AM 5.5.2 babole

• 293 Odpowiedzi
  • 79919 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline matthiasgor

• 368
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S, Nokia E7
Odp: AM 5.5.2 babole
« Odpowiedź #90 dnia: Czerwiec 27, 2009, 19:35:27 »
Toz to slalomem można jechać  :E
--
Pozdrawiam
Maciej

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #91 dnia: Czerwiec 27, 2009, 20:01:03 »
Jerzu, lepiej sprawdź, czy faktycznie drogowcy nie zagęścili słupków w realu. Przecież AM się nie może mylić aż tak...  :grin:

Ciężko będzie, to jest w mieście i słupków (chyba?) nie ma  :P
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

« Odpowiedź #92 dnia: Czerwiec 27, 2009, 21:14:20 »
Te słupki to już tak są od wersji 5.3.0

*

Offline redi

• 636
  • Sprzęt: NavRoad DUXO, Toshiba Encore
« Odpowiedź #93 dnia: Czerwiec 27, 2009, 22:45:28 »
pewnie co im sie namieszalo, albo byl remont i ... droga sie wydluzyla, wiec zagescili slupki w jednym miejscu

*

Offline janlol

• *
  • 65
  • ?
  • Sprzęt: Navroad Auro 2S, Automapa 6.15 Europa
« Odpowiedź #94 dnia: Czerwiec 27, 2009, 23:01:12 »
W moim mieście naliczyłem już ze 300 niebezpiecznych miejsc

Jeżeli tak będzie w innych miejscach/miastach to ostrzeganie o niebezpiecznych miejscach straci po prostu sens. No, faktem jest, że jazda w całej Polsce to niebezpieczna zabawa... :wink:

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #95 dnia: Czerwiec 27, 2009, 23:04:53 »
pewnie co im sie namieszalo, albo byl remont i ... droga sie wydluzyla, wiec zagescili slupki w jednym miejscu

Raczej by się musiała skrócić.
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

« Odpowiedź #96 dnia: Czerwiec 28, 2009, 08:12:28 »
Czy ktoś z was używał AM 5.5.2 na telefonie HTC Touch Cruise II? Wygląda na to, że w AM ktoś nie pomyślał że joystick można nie tylko naciskać góra, dół, lewo, prawo, ale też obracać lewo prawo :). I efekt jest taki że obrót w prawo = przycisk w dół, obrót w lewo = przycisk w górę.

PS. I proszę nie pytać czemu używam AM na Cruise jeśli mam TomToma ;)

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #97 dnia: Czerwiec 28, 2009, 08:28:55 »
ale też obracać lewo prawo :).

A co chciałbyś mieć pod tym ficzerem? I zobacz, czy nie można przypisać do tego gestu jakiejś funkcji w Menu/Ustawienia/Przyciski.

Nie sposób oprogramować wszystkich możliwości wszystkich PDAs. Już nie pamiętam, czy np. na touchpadzie w HP 4700 można była przesuwać mapę. Może ktoś używa AM na 4700 (świetny ekran do tego celu)?

« Odpowiedź #98 dnia: Czerwiec 28, 2009, 09:04:58 »
Sęk w tym, że obracanie lewo, prawo przybliża lub oddala mapę. Jeśli pod klawiszem "dół" ustawię sobie zamknij lub minimalizuj program, to chyba wiadomo co się dzieje kiedy chce mapę przybliżyć :)

*

Offline RAMA

• *
  • 91
« Odpowiedź #99 dnia: Czerwiec 28, 2009, 09:07:16 »
Pod HX4700 nie przesuwa się mapy na touchpadzie. Przypisane są tam przyciski. Można co najwyżej zbliżyć i oddalić mapę.
W czasie jazdy ciężko trafić w te strefy. Gdyby działało to jak na komputerze przesuwanie ekranu to było by pięknie...

*

Offline altroch

• 667
  • Sprzęt: Modecom WinCE 6.0/AM 6.xx, SGS3, SG Note3
« Odpowiedź #100 dnia: Czerwiec 28, 2009, 11:24:20 »
Przejechałem dłuższą trasę z nową AM. Od tych niebezpiecznych miejsc można dostać szału. Po paru kilometrach człowiek się uodparnia i przestaje zwracać uwagę na te komunikaty. Wiem, że wszystkie polskie drogi to niebezpieczne miejsce, a więc wyłączyłem to durne ostrzeganie. Podobnie jest z radarami, wszystko w jednym worku. Bez sensu !! :E

*

Offline Klusek

• 1410
    • http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6656
  • Sprzęt: Xperia Arc S
« Odpowiedź #101 dnia: Czerwiec 28, 2009, 12:31:16 »
Do takiej sytuacji nie może dojść, bo słupki hektometrowe są częścią systemu referencyjnego i są ustawiane co (równe) 100 metrów. AutoMapa pokazuje słupki kilometrowe i co by się nie działo muszą one być co kilometr a nie co np. 250 metrów. Do zagęszczenia słupków na drodze może dojść jedynie w przypadku ustawienia ich w niebezpiecznych miejscach takich jak np. zakręty, ale wtedy takie słupki nie są częścią systemu referencyjnego i nie są w ogóle przez AutoMapę uwzględniane.
Sony Xperia Arc S powered by:
FXP208 - CM10

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #102 dnia: Czerwiec 28, 2009, 13:29:52 »
I jest tak na "gołym " pocket'ie  czy masz dużo programów?  Ile masz pamięci z uruchomioną tylko AM ? u mnie  ~ 75MB

Wczoraj zainstalowałem w pamięci wewnętrznej a mapy na karcie i zrobiłem małą rundkę. Wydaje mi się, ze chodzi jakośc lepiej, płynniej. Ciekaw jestem jak na trasie w poniedziałek tam gdzie sie wysypywała... czy bedzie przymulenie czy nie...

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Lipiec 04, 2009, 10:37:09 wysłana przez puniek »
ISTQB Certified Tester

« Odpowiedź #103 dnia: Czerwiec 28, 2009, 13:50:16 »
Witam,

W żaden sposób nie mogę sobie poradzić z POI po przejściu na 5.5.2.
Wywaliłem categories.data, wszyskie ikons i voices, kilka razy synchronizowałem z Miplo (mam wyłączone w profilu Synchronizuj punkty pochodzące z AutoMapy) i ciągle mam "Kategoria 502" zamiast "Radary, kontrole drogowe".
Podpowiedzcie proszę co jeszcze powinienem zrobić ???

Pozdr,
Bogdan

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #104 dnia: Czerwiec 28, 2009, 14:54:28 »
To jest błąd Miplo, albo pewnie brak decyzji, co zrobić z suszarkami  :mysli:

« Odpowiedź #105 dnia: Czerwiec 28, 2009, 16:58:58 »
Przejechałem od piątku do dzisiaj na nowej mapie trasę Bydgoszcz - Wągrowiec _ Międzyrzecz - Świebodzin i z powrotem Świebodzin - Poznań - Bydgoszcz z odskokami po drodze do małych miejscowości - mapy bardzo dobre, wyłączyłem ostrzeganie o przejazdach kolejowych (ostrzega gdy już dawno tory zarosły trawą lub ich nie ma) i niebezpiecznych miejscach (za dużo i za często). Masakra jeżeli chodzi o nazwy miejscowości wyświetlane na dolnym pasku, totalny bałagan, niektóre miejscowości są podzielone na trzy nazwy, a to co jest na drugim miejscu to jest absolutna satyra. Pikietaż tylko na drogach dwu - cyfrowych.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #106 dnia: Czerwiec 28, 2009, 17:35:10 »
Przejechałem od piątku do dzisiaj na nowej mapie trasę Bydgoszcz - Wągrowiec _ Międzyrzecz - Świebodzin i z powrotem Świebodzin - Poznań - Bydgoszcz z odskokami po drodze do małych miejscowości - mapy bardzo dobre, wyłączyłem ostrzeganie o przejazdach kolejowych (ostrzega gdy już dawno tory zarosły trawą lub ich nie ma) i niebezpiecznych miejscach (za dużo i za często). Masakra jeżeli chodzi o nazwy miejscowości wyświetlane na dolnym pasku, totalny bałagan, niektóre miejscowości są podzielone na trzy nazwy, a to co jest na drugim miejscu to jest absolutna satyra. Pikietaż tylko na drogach dwu - cyfrowych.
A gdzie w Am są te przejazdy?
ISTQB Certified Tester

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #107 dnia: Czerwiec 28, 2009, 19:57:13 »
....
W jednym "worku" z niebezpiecznymi miejscami
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline ererce

• **
  • 175
« Odpowiedź #108 dnia: Czerwiec 28, 2009, 20:04:18 »
No ja po przejechaniu wczoraj 500 km poddaje sie z wersja 5.5.2 z powodu:
- niebezpieczne miejsca tak jak kilku przedmowcow doprowadzily mnie do bialej goraczki. Do tej pory byly to tylko czarne punkty, ale po wrzuceniu skrzyzowan, dziur i kij wie czego jeszcze mapa wyje co 5 km. Jade sobie pomiedzy Ciechocinkiem i Wloclawkiem. 23 w nocy pusto, a tu na pelen glosnik - niebezpieczne miejsce. Bez dodania zadnego opisu. Doszedlem po chwili, ze byl zjazd w lewo na drodze, gdzie czasem sa wypadki - jest tu tez fotoradar, wiec komunikaty sie zlaly i juz nie wiadomo o co chodzi.
- Kategoria 502 - jak to wyciac?! Wyje piszczy i nie wiem co w niej jest :(
- AM zawiesila sie 2 razy: za pierwszym podejsciem program dzialal, ale mapa stala w miejscu (ktos mial to juz wyzej), za drugim - tylko reset.
- Tracony fix i nagle odnajdowalem sie gdzies w srodku Polski 1000 km od miejsca gdzie bylem, lub tez jazda obok drogi.
- Dziwne srodkowe nazwy. O takich nazwach w Toruniu w dzielnicy Rubinkowo to ja nigdy nie slyszalem.
- Algorytm od wyszarzania znakow strasznie sie spowolnil. Zdarza mi sie calosc nazwy wpisac niz ten zareaguje.

Czekam na wersje BETA z prawdziwego zdarzenia, bo to chyba jakas pre-ALFA jest.
Napisane: Czerwiec 28, 2009, 19:59:52
4. Start z osiedla zamknietego z zakazem ruchu (punkt dodany jako dom) zawsze powoduje pytanie, ze przejazd przechodzi przez drogi zamkniete. Po co to komu? Jak mam dodany dom na zamknietym osiedlu lub w ulubionych (np. praca czy hurtownia) zadaje te chore pytanie.

Możesz też dla tych uliczek usunąć blokady jako że masz pozwolenie na wjazd w te rejony i już nie będzie czepiała się AM że droga zablokowana.

Ale ja nie chce usuwac blokad. Jesli dodam do ulubionych to powinno byc ok. (oczywiscie, powinna to byc opcja w konfiguratorze).

Dodatkowo zauwazylem, ze jesli stoje na terenie zamknietym dla ruchu (np. osiedle) i jade na teren publiczny to system i tak przy wyszukiwaniu trasy krzyczy, ze przejazd przez drogi zamkniete. Mimo, ze to dotyczy wyjazdu.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #109 dnia: Czerwiec 28, 2009, 20:40:11 »
- Kategoria 502 - jak to wyciac?! Wyje piszczy i nie wiem co w niej jest :(

Dawne suszarki. Możesz skasować punkty, a potem kategorię i po krzyku.

- AM zawiesila sie 2 razy: za pierwszym podejsciem program dzialal, ale mapa stala w miejscu (ktos mial to juz wyzej), za drugim - tylko reset.
- Tracony fix i nagle odnajdowalem sie gdzies w srodku Polski 1000 km od miejsca gdzie bylem, lub tez jazda obok drogi.
(...)
- Algorytm od wyszarzania znakow strasznie sie spowolnil. Zdarza mi sie calosc nazwy wpisac niz ten zareaguje.

Te objawy wskazują na kłopoty z kartą. Fragmentacja lub uszkodzenie systemu plików.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #110 dnia: Czerwiec 28, 2009, 20:41:08 »
....
W jednym "worku" z niebezpiecznymi miejscami
No to dzieki.. wywaliłem to bo przegięli... co drugie skrzyzowanie w W-wie to punkt niebezpieczny!!!
W Warszawie wyje co 500m....
W tym temacie napisali mi:
"Co do niebezpiecznych miejsc - rzeczywiscie namnozylo sie ich zbyt wiele, prawdopodobnie podpielismy zbyt wiele kategorii wczesniej istniejacych punktow do "Niebezpiecznych miejsc". Mamy sporo zgloszen na ten temat, bedziemy to weryfikowac."

pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 29, 2009, 09:05:49 wysłana przez puniek »
ISTQB Certified Tester

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #111 dnia: Czerwiec 28, 2009, 21:12:25 »
Wczoraj zainstalowałem w pamięci wewnętrznej a mapy na karcie i zrobiłem małą rundkę. Wydaje mi się, ze chodzi jakośc lepiej, płynniej. Ciekaw jestem jak na trasie w poniedziałek tam gdzie sie wysypywała... czy bedzie przymulenie czy nie...

Trzymam kciuki, że będzie dobrze.  :ok:
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 28, 2009, 22:52:02 wysłana przez emisiu »

*

Offline JaMi

• 563
  • Sprzęt: obecnie HTC x7500, SE X1 XPERIA, Larki 43.0 50.1
« Odpowiedź #112 dnia: Czerwiec 28, 2009, 21:12:46 »
650km w trasie. AM dzialala bez zarzutu, bardzo szybko. Rekalkulacja blaskawiczna. Jeden wielki plus w tym zakresie  :ok:

POI....porazka. "Niebezpieczne miejsca" sa teraz zupelnie nieprzydatne  :evil: Wylaczylem ostrzeganie, nie dalo sie jechac.

Mam nadzieje, ze teraz, po wysypie krytyki, zrobia porzadek z niektorymi POI

Niestety AM ze swoim problemami, potrzeba czestych interwencji, rekonfiguracji, perfekcyjnej znajomosci wszystkich opcji (nigdy niewiadomo co i kiedy trzeba bedzie zmienic) nie jest produktem przyjaznym uzytkownikowi. Wrecz przeciwnie, potrafi zniechecic wszystkich poza maniakami komputerow i fascynatami gadzetow. Szkoda...

*

Bartek1987

« Odpowiedź #113 dnia: Czerwiec 28, 2009, 21:26:05 »

Niestety AM ze swoim problemami, potrzeba częstych interwencji, rekonfiguracji, perfekcyjnej znajomości wszystkich opcji (nigdy niewiadomo co i kiedy trzeba będzie zmienić) nie jest produktem przyjaznym użytkownikowi. Wręcz przeciwnie, potrafi zniechecic wszystkich poza maniakami komputerów i fascynatami gadzetow. Szkoda...

Masz rację. Dlatego przesiadłem się na TT.
AM jest troszeczkę przekombinowana. Chcą wrzucić do programu jak najwięcej opcji a tak naprawdę się ich nie używa

*

Offline Borg

• 582
  • Sprzęt: HTC Sensation,SE P1i
« Odpowiedź #114 dnia: Czerwiec 29, 2009, 05:08:01 »
Jak dla mnie wrzucenie wszystkiego co z policją związane do kategorii radar plus podobne kombinacje z niebezpiecznymi miejscami to kuriozum do potęgi n-tej - od razu wyłączyłem te kategorie bo non-stop coś "pikało" do tego "lizaki" wbudowane przesłaniały milpo fotoradary z podanymi prędkościami. Jak tak dalej pójdzie z uproszczeniami poi to któregoś dnia kategoria "panienki" może trafić do "sport, rekreacja" :) .
Palm m105->m130->Motorola mpx200->mpx220->SE P1i->HTC HD->HTC Desire->HTC Sensation

*

Offline macluke

• **
  • 180
  • Sprzęt: Mio p550m; Dell Axim X3
« Odpowiedź #115 dnia: Czerwiec 29, 2009, 07:18:18 »
ostrzeganie o przejazdach w ramach niebezpiecznych miejsc działa tylko w Polsce. Po wyjechaniu z naszego pięknego kraju można sobie wjeżdżać na tory i AM nie jest już zainteresowana ostrzeganiem. W sumie AM EU to jest jeden produkt więc skąd te różne traktowanie krajów?

Druga sprawa, że AM w Polsce ostrzega o przejazdach w czasie nawigacji, które nie sa elementem trasy tylko są gdzies 500 z boku (kąt ostrzegania zależny od parametrów). Teoretycznie to niepotrzebne. Ale oprogramowac to właściwie - to by było wyzwanie...

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #116 dnia: Czerwiec 29, 2009, 07:47:36 »
Ustaw prawidłowo parametry ostrzegania.

*

Offline WWoytek

• 329
  • TomTom Go Mobile Android
  • Sprzęt: Xiaomi Redmi Note 4X
« Odpowiedź #117 dnia: Czerwiec 29, 2009, 08:56:53 »
Jak dla mnie wrzucenie wszystkiego co z policją związane do kategorii radar plus podobne kombinacje z niebezpiecznymi miejscami to kuriozum do potęgi n-tej - od razu wyłączyłem te kategorie bo non-stop coś "pikało" do tego "lizaki" wbudowane przesłaniały milpo fotoradary z podanymi prędkościami. Jak tak dalej pójdzie z uproszczeniami poi to któregoś dnia kategoria "panienki" może trafić do "sport, rekreacja" :) .

Troszeczkę za dużo tych lizaków zdublowane kategorie "radar" i oczywiście "przejazdy kolejowe" myślałem że będzie to osobna kategoria z ikoną przejazdu, a tu wszystko połączone ze sobą w kategorii "niebezpieczne miejsca" jadąc przez miasto (byłem w Katowicach) to na każdym skrzyżowaniu była informacja o nieb. miejsc. Trochę z dużo tych informacji. Jak obiecali "przejazdy kolejowe" to niech to będzie osobna kategoria.. taka na jaką czekali użytkownicy AM (odpowiednia ikona i ostrzeżenie głosowe). Jeśli chodzi o działanie AM to z Połańca do Katowic i z powrotem działała bez problemu z kilkukrotną rekalkulacją trasy (zmiana trasy celowo) - OK (sprzęt NavRoad 360)

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 29, 2009, 09:00:23 wysłana przez WWoytek »
->>>----TomTom-Go-Mobile---->

*

Offline pazdek

• 21
  • Sprzęt: HTC Touch 3G + AM 6 Archos 101 16G
« Odpowiedź #118 dnia: Czerwiec 29, 2009, 09:40:36 »
Mnie dzisiaj po raz pierwszy mapa przestała działać. Ściśle mówiąc  to program działał, ale mapa jakby zamarzła. Spróbowałem wyznaczyć trasę i po jej przeliczeniu oraz okazaniu pojawiło się miejsce startu auta, z tym, że mapa już się nie przesuwała. Tak jak bym przestał jechać. Pomógł restart programu. Może to nie babol, bo to zwykły błąd programu, ale po raz pierwszy mi się to zdarzyło.

U mnie ten problem pojawił się kilka razy z 5.5.1
Marcin P.

*

Offline MaDuch

• 1518
  • Sprzęt: HTC Touch HD2, SGS, HTC TouchPro, Asus 636
« Odpowiedź #119 dnia: Czerwiec 29, 2009, 10:02:49 »
Ponieważ nie m iałem przez jakiś czas dostępu do komputera to nie uczestniczyłem w testach 5.5.2 a po przeczytaniu tego wątku na razie sobie poczekam na .. no właśnie. Na co??!!??

Zawsze mi mówiono, że lepsze jest wrogiem dobrego, ale może w AM  o tym nie słyszeli i stąd takie działania przedziwne, o które zresztą nikt ich nigdy nie prosił.

Coś mi to wygląda na to, że na siłę, wbrew opiniom użytkowników chcą pokazać, że bardzo kreatywnie myślą ;)

A ponieważ nie pobrałem tej wersji to nie mogę sprawdzić i proszę o pomoc - czy jest już zmiana organizacji ruchu w Piszu i nowy most??

Dla ułatwienia szukania - jadąc od Kolna dojeżdża się ul. Warszawską do ronda przy stacji Orlen i tam na rondzie zjazd w lewo (nie w lewo do tyłu, w drogę która jest tam zaznaczona) i do nowego mostu.

Od strony Rucianego/Mrągowa/Orzysza wjeżdża się jak dawniej na ul Kościuszki ale zaraz potem skręca się w prawo (jak do szpitala) w Klementowskiego i jedzie do nowego ronda na którym w lewo i na nowy most.

Inwestycja została oddana w zeszłym tygodniu :)
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 29, 2009, 10:05:17 wysłana przez MaDuch »
Polecam Regulamin forum !!