AM 5.5.2 babole

• 293 Odpowiedzi
  • 79892 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
Odp: AM 5.5.2 babole
« Odpowiedź #120 dnia: Czerwiec 29, 2009, 10:34:39 »
na razie sobie poczekam na .. no właśnie. Na co??!!??

No właśnie. Na co? Na razie ludzie raportują nadmierną ilość POI w kategoriach wbudowanych "Niebezpieczne miejsca" i "Radar". Wystarczy wyłączyć ostrzeganie o nich. Drugi błąd to rozjechane bazy aktualnej pozycji kursora w zakresie wskazywania gminy - czy to aż taki problem przy nawigacji?
Więcej błędów nie pamiętam  :E
Żadnych błędów nawigacyjnych nikt nie zgłasza, co zresztą dziwne nie jest, bo AM sama informowała, że w programie specjalnie nie majstrowali.

czy jest już zmiana organizacji ruchu w Piszu i nowy most??

Nie ma.

*

Offline piotrmulticom

• *
  • 95
  • Sprzęt: Aristo Voyager M700 (był LOOX 720)
« Odpowiedź #121 dnia: Czerwiec 29, 2009, 10:55:16 »
na razie sobie poczekam na .. no właśnie. Na co??!!??

.... Drugi błąd to rozjechane bazy aktualnej pozycji kursora w zakresie wskazywania gminy - czy to aż taki problem przy nawigacji? ...

Wydaje mi się, że błąd jest innego rodzaju. Przykład: Józefów, Adolfów, PL.  Adolfów jest maleńką wioską (nawet w tej skali się nie wyśiwtla nazwa) i na pewno nie jest gminą. Czyli nie inna gmina, tylko miejscowość nie będąca gminą.

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #122 dnia: Czerwiec 29, 2009, 11:00:11 »

No właśnie. Na co? Na razie ludzie raportują nadmierną ilość POI w kategoriach wbudowanych "Niebezpieczne miejsca" i "Radar". Wystarczy wyłączyć ostrzeganie o nich. Drugi błąd to rozjechane bazy aktualnej pozycji kursora w zakresie wskazywania gminy - czy to aż taki problem przy nawigacji?

Jak Ciebie czytam, to mam wrażenie, że jakby AM wypuściła program z okrojoną siatką dróg, dróg po których Ty jeździsz, to też byś był zadowolony. Nie zauważyłeś, że błąd z nazwami dzielnic czy gmin to powtórna wpadka AM? A zamieszanie z POI to żenada na całej linii - od zamieszania w miplo.pl do tego, co nam zaprezentowano w 5.5.2. Skoro dla Ciebie to żaden problem, to nie wiem czego oczekujesz od programu nawigacyjnego.

Wydaje mi się, że błąd jest innego rodzaju. Przykład: Józefów, Adolfów, PL.  Adolfów jest maleńką wioską (nawet w tej skali się nie wyśiwtla nazwa) i na pewno nie jest gminą. Czyli nie inna gmina, tylko miejscowość nie będąca gminą.

W tym nie ma żadnej reguły. Taki sam błąd był w becie 5.3. To wygląda na rozjechaną bazę danych.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 29, 2009, 11:03:57 wysłana przez jerzu »
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline MaDuch

• 1518
  • Sprzęt: HTC Touch HD2, SGS, HTC TouchPro, Asus 636
« Odpowiedź #123 dnia: Czerwiec 29, 2009, 11:04:16 »

Nie ma.

Kiedyś już między innymi, o ile mnie pamięć nie myli, to Moi pisał, że przecież takie inwestycje nie są robione ze środy na czwartek i można się do nich przygotować (wpisać w mapę, ale zablokować z chociażby przybliżoną datą oddania/odblokowania).

I wolałbym, żeby AM właśnie na to poświęcała więcej wysiłków niż na gmeranie przy drobiazgach, które potem wychodzą jako "lepsze inaczej".
Polecam Regulamin forum !!

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #124 dnia: Czerwiec 29, 2009, 11:58:30 »
Jak Ciebie czytam, to mam wrażenie, że jakby AM wypuściła program z okrojoną siatką dróg, dróg po których Ty jeździsz, to też byś był zadowolony.

Ale na szczęście tego nie uczyniła i błędy, które się w niej ujawniły w żaden sposób nie przeszkadzają w nawigacji. A w poprawionej wersji (pewnie muszą ponownie przekompilować mapy) te problemy znikną.
Nie wiem zatem po co się podniecać "ogromną" ilością błędów w nowej AM. Poprawią obydwa i będzie git.

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
« Odpowiedź #125 dnia: Czerwiec 29, 2009, 12:19:10 »
Ale na szczęście tego nie uczyniła i błędy, które się w niej ujawniły w żaden sposób nie przeszkadzają w nawigacji.

To Twoje zdanie. To co zrobiono np. z wbudowaną kategorią "Poczta" woła o pomstę do nieba. Znajdź mi np. UP nr 59 w Warszawie. To samo w kategorii "Centrum handlowe", znajdź mi Real na warszawskim Ursynowie. Jak Tobie to nie przeszkadza to ponawiam pytanie: czego oczekujesz po dobrej nawigacji?

*

Offline WWoytek

• 329
  • TomTom Go Mobile Android
  • Sprzęt: Xiaomi Redmi Note 4X
« Odpowiedź #126 dnia: Czerwiec 29, 2009, 12:36:56 »
 :grin: Wyłączyłem POI i jeżdżę bez, czekając bez stresu na nową poprawioną AM  :ohreally: Myślę że nie jest to powód do tego aby rwać sobie włosy... lepiej wysłać spokojnie e-mail z zauważonym błędami :-? i poczekać na lepsze...
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 29, 2009, 12:39:25 wysłana przez WWoytek »
->>>----TomTom-Go-Mobile---->

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #127 dnia: Czerwiec 29, 2009, 14:10:07 »
To Twoje zdanie. To co zrobiono np. z wbudowaną kategorią "Poczta" woła o pomstę do nieba. Znajdź mi np. UP nr 59 w Warszawie. To samo w kategorii "Centrum handlowe", znajdź mi Real na warszawskim Ursynowie. Jak Tobie to nie przeszkadza to ponawiam pytanie: czego oczekujesz po dobrej nawigacji?

Oczywiście, że to moje zdanie. Mam całkiem przeciwne doznania. Ja się cieszę, że wróciły np stacje benzynowe w kategoriach wbudowanych (np w Toruniu brakowało połowy najważniejszych) oraz apteki (do tej pory w Toruniu była jedna!!!). Dla mnie są one ważniejsze niż poczta nr 59 w Warszawie. Tym bardziej, że poczta jest, tylko brakuje numer UP i jeśli będę w Warszawie, to znajdę najbliższą. Numer mi nie jest potrzebny, nawet numeru swojej poczty nie pamiętam. Centra handlowe są nawet dwa  :E  (o jedno za dużo)
Zupełnie nie rozumiem twoich lamentów.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 29, 2009, 14:14:14 wysłana przez akubit »

*

Offline KrzysiekM

• 371
  • Warszawa
  • Sprzęt: iPAQ hx4700, Nokia N95 8GB
« Odpowiedź #128 dnia: Czerwiec 29, 2009, 15:41:10 »

Dla ułatwienia szukania - jadąc od Kolna dojeżdża się ul. Warszawską do ronda przy stacji Orlen i tam na rondzie zjazd w lewo (nie w lewo do tyłu, w drogę która jest tam zaznaczona) i do nowego mostu.

Od strony Rucianego/Mrągowa/Orzysza wjeżdża się jak dawniej na ul Kościuszki ale zaraz potem skręca się w prawo (jak do szpitala) w Klementowskiego i jedzie do nowego ronda na którym w lewo i na nowy most.

Inwestycja została oddana w zeszłym tygodniu :)

Też mnie to bardzo interesowało, ale niestety.... :(  Ciekawe, kiedy to dodaczą do mapy, bo jak pamiętam, rondo na Warszawskiej, trochę musiało poczekać. Dla zainteresowanych nową "obwodnicą" Pisza, załączam mapkę.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #129 dnia: Czerwiec 29, 2009, 15:43:46 »
Ja się cieszę, że wróciły np stacje benzynowe w kategoriach wbudowanych (np w Toruniu brakowało połowy najważniejszych)

Tylko, że teraz niektóre wróciły zwielokrotnione- zobaczcie BP na Powstańców Śląskich w Warszawie...

Pozdr
ISTQB Certified Tester

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
« Odpowiedź #130 dnia: Czerwiec 29, 2009, 15:44:15 »
Zupełnie nie rozumiem twoich lamentów.

No cóż, różne mamy priorytety.

P.S. Poczta, którą przedstawiłeś na zrzucie to nie jest UP59.

Tylko, że teraz niektóre wróciły zwielokrotnione- zobaczcie BP na Powstańców Śląskich w Warszawie...

Zawsze masz pewność, że trafisz  :P
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 29, 2009, 15:48:24 wysłana przez jerzu »

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #131 dnia: Czerwiec 29, 2009, 16:14:57 »

Zawsze masz pewność, że trafisz  :P
Dzięki Ci Panie za Twe łaskawości....
ISTQB Certified Tester

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #132 dnia: Czerwiec 29, 2009, 18:52:49 »

Napisane: Czerwiec 29, 2009, 18:51:21

Jak mawiał Shrek: dobrze, że w tę stronę  :E

P.S. Poczta, którą przedstawiłeś na zrzucie to nie jest UP59.

Już się poprawiam:
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 29, 2009, 18:54:26 wysłana przez akubit »

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
« Odpowiedź #133 dnia: Czerwiec 29, 2009, 19:00:23 »

Już się poprawiam:

Masz zdublowane fotoradary  :P Na pileckiego jest jeden - u ciebie na zrzucie są dwa  :P

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #134 dnia: Czerwiec 29, 2009, 19:12:59 »
Myślisz, że przyślą dwa zdjęcia?  :E

*

Offline zbig10101

• 11
  • Sprzęt: kaiser
« Odpowiedź #135 dnia: Czerwiec 29, 2009, 20:06:52 »
u mnie przy instalacji jest tylko głos "chołka". Nie mam możliwości wyboru innego np.: Marzeny.
Czy coś jest nie tak AM 5.5.2 ?

*

Dżeju

« Odpowiedź #136 dnia: Czerwiec 29, 2009, 20:23:58 »
Niestety Chołka "walą" jako domyślnego, ale miałem na szczęście wybór "Jadźki", eh po nowemu "Marzenki"  :E

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
« Odpowiedź #137 dnia: Czerwiec 29, 2009, 20:36:29 »
Myślisz, że przyślą dwa zdjęcia?  :E

Nie wiem. Ale u Ciebie podobno nie występuje problem dublowania się POI  :P

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #138 dnia: Czerwiec 29, 2009, 21:09:07 »
Nie wiem. Ale u Ciebie podobno nie występuje problem dublowania się POI  :P

Nigdy czegoś takiego nie napisałem  :P
Natomiast Ciebie i innych niedowiarków z tego wątku informuję, że skasowałem pliki categories.data oraz categories_pl.dic oraz zsynchronizowałem z opcją "pobierz jednorazowo wszystko" i oto efekt:

*

Offline twinsen

• 528
  • Sprzęt: FS Pocket Loox n560, Samsung i9000 Galaxy S
« Odpowiedź #139 dnia: Czerwiec 29, 2009, 21:56:43 »
No i nieśmiertelny Antoninów  :mrgreen:
--
twinsen

*

Offline Svistak

• *
  • 51
  • Sprzęt: HTC Kaiser + NavRoad NR560BF Win CE Pro
« Odpowiedź #140 dnia: Czerwiec 29, 2009, 22:18:02 »
Spokojnie - u mnie prawie wszędzie w Szczecinie os. Arkońskie... chyba szpital na Arkonce wybudował w kilka dni aż tyle filii w całym mieście... panowie z AM - totalna klapa :( ...
Mobilek: Skoda Octavia II Radio: Alan 48+Multi Antena: Performer 5000

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #141 dnia: Czerwiec 29, 2009, 22:20:16 »
Sorry, ale w moich okolicach modna jest Abisynia  :grin:  Czy to czasem nie wcześniejsza nazwa Etiopii?

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #142 dnia: Czerwiec 29, 2009, 22:25:11 »
Ale przecież to nie jest żadna nowa klapa, tylko stara
Tak było już od początku wersji 5.5, dziwne, że tego wcześniej nie zauważyliscie...
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #143 dnia: Czerwiec 30, 2009, 09:38:13 »
    Wygląda na to, ze po zainstalowaniu aplikacji w pamieci wewnętrznej nie występują te przymulenia ( na razie)  :ok:

Ale zauważyłem inny problem: Otóż włączyłem AM Traffic bo najzwyczajniej nie używałem tego wcześniej i... jest problem...

1) Błąd: Problem z zamknięciem AM gdy włączona jest opcja wysyłania danych AM Traffic.

2) Szczegółowy opis (na przykładzie):
  • Ruszam z domu do pracy (Bemowo=> Służewiec).
  • Na początku trasy włączam zapis trasy.
  • Opcja wysyłania danych AM Traffic włączona
3) Po dojechaniu do celu:
  • Wyłączam zapis
  • Wyłączam GPS
  • Wyłączam program... ale....

4) AM nie jest w stanie sie zamknąć... cały czas lata klepsydra i jest napis o zwalniania zasobów... ale program nie jest w stanie się zamknać....
Po 15 minutach zrobiłem soft-reset.

Poza tym zauważyłem, że gdy nawet nie jadę, bez sygnału w trybie przeglądania mapy gdy opcja AMTraffic jest włączona strasznie długo trwa zamykanie programu 1-2 minut.

Wynika z tego, ze jest jakiś problem.....

Dodatkowe dane:
iPAQ 214; Qstarz 818 4Hz; program zainstalowany na PDA a mapy na SD SanDisk Ultra 2.0GB

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 30, 2009, 09:45:33 wysłana przez puniek »
ISTQB Certified Tester

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
« Odpowiedź #144 dnia: Czerwiec 30, 2009, 09:45:29 »
Ale przecież to nie jest żadna nowa klapa, tylko stara
Tak było już od początku wersji 5.5, dziwne, że tego wcześniej nie zauważyliscie...

Problem z nazewnictwem pojawił się pierwszy raz w becie wersji 5.3 - sam to zgłqaszałem do supportu. Potem był spokój, w 5.5.1 nie było tego - ja w każdym bądź razie nie zauważyłem. Pojawił się znowu w wersji 5.5.2. Znowu zgłosiłem gdzie trzeba...

*

Offline cichyq

• **
  • 141
  • Sprzęt: HTC HD2; AM EU; HTC Sensation XE
« Odpowiedź #145 dnia: Czerwiec 30, 2009, 10:25:48 »
Zadam pytanie:
Dlaczego w AM nie wpadli na pomysl i dodali przycisku "WYSLIJ TRAFIC" (czy cos w tym stylu) ?
Przez to, ze zamykanie trwa tyle czasu dzieki automatycznej probie wyslania, wiele osob to powylaczalo (w tym takze ja).
Chcialbym moc recznie decydowac kiedy ma wyslac.
Np jezdze sobie caly dzien/tydzien/miesiac (dluzej, bo np jestem na wakacjach) i po podlaczeniu do internetu, odpalam AM i wciskam wyslij i po klopocie.

Pozdrawiam.
Nie kłóć się z głupim, bo zniży cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.

*

Offline Darkph

• 493
« Odpowiedź #146 dnia: Czerwiec 30, 2009, 11:12:55 »
Zadam pytanie:
Dlaczego w AM nie wpadli na pomysl i dodali przycisku "WYSLIJ TRAFIC" (czy cos w tym stylu) ?
Widać nie potrzebują chyba tak naprawdę tych danych  :O - przy takim zachowaniu aplikacji tylko "najwięksi Twardziele" będą tego używać ..

Dodam więcej:
A co z użytkownikami PNA ? - wszystkie urządzenia PNA  są pozbawione tej opcji całkowicie...
Osobiście chętnie bym udostępniał swoje dane "traffic" .. problem w tym że producent nie chce ich pobierać ode mnie  :P
No cóż ..

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
« Odpowiedź #147 dnia: Czerwiec 30, 2009, 11:27:50 »
Zadam pytanie:
Widać nie potrzebują chyba tak naprawdę tych danych  :O - przy takim zachowaniu aplikacji tylko "najwięksi Twardziele" będą tego używać ..

Powiem więcej - niezależnie od tego, czy w katalogu Traffic coś jest czy nie ma, AM zamyka się tak samo długo.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 30, 2009, 11:39:33 wysłana przez jerzu »

*

Offline paulus

• **
  • 132
  • Sprzęt: NR450BV + AM EU 6.10.0
« Odpowiedź #148 dnia: Czerwiec 30, 2009, 11:32:54 »

A co z użytkownikami PNA ? - wszystkie urządzenia PNA  są pozbawione tej opcji całkowicie...
Osobiście chętnie bym udostępniał swoje dane "traffic" .. problem w tym że producent nie chce ich pobierać ode mnie  :P
No cóż ..

Dokładnie :] Skoro udostępnili funkcję wysyłania informacji przez AS, to dlaczego nie można tego używać na PNA :O Ja rozumiem, że nie będę mógł korzystać z tej funkcji będąc w trasie, ale jeśli ktoś często podpina sobie swoją nawigację do kompa to chyba będzie miał "w miarę" aktualne dane.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #149 dnia: Czerwiec 30, 2009, 12:36:58 »
Co dziwniejsze, mój PNA (GoClever 5010) ma możliwość łączenia się przez bluetooth z internetem, a też pozbawiono mnie możliwości wysyłania danych trafficowych. Mam tylko nadzieję, że jak ruszy w pełni AM Traffic, to możliwość ściągania traffic info online przynajmniej na PNA z dostępem do internetu, będzie. Bo jak nie to  :mad: