniu + mapy na karcie
też wystarczyło zainstalować ponownie sam program, nawet przez AS zajmuje to ledwie kilka minut.

jak to leciało ... 'kowal zawinił, a cygana powiesili'   B)

Otóż to: Kolega mówi o tym, że czas instalacji AM jest koszmarnie długi nieważne chyba co się mu stało, być może komuś innemu padnie karta i co wtedy? udzielicie mu tej samej rady? dobrze, że nie padło standartowe pytanie czy aby miał legalną wersję i czy może miał dobrze sformatowaną kartę. Fakt jest jeden AM, instaluje się bez czytnika potwornie długo, nawet biorąc pod uwagę szybkość transferu USB 1.1 na poziomie 300kb.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 23, 2009, 21:35:45 »
Nie wiem czy temat byl czy go nie bylo ale chcialem wyrazic swoja dezaprobate.

Nie interesuje mnie ze lepiej wsadzic karte do czytnika (ten sposob instalacji wybralem z przymusu - awaria czytnika w lpt) bo tak jest zalecane tylko o sam fakt...

HTC HD - ActiveSync - kabel USB - instalacja AutoMapy 5.5.3 EU full - program instalowany na PDA - mapy na karcie MicroSD

Zeby cholera jasna w XXI w taka instalacja zajmowala 12h 57m 34s :O to sie w pale nie miesci !

SKANDAL ! Juz nie wnikam w rozmiar pliku ways.a ale w porownaniu np do GARMINA (ok. 3h 45m) czy TomToma (ok 5h 30m) w wersjach EUROPE to ten instalator AMto jeden wielki syf :-|

A mnie wersja EU na HP6915 przez AS (usb, oryginalna stacja dokująca) instalowała się 3h 15m.  Polska instaluje się niecałe 20 min.

*

Offline FoxHound

• 566
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 24, 2009, 09:15:55 »
A takie pytanie odrobine z innej beczki. Jesli chodzi o AM PL (bo AM EU by napewno nie weszla) to czy nie lepiej jest zainstalowac ja (program +mapy) na urzadzeniu ? Czy wtedy nie bedzie szybciej dzialala ? Bo przeciez odczyt z urzadzenia jest praktycznie szybszy niz odczyt z karty pamieci...
Pozdrawiam
FoxHound

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 24, 2009, 09:19:19 »
To nie ma znaczenia, bo program wazy niewiele. A oczytywane sa mapy, ktore zajmuja duzo...
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 24, 2009, 09:56:27 »
Bo przeciez odczyt z urzadzenia jest praktycznie szybszy niz odczyt z karty pamieci...

Niekoniecznie. Flash dyski stosowane w PNA są zwykle dużo wolniejsze.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 24, 2009, 11:05:30 »
U mnie w Navroad Q1 instalacja AM Europe na karcie pamięci poprzez activesync zajmuje max 1h40'
ISTQB Certified Tester

*

Offline AdamMie

• 1033
  • Sprzęt: Asus 636N, NavRoad Q1, AM 6.10 _PL
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 24, 2009, 13:47:34 »
U mnie w Navroad Q1 instalacja AM Europe na karcie pamięci poprzez activesync zajmuje max 1h40'

Czemu przez "activesync " a nie bezpośrednio na kartę?

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 24, 2009, 19:29:55 »

Czemu przez "activesync " a nie bezpośrednio na kartę?
Bo chciałem raz sprawdzić inaczej...
ISTQB Certified Tester

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpień 24, 2009, 23:43:38 »
Niekoniecznie. Flash dyski stosowane w PNA są zwykle dużo wolniejsze.

Tak z czystej ciekawości.
Po czym wnosisz?
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .