AM 5.5.2 babole

• 293 Odpowiedzi
  • 79952 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
Odp: AM 5.5.2 babole
« Odpowiedź #240 dnia: Lipiec 12, 2009, 00:34:58 »
Zaraz dostaniesz radę, żebyś sformatował kartę pamięci  :P

Nie wiem, co Cię tak śmieszy w tym, że większość problemów z użytkowaniem AM i innych programów wynika z uszkodzeń danych na kartach pamięci, które niestety nie należą do najbardziej pewnych nośników. Szczególnie jeśli chodzi o popularne (bo tanie!) karty, których nazw nie wymienię, by nie rozwinąć offtopicu.
Gdybyś dłuższy czas śledził to forum i przeanalizował wątki z problemami oraz ich rozwiązania to byś to wiedział  :P

*

Offline overconscious

• 276
  • Sprzęt: Stary telefon na korbkę
« Odpowiedź #241 dnia: Lipiec 12, 2009, 03:34:45 »
Powierzchnię karty pamięcy warto zawsze sprawdzić zaraz po zakupie.
Ja miałem okresowe problemy z błędami odczytu mapy, aż w trakcie testu powierzchni okazało się, że jeden sektor był uszkodzony (na którym był plik z mapą, który wcześniej nagrał się na tą kartę bez problemu).

Kartę wymienili mi na gwarancji.

*

Offline matmat

• 356
  • Sprzęt: MIO A701
« Odpowiedź #242 dnia: Lipiec 12, 2009, 08:37:09 »

Nie wiem, co Cię tak śmieszy w tym, że większość problemów z użytkowaniem AM i innych programów wynika z uszkodzeń danych na kartach pamięci, które niestety nie należą do najbardziej pewnych nośników. Szczególnie jeśli chodzi o popularne (bo tanie!) karty, których nazw nie wymienię, by nie rozwinąć offtopicu.
Gdybyś dłuższy czas śledził to forum i przeanalizował wątki z problemami oraz ich rozwiązania to byś to wiedział  :P

Dobrych kilka lat używam urządzeń z karami pamięci i nigdy nie miałem problemu w kartą. Chyba tylko AM jest "wrażliwa" na kartę pamięci.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #243 dnia: Lipiec 12, 2009, 08:51:48 »
Zaraz dostaniesz radę, żebyś sformatował kartę pamięci  :P

Niestety, jest nieco inaczej. Ponieważ na tej samej karcie pamięci w tym samym urządzeniu doskonale działa TT, iGo, Destinator a AM się pituli. Co prawda rzeczywiście pomaga sformatowanie karty, ale tylko AM wymaga takich zabiegów, a inne aplikacje nie!
AM używa najprawdopodobniej jakiś własnych mechanizmów dostępu do danych na karcie (w celu przyspieszenia operacji odczytu/zapisu) co niestety powoduje owe problemy.

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #244 dnia: Lipiec 12, 2009, 10:13:13 »
Nie wiem, co Cię tak śmieszy w tym, że większość problemów z użytkowaniem AM i innych programów wynika z uszkodzeń danych na kartach pamięci, które niestety nie należą do najbardziej pewnych nośników.

Dziwne, jakoś TT czy MapaMap nie wymaga wiecznego "formatowania" karty pamięci. Tylko AM jest taka wymagająca.
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline benezis

• **
  • 225
    • ajiSUSHI
  • Sprzęt: Smailo HD, HTC Desire Z
« Odpowiedź #245 dnia: Lipiec 12, 2009, 10:15:13 »
Osobiście nigdy nie miałem problemów od kiedy używam kart SanDisc, na innych zdarzały się problemy.
AM 610 PL

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #246 dnia: Lipiec 12, 2009, 10:43:03 »
Niestety, jest nieco inaczej. Ponieważ na tej samej karcie pamięci w tym samym urządzeniu doskonale działa TT, iGo, Destinator a AM się pituli. Co prawda rzeczywiście pomaga sformatowanie karty, ale tylko AM wymaga takich zabiegów, a inne aplikacje nie!
AM używa najprawdopodobniej jakiś własnych mechanizmów dostępu do danych na karcie (w celu przyspieszenia operacji odczytu/zapisu) co niestety powoduje owe problemy.

No nie wiem, u mnie nic się nie "pituli", a mam już trzecie urządzenie z AM. Jedyne co stwierdziłem, to że AM jest bardzo wrażliwa na fragmentację i wtedy mocno zamula. Nb używam cały czas jednej karty - 8GB Kingstona SDHC - już od 2 lat. Poprzednio był również Kingston tylko 2GB bez HC.
ATSD to jestem właśnie w Chorwacji, gdzie doprowadziła mnie bez najmniejszych problemów właśnie AM i nie mam żadnych uwag do jej działania. Nawet uruchomiłem iGO8 tu na miejscu, bo jego mapa Chorwacji ma rzeczywiście doskonałe pokrycie (łącznie z alejkami na kempingu), ale szybko wróciłem do AM, bo iGO gubił się w gąszczu uliczek Rovinja. Za to AM nawiguje po nich bezbłędnie!

*

Offline Radef

• *
  • 76
« Odpowiedź #247 dnia: Lipiec 15, 2009, 21:58:36 »
Wybierałem się dzisiaj do Warszawy w celu złożenia dokumentów wizowych do dość egzotycznego kraju. Postanowiłem skorzystać z POI w AM i tu niespodzianka - w kategorii Ambasady wszystkie mają nazwę Ambasada. Ciekawe jak mam znaleźć tą która mnie interesuje? Kiedyś było normalnie - pisało jakiego kraju jest każda ambasada.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #248 dnia: Lipiec 16, 2009, 00:33:15 »
... Nb używam cały czas jednej karty - 8GB Kingstona SDHC - już od 2 lat. ...
Sam sposób zapisu to nie wszystko. Ja kupiłem Patriota 16GB (oczywiście SDHC) Class6 i nie musiałem na razie nic formatować, defragmentować itp.
Po prostu żadnych problemów z AM.
Jak ktoś chce zaoszczędzić i kupuje Class2 to sam sobie jest winien.
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #249 dnia: Lipiec 16, 2009, 00:40:19 »
Może coś w tym jest, bo mój Kingston to też Class 6  :grin:

*

Offline WWoytek

• 329
  • TomTom Go Mobile Android
  • Sprzęt: Xiaomi Redmi Note 4X
« Odpowiedź #250 dnia: Lipiec 16, 2009, 07:34:56 »
NavRoad'y nr450 - SanDisk 4gb sdhc, nr360 - SanDisk 8gb ultra microsdhc też żadnych problemów z AM (pomimo częstego zapisu śladów na kartę, przekładki i kopiowania plików do PC) :ok:
« Ostatnia zmiana: Lipiec 16, 2009, 07:43:54 wysłana przez WWoytek »
->>>----TomTom-Go-Mobile---->

*

Offline robix1999

• Ekspert HTC HD2
  • 1767
  • KRK
  • Sprzęt: Kaiser,TG01,LE0, SGS2, SGSIII, SGS4 Exynos Octa
« Odpowiedź #251 dnia: Lipiec 16, 2009, 09:21:33 »
u mnie AM co jakiś czas cyklicznie pada i wymaga reinstalowania - moja karta to SanDisk 8gb ultra 6class - innych niespodzianek z dowolnym softem bądź inną nawigacją nigdy nie było - więc to nie wina karty raczej

support zawsze twierdzi że AM źle została zamknięta - co nie jest zgodne z rzeczywistością - to jakaś niedoróba
a zresztą na wszystkie programy jakie kiedykolwiek używałem na windows mobile - żaden ale to żaden nie zamyka się aż tak długo i to samo dotyczy miplo (kto pisze te programy - nie znają optymalizacji kodu?)

*

Offline plusfoto

• 329
    • http://www.plusfoto.pl
  • Sprzęt: MIO MOOV 500
« Odpowiedź #252 dnia: Lipiec 16, 2009, 17:54:06 »
długo to znaczy ile 15-20sekund? U mnie to trwa 5-10sek.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #253 dnia: Lipiec 16, 2009, 21:54:16 »
u mnie AM co jakiś czas cyklicznie pada i wymaga reinstalowania
A z jakiegoż to powodu...?  :O :O :O :O
ISTQB Certified Tester

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
« Odpowiedź #254 dnia: Lipiec 16, 2009, 21:59:15 »
długo to znaczy ile 15-20sekund? U mnie to trwa 5-10sek.

Czasmi 5 sekund, czasami nawet ponad minutę. Oczywiście przy włączonym AMTraffic.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #255 dnia: Lipiec 17, 2009, 11:19:30 »
Czy Wam również wyznaczanie trasy szybkiej i optymalnej z ul. Wolskiej, z okolic skrzyżowania  z ul. Fort Wola w Warszawie, do Gdyni, kończy się komunikatem "Niepoprawny parametr procedury"?

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #256 dnia: Lipiec 17, 2009, 11:29:00 »
Czy Wam również wyznaczanie trasy szybkiej i optymalnej z ul. Wolskiej, z okolic skrzyżowania  z ul. Fort Wola w Warszawie, do Gdyni, kończy się komunikatem "Niepoprawny parametr procedury"?
Podaj konkretne adresy..... albo zostaw tu plik trasy (najlepiej).
ISTQB Certified Tester

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #257 dnia: Lipiec 17, 2009, 11:44:35 »
Wolska 176 -> Gdynia (centrum).

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #258 dnia: Lipiec 17, 2009, 11:49:22 »
Gdynia (centrum).
Tylko tyle?

Pozdr
ISTQB Certified Tester

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #259 dnia: Lipiec 17, 2009, 11:55:59 »
Tyle. No nie mów mi, że nie potrafisz wybrać miasta Gdynia, bez pokazywania w nim konkretnego punktu, co oznacza właśnie wybranie centrum.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 17, 2009, 12:17:54 wysłana przez akubit »

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #260 dnia: Lipiec 17, 2009, 12:24:55 »
No nie mów mi, że nie potrafisz wybrać miasta Gdynia, bez pokazywania w nim konkretnego punktu
Ja wiele potrafie...
ISTQB Certified Tester

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
« Odpowiedź #261 dnia: Lipiec 17, 2009, 15:56:12 »
Czy Wam również wyznaczanie trasy szybkiej i optymalnej z ul. Wolskiej, z okolic skrzyżowania  z ul. Fort Wola w Warszawie, do Gdyni, kończy się komunikatem "Niepoprawny parametr procedury"?
Tak,
jedna z blokad MiploTraffic powoduje ten błąd - bez blokad trasa jest wyznaczana.

Dodane:
To ta blokada:
http://www.miplo.pl/point.php?p=blP93syj
Nie wiem czy nadal tak jest ponieważ punkt był dzisiaj przesuwany, a ja nie mogę teraz zrobić synchronizacji.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 17, 2009, 16:05:48 wysłana przez igab »

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
« Odpowiedź #262 dnia: Lipiec 17, 2009, 18:27:14 »
Czy Wam również wyznaczanie trasy szybkiej i optymalnej z ul. Wolskiej, z okolic skrzyżowania  z ul. Fort Wola w Warszawie, do Gdyni, kończy się komunikatem "Niepoprawny parametr procedury"?

Nie wiem jak do Gdyni, ale miałem wczoraj to samo - z Połczyńskiej w W-wie do Białegostoku (ul. Dojnowska) - ten sam komunikat. IMHO winne jest tu MiploTraffic, po wczytaniu standardowego pliku z blokadami trasa jest wyznaczana poprawnie.

Tak,
jedna z blokad MiploTraffic powoduje ten błąd - bez blokad trasa jest wyznaczana.

Dodane:
To ta blokada:
http://www.miplo.pl/point.php?p=blP93syj
Nie wiem czy nadal tak jest ponieważ punkt był dzisiaj przesuwany, a ja nie mogę teraz zrobić synchronizacji.

Punkt został dzisiaj przesunięty na moją propozycję. Na wyznaczanie trasy przed przesunięciem nie powinien mieć wpływu - blokował odcinek w drugim kierunku, zresztą błędnie. Obecnie blokada jest ustawiona zgodnie ze stanem faktycznym - ale błąd w wyznaczeniu trasy występuje w dalszym ciągu. Ale jak wyznaczymy trasę z Połczyńskiej na np. Białołęcką, wtedy błąd nie występuje.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 17, 2009, 21:54:14 wysłana przez jerzu »

*

Offline debart

• **
  • 181
  • Sprzęt: VIVO PLUS + 16GB SDHC + VW Phaeton
« Odpowiedź #263 dnia: Lipiec 17, 2009, 21:51:40 »
Czy mapę Grecji i wysp greckich tylko po grecku można uznać za babol? Powiem że się nieźle namęczyłem na Krecie zanim wstukałem odpowiedni adres  :O
Nie można by wydać Grecji w alternatywnej formie, w bardziej "chrześcijańskim" języku lub dwujęzyczną ?

*

Offline stefanekmac

• **
  • 124
  • Sprzęt: keiser+navroad 460
« Odpowiedź #264 dnia: Lipiec 18, 2009, 15:17:00 »
Ciekawe kiedy będzie w POI galeria Arkadia w stolicy.Otwarta już dawno a w mojej 552 jej nie ma.
sagem,nokia 3210,nokia 6320,nokia 6310,nokian70.mdaII,nokiae66.mda IIIkeiser.

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
« Odpowiedź #265 dnia: Lipiec 18, 2009, 15:35:46 »
Ciekawe kiedy będzie w POI galeria Arkadia w stolicy.Otwarta już dawno a w mojej 552 jej nie ma.

Dziwne, u mnie jest.

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #266 dnia: Lipiec 18, 2009, 15:48:38 »

Chodzi o tą Arkadię http://www.miplo.pl/point.php?p=2g1rXZ51 ?????

Data utworzenia:
12.08.2007, 17:32

Ostatnia modyfikacja:
20.04.2009, 19:59

*

Offline bedi7

• 13
« Odpowiedź #267 dnia: Lipiec 18, 2009, 17:45:23 »
Czy mapę Grecji i wysp greckich tylko po grecku można uznać za babol? Powiem że się nieźle namęczyłem na Krecie zanim wstukałem odpowiedni adres  :O
Nie można by wydać Grecji w alternatywnej formie, w bardziej "chrześcijańskim" języku lub dwujęzyczną ?
Rok temu zgłosiłem propozycję aby nazwy były dostępne w 2 wersjach językowych. Zresztą grecy na tablicach drogowych stosują podwójny zapis.
W międzyczasie była zmiana dostawcy map dla EU i nadal niestety nazwy są tylko w wersji greckiej.

*

Offline stefanekmac

• **
  • 124
  • Sprzęt: keiser+navroad 460
« Odpowiedź #268 dnia: Lipiec 18, 2009, 22:37:28 »
Tak Dolek o tą,czyli centrum handlowe.Jeśli jest np,fort Wola to czemu nie ma o wiele większej Arkadii?
Taka budowla to nie jakiś przystanek czy kapliczka albo próg spowalniający ....powinien być we wbudowanych!
sagem,nokia 3210,nokia 6320,nokia 6310,nokian70.mdaII,nokiae66.mda IIIkeiser.

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
« Odpowiedź #269 dnia: Lipiec 18, 2009, 22:52:42 »
Tak Dolek o tą,czyli centrum handlowe.Jeśli jest np,fort Wola to czemu nie ma o wiele większej Arkadii?
Taka budowla to nie jakiś przystanek czy kapliczka albo próg spowalniający ....powinien być we wbudowanych!

I jest.