AM 5.5.0 już jest, serio, serio

• 315 Odpowiedzi
  • 80583 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
Odp: AM 5.5.0 już jest, serio, serio
« Odpowiedź #180 dnia: Kwiecień 05, 2009, 22:58:50 »
Może mieć wpływ ustawienia punków START i KONIEC.
Ustalcie jednakowe pozycje i dopiero testujcie.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #181 dnia: Kwiecień 05, 2009, 23:05:00 »
Wiem, że inny jest algorytm dla tras krótkich inny dla długich, dlatego testowałem trasy od 3km przez kilkadzisiąt po >200km.
Wyniki za każdym razem były identyczne.
Nie zwykłem rzucać słów na wiatr, zawsze, a zwłaszcza gdy podważam czyjeś zdanie, dokładnie sprawdzam opisaną sytuację.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #182 dnia: Kwiecień 05, 2009, 23:21:22 »
Cytat: Dolek
U mnie na trasie krótkiej w wersji 5.3 i 5.5 wyznacza przez obwodnicę.

No właśnie Kolego nocnyMarku, nie mam żadnych podstaw, aby pisać o czymś, czego nie sprawdziłem.
Co do wyznaczania trasy przez AM 5.3, to nadal twierdzę, że u mnie na hx 4700, trasa krótka była wyznaczana całą obwodnicą,

No to ja już nic nie rozumiem, jakim cudem u mnie obie wersje liczą trasy krótkie przez Lucynów
(przed napisaniem posta sprawdzałem na PC i PDA i to w różnych ustawieniach konfiguracji tras),
Dolkowi obie wersje liczą obwodnicą, a Tobie jedna tak, druga siak?  :mysli:

Wersja 5.3
Start 52*32'18,59"
Koniec 52*33'05,19"
Trasa optymalna ustawiona całkowicie na lewo, czyli krótka.
Szybkość obliczania - mała

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #183 dnia: Kwiecień 05, 2009, 23:40:38 »
Nie miałem jeszcze czasu na instalację i testowanie AM 5.5
Na szczęście znalazłem chwilę czasu na przeczytanie całego wątku i wstrzymuję się z instalacją nowej wersji, szkoda nerwów.

Ten błąd mi się niezbyt podoba.
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=130163.msg951516#msg951516

Podobnie było z 5.2 - tej wersji nawet nie pobierałem.
Póki co 5.3 mi pasuje i na niej będę jeździł.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #184 dnia: Kwiecień 05, 2009, 23:46:47 »

Wersja 5.3
Start 52*32'18,59"
Koniec 52*33'05,19"

Ja wiem, że przy ustawieniu północy u góry, daje to jednoznaczną pozycję, ale jest nieco utrudnione, gdy nie poda się długości geograficznej  :evil:

To nie to samo, co trasa krótka  :-|
Mi przy trasie krótkiej także wyznacza przez Deskurów. A przy pseudo krótkiej(optymalna z suwakiem na krótką) - obwodnicą.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #185 dnia: Kwiecień 05, 2009, 23:48:26 »
Ale to NIE JEST trasa krótka, to jest "trasa optymalna, z max. preferencją na bardziej krótka niż szybka",
'najkrótszą optymalną' też mi liczy obwodnicą.

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #186 dnia: Kwiecień 05, 2009, 23:51:56 »

Wersja 5.3
Start 52*32'18,59"
Koniec 52*33'05,19"

Ja wiem, że przy ustawieniu północy u góry, daje to jednoznaczną pozycję, ale jest nieco utrudnione, gdy nie poda się długości geograficznej  :evil:

To nie to samo, co trasa krótka  :-|
Mi przy trasie krótkiej także wyznacza przez Deskurów. A przy pseudo krótkiej(optymalna z suwakiem na krótką) - obwodnicą.

Oszzzzz fak  :mrgreen:
Rzeczywiście podaję przy ustawieniu suwaka a przy wybranej trasie optymalnej.
Przy wybraniu TRASY KRÓTKIEJ jedziemy przez miasto  :ok:
Napisane: Kwiecień 05, 2009, 23:50:39
Ale to NIE JEST trasa krótka, to jest "trasa optymalna, z max. preferencją na bardziej krótka niż szybka",

Tak. Zgadza się. Wyjaśnienie powyżej  :oops:

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #187 dnia: Kwiecień 05, 2009, 23:58:38 »
Chłopy a co z tym pokazywaniem trasy przy każdej rekalkulacji.. wszyscy to mają?

Pozdr
ISTQB Certified Tester

*

Offline KrzysiekM

• 371
  • Warszawa
  • Sprzęt: iPAQ hx4700, Nokia N95 8GB
« Odpowiedź #188 dnia: Kwiecień 06, 2009, 01:16:31 »

Masz rację nocnyMarku, wszystko się zgadza. Ja w AM 5.3 miałem ustawioną optymalną na krótką (suwak po lewej) i wybierałem optymalną przy planowaniu trasy i stąd zawsze wyznaczało obwodnicą. Teraz w AM 5.5 wybrałem krótką i stąd ta różnica. Mój błąd - sorry! Mimo to, ten algorytm trasy krótkiej i szybkiej mnie denerwuje, ale to moje odczucie.

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #189 dnia: Kwiecień 06, 2009, 07:09:06 »
Chłopy a co z tym pokazywaniem trasy przy każdej rekalkulacji.. wszyscy to mają?

Ja nie mam.
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #190 dnia: Kwiecień 06, 2009, 07:29:28 »
Ja też nie zaobserwowałem, choć problem samodzielnej zmiany celu podróży przez AM znam. Ale nie wiem nadal, kiedy się pojawia  ??? Nie miałem na razie zbyt dużo czasu na testy, ale 2x problem się pojawił, choć nie występuje przy każdej rekalkulacji.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 06, 2009, 07:31:47 wysłana przez akubit »

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #191 dnia: Kwiecień 06, 2009, 08:47:16 »
Ja też nie zaobserwowałem, choć problem samodzielnej zmiany celu podróży przez AM znam. Ale nie wiem nadal, kiedy się pojawia  ??? Nie miałem na razie zbyt dużo czasu na testy, ale 2x problem się pojawił, choć nie występuje przy każdej rekalkulacji.

Potwierdzam, mnie w około połowie testów AM zmieniła samodzielnie cel podróży. Trasy najróżniejsze, i krótkie i długie.
Napisane: Kwiecień 06, 2009, 08:40:47
Kurcze instalacja bez problemu ale mam taki błąd. Wyznaczam trasę wszystko OK jadę zjeżdżam na stację paliw około 10 minut jestem poza trasą i się nie ruszam, zaczynam kontynuować jazdę i co punkt docelowy zostaje zmieniony, Jadzia informuje ,że do celu 400m a cel wyznaczony jest odległy o jakieś 5km.   

U mnie taki błąd pojawił się właśnie w wersji 5.5 beta. Wystąpił wielokrotnie, ale... tylko przy punktach docelowych branych z ulubionych. Miałem napisać do supportu, ale w między czasie wyszła wersja finalna. Na niej jeszcze nie zrobiłem ani kilometra ;-)

Ja pisałem, podesłałem też kilka kompletów plików dokumentujących ten błąd w becie ale widać nie poprawili. Niestety z tym błędem program nie nadaje się do użytku. :(

W.

Witam, u mnie jest to samo. AM w wersji 5.5 z tak poważnym błędem nie nadaje się do nawigacji.
Dziwi mnie fakt że przed wypuszczeniem tej wersji finalnej nie sprawdzono tego w "terenie" skoro błąd występował już w wersji beta. Czyżby chodziło tylko o wydanie przed świętami "nowego numerka".
Wróciłem do wersji 5.3 i czekam na nową poprawioną wersję a tą proponuje twórcom AM w trybie natychmiastowym o usunięcie z serwera i powrót do wersji 5.3.

Błąd ewidentny i to bardzo, bardzo poważny. Mam to samo. W dodatku coś jest nie tak z przeliczaniem trasy po zjechaniu, bo teraz wyznacza ponownie zupełnie inaczej i całkowicie nielogicznie. Nie wiem czy dzieje się tak tylko przy punkcie docelowym z Ulubionych - tego nie sprawdzałem. Przesiadam się na AM 5.3. Takiej wpadki automapa dawno nie miała  :-|

U mnie najdziwniejsze jest to, że taki babol nie występował w wersji Beta (a naprawdę sporo na niej przejechałem - ponad 2K km). Pojawił się dopiero w wersji finalnej 5.5.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #192 dnia: Kwiecień 06, 2009, 09:30:56 »
Potwierdzam, mnie w około połowie testów AM zmieniła samodzielnie cel podróży. Trasy najróżniejsze, i krótkie i długie.

Też trochę 'trenowałem' to zmienianie celów, wyszło mi że zmiany zachodzą gdzieś w 1/3-1/2 rekalkulacji.
Co ciekawe, przy krórejś z rzędu kolejnej rekalkulacji trasa się 'naprawiła', prowadząc znów do pierwotnego celu.

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #193 dnia: Kwiecień 06, 2009, 09:50:02 »
Wysłałem do supportu opis błędu z postu #151 bieżącego wątku.
Może powinniście zrobić to samo.
Im więcej zgłoszeń tym lepiej. Szybciej się tym zajmą.

*

Offline debart

• **
  • 181
  • Sprzęt: VIVO PLUS + 16GB SDHC + VW Phaeton
« Odpowiedź #194 dnia: Kwiecień 06, 2009, 10:07:25 »
Poważny "babol" mapowy w Gliwicach - już zgłoszony do supportu wraz z kilkoma innymi mniejszymi. Dla kierowców poruszających się po Gliwicach polecam uwadze, aby nie dać się wpuścić w jakiś kanał przez to. Mam nadzieję że szybko to poprawią...

« Odpowiedź #195 dnia: Kwiecień 06, 2009, 10:09:00 »
panowie a gdzie w 5.5 jest "Tworzenie plikow zapasowych (*.bak) dla ustawień programu."
jakoś sie nie moge sie dopatrzeć.  :mysli:
zassałem wczoraj 5.5 PL wgrała sie bez problemów, rejestracja również (nokia 330) zobaczymy co dalej.

*

Offline altroch

• 667
  • Sprzęt: Modecom WinCE 6.0/AM 6.xx, SGS3, SG Note3
« Odpowiedź #196 dnia: Kwiecień 06, 2009, 11:51:51 »

Też trochę 'trenowałem' to zmienianie celów, wyszło mi że zmiany zachodzą gdzieś w 1/3-1/2 rekalkulacji.
Co ciekawe, przy krórejś z rzędu kolejnej rekalkulacji trasa się 'naprawiła', prowadząc znów do pierwotnego celu.

No niestety też to mam, nie da się z tym nawigować :evil:

*

Offline potas7

• **
  • 206
  • Sprzęt: OMNIA 2
« Odpowiedź #197 dnia: Kwiecień 06, 2009, 11:59:41 »
JA proponuję wysłać im cały link do tego wątku. Używam Am od 3 lat i czegoś takiego jeszcze nie było. Betatesty stały się zbędne... Am powinna czym prędzej usunąć 5.5 z serwera, skoro ją jeszcze trzymają to traktują wszytkich userów jak betatesterów...

Na stronie głownej w dlaszym ciągu najnowszą wersją jest 5.3 w pobieraniu 5.5 to świadczy o jakimś chaosie, a przeciez wystraczy zmienic jedną linijkę. Widać aktualizacje są robione na szybko bez większej strategi.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 06, 2009, 12:03:19 wysłana przez potas7 »

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
« Odpowiedź #198 dnia: Kwiecień 06, 2009, 12:01:17 »
panowie a gdzie w 5.5 jest "Tworzenie plikow zapasowych (*.bak) dla ustawień programu."
zassałem wczoraj 5.5 PL wgrała sie bez problemów, rejestracja również (nokia 330) zobaczymy co dalej.
Tworzone są automatycznie, nie ma opcji wyboru z poziomu ustawień programu.
Pliki znajdują się w katalogu Settings Files wraz z używanymi plikami konfiguracyjnymi.

*

Offline studentk

• 505
  • Sprzęt: Motorola Defy, Samsung SGS, iPad
« Odpowiedź #199 dnia: Kwiecień 06, 2009, 12:11:00 »
Coś pochrzanili z mapami, wczesniej było prawidłowo.

W Warszawie przy ul. Arbuzowej w spisie adresowym nie ma numerów 44, 44A, 46 i 46A (vis a vis numeru 47) pomimo iż są prawidłowo zaznaczone na mapie. We wcześniejszych wersjach było dobrze.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #200 dnia: Kwiecień 06, 2009, 12:42:04 »
Coś pochrzanili z mapami, wczesniej było prawidłowo.

W Warszawie przy ul. Arbuzowej w spisie adresowym nie ma numerów 44, 44A, 46 i 46A (vis a vis numeru 47) pomimo iż są prawidłowo zaznaczone na mapie. We wcześniejszych wersjach było dobrze.
Z tego co widzę, to idą w bajery a jakość schodzi na psy :(
ISTQB Certified Tester

*

Offline iwens

• 41
  • Sprzęt: Nokia 330
« Odpowiedź #201 dnia: Kwiecień 06, 2009, 13:06:44 »
Witam obecnych

Proszę powiedzieć dlaczego podczas instalacji
nie mogę "Przyporządkować instalacje do karty SD"
Nie podświetla się ta opcja????

*

Offline rymi

• 636
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond 2 [WM6.1 Polish]
« Odpowiedź #202 dnia: Kwiecień 06, 2009, 13:07:08 »
Tworzone są automatycznie, nie ma opcji wyboru z poziomu ustawień programu.
Pliki znajdują się w katalogu Settings Files wraz z używanymi plikami konfiguracyjnymi.

To pytanie tylko - po co ta funkcjonalnosc ???
HTC Touch Diamond 2 - WM6.1 Polish [ehh znowu tyle gram :/ - 120g] MicroSDHC 16GB SanDisk + Compaq iPAQ H3970 MMC 512MB Transcend

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #203 dnia: Kwiecień 06, 2009, 13:09:19 »
Pytasz do czego służą kopie zapasowe?  :P

*

Offline matthiasgor

• 368
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S, Nokia E7
« Odpowiedź #204 dnia: Kwiecień 06, 2009, 13:11:23 »
No właśnie Kolego nocnyMarku, nie mam żadnych podstaw, aby pisać o czymś, czego nie sprawdziłem. Możliwe, że trasa po cięciwie jest krótsza, ale o kilkadziesiąt metrów, więc twierdzę nadal, że to porąbany algorytm. Co do wyznaczania trasy przez AM 5.3, to nadal twierdzę, że u mnie na hx 4700, trasa krótka była wyznaczana całą obwodnicą, a teraz w AM 5.5 te kilkadziesiąt metrów decyduje, że mam się pchać przez miasto. Oczywiście, na "mojej" trasie jadę, jak chcę i navi jest mi potrzebne na przysłowiowy pryszcz, ale chodzi o fakt...

Ale tak naprawdę nie widzę problemu.
Trasa krótka to  K R Ó T K A, nawt jeśli prowadzi przez zapchane korkami ul. jednokierunkowe, to jest krótka

Jeśli chcesz szybkiej, omijając drogi niższych kategorii = wolniejsze, wyznaczasz szybką
--
Pozdrawiam
Maciej

*

Offline rymi

• 636
« Odpowiedź #205 dnia: Kwiecień 06, 2009, 13:13:04 »

No tak - bo nierozumiem tego. AM sama sobi robie backup. Rozumiem, ze jest przycisk i robisz backup konfiguracji/ustawien tak aby wrocic do nich np. po przeinstalowaniu danej wersji, bo kupiles sobie wieksza karte, ale tak to nie widze sensu.
HTC Touch Diamond 2 - WM6.1 Polish [ehh znowu tyle gram :/ - 120g] MicroSDHC 16GB SanDisk + Compaq iPAQ H3970 MMC 512MB Transcend

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #206 dnia: Kwiecień 06, 2009, 13:40:13 »
Proszę powiedzieć dlaczego podczas instalacji
nie mogę "Przyporządkować instalacje do karty SD"

Bierze ustawienia z poprzedniej instalacji. Trzeba by odinstalować AM z urządzenia i ewentualnie zwolnić licencję przez support AM.

*

Offline AdamT

• 44
« Odpowiedź #207 dnia: Kwiecień 06, 2009, 13:41:15 »
Instaluj dalej, po instalacji zostaniesz poproszony o włożenie karty do navi i uruchomienie AM, potem należy zamknąć AM i z powrotem karta do kompa i wtedy będziesz miał możliwość wyboru przypisania licencji.
Pozdrawiam
Adam

akubit niekoniecznie, instalowałem na czystej karcie i miałem tak jak kolega, zrobiłem tak jak wyżej napisałem.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 06, 2009, 13:47:57 wysłana przez AdamT »

*

Offline rymi

• 636
« Odpowiedź #208 dnia: Kwiecień 06, 2009, 13:42:23 »
Witam, u mnie jest to samo. AM w wersji 5.5 z tak poważnym błędem nie nadaje się do nawigacji.
Dziwi mnie fakt że przed wypuszczeniem tej wersji finalnej nie sprawdzono tego w "terenie" skoro błąd występował już w wersji beta. Czyżby chodziło tylko o wydanie przed świętami "nowego numerka".
Wróciłem do wersji 5.3 i czekam na nową poprawioną wersję a tą proponuje twórcom AM w trybie natychmiastowym o usunięcie z serwera i powrót do wersji 5.3.

Powinni tą wersje nazwać 5.4 bo to w końcu wersje parzyste im nie wychodzą zbytnio ;-)

« Odpowiedź #209 dnia: Kwiecień 06, 2009, 13:42:49 »
chodzi o to żeby było jak w Igo, gdzie jest zakładka robienia kopi ustawień i jak coś pomieszam w ustawieniach które mi nie pasują, to moge zawsze wrócić "jednym" ruchem do ustawień poprzednich. ot i cała idea - widać nie w AM