AM 5.5.2 babole

• 293 Odpowiedzi
  • 79933 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Treker

• 756
Odp: AM 5.5.2 babole
« Odpowiedź #150 dnia: Czerwiec 30, 2009, 14:03:30 »
po co się gorączkować, ja sobie kupiłem cb jako wspomagacza nawigacji i AM traffic mam głeboko w .......

*

Offline paulus

• **
  • 132
  • Sprzęt: NR450BV + AM EU 6.10.0
« Odpowiedź #151 dnia: Czerwiec 30, 2009, 14:48:32 »
Nikt się nie gorączkuje, tylko myśląc w ten sposób możesz w ogóle wyrzucić AM i z gruszką w ręku przemierzać cały kraj  :mrgreen:

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #152 dnia: Czerwiec 30, 2009, 15:42:45 »
Nikt się nie gorączkuje, tylko myśląc w ten sposób możesz w ogóle wyrzucić AM i z gruszką w ręku przemierzać cały kraj  :mrgreen:

Niby tak, ale w samym dotarciu do celu jednak nawigacja jest sprawniejsza. Może gdybym używał cb nieomalże zawodowo, to pewnie tylko z tego bym korzystał. W każdym razie informacje najświeższe o patrolach, korkach, wypadkach, utrudnieniach w ruchu mam na bieżąco i nawet gruchy nie muszę naciskać  :D No ale to nie na temat, tu hołdujemy AM  :E
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 30, 2009, 15:45:13 wysłana przez Treker »

*

Offline ufwojcie

• 41
  • Sprzęt: IPAQ rx5940, AM6 EU, TTN 6
« Odpowiedź #153 dnia: Czerwiec 30, 2009, 16:30:49 »
WItam,

Z tego co czytam Am 5.5.2 - to wielka porażka (przynajmniej POI).

Czy nie powinnismy zatem zrobic zmasowanej akcji zgłaszania do suportu bzdurnych POI by a"quratnośc" była jendak lepsza....

*

Offline twinsen

• 528
  • Sprzęt: FS Pocket Loox n560, Samsung i9000 Galaxy S
« Odpowiedź #154 dnia: Czerwiec 30, 2009, 16:59:14 »
Ja sobie myślę, że mapy mieli nowe to dali, zaś program był nieukończony i w ten sposób załatwili
jeden z obiecanych umową upgrade'ów. Tak 'na odwalcie się'... W efekcie:
- bałagan z POI (jakby nie można było wbudowanych dać do opcji, jak skórki czy głosy??????)
- bzdury w nazewnictwie (słynny Antoniów czy inne)
- niedopracowany MiploTraffic
- pamięciożerność

Te możliwości powinny być w formie opcji do wybrania podczas instalacji:
- 3D
- ciężarówki
- POI wbudowane (jak już ktoś koniecznie potrzebuje/nie używa Miplo)

To tak na początek, żeby program przestał przypominać choinkę i wodotrysk.
Przez 3 następne upgrade'y powinni się skupić na poprawianiu kategorii dróg.
No i wtedy byłoby już prawie OK  :ok:
--
twinsen

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #155 dnia: Czerwiec 30, 2009, 18:00:04 »
pamiętajcie żaden program nie może być idealnie dopracowany z prostej przyczyny, kolejna wersja naprawia błedy poprzedniej wprowadzając nowe i tylko po to by programiści mogli mieć pracę. Ja to nawet rozumiem  :grin:

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #156 dnia: Czerwiec 30, 2009, 18:32:25 »
Co Wy z tymi POI? Przecież dramat z POI to był do tej pory, bo były całkowicie nieaktualne, połowy brakowało i na dobrą sprawę nikt z nich nie korzystał. Teraz jest pewien nadmiar  :E ale lepsze to, niż totalne braki, a po uporządkowaniu będzie super!

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #157 dnia: Czerwiec 30, 2009, 23:45:22 »
Co Wy z tymi POI? Przecież dramat z POI to był do tej pory, bo były całkowicie nieaktualne, połowy brakowało i na dobrą sprawę nikt z nich nie korzystał. Teraz jest pewien nadmiar  :E ale lepsze to, niż totalne braki, a po uporządkowaniu będzie super!

Spróbuj pojeździć na nowych POI to0 Ci się odechce takiego żartowania z nas kierowców.  :D

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #158 dnia: Lipiec 01, 2009, 00:01:50 »
My, kierowcy wiemy, że należy korzystać z ostrzegania o kontrolach prędkości ściągniętych z Miplo, a nie wbudowanych w AM  :grin: A ostrzegania o niebezpiecznych miejscach nie włączamy z zasady, która mówi, że sam wyjechanie na polskie drogi jest tak niebezpieczne, iż graniczy z szaleństwem  :ok:

*

Offline hmm

• **
  • 181
« Odpowiedź #159 dnia: Lipiec 01, 2009, 08:14:13 »
Ja sobie myślę, że mapy mieli nowe to dali, zaś program był nieukończony i w ten sposób załatwili
jeden z obiecanych umową upgrade'ów. Tak 'na odwalcie się'... W efekcie:
- bałagan z POI (jakby nie można było wbudowanych dać do opcji, jak skórki czy głosy??????)
- bzdury w nazewnictwie (słynny Antoniów czy inne)
- niedopracowany MiploTraffic
- pamięciożerność

Te możliwości powinny być w formie opcji do wybrania podczas instalacji:
- 3D
- ciężarówki
- POI wbudowane (jak już ktoś koniecznie potrzebuje/nie używa Miplo)

To tak na początek, żeby program przestał przypominać choinkę i wodotrysk.
Przez 3 następne upgrade'y powinni się skupić na poprawianiu kategorii dróg.
No i wtedy byłoby już prawie OK  :ok:

Całkowice się z tym zgadzam i popieram !!!

*

Offline paulus

• **
  • 132
« Odpowiedź #160 dnia: Lipiec 01, 2009, 08:52:06 »
A ja się tak zastanawiam nad sensem wprowadzenia tego słynnego już ostrzegania o przejazdach kolejowych... To zdaje się miał być jeden z argumentów przemawiających za nową wersją AM. Ale nikt chyba jeszcze nie zauważył, że przecież wszystkie przejazdy kolejowe w Polsce są oznakowane, więc dla kogo ma być to ostrzeganie w AM  :O  No chyba, że Szanowni Stwórcy AM uważają, że co drugi użytkownik ich produktu kompletnie nie patrzy na znaki (szczególnie znaki ostrzegawcze - o zgrozo). A z tego co wyczytałem na tym forum wprowadzone ostrzeganie o tychże przejazdach zostało dołączone do ogólnych ostrzeżeń o tzw. Niebezpiecznych miejscach (czytaj: 80% wszystkich dróg w kraju) i raczej większość osób i tak je wyłącza, więc tym bardziej nie rozumiem tego całego szumu marketingowego - Nasz produkt będzie was, użytkowników ostrzegał przed i tak oznakowanym przejazdem kolejowym, więc jak nie zwolnicie widząc znak albo, co nie daj Boże, opuszczone szlabany, to może chociaż AM uchroni was przed waszą głupotą  :mrgreen:
Ciekawe myślenie Szanownych Stwórców  :E

« Odpowiedź #161 dnia: Lipiec 01, 2009, 08:58:16 »
A ja się tak zastanawiam nad sensem wprowadzenia tego słynnego już ostrzegania o przejazdach kolejowych... To zdaje się miał być jeden z argumentów przemawiających za nową wersją AM. Ale nikt chyba jeszcze nie zauważył, że przecież wszystkie przejazdy kolejowe w Polsce są oznakowane,

Może te strzeżone i na drogach krajowych. Ale wiele jest w Polsce przejazdów nieoznakowanych...

Zresztą można się też zapytać po co w miplo ostrzeżenia o fotoradarach, przecież znaki z ograniczeniem prędkości są dobrze widoczne ;)
« Ostatnia zmiana: Lipiec 01, 2009, 09:07:39 wysłana przez grejon »

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #162 dnia: Lipiec 01, 2009, 09:05:48 »
Ale nikt chyba jeszcze nie zauważył, że przecież wszystkie przejazdy kolejowe w Polsce są oznakowane, więc dla kogo ma być to ostrzeganie w AM  :O 

Nie wiem, czy nikt nie zauważył, ale przynajmniej niektórzy jednak nie zauważyli i nie ma ich już pośród nas. Jeżeli choć w nikłym procencie może to zpobiec tragedii, to warto  :ok:
Poza tym mnie ostrzeganie przed przejazdami pomaga w utrzymaniu płynności jazdy, bo nie muszę hamować przed przejazdami, a wystarczy zdjąć nogę z gazu. Jeżeli Tobie ostrzeganie przed przejazdami jest niepotrzebne, to wyłącz.

*

Offline paulus

• **
  • 132
« Odpowiedź #163 dnia: Lipiec 01, 2009, 09:24:52 »
Jeżeli choć w nikłym procencie może to zpobiec tragedii, to warto  :ok:
Może i masz rację, chodziło mi tylko o to, że z tego ostrzegania zrobili wielki szum, a z tego co widzę, to więcej napsuli niż polepszyli  :mrgreen:

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #164 dnia: Lipiec 01, 2009, 09:40:55 »
Proponuję, żeby w miastach gdzie jest ograniczenie prędkości do 50 km/h AM co 10 minut informowała komunikatem zdejmij nogę z gazu i żyj i daj żyć innym. Jeżeli choć w nikłym procencie może to zpobiec tragedii, to warto  :P

*

Offline WWoytek

• 329
  • TomTom Go Mobile Android
  • Sprzęt: Xiaomi Redmi Note 4X
« Odpowiedź #165 dnia: Lipiec 01, 2009, 10:27:15 »
Myślę że na pewno rozdzielą jako osobne kategorie POI "przejazdy kolejowe" "niebezpieczne miejsca" i "czarne punkty" dodając do każdej swoją ikonkę z innym powiadomieniem dźwiękowym i wtedy będzie OK. Każdy ustawi sobie co uważa za niezbędne. Ja czekam na osobną kategorię "przejazdy kolejowe" zresztą na pozostałe wymienione też :grin: Jeszcze gdyby przy ostatnim wyświetlaniu słupka pikietażu tabliczka z nr aktualnego kilometra była większa (cyferki) z cichym "bip" :ok:
« Ostatnia zmiana: Lipiec 01, 2009, 10:43:36 wysłana przez WWoytek »
->>>----TomTom-Go-Mobile---->

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #166 dnia: Lipiec 01, 2009, 11:29:07 »
Proponuję, żeby w miastach gdzie jest ograniczenie prędkości do 50 km/h AM co 10 minut informowała komunikatem zdejmij nogę z gazu i żyj i daj żyć innym. Jeżeli choć w nikłym procencie może to zpobiec tragedii, to warto  :P

Zamiast trollować, wyłącz jeśli Ci przeszkadza  :P  Mi się przydaje.

*

Offline Piotr - sq2frv

• **
  • 106
  • Bydgoszcz
  • Sprzęt: BLOW 70iBT
« Odpowiedź #167 dnia: Lipiec 01, 2009, 13:36:32 »
Zamiast trollować, wyłącz jeśli Ci przeszkadza  :P  Mi się przydaje.
Popieram, każda kategoria powstała z czyjejś potrzeby, a ja korzystam tylko z tych, które mnie interesują, np. "przejazdy kolejowe"

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #168 dnia: Lipiec 01, 2009, 23:11:25 »
A ja się tak zastanawiam nad sensem wprowadzenia tego słynnego już ostrzegania o przejazdach kolejowych... To zdaje się miał być jeden z argumentów przemawiających za nową wersją AM. Ale nikt chyba jeszcze nie zauważył, że przecież wszystkie przejazdy kolejowe w Polsce są oznakowane, więc dla kogo ma być to ostrzeganie w AM  :O  No chyba, że Szanowni Stwórcy AM uważają, że co drugi użytkownik ich produktu kompletnie nie patrzy na znaki (szczególnie znaki ostrzegawcze - o zgrozo). A z tego co wyczytałem na tym forum wprowadzone ostrzeganie o tychże przejazdach zostało dołączone do ogólnych ostrzeżeń o tzw. Niebezpiecznych miejscach (czytaj: 80% wszystkich dróg w kraju) i raczej większość osób i tak je wyłącza, więc tym bardziej nie rozumiem tego całego szumu marketingowego - Nasz produkt będzie was, użytkowników ostrzegał przed i tak oznakowanym przejazdem kolejowym, więc jak nie zwolnicie widząc znak albo, co nie daj Boże, opuszczone szlabany, to może chociaż AM uchroni was przed waszą głupotą  :mrgreen:
Ciekawe myślenie Szanownych Stwórców  :E

Popieram Twoje zdanie. Zainstalowałem 5.5.2 pojezdziłem po lubuskim około 30 km i srednio co minutę niebezpieczne miejsce albo radar którego nie ma. na dodatek zapomniałem wyłączyć informowanie o zakrętach i jadźka (marzenka) praktycznie sie nie zamykała. Mam nadzieje że technicy z problemami się uporaja i jeszcze w lipcu wypuszczą jakąś poprawkę bo za 3 tygodnie wybieram się na urlop i jak nic z tego nie wyjdzie to jadę z tomtom'em

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #169 dnia: Lipiec 02, 2009, 07:18:25 »
....Mam nadzieje że technicy z problemami się uporaja i jeszcze w lipcu wypuszczą jakąś poprawkę bo za 3 tygodnie wybieram się na urlop i jak nic z tego nie wyjdzie to jadę z tomtom'em

No to po takiej deklaracji, spodziewam sie poprawki jeszcze w dniu dzisiejszym, no najdalej jutro  :ok: :E :E :E

*

Offline JaMi

• 563
  • Sprzęt: obecnie HTC x7500, SE X1 XPERIA, Larki 43.0 50.1
« Odpowiedź #170 dnia: Lipiec 02, 2009, 09:43:11 »
Popieram Twoje zdanie. Zainstalowałem 5.5.2 pojezdziłem po lubuskim około 30 km i srednio co minutę niebezpieczne miejsce albo radar którego nie ma. na dodatek zapomniałem wyłączyć informowanie o zakrętach i jadźka (marzenka) praktycznie sie nie zamykała. Mam nadzieje że technicy z problemami się uporaja i jeszcze w lipcu wypuszczą jakąś poprawkę bo za 3 tygodnie wybieram się na urlop i jak nic z tego nie wyjdzie to jadę z tomtom'em

nie panikuj, wylacz te durne komunikaty i tyle. Nawigacja dziala swietnie i prowadzi jak trzeba

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #171 dnia: Lipiec 02, 2009, 10:01:38 »
Co dziwniejsze, mój PNA (GoClever 5010) ma możliwość łączenia się przez bluetooth z internetem, a też pozbawiono mnie możliwości wysyłania danych trafficowych. Mam tylko nadzieję, że jak ruszy w pełni AM Traffic, to możliwość ściągania traffic info online przynajmniej na PNA z dostępem do internetu, będzie. Bo jak nie to  :mad:

Dzisiaj dostałem taką odpowiedź z supportu AM:

"W przyszlosci pelna wersja AM Traffic bedzie obslugiwany przez Windows'a CE"

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #172 dnia: Lipiec 02, 2009, 10:06:05 »
"W przyszlosci..." - czyli pewnie nie prędko to nastąpi o ile w ogóle.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #173 dnia: Lipiec 02, 2009, 10:20:00 »
Co Wy z tymi POI? Przecież dramat z POI to był do tej pory, bo były całkowicie nieaktualne, połowy brakowało  
Teraz za to mamy po 3 w tym samym miejscu... :E
Napisane: Lipiec 02, 2009, 10:19:25
"W przyszlosci..." - czyli pewnie nie prędko to nastąpi o ile w ogóle.
napisałem im:
"tego sprzętu jest sporo a skoro AM nie oferuje
klasycznego TMC to warto by popracować nad Miplosynciem (AM Traffic) dla
urządzeń tego typu bo to może byc ważne kryterium dla klientów przy
podejmowaniu decyzji o wyborze nawigacji (np AM)....
"

Będę trzymal ich za słowo....i molestował tak jak zamolestowałem o 5Hz i mamy to...
« Ostatnia zmiana: Lipiec 02, 2009, 10:28:04 wysłana przez puniek »
ISTQB Certified Tester

*

Offline zbig10101

• 11
  • Sprzęt: kaiser
« Odpowiedź #174 dnia: Lipiec 02, 2009, 11:24:49 »
A tak w ogóle, może warto najpierw udostępniać wersje demo jako zapowiedź zmian w aplikacji, a następnie po opracowaniu korekt
udostępniać wersję użytkową.
Zapewniłoby to mniejszą liczbę uwag do wersji ostatecznej. Prowadzone w tej chwili tzw betatesty pokazują, że są one niewystarczające.

Liczba zmian jest niewystarczająca.   Aplikacja coraz bardziej odstaje od konkurencji.

Zapowiadane modyfikacje są zbyt odległe w czasie. Może warto podgladnąć co robi konkurencja?

*

Offline prodental

• *
  • 74
  • Sprzęt: MIO P560 + AM EU 6.9 /1109/
« Odpowiedź #175 dnia: Lipiec 02, 2009, 13:04:52 »
Nie wiem. Ale u Ciebie podobno nie występuje problem dublowania się POI  :P

Nigdy czegoś takiego nie napisałem  :P
Natomiast Ciebie i innych niedowiarków z tego wątku informuję, że skasowałem pliki categories.data oraz categories_pl.dic oraz zsynchronizowałem z opcją "pobierz jednorazowo wszystko" i oto efekt:

a gdzie jest plik categories_pl.dic ??? bo u mnie jest tylko categories_pl.am

*

zgodi1

« Odpowiedź #176 dnia: Lipiec 02, 2009, 13:31:23 »
prodental

w katalogu głównym auto mapy
bynajmniej u mnie  :)
« Ostatnia zmiana: Lipiec 02, 2009, 13:33:18 wysłana przez zgodi1 »

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #177 dnia: Lipiec 02, 2009, 15:11:19 »
a gdzie jest plik categories_pl.dic ??? bo u mnie jest tylko categories_pl.am

Eech, wychowankowie Windowsa i jego genialnego eksploratora. Dzięki niemu widzicie pliki, ale już rozszerzeń - nie.
Nie ma takiego pliku categories_pl.am, jest categories_pl_am.dic, z czego Ty widzisz tylko człon przed kropką. To samo jest z plikiem categories_pl.dic.
Przełącz na widok szczegółów, albo zacznij korzystać z porządnego managera plików (np Total Commander).
Napisane: Lipiec 02, 2009, 15:10:00

"W przyszlosci pelna wersja AM Traffic bedzie obslugiwany przez Windows'a CE"

Czekam w takim razie cierpliwie i oby nie za długo  :mysli:

*

Offline grzemach

• 269
    • Info Enterprise
  • Sprzęt: HTC TyTN II
« Odpowiedź #178 dnia: Lipiec 02, 2009, 15:28:07 »
Jak czytam ten wątek to aż odechciewa mi się w ogóle cokolwiek pisać. Narzekacie nie wiem jak bardzo na AM 5.5.2, ale z tego co zauważyłem wszystkie te jej niedoskonałości koncentrują się na POI - które można bez problemu wyłączyć i używać Miplo (równie nie doskonałe, acz lepsze). Kolejną rzeczą która jest taka bardzo fe jest, długo wyłączająca się AM, przy włączonym Trafficu - straszne, można wyłączyć (wiem, że nie o to chodzi - ale można).

Poważniejszą, rzeczą natomiast są błędu które tu gdzieś przemknęły z nazwami miejscowości - ale to jest jeden błąd który utrudnia jazdę, a reszta przez całe 6 stron? Weźcie trochę się ogarnijcie i nie maglujcie w koło jednego i tego samego, wbudowane POI - kiepskie, brak nowych POI - kiepsko, AM się długo wyłącza - wyłącz traffic i tak nie działa jak powinien, mam podwójne, potrójne, poczwórne ikony POI itd.

Naprawdę to się staje już nudne, na początku z entuzjazmem podszedłem do tego forum, ale teraz odwiedzam co 3-5 dni, bo i tak w większości przypadków wiem co zastanę (patrz powyżej).

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #179 dnia: Lipiec 02, 2009, 15:37:41 »
Czy można w jakiś sposób wyłączyć to upierdliwe zapytanie podczas uruchamiania AM zachęcające co kilka dni do uruchomienia tego wynalazku AM traffic. Ja tego nie chcę , a program co kilka dni mnie o to pyta.  :-|