AM 5.5.2 babole

• 293 Odpowiedzi
  • 79916 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline robertG7

• 26
  • Sprzęt: iP4, mio550m
Odp: AM 5.5.2 babole
« Odpowiedź #180 dnia: Lipiec 02, 2009, 17:14:09 »
Można, Menu>Opcje>Inne
Podpis bez buraczanych tekstów i życiowych prawd

*

Offline KrzysiekM

• 371
  • Warszawa
  • Sprzęt: iPAQ hx4700, Nokia N95 8GB
« Odpowiedź #181 dnia: Lipiec 02, 2009, 17:34:09 »

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #182 dnia: Lipiec 02, 2009, 18:31:58 »
Można, Menu>Opcje>Inne

no to masz kolego inną AM niż ja. Tak więc moje pytanie powraca.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #183 dnia: Lipiec 02, 2009, 18:50:15 »
Menu/Ustawienia/Komunikaty/3

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #184 dnia: Lipiec 02, 2009, 19:12:24 »

pudło ! Może jeszcze jakaś propozycja ? Mi nie chodziło o komunikat powitalny, tylko o informacje pojawiająca sie cyklicznie, że jest cos takiego jak AM traffic i czy może mam ochotę zostać tym uszczęśliwiony.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #185 dnia: Lipiec 02, 2009, 19:33:34 »
pudło !

Fakt! Chyba nie doczytałem...  :oops:

*

Offline latonio

• *
  • 65
  • Sprzęt: B7350 Omnia Pro 4, Lark FB 35.8, Nokia Lumia 920
« Odpowiedź #186 dnia: Lipiec 02, 2009, 19:59:26 »
Menu/Ustawienia/Inne/zakładka 4/4 zlikwidować ptaszki i już :)

Dziś trasa Warszawa-Poznań Warszawa. Do Poznania, poza kłopotem (czytaj długim czasem łapania fixa) miodzio. Z powrotem, katastrofa. "Jazda" po polach, łąkach i jeden Bóg wie, czym jeszcze. Ciągłe przeliczanie trasy, kilka minut normalnoći i znowu to samo. Po ponownym uruchomieniu urządzenia, znowu miodzio. Co jest grane?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 02, 2009, 20:05:17 wysłana przez latonio »

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #187 dnia: Lipiec 02, 2009, 20:54:56 »
Pewnie brak pamięci. Niestety obecna wersja ma skłonności do tego. Muszą nad tym popracować.

*

Offline KrzysiekM

• 371
  • Warszawa
  • Sprzęt: iPAQ hx4700, Nokia N95 8GB
« Odpowiedź #188 dnia: Lipiec 02, 2009, 20:59:05 »

Guzik prawda ! :E Ja osobiście nigdy tam żadnych wróbelków  :wink: nie miałem i też, podobnie jak koledze Traker, co parę dni AM pyta, czy ten "wynalazek" (AM traffic) uruchomić...

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #189 dnia: Lipiec 02, 2009, 20:59:13 »

Pudło kolego. Skoro nikt z Was nie doświadcza tego co ja uruchamiając AM, to z dużym prawdopodobieństwem zakładam, że macie powłączaną opcję AM traffic i nawet nie wiecie o istnieniu tego komunikatu. Przy okazji chyba babola mam. Czy wam wyskakuje automatycznie klawiatura aby wpisać np ulicę ? U mnie nie, muszę kliknąc tę ikonke klawiatury pomimo zaznaczenia w ustawieniach, że klawiatura ma pojawiać się automatycznie.

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
« Odpowiedź #190 dnia: Lipiec 02, 2009, 21:03:23 »
Automatyczna klawiatura "wyskakuje" po kliknięciu w pole do wpisywania adresu.

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #191 dnia: Lipiec 02, 2009, 21:09:35 »
Automatyczna klawiatura "wyskakuje" po kliknięciu w pole do wpisywania adresu.

no faktycznie działa, tylko czy tak powinna działac opcja "automatycznie pokazuj klawiaturę" , czy to aby na pewno automat ?
Kiedyś w poprzednich wersjach, chyba 4.x to faktycznie był automat, a teraz to to jakaś pop.......dułka, a nie automat :grin: Dzięki kolego za pomoc.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 02, 2009, 21:11:29 wysłana przez Treker »

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #192 dnia: Lipiec 02, 2009, 22:17:04 »
Jak czytam ten wątek to aż odechciewa mi się w ogóle cokolwiek pisać. Narzekacie nie wiem jak bardzo na AM 5.5.2, ale z tego co zauważyłem wszystkie te jej niedoskonałości koncentrują się na POI - które można bez problemu wyłączyć i używać Miplo (równie nie doskonałe, acz lepsze). Kolejną rzeczą która jest taka bardzo fe jest, długo wyłączająca się AM, przy włączonym Trafficu - straszne, można wyłączyć (wiem, że nie o to chodzi - ale można).

Poważniejszą, rzeczą natomiast są błędu które tu gdzieś przemknęły z nazwami miejscowości - ale to jest jeden błąd który utrudnia jazdę, a reszta przez całe 6 stron? Weźcie trochę się ogarnijcie i nie maglujcie w koło jednego i tego samego, wbudowane POI - kiepskie, brak nowych POI - kiepsko, AM się długo wyłącza - wyłącz traffic i tak nie działa jak powinien, mam podwójne, potrójne, poczwórne ikony POI itd.

Naprawdę to się staje już nudne, na początku z entuzjazmem podszedłem do tego forum, ale teraz odwiedzam co 3-5 dni, bo i tak w większości przypadków wiem co zastanę (patrz powyżej).

Nie bierzesz pod uwagę jednej absolutnie zasadniczej kwestii - większość użytkowników AM nie wyłączy domyślnie ustawionego ostrzegania i nie skorzysta z Miplo. Oczywiście mam na myśli legalnych użytkowników. Nie po to kupuje się nawigację, żeby przed pierwszym użytkowaniem spędzać nie wiadomo ile czasu żeby doprowadzić program do jako takiej funkcjonalności studiując dogłębnie instrukcję i przeszukując fora internetowe w poszukiwaniu pomocy. Nie za to płaci się niemałą kwotę za licencję. Skoro taki program oferuje pewna funkcjonalność to tysiące użytkowników oczekują, że ta funkcjonalność będzie działać tak jak się użytkownicy spodziewają.

I moim zdaniem wszelkie rady typu "trzeba sobie to i tamto wyłączyć po czym trzeba połączyć się z Miplo i pobrać to i tamto" są naprawdę nie na miejscu. Przecież użytkownik AM wcale nie musi mieć nawet dostępu do internetu! Ma przykleić nawigacje do szyby, wprowadzić cel podroży i jechać.

Program w obecnej wersji (rozumiany jako całościowy produkt) jest ewidentnie spieprzony i wymaga jak najszybszej poprawy.

*

Offline twinsen

• 528
  • Sprzęt: FS Pocket Loox n560, Samsung i9000 Galaxy S
« Odpowiedź #193 dnia: Lipiec 03, 2009, 01:16:54 »
Program w obecnej wersji (rozumiany jako całościowy produkt) jest ewidentnie spieprzony i wymaga jak najszybszej poprawy.

No niestety. Przeciętny użytkownik AM nie czyta tego forum, nie zna niuansów związanych z AM i przyznam
szczerze, jakbym miał wybierać jako przeciętny użytkownik wybrałbym cokolwiek innego...

usunąłem wielokrotne powtórzenie, tego samego tekstu, nM.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 04, 2009, 19:48:13 wysłana przez nocnyMarek »
--
twinsen

*

Offline paulus

• **
  • 132
  • Sprzęt: NR450BV + AM EU 6.10.0
« Odpowiedź #194 dnia: Lipiec 03, 2009, 09:47:38 »
no faktycznie działa, tylko czy tak powinna działac opcja "automatycznie pokazuj klawiaturę" , czy to aby na pewno automat ?
Kiedyś w poprzednich wersjach, chyba 4.x to faktycznie był automat, a teraz to to jakaś pop.......dułka, a nie automat :grin: Dzięki kolego za pomoc.
Ja mam tak od początku, próbowałem "odptaszkować"  :mrgreen: tą opcję, zapisać ustawienia i znowu "zaptaszkować" i zapisać - myślałem naiwny, że może to coś da, ale niestety za każdym razem trzeba kliknąć w klawiaturę, żeby się pojawiła (no i może faktycznie jeszcze w pole wpisywania, ale tego jeszcze nie sprawdzałem). I też mi się wydaje, że tak raczej nie powinien działać automat  :O

*

Offline latonio

• *
  • 65
« Odpowiedź #195 dnia: Lipiec 03, 2009, 20:15:44 »
Guzik prawda ! :E Ja osobiście nigdy tam żadnych wróbelków  :wink: nie miałem i też, podobnie jak koledze Traker, co parę dni AM pyta, czy ten "wynalazek" (AM traffic) uruchomić...
Otóż, od momentu odhaczenia okienek związanych z AM Traffic, nigdy mi się nie pokazał żaden komunikat lub coś podobnego. Na pewno też nic nie łączy się z internetem, bo to widać. Natomiast co do klawiatury, to włącz się tylko wtedy, gdy dotknie się pola wpisywania adresu. Automatyczni włącza się, gdy przechodzę do zakładki wpisywania numeru. Po odptaszkowaniu automatycznego włączania klawiatury, wogóle się nie włącza.

Cytat:
No niestety. Przeciętny użytkownik AM nie czyta tego forum, nie zna niuansów związanych z AM i przyznam
szczerze, jakbym miał wybierać jako przeciętny użytkownik wybrałbym cokolwiek innego...
Napisane: Lipiec 03, 2009, 00:46:43
Jak widać po mojej obecnośći na min. tym forum, przeciętny użytkownik korzysta z zasobów tego forum i internetu:)

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #196 dnia: Lipiec 03, 2009, 21:04:54 »
Jak widać po mojej obecnośći na min. tym forum, przeciętny użytkownik korzysta z zasobów tego forum i internetu:)

Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę że użytkowników działu tego forum jest obecnie pewnie kilkudziesięciu, a legalnych użytkowników AM sporo ponad 200 tys. Porównaj proporcję.

*

Offline plusfoto

• 329
    • http://www.plusfoto.pl
  • Sprzęt: MIO MOOV 500
« Odpowiedź #197 dnia: Lipiec 03, 2009, 23:33:27 »
Jak czytam ten wątek to aż odechciewa mi się w ogóle cokolwiek pisać. Narzekacie nie wiem jak bardzo na AM 5.5.2, ale z tego co zauważyłem wszystkie te jej niedoskonałości koncentrują się na POI - które można bez problemu wyłączyć i używać Miplo (równie nie doskonałe, acz lepsze). Kolejną rzeczą która jest taka bardzo fe jest, długo wyłączająca się AM, przy włączonym Trafficu - straszne, można wyłączyć (wiem, że nie o to chodzi - ale można).

Poważniejszą, rzeczą natomiast są błędu które tu gdzieś przemknęły z nazwami miejscowości - ale to jest jeden błąd który utrudnia jazdę, a reszta przez całe 6 stron? Weźcie trochę się ogarnijcie i nie maglujcie w koło jednego i tego samego, wbudowane POI - kiepskie, brak nowych POI - kiepsko, AM się długo wyłącza - wyłącz traffic i tak nie działa jak powinien, mam podwójne, potrójne, poczwórne ikony POI itd.

Naprawdę to się staje już nudne, na początku z entuzjazmem podszedłem do tego forum, ale teraz odwiedzam co 3-5 dni, bo i tak w większości przypadków wiem co zastanę (patrz powyżej).

Nie bierzesz pod uwagę jednej absolutnie zasadniczej kwestii - większość użytkowników AM nie wyłączy domyślnie ustawionego ostrzegania i nie skorzysta z Miplo. Oczywiście mam na myśli legalnych użytkowników. Nie po to kupuje się nawigację, żeby przed pierwszym użytkowaniem spędzać nie wiadomo ile czasu żeby doprowadzić program do jako takiej funkcjonalności studiując dogłębnie instrukcję i przeszukując fora internetowe w poszukiwaniu pomocy. Nie za to płaci się niemałą kwotę za licencję. Skoro taki program oferuje pewna funkcjonalność to tysiące użytkowników oczekują, że ta funkcjonalność będzie działać tak jak się użytkownicy spodziewają.

I moim zdaniem wszelkie rady typu "trzeba sobie to i tamto wyłączyć po czym trzeba połączyć się z Miplo i pobrać to i tamto" są naprawdę nie na miejscu. Przecież użytkownik AM wcale nie musi mieć nawet dostępu do internetu! Ma przykleić nawigacje do szyby, wprowadzić cel podroży i jechać.

Twoja wypowiedź przypomina mi niektórych klientów którzy kupili sobie aparat cyfrowy i po włożeniu karty od razu go urzywają a potem się dziwią że te zdjęcia jakieś marne. A na moje pytanie czy czytali instrukcję krzywią się że nie po to wydali 1000 czy 2000 żeby jeszcze taką książkę czytać. Przecież za tą kasę to aparat powinien sam zrobić wszystko.

*

Offline quark71

• **
  • 106
  • Sprzęt: Pentagram Nomad P5210
« Odpowiedź #198 dnia: Lipiec 04, 2009, 00:01:25 »
Chciałeś powiedzieć, że po przeczytaniu instrukcji będą lepsze zdjęcia? :E
Trzeba jeszcze zrozumieć pisane słowo a z tym bywa różnie :grin:

usunięty zbędny cytat całego postu poprzedzajacego, nM.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 04, 2009, 19:52:21 wysłana przez nocnyMarek »

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #199 dnia: Lipiec 04, 2009, 00:40:00 »
Widziałem kiedyś taki tekst który tu pasuje:
Gdy zawiodą wszystkie metody -Przeczytaj instrukcję!
 :E
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline robix1999

• Ekspert HTC HD2
  • 1767
  • KRK
  • Sprzęt: Kaiser,TG01,LE0, SGS2, SGSIII, SGS4 Exynos Octa
« Odpowiedź #200 dnia: Lipiec 04, 2009, 09:24:04 »
ja zupełnie nie rozumiem czemu jadąc z Sosnowca do Krakowa każdorazowo po 4-6 razy pyta się się o płatną drogę czy się zgadzam czy nie - autostrada jest jedna - bramki są dwie a pytań kilka - to niesamowicie wkurza - oczywiście mogę wyłączyć tą funkcję ale czasem jadę A4 więc to nie jest rozwiązanie
problem jest w całej serii AM 5.XX

*

Offline plusfoto

• 329
    • http://www.plusfoto.pl
  • Sprzęt: MIO MOOV 500
« Odpowiedź #201 dnia: Lipiec 04, 2009, 09:53:39 »

Chciałeś powiedzieć, że po przeczytaniu instrukcji będą lepsze zdjęcia? :E
Trzeba jeszcze zrozumieć pisane słowo a z tym bywa różnie :grin:

Zdjęcia niekoniecznie ale mądry zrozumie że coś jest na rzeczy i zacznie szukać przyczyny a jeśli sam sobie nie da rady to zgłosi się do kogoś kto się na tym zna żeby go uświadomił. Natomiast drugi to oleje wychodząc z założenia takiego jak pisałem powyżej, że jak wydał tyle kasy to sprzęt ma wszystko zrobić sam.

A z tym czytaniem to masz 100% racji :ok:

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #202 dnia: Lipiec 04, 2009, 10:37:33 »
I jest tak na "gołym " pocket'ie  czy masz dużo programów?  Ile masz pamięci z uruchomioną tylko AM ? u mnie  ~ 75MB

Wczoraj zainstalowałem w pamięci wewnętrznej a mapy na karcie i zrobiłem małą rundkę. Wydaje mi się, ze chodzi jakośc lepiej, płynniej. Ciekaw jestem jak na trasie w poniedziałek tam gdzie sie wysypywała... czy bedzie przymulenie czy nie...
Pozdrawiam

Jest lepiej ale tak dało mi to w kość, że  poddałem się - od wczoraj jestem szczęśliwym (mam nadzieję, że tak zostanie) użytkownikiem Navroad Q1.

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #203 dnia: Lipiec 04, 2009, 11:31:04 »
Widziałem kiedyś taki tekst który tu pasuje:
Gdy zawiodą wszystkie metody -Przeczytaj instrukcję!
 :E

Niestety, instrukcja do AM jest w wielu punktach bardzo lakoniczna i niewiele wyjaśnia.
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline latonio

• *
  • 65
« Odpowiedź #204 dnia: Lipiec 04, 2009, 20:42:46 »

Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę że użytkowników działu tego forum jest obecnie pewnie kilkudziesięciu, a legalnych użytkowników AM sporo ponad 200 tys. Porównaj proporcję.

Myślę sobie, że żeby się czegoś z jakiegokolwiek forum dowiedzieć, nie trzeba się do niego zapisywać :)

*

Offline altroch

• 667
  • Sprzęt: Modecom WinCE 6.0/AM 6.xx, SGS3, SG Note3
« Odpowiedź #205 dnia: Lipiec 04, 2009, 20:57:16 »

pudło ! Może jeszcze jakaś propozycja ? Mi nie chodziło o komunikat powitalny, tylko o informacje pojawiająca sie cyklicznie, że jest cos takiego jak AM traffic i czy może mam ochotę zostać tym uszczęśliwiony.

Tego nie można wyłączyć. AM coś około co tydzień próbuje próbuje zmusić do włączenia AM traffic. Jak na razie nie ma na to rady :evil:

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #206 dnia: Lipiec 04, 2009, 21:09:12 »
Myślę sobie, że żeby się czegoś z jakiegokolwiek forum dowiedzieć, nie trzeba się do niego zapisywać :)

Akurat na forum PDA nie trzeba się zapisywać. Ale wiele forów wymaga logowania nawet do czytania.
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #207 dnia: Lipiec 04, 2009, 23:18:44 »
Twoja wypowiedź przypomina mi niektórych klientów którzy kupili sobie aparat cyfrowy i po włożeniu karty od razu go urzywają a potem się dziwią że te zdjęcia jakieś marne. A na moje pytanie czy czytali instrukcję krzywią się że nie po to wydali 1000 czy 2000 żeby jeszcze taką książkę czytać. Przecież za tą kasę to aparat powinien sam zrobić wszystko.

Po pierwsze tacy co "urzywają" to możne i tak, ale ja piszę o takich co używają i to zgodnie z instrukcją (po jej przeczytaniu rzecz jasna).

Po drugie Twoje porównanie nie odzwierciedla sytuacji o którą opisałem - nawigacja to jednak nie jest aparat fotograficzny.
Napisane: Lipiec 04, 2009, 23:11:16
Jest lepiej ale tak dało mi to w kość, że  poddałem się - od wczoraj jestem szczęśliwym (mam nadzieję, że tak zostanie) użytkownikiem Navroad Q1.

Czyli zamieniłeś mercedesa na skodę.  :wink: No, można i tak!

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #208 dnia: Lipiec 05, 2009, 00:01:49 »
Czyli zamieniłeś mercedesa na skodę.  :wink: No, można i tak!
No tak... to pojeździj Mercedesem, którym nie daje sie jeździć.... :O~
Współczesne Skody są lepsze niz mercedesy... wiem coś o tym bo mam kolegę, który jest sprzedawcą mercedesa... a sam przez 15lat jeździłem Skodą... a z Twojego punktu widzenia teraz to gorzej bo przez jeżdżąc 10 lat fiatem znów go kupiłem ...i jestem bardzo zadowolony bo jeżdżę i nic ponadto nie muszę robić... :P
A konkretnie co do nawigacji to działa ona (na razie) tak jak nawigacja działac powinna.. i nie wymaga zabawy z softresetami i zawieszeniami... a dwurdzeniowy procesor umozliwia wiekszą szybkość przeliczania i działania... można żyć złudzeniami ale taka jest praktyka!
« Ostatnia zmiana: Lipiec 05, 2009, 00:05:53 wysłana przez puniek »
ISTQB Certified Tester

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #209 dnia: Lipiec 05, 2009, 00:45:50 »
Jak będziesz chciał odsprzedać tego HP to daj znać.  :ok: