AM 5.5.0 już jest, serio, serio

• 315 Odpowiedzi
  • 80521 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: AM 5.5.0 już jest, serio, serio
« Odpowiedź #240 dnia: Kwiecień 07, 2009, 14:05:08 »
Panowie powiedzcie mi ile trzeba namieszać w AM .żeby mieć takie problemy jak wy .U mnie śmiga aż miło jestem łódzkim taksiarzem ,i przejechałem dziś 150 km z ustawioną trasą w nawi i żadnej skuchy. Informuje że mam ten program od kilku lat .i poza sporadycznymi brakami adresowymi nie mam się czego czepić. Oczyśćcie swoje programy z całego badziewia typu made by NM a zobaczycie poprawe. SPRAWDZONE na zaśmieconej mapie kolegi PO OCZYSZCZEMIU PROGRAMU JEST OK.

wpisz Legionow 81 (hotel Reymont) i smigaj zgodnie ze wskazaniami mapy bedzie smiesznie jak wysadzisz klienta w tych ruinach

pozdrawiam
Taxi MERC

*

Dżeju

« Odpowiedź #241 dnia: Kwiecień 07, 2009, 14:10:00 »
Ja zrobiłem z 5 i "połówką" 600 km i nic z wymienionych błędów mnie nie spotkało...
Uaktualniałem poprzednie...

Dokładnie, dziś ok.350 km z kilkoma punktami przez, kilkakrotne wyłączanie AM podczas przerw w podróży, co najmniej kilkanaście razy zjeżdżałem z wyznaczonej trasy i ... wszystko OK !  Ten mój sprzęt widać jakiś nie teges  :E

*

Offline WWoytek

• 329
  • TomTom Go Mobile Android
  • Sprzęt: Xiaomi Redmi Note 4X
« Odpowiedź #242 dnia: Kwiecień 07, 2009, 14:26:08 »
W sobotę "zjeździłem" z nową AM5.5PL + NavRoad 360 cały Kraków w poszukiwaniu pewnych komisów i spowrotem do domu jakieś 150km zero problemów (AM instalowana na czystą sformatowaną kartę)
Pozdrawiam  :)

no jedyny błąd jaki znalazłem to: AM kazała skręcić lub nawrócić (chyba na al. pokoju w lewo do grzegórzeckiej 103 - przejazd przez pas zieleni) kieruje przez chodnik, dalej jest już kilka przejazdów (może kiedyś była to droga a teraz nie) zadanie dla miejscowych może wyślą zgłoszenie, ja niestety jestem z poza Krakowa a w sobotę był tam straszny ruch.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 07, 2009, 14:36:20 wysłana przez WWoytek »
->>>----TomTom-Go-Mobile---->

*

Offline Svistak

• *
  • 51
  • Sprzęt: HTC Kaiser + NavRoad NR560BF Win CE Pro
« Odpowiedź #243 dnia: Kwiecień 07, 2009, 14:31:50 »
Tez dodam na pocieszenie wahających sie do instalacji nowej wersji - ja swoja zainstalowałem na czystą sformatowana kartę w wersji EU... jeżdżę po Szczecinie codziennie po ok. 70km... i od dnia aktualizacji problemów brak... może to jednak wina sprzętu, a nie AM... ja mam oryginalny WM6.1 PL na HTC Kaiser...
Mobilek: Skoda Octavia II Radio: Alan 48+Multi Antena: Performer 5000

« Odpowiedź #244 dnia: Kwiecień 07, 2009, 14:37:48 »
A czy były jakies wypowiedzi przedstawicieli firmy AM dotyczace problemów z wersją 5.5 ?

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #245 dnia: Kwiecień 07, 2009, 14:44:21 »
Też trochę 'trenowałem' to zmienianie celów, wyszło mi że zmiany zachodzą gdzieś w 1/3-1/2 rekalkulacji.
Co ciekawe, przy krórejś z rzędu kolejnej rekalkulacji trasa się 'naprawiła', prowadząc znów do pierwotnego celu.

No i muszę zweryfikowac na plus, po kolejnych 2 dniach z trasami ustawianymi 'na przekór'
częstotliwoć występowania błędu szacuję na góra 10%, w każdym razie dzieje się to znacznie rzadziej niż wyglądało początkowo.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline plusfoto

• 329
    • http://www.plusfoto.pl
  • Sprzęt: MIO MOOV 500
« Odpowiedź #246 dnia: Kwiecień 07, 2009, 14:52:22 »
Panowie powiedzcie mi ile trzeba namieszać w AM .żeby mieć takie problemy jak wy .U mnie śmiga aż miło jestem łódzkim taksiarzem ,i przejechałem dziś 150 km z ustawioną trasą w nawi i żadnej skuchy. Informuje że mam ten program od kilku lat .i poza sporadycznymi brakami adresowymi nie mam się czego czepić. Oczyśćcie swoje programy z całego badziewia typu made by NM a zobaczycie poprawe. SPRAWDZONE na zaśmieconej mapie kolegi PO OCZYSZCZEMIU PROGRAMU JEST OK.

wpisz Legionow 81 (hotel Reymont) i smigaj zgodnie ze wskazaniami mapy bedzie smiesznie jak wysadzisz klienta w tych ruinach

pozdrawiam
Taxi MERC

jedziesz pod adres czy do hotelu - bo to dwa różne miejsca (adresy)
Jeśli pojedziesz pod adres to trafisz bez pudła jeśli pod poi/hotele to będziesz miał problem ale związane to jest ze starymi bazami hoteli ale jeśli sam hotel nie dba o to aby zmienić na mapach swojej lokalizacji to nie miej pretensji do AM. Tak samo to wygląda w bazie PKT
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 07, 2009, 15:10:01 wysłana przez plusfoto »

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #247 dnia: Kwiecień 07, 2009, 15:42:06 »

Wysłałem im wczoraj maila, że czuję się niepoważnie traktowany bo gdy zamiast się bawić w czasie urlopu pomiędzy Bożym Narodzeniem a Nowym Rokiem eksplorowałem mapę Polski, skrzętnie notowałem i wysyłałem błędy podając im je jak na tacy oni to po prostu olali...

Dostałem dzisiaj taką odpowiedź:

"Bardzo przepraszamy za bardzo dluga zwolke w odpowiedzi. Mamy ogromne spietrzenie zgloszen zwiazanych z wersja 5.5.0.

Faktycznie, nieuwzglednienie Panskich poprawek jest conajmniej dziwne, dlatego przesylamy Panska wiadomosc do dzialu opracowania map z prosba o komentarz. Prosimy o jeszcze chwile cierpliwosci i bardzo przepraszamy za dlugi czas odpowiedzi.

Pozdrowienia / Regards / Mit freundlichen Gruessen
AutoMapa (gm) "

A kilka minu później:
"Dowiedzielismy sie, ze problemy z uwzględnianiem uwag do POI związane są z reorganizacją prac nad tą warstwą informacyjna i przeniesieniem prac z Geosystems do innego miejsca. Problem zostal juz rozwiazany, ale pewne skutki uboczne moga sie jeszcze ujawniac.

Za niedogodnosci bardzo przepraszamy.

AutoMapa (gm) "
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 07, 2009, 15:49:28 wysłana przez puniek »
ISTQB Certified Tester

*

Offline rymi

• 636
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond 2 [WM6.1 Polish]
« Odpowiedź #248 dnia: Kwiecień 07, 2009, 15:46:33 »
Żałuję, że przed instalką AM 5.5 nie zrobiłem kopii AM 5.3 z karty 1:1 :(

Nie wiem czy wersja 5.3 byla wystawiona nadal po wrzuceniu 5.5 na ich stronie, ale teraz jest i mozna pobrac wersje 5.3 ---> http://www.automapa.pl/?PEI=53169&lng=PL&cid=53175 co tez uczynilem natychmiast i juz w zyciu nie bede kasowal instalek AM ;-)
HTC Touch Diamond 2 - WM6.1 Polish [ehh znowu tyle gram :/ - 120g] MicroSDHC 16GB SanDisk + Compaq iPAQ H3970 MMC 512MB Transcend

*

Offline andrep

• 432
  • Sprzęt: MioP550,VivoS6,Samsung M51 AM PL Android i AA
« Odpowiedź #249 dnia: Kwiecień 07, 2009, 16:14:29 »
Witam jeszcze rano była nawet 5.2

*

Offline jrk999

• **
  • 149
  • Sprzęt: HP ipaq 316/AM EU 6.11, KIGSTON SD4/8GB
« Odpowiedź #250 dnia: Kwiecień 07, 2009, 16:33:58 »
Pierwszy raz mi się coś takiego zdarza z AM EU - nie mogę zainstalować 5.5. Za każdym razem "wywala" mi komunikat "Błąd kopiowania na PC". Prawdopodobnie jest to wina instalki, która za każdym razem "waży"  1 402 331 KB (Nocny Marek podawał inne prawidłowe wartości). Ściągałem już za pomocą IE8, Mozilli, DAP'a - efekt za każdym razem ten sam. Instaluję na karcie w czytniku, system na PC Windows XP.
Czy ma ktoś może pomysł jak temu zaradzić?

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #251 dnia: Kwiecień 07, 2009, 16:52:34 »
Prawdopodobnie jest to wina instalki, która za każdym razem "waży"  1 402 331 KB (Nocny Marek podawał inne prawidłowe wartości).

Nocny podawał w bajtach, a Ty w kilobajtach, a to zupełnie co innego   B)

« Odpowiedź #252 dnia: Kwiecień 07, 2009, 17:09:43 »
Ja dzisiaj trochę pojeździłem. Trasa po zjeździe z wytyczonego szlaku zostawała wyznaczona ponownie, tylko że niestety później następowało okazanie całej trasy i mapa zostawała w tym stanie. Musiałem tapnąć w strzałkę zmieniającą sposób wyświetlania mapy. Nie zauważyłem też problemów z mapą w trakcie rozmowy telefonicznej. Ustawienia zostały z 5.3 - robiłem aktualizację.
potwierdzam! ten sam problem: zjechanie z trasy, komunikat "jesteś poza ...", zwiecha na podglądzie trasy + dodatkowo AM 5.5 skróciła sobie sama trase o 3 km !!!! (no rewelka) - czegoś takiego jeszcze nie miałem. Sytuacja powtarzała sie kilkakrotnie :-(.  Bubel !!!!
Dodatkowo odkryłem nie istniejąca drogę w okolicach miejscowości Borek (małopolskie).

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #253 dnia: Kwiecień 07, 2009, 17:11:16 »
A czy były jakies wypowiedzi przedstawicieli firmy AM dotyczace problemów z wersją 5.5 ?

Pracujemy juz nad poprawieniem opcji rekalkulacji.

AutoMapa (gm) 

« Odpowiedź #254 dnia: Kwiecień 07, 2009, 17:20:53 »
Tez dodam na pocieszenie wahających sie do instalacji nowej wersji - ja swoja zainstalowałem na czystą sformatowana kartę w wersji EU... jeżdżę po Szczecinie codziennie po ok. 70km... i od dnia aktualizacji problemów brak... może to jednak wina sprzętu, a nie AM... ja mam oryginalny WM6.1 PL na HTC Kaiser...
Witam też zainstalowałem AM 5.5 na Kajzerce (od Orendża jest WM 6.0) nadmienię że zaktualizowałem z AM 5.3 i mam taką ciekawostkę że po przypisaniu klawisza aparatu jako zamknięcie Auto Mapy - działa tylko do wyjścia z AM, po ponownym uruchomieniu AM 5.5 klawisz apararu uruchamia aparat - czyli nie zapamiętuje zdefiniowanych klawiszy przez użytkownika. Ktoś to testował? Pozdrawiam wszystkich użytkowników Tego forum

*

Dżeju

« Odpowiedź #255 dnia: Kwiecień 07, 2009, 17:50:01 »
...że po przypisaniu klawisza aparatu jako zamknięcie Auto Mapy - działa tylko do wyjścia z AM, po ponownym uruchomieniu AM 5.5 klawisz apararu uruchamia aparat - czyli nie zapamiętuje zdefiniowanych klawiszy przez użytkownika. Ktoś to testował? Pozdrawiam wszystkich użytkowników Tego forum

Poczytaj: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=104467.0

*

Offline stafid

• 445
  • o drogę nie pytam
    • Perfect
  • Sprzęt: Asus 636N, AM EU
« Odpowiedź #256 dnia: Kwiecień 07, 2009, 18:03:45 »
o matko, od testów to były kochane bety testerony, jak można ładować na oficjalną stronę do pobrania za pieniądze coś co wiadomo było jak przyznała sama AM  że jest do bani i do natychmiastowej poprawki  :mrgreen:

*

Offline annkor

• **
  • 234
  • Sprzęt: MDACIV; AM z licencją;
« Odpowiedź #257 dnia: Kwiecień 07, 2009, 18:22:48 »
 :S a ja twierdzę, że jest to wersja 5.4.0 i komus "tam" w AM się pomyliło...
na pośredni dowód screen w tym poscie:
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=130163.msg952643#msg952643
"Nie mów co wiesz, lecz wiedz co mówisz"

*

Offline dek

• **
  • 101
  • Sprzęt: hx4700 + AM 6.5
« Odpowiedź #258 dnia: Kwiecień 07, 2009, 18:44:05 »
Setup.exe w wersji 5.3.0 ma we właściwościach 5.1.20, więc to jeszcze o niczym nie świadczy

*

Offline Kajotte

• 35
  • Sprzęt: Pentagram Nomad P5210 + od AM 5.5.1 do najnowszej
« Odpowiedź #259 dnia: Kwiecień 07, 2009, 18:46:46 »
U mnie też się pojawiło, a dopiero kilka tras wyznaczyłem. Myślę, że szybko poprawią, bo choć nie wiem, kiedy problem się pojawia, to jest na tyle częsty, że łatwo będzie go namierzyć.

u mnie wystarczyło na 5 minut zjechać z wyznaczonej trasy na 10 metrów (parking przy trasie) i już punkt docelowy znalazł się na środku skrzyżowania jakieś 1/3 trasy bliżej niż przewidywany pierwotnie punkt końcowy.
Zgłosiłem do supportu i za jakąś godzinę z minutami dostałem taką odpowiedź:
"Usterka jest dosc powazna, pracujemy juz nad jej usunieciem. Bardzo mozliwe ze zostanie wydana tzw. mala aktualizacja, ale na razie nie jest to jeszcze przesadzone. Prosimy o chwile cierpliwosci.
Tymczasem polecamy ustalac punkt koncowy recznie na mapie lub przez adresy, a nie jako POI lub punkt ulubiony. Powinno to zapobiec dziwnemu zachowaniu programu."

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #260 dnia: Kwiecień 07, 2009, 18:49:18 »
Też trochę 'trenowałem' to zmienianie celów, wyszło mi że zmiany zachodzą gdzieś w 1/3-1/2 rekalkulacji.
Co ciekawe, przy krórejś z rzędu kolejnej rekalkulacji trasa się 'naprawiła', prowadząc znów do pierwotnego celu.

No i muszę zweryfikowac na plus, po kolejnych 2 dniach z trasami ustawianymi 'na przekór'
częstotliwoć występowania błędu szacuję na góra 10%, w każdym razie dzieje się to znacznie rzadziej niż wyglądało początkowo.

No a ja przeciwnie. O ile wczoraj nie miałem problemów, to dzisiaj kilka razy ujawnił się błąd przesuwającego się końca trasy przy rekalkulacji.
O dziwo, zauważyłem że występuje on na krótkich trasach bez punktów pośrednich. Na dłuższych - kilkadziesiąt, kilkaset km i z punktami pośrednimi brak problemu.
Na trasie Stalowa Wola - Rzeszów, przez Wadowice Górne, Mielec (2 punkty pośrednie), Kolbuszową nie występował. Ale jak w Rzeszowie wklepałem punkt 7 km dalej to dwukrotnie musiałem od nowa ustalać trasę bo gubił punkt końcowy.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 07, 2009, 19:31:53 wysłana przez Dolek »

*

Offline Kajotte

• 35
  • Sprzęt: Pentagram Nomad P5210 + od AM 5.5.1 do najnowszej
« Odpowiedź #261 dnia: Kwiecień 07, 2009, 18:57:37 »
O dziwo, zauważyłem że występuje on na krótkich trasach bez punktów pośrednich.

Akurat u mnie zdarzyło się to na 8 km trasie z jednym punktem pośrednim, po którym właśnie punkt końcowy znacznie się przybliżył.

*

Offline KAPI371

• 17
  • Sprzęt: OMNIA, LARK
« Odpowiedź #262 dnia: Kwiecień 07, 2009, 19:17:04 »

pozdrawiam
Taxi MERC
Tak tu jest niezła lipa zarówno wybierając POI jak i wpisując adres prowadzi w inne miejsce. Dla ciekawości innych wpisując w łodzi ul. Legionów 81 a nast Prowadź do nawiguje na ul 1-go Maja 81 to ci rarytas ,może ktos to sprswdzi ,i może jakieś sugestie.

*

Offline debart

• **
  • 181
  • Sprzęt: VIVO PLUS + 16GB SDHC + VW Phaeton
« Odpowiedź #263 dnia: Kwiecień 07, 2009, 19:23:13 »
Ja od 3 dni jeżdżę po Śląsku i zero problemów z AM5.5. Żadnego przesuwania punktu "koniec", żadnych zwiech, żadnego wyświetlania trasy po rekalkulacji... Wszystko działa jak należy ! Może mam po prostu szczęście, że u mnie nic się nie dzieje dziwnego z AM5.5. Jedynie drobne problemy z instalacją (zwiecha przy próbie rejestracji map). Od wersji 5.0 nadpisuję jedną AM na drugą i zawsze wszystko pięknie działa. Może jednak to problemy z kompatybilością sprzętową?

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #264 dnia: Kwiecień 07, 2009, 19:42:13 »
Ja zrobiłem z 5 i "połówką" 600 km i nic z wymienionych błędów mnie nie spotkało...

Ja dzisiaj zrobiłem ponad 600 kilometrów (W-wa-Katowice-Gliwice-Warszawa). Raz wywaliło program do zera, raz się zawiesił podczas wprowadzania danych, raz zakończył nawigację 300 metrów przed rzeczywistym końcem trasy. Żeby było śmieszniej, to punkt docelowy był pokazany prawidłowo.
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline AdamMie

• 1033
  • Sprzęt: Asus 636N, NavRoad Q1, AM 6.10 _PL
« Odpowiedź #265 dnia: Kwiecień 07, 2009, 20:29:46 »
Cel podróży: Łódź, ul. Legionów 81 - prowadzi na ulicę "1 Maja, al. 123 / obok tego numeru jest błędny adres "Legionów 81"/.

Prawdziwy adres jest gdzie indziej.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #266 dnia: Kwiecień 07, 2009, 21:01:11 »
Podsumowując ten wątek upraszam autora o rozważenie zmiany tytułu z:

AM 5.5.0 już jest, serio, serio

na

AM 5.5.0 już jest - pół żartem, pół serio

:wink:
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 07, 2009, 21:05:02 wysłana przez emisiu »

*

Offline plusfoto

• 329
    • http://www.plusfoto.pl
  • Sprzęt: MIO MOOV 500
« Odpowiedź #267 dnia: Kwiecień 07, 2009, 21:01:43 »

pozdrawiam
Taxi MERC
Tak tu jest niezła lipa zarówno wybierając POI jak i wpisując adres prowadzi w inne miejsce. Dla ciekawości innych wpisując w łodzi ul. Legionów 81 a nast Prowadź do nawiguje na ul 1-go Maja 81 to ci rarytas ,może ktos to sprswdzi ,i może jakieś sugestie.

Sugestia jest jedna - tam kiedyś był budynek związany z hotelem i tak zostało - hotel nie zadbał o usunięcie tej lokalizacji i w wiekrzości informatorów ta lokalizacja istnieje

*

Offline sialala

• 2
  • Sprzęt: Galaxy S, Navroad NR360
« Odpowiedź #268 dnia: Kwiecień 07, 2009, 21:43:36 »
W sobotę "zjeździłem" z nową AM5.5PL + NavRoad 360 cały Kraków w poszukiwaniu pewnych komisów i spowrotem do domu jakieś 150km zero problemów (AM instalowana na czystą sformatowaną kartę)
Pozdrawiam  :)

no jedyny błąd jaki znalazłem to: AM kazała skręcić lub nawrócić (chyba na al. pokoju w lewo do grzegórzeckiej 103 - przejazd przez pas zieleni) kieruje przez chodnik, dalej jest już kilka przejazdów (może kiedyś była to droga a teraz nie) zadanie dla miejscowych może wyślą zgłoszenie, ja niestety jestem z poza Krakowa a w sobotę był tam straszny ruch.
Zgłaszałem ten problem już w grudniu. Podobnie jak i nieistniejący przejazd na wprost Rogozińskiego-Kordylewskiego. Także nie poprawiono pikietażu na płatnym odcinku A4.
No a poza tym, 5.5 działa ok.

:-)

*

Offline pioo

• 12
« Odpowiedź #269 dnia: Kwiecień 07, 2009, 22:23:14 »
Witam. Coś mi się zdaje że poprzednia wersja 5.5 miała numer 803 a teram mamy:

Nazwa   Wersja   Wielkość
Polska 5.5.0   0903   168 MB

Czy się mylę??