AM 5.5.0 już jest, serio, serio

• 315 Odpowiedzi
  • 80639 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline litwikrz

• **
  • 109
  • Sprzęt: HTC Desire HD, Navroad NR470
Odp: AM 5.5.0 już jest, serio, serio
« Odpowiedź #210 dnia: Kwiecień 06, 2009, 14:15:14 »
Okropnie się ucieszyłem z 5.5.0, ale po przeczytaniu postów - postanowiłem jeszcze nie instalować aktualizacji.

Czy ktoś może wie - czy w wersji 5.5.0 została możliwość wyświetlania na panelu pilota informacji o następnym manewrze??
Cytując oficjalne nazewnictwo Automapy : "Możliwość wyświetlania na panelu pilota informacji o dwóch następnych manewrach jednocześnie"?
Bo na ich stronie: http://w3.automapa.com.pl/upload/manual/PL/OpisAM5b.png jakoś nie widzę możliwości takiego przełączenia widoku któregokolwiek z paneli pilota, aby wyświetlał informacje o kolejnym manewrze, jest za to informacja (opcjonalna) o wyborze pasa ruchu.

Nie do końca to rozumiem... Ale wydaje mi się, że AM-Team zrobił jakiś prima-aprilisowy psikus i schrzanił nową wersję koszmarnie.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #211 dnia: Kwiecień 06, 2009, 14:21:23 »
Czy ktoś może wie - czy w wersji 5.5.0 została możliwość wyświetlania na panelu pilota informacji o następnym manewrze??

Jest, jest - zamiast jednej z pozycji pilota (ich ilość zależy od skórki i położenia ekranu - pion-poziom).

*

Offline AdamT

• 44
« Odpowiedź #212 dnia: Kwiecień 06, 2009, 14:29:31 »
Przykład w załączniku.

*

Offline litwikrz

• **
  • 109
« Odpowiedź #213 dnia: Kwiecień 06, 2009, 14:34:02 »
O, właśnie, o to szło.
Dziękuję bardzo.
To może jeszcze pomożecie rozszyfrować takie coś: "Ostrzeżenie o różnicy pomiędzy nazwą ulicy w adresie punktu trasy i nazwą ulicy, po której wyznaczona trasa dociera do tego punktu."

Trochę mam tego wykształcenia, ale chyba akurat z innego kierunku i nie rozumiem...

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #214 dnia: Kwiecień 06, 2009, 14:44:24 »
Tutaj masz wątek, który wywołał tą funkcjonalność.

*

Offline litwikrz

• **
  • 109
« Odpowiedź #215 dnia: Kwiecień 06, 2009, 14:49:14 »
Jasne, dziękuję  :)
To jest faktycznie ciekawe zagadnienie, nawet śledziłem swego czasu ten wątek, ale zupełnie nie skojarzyłem definicji wprowadzonej zmiany z tą funkcjonalnością

*

Offline KAPI371

• 17
  • Sprzęt: OMNIA, LARK
« Odpowiedź #216 dnia: Kwiecień 06, 2009, 15:01:20 »
Panowie powiedzcie mi ile trzeba namieszać w AM .żeby mieć takie problemy jak wy .U mnie śmiga aż miło jestem łódzkim taksiarzem ,i przejechałem dziś 150 km z ustawioną trasą w nawi i żadnej skuchy. Informuje że mam ten program od kilku lat .i poza sporadycznymi brakami adresowymi nie mam się czego czepić. Oczyśćcie swoje programy z całego badziewia typu made by NM a zobaczycie poprawe. SPRAWDZONE na zaśmieconej mapie kolegi PO OCZYSZCZEMIU PROGRAMU JEST OK.

*

Offline wpmike

• 1169
  • Sprzęt: Sony Xperia Z
« Odpowiedź #217 dnia: Kwiecień 06, 2009, 15:03:59 »
Ja niestety mam problem z instatorem AM 5.5.0 EU. W jaki sposób bym nie ściągał (ze 4 razy, FF, IE, FlashGet) zawsze staje w tym samym miejscu (brak pliku konfiguracyjnego. Mógłbym prosić kogoś o wystawienie pliku na jakimś serwerze?

Panowie powiedzcie mi ile trzeba namieszać w AM .żeby mieć takie problemy jak wy .U mnie śmiga aż miło jestem łódzkim taksiarzem ,i przejechałem dziś 150 km z ustawioną trasą w nawi i żadnej skuchy. Informuje że mam ten program od kilku lat .i poza sporadycznymi brakami adresowymi nie mam się czego czepić. Oczyśćcie swoje programy z całego badziewia typu made by NM a zobaczycie poprawe. SPRAWDZONE na zaśmieconej mapie kolegi PO OCZYSZCZEMIU PROGRAMU JEST OK.
Skomentuję to tak: g...o prawda!
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 06, 2009, 15:06:18 wysłana przez wpmike »

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #218 dnia: Kwiecień 06, 2009, 15:29:27 »
Powinni tą wersje nazwać 5.4 bo to w końcu wersje parzyste im nie wychodzą zbytnio ;-)
Chyba teoria "nie bardzo ten tego"  . A  co z 5.0.5   :P
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline JaMi

• 563
  • Sprzęt: obecnie HTC x7500, SE X1 XPERIA, Larki 43.0 50.1
« Odpowiedź #219 dnia: Kwiecień 06, 2009, 16:38:34 »
Ja niestety mam problem z instatorem AM 5.5.0 EU. W jaki sposób bym nie ściągał (ze 4 razy, FF, IE, FlashGet) zawsze staje w tym samym miejscu (brak pliku konfiguracyjnego. Mógłbym prosić kogoś o wystawienie pliku na jakimś serwerze?

nie wiem czy gowno, ale ja z pobraniem, instalacja i dzialaniem AM 5.5.0 nie mam najmniejszych problemow. Fakt, ze tylko troche pojezdzilem po Warszawie, ale bledow nie bylo. Wyznaczanie tras zamiejscowych i miedzynarodowych bez problemow.
Wersja AM fabryczna, czyli bez zadnych dodatkow, karta formatowana

*

Offline annkor

• **
  • 234
  • Sprzęt: MDACIV; AM z licencją;
« Odpowiedź #220 dnia: Kwiecień 06, 2009, 16:46:23 »
Było dobrze i się coś popsuło. Niestety dzisiaj każde uruchomienie AM550, podczas nawigacji (w międzyczasie 5xSR) powodowało zamrożenie ekranu w moim PPC. O dziwo głos mnie prowadził doskonale.
Zamierzam ponownie zainstalować i sprawdzę czy efekt się powtórzy.
Jako ciekawostkę, a może nie, załączam zrzucik ekranu z właściwościami pliku instalacyjnego AM  :mysli:

EDIT: Po HR i wyczyszczeniu Pamięci wewnętrznej instalacja AM 5.5.0 przeszła bez żadnego problemu. AM działa OK, AM Trafic wysyła dane.  :ok:
Do tej pory zawsze instalowałem nowsze wersje na starsze i nigdy nie było żadnych problemów. Tym razem po raz pierwszy musiałem zainstalować AM od zera....
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 08, 2009, 10:44:16 wysłana przez annkor »
"Nie mów co wiesz, lecz wiedz co mówisz"

*

Offline studentk

• 505
  • Sprzęt: Motorola Defy, Samsung SGS, iPad
« Odpowiedź #221 dnia: Kwiecień 06, 2009, 17:01:20 »

nie wiem czy gowno, ale ja z pobraniem, instalacja i dzialaniem AM 5.5.0 nie mam najmniejszych problemow. Fakt, ze tylko troche pojezdzilem po Warszawie, ale bledow nie bylo. Wyznaczanie tras zamiejscowych i miedzynarodowych bez problemow.

Poproszę o poszukanie w Warszawie ul. Arbuzowa 46 lub 44 lub 44A lub 46A (w załączeniu mapa), nie wiem czy to tylko u mnie nie ma w spisie adresowym ale jest na mapie ...

*

Offline plusfoto

• 329
    • http://www.plusfoto.pl
  • Sprzęt: MIO MOOV 500
« Odpowiedź #222 dnia: Kwiecień 06, 2009, 17:09:57 »

Dołączę się. Dla kogo g.... to g.... i jak już napisałem na pierwszej stonie u mnie działa bez zarzutu. Instalacja zero problemów. Synchro z miplo bez problemów.
Błąd o ktorym wszyscy piszą był ale w becie. Nawet nie formatowałem karty tylko uaktualniłem.

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #223 dnia: Kwiecień 06, 2009, 17:13:36 »

W zasadzie potwierdzam. Dziś przejechałem na AM 410 km i zero problemów. Trasa ustawiona z 3 punktami pośrednimi. Kilka razy z premedytacją zjeżdżałem z trasy - problem rekalkulacji i błędnego punktu Koniec się nie pojawił.

Pikietaż w nowym okienku ciekawym rozwiązaniem  :ok:

No i nareszcie usunięto przy dodawaniu punktów POI powiatu -  jest tylko nazwa miejscowości.

No i nie wiem czy tylko mi się wydaję, ale AM5.5 działa minimalnie płynniej niż poprzedniczka.

*

Offline wpmike

• 1169
  • Sprzęt: Sony Xperia Z
« Odpowiedź #224 dnia: Kwiecień 06, 2009, 17:15:26 »

Może tak: Wersja PL pobrała się bez najmniejszego 'ale', natomiast EU pobierałem chyba ze cztery razy, ale ile można...? Dodam, że nie stosuję modów NM, nie używam Miplo.

*

Dżeju

« Odpowiedź #225 dnia: Kwiecień 06, 2009, 17:21:54 »
To też dorzucę swoje trzy grosze, powiem, że ... żadnych problemów z instalacją i użytkowaniem (przejechane ok. 300 km na piąteczce), zarówno na PDA jak i PC. Używanie własnej skórki też w niczym nie zakłóca pracy AM. Błędów ze zjechaniem z trasy nie dało się u mnie zauważyć. Tak więc nie jest tak źle.

*

Offline Jackal

• 295
    • www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #226 dnia: Kwiecień 06, 2009, 17:23:46 »
Od dzisiaj niektórzy producenci sprzedają swoje navi już z AM 5.5, na przykład NavRoad  :grin:

*

Offline JaMi

• 563
  • Sprzęt: obecnie HTC x7500, SE X1 XPERIA, Larki 43.0 50.1
« Odpowiedź #227 dnia: Kwiecień 06, 2009, 17:26:39 »

Może tak: Wersja PL pobrała się bez najmniejszego 'ale', natomiast EU pobierałem chyba ze cztery razy, ale ile można...? Dodam, że nie stosuję modów NM, nie używam Miplo.

mi tez przerywalo pobieranie, ale to byla wina polaczenia internetowego. Po wyeliminowaniu problemu Europa poszla szybko
z miplo korzystam, z nowa AM aktualizuje sie bez problemow

Napisane: Kwiecień 06, 2009, 17:24:28

Poproszę o poszukanie w Warszawie ul. Arbuzowa 46 lub 44 lub 44A lub 46A (w załączeniu mapa), nie wiem czy to tylko u mnie nie ma w spisie adresowym ale jest na mapie ...

mam tak samo jak Ty, to sa bledy, ktore nalezy zglosic. Ostatnio zglaszalem tego typu blad na innej ulicy. Konkluzja byla taka, ze w Polsce takich bledow jest duzo. Sprawdza sie  :E

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #228 dnia: Kwiecień 06, 2009, 17:30:36 »
To też dorzucę swoje trzy grosze, powiem, że ... żadnych problemów z instalacją i użytkowaniem (przejechane ok. 300 km na piąteczce), zarówno na PDA jak i PC. Używanie własnej skórki też w niczym nie zakłóca pracy AM. Błędów ze zjechaniem z trasy nie dało się u mnie zauważyć. Tak więc nie jest tak źle.

Również nadpisałem na wersję Betę, która wcześniej była nadpisana na wersji 5.3.
Więc bez resetu karty i urządzenia przejechałem 38 930 km.
Wszystkie ustawienia, włącznie ze skórkami DarkaFoto zostały zachowane w 5.5  :ok:

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #229 dnia: Kwiecień 06, 2009, 17:57:38 »
U mnie niestety były problemy z uruchomieniem po instalacji, po raz pierwszy musiałem odinstalować i ponownie zainstalować. Problem zmiany punktu końcowego wystąpił 2x, wersji beta nie miałem, żadnych modyfikacji skórek itp nie dokonywałem.

*

Offline emperator

• **
  • 242
  • Sprzęt: Nokia N500
« Odpowiedź #230 dnia: Kwiecień 06, 2009, 18:46:53 »
Ja dzisiaj trochę pojeździłem. Trasa po zjeździe z wytyczonego szlaku zostawała wyznaczona ponownie, tylko że niestety później następowało okazanie całej trasy i mapa zostawała w tym stanie. Musiałem tapnąć w strzałkę zmieniającą sposób wyświetlania mapy. Nie zauważyłem też problemów z mapą w trakcie rozmowy telefonicznej. Ustawienia zostały z 5.3 - robiłem aktualizację.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #231 dnia: Kwiecień 06, 2009, 18:59:49 »
Ja dzisiaj trochę pojeździłem. Trasa po zjeździe z wytyczonego szlaku zostawała wyznaczona ponownie, tylko że niestety później następowało okazanie całej trasy i mapa zostawała w tym stanie. Musiałem tapnąć w strzałkę zmieniającą sposób wyświetlania mapy. Nie zauważyłem też problemów z mapą w trakcie rozmowy telefonicznej. Ustawienia zostały z 5.3 - robiłem aktualizację.
Czyli problem jest :(
ISTQB Certified Tester

*

Offline kris61

• 44
  • Sprzęt: Clarion MAP 780 AutoMapa5.2.0 MobileMap
« Odpowiedź #232 dnia: Kwiecień 06, 2009, 19:21:53 »
Nie miałem na szczęście problemów z aktualizacją do wersji 5.5.0. Ale jestem rozczarowany tempem aktualizacji map. Wiadomo że oprócz kolejnych zapowiedzi, nowych odcinków dróg oddaje się  parę kilometrów rocznie. Dlatego nie mogę zrozumieć dlaczego tam gdzie w Polkowicach od 2-lat jest rondo (skrzyżowanie Kominka z 3Maja) w Auto Mapie wciąż jest zwykłe skrzyżowanie. Jeżeli w takim tempie aktualizuje się mapy to ciekawe kiedy pojawią się nowe fotoradary na krajowej trójce od Jawora do Zielonej Góry. Pojawiło się ich tam w ostatnim czasie bez liku. Zastrzegam że jestem zwykłym użytkownikiem nawigacji i nie korzystam z POI z Miplo oraz nie zgłaszałem poprawek do suportu. Nie robię tego bo mi się nie chce ale dlatego że nie potrafię (w moim wieku jest takich więcej). Dlatego mam prawo wymagać od producenta aby starał się aktualizować punkty poi wbudowane a nie zwalać tego na nabywcę że sam sobie ściągnie z Miplo. Próbowałem i mi się nie udało. Mam wrócić do mapy papierowej?

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #233 dnia: Kwiecień 06, 2009, 20:40:27 »
Nie miałem na szczęście problemów z aktualizacją do wersji 5.5.0. Ale jestem rozczarowany tempem aktualizacji map. Wiadomo że oprócz kolejnych zapowiedzi, nowych odcinków dróg oddaje się  parę kilometrów rocznie. Dlatego nie mogę zrozumieć dlaczego tam gdzie w Polkowicach od 2-lat jest rondo (skrzyżowanie Kominka z 3Maja) w Auto Mapie wciąż jest zwykłe skrzyżowanie. Jeżeli w takim tempie aktualizuje się mapy to ciekawe kiedy pojawią się nowe fotoradary na krajowej trójce od Jawora do Zielonej Góry. Pojawiło się ich tam w ostatnim czasie bez liku. Zastrzegam że jestem zwykłym użytkownikiem nawigacji i nie korzystam z POI z Miplo oraz nie zgłaszałem poprawek do suportu. Nie robię tego bo mi się nie chce ale dlatego że nie potrafię (w moim wieku jest takich więcej). Dlatego mam prawo wymagać od producenta aby starał się aktualizować punkty poi wbudowane a nie zwalać tego na nabywcę że sam sobie ściągnie z Miplo. Próbowałem i mi się nie udało. Mam wrócić do mapy papierowej?

Rozumiem że na mapie papierowej miałeś szybko i sprawnie aktualizowane POI fotoradarów ??  :E
Naprawdę warto chwilę się 'przemęczyć' - tego wszystkiego jest wybranie kategorii na miplo i wskazanie pliku w AM. A potem od czasu do czasu tylko zaktualizowanie danych.

*

Offline starsza.pani

• 328
  • Sprzęt: MODECOM MX3HD AM-oczywiście najnowsza
« Odpowiedź #234 dnia: Kwiecień 07, 2009, 10:01:03 »
Bozia uchroniła i jeszcze nie zainstalowałam 5.5; poczekam aż przestaniecie narzekać.
 Ale ja do przedmówcy: "w moim wieku" mam prawo nie umieć, ale czytam uparcie forum i dużo się z tego uczę. Wielokrotnie mi tu pomagano, czasem na forum, czasem w prywatnym mailu. Nie pamiętam kiedy byłam w serwisie, tu się nauczyłam czym się różni .amp od .poi
Korzystam z Miplo, nawet zdarzyło mi się dodać jakiś POI za co dostałam 5 punktów! Na pewno nie będę profesjonalistą, ale trochę wysiłku warto włożyć, choćby dla uaktywnienia szarych komórek.
Wesołych Świąt wszystkim forumowiczom

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #235 dnia: Kwiecień 07, 2009, 10:28:12 »
Otrzymałem odpowiedź od supportu, że pracują nad usunięciem błędu  
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=130163.msg951516#msg951516
Czyli czekamy na poprawioną wersję.

*

Offline iwens

• 41
  • Sprzęt: Nokia 330
« Odpowiedź #236 dnia: Kwiecień 07, 2009, 10:37:50 »
Nie podświetla się ta opcja????
Instaluj dalej, po instalacji zostaniesz poproszony o włożenie karty do navi i uruchomienie AM, potem należy zamknąć AM i z powrotem karta do kompa i wtedy będziesz miał możliwość wyboru przypisania licencji.
Pozdrawiam
Adam

akubit niekoniecznie, instalowałem na czystej karcie i miałem tak jak kolega, zrobiłem tak jak wyżej napisałem.

Dzięki Adam
Faktycznie na koniec instalacji pokazuje się dodatkowe okienko wyboru :ok:.

*

Offline Bankier

• 763
  • Sprzęt: TomTom 1015
« Odpowiedź #237 dnia: Kwiecień 07, 2009, 10:45:17 »
Otrzymałem odpowiedź od supportu, że pracują nad usunięciem błędu  
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=130163.msg951516#msg951516
Czyli czekamy na poprawioną wersję.

A zatem beta-testy na użytkowniku końcowym :D
Zupełnie niepotrzebnie wypuszczali tą wersję przed Świętami. Poprzednim razem zrobili to samo.
Mnie się już nie chce wracać do poprzedniej, bo póki co -odpukać   B) - nie spotkałem tych błędów. Nie miałem też problemów z instalacją. Nie będę jednak testował, więc na postojach wyłączę navi.
Już zaczyna mi wchodzić w nawyk zostawianie poprzednich instalek :D

*

Offline matthiasgor

• 368
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S, Nokia E7
« Odpowiedź #238 dnia: Kwiecień 07, 2009, 11:19:56 »
Ja zrobiłem z 5 i "połówką" 600 km i nic z wymienionych błędów mnie nie spotkało...

Uaktualniałem poprzednie...
--
Pozdrawiam
Maciej

« Odpowiedź #239 dnia: Kwiecień 07, 2009, 11:59:13 »
Troche mnie pocieszyło kilka pozytywnych wypowiedzi osob ktore nie maja klopotow z nową wersja. Chyba ja w koncu sprobuje zainstalowac. Wydaje sie, ze jednak, ze klopoty niektorych uzytkownikow moga miec podłoze sprzetowe, a nie bledow nowej wersji. Ciekawe jakie sa proporcje uzytkownikow tych z klopotami do tych ktorym AM funkcjonuje bez zarzutow.