AM 5.5.0 już jest, serio, serio

• 315 Odpowiedzi
  • 80595 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline mourning

• **
  • 221
  • Sprzęt: HTC TyTN II-Orange, HTC HD2,HTC One X
Odp: AM 5.5.0 już jest, serio, serio
« Odpowiedź #150 dnia: Kwiecień 05, 2009, 15:05:25 »
Może ten błąd polega na tym, że nie dokonuje rekonfiguracji trasy ale za każdym razem przelicza całą...?
To byłaby porażka!
U mnie jesli chodzi o rekonfiguracje trasy jest ok.Specjalnie dzisiaj jezdzilem po miescie z wyznaczona trasa i zmienialem ja tak zeby przeliczala i wszystko bylo ok ale powstal inny problem.Duzo wiekszy.Jak jest wlaczona nawigacja i przychodzi polaczenie telefoniczne to AutoMapa zaczyna fiksowac i po skonczonym polaczeniu kasuje trase.Najpierw myslalem ze to jednorazowy przypadek ale potem w domu nawet wyznaczylem dowolna trase i zadzwonilem na swoj numer i AutoMapa zmienila mi start trasy,podawala ze poruszam sie z predkoscia 200km/h i co chwila wyznaczala nowa trase a po przerwanym polaczeniu telefonicznym skasowala trase i zniknal pilot.Przestawil sie na proste menu. :O

« Odpowiedź #151 dnia: Kwiecień 05, 2009, 15:09:00 »
Kurcze instalacja bez problemu ale mam taki błąd. Wyznaczam trasę wszystko OK jadę zjeżdżam na stację paliw około 10 minut jestem poza trasą i się nie ruszam, zaczynam kontynuować jazdę i co punkt docelowy zostaje zmieniony, Jadzia informuje ,że do celu 400m a cel wyznaczony jest odległy o jakieś 5km.   

U mnie taki błąd pojawił się właśnie w wersji 5.5 beta. Wystąpił wielokrotnie, ale... tylko przy punktach docelowych branych z ulubionych. Miałem napisać do supportu, ale w między czasie wyszła wersja finalna. Na niej jeszcze nie zrobiłem ani kilometra ;-)

Ja pisałem, podesłałem też kilka kompletów plików dokumentujących ten błąd w becie ale widać nie poprawili. Niestety z tym błędem program nie nadaje się do użytku. :(

W.

Witam, u mnie jest to samo. AM w wersji 5.5 z tak poważnym błędem nie nadaje się do nawigacji.
Dziwi mnie fakt że przed wypuszczeniem tej wersji finalnej nie sprawdzono tego w "terenie" skoro błąd występował już w wersji beta. Czyżby chodziło tylko o wydanie przed świętami "nowego numerka".
Wróciłem do wersji 5.3 i czekam na nową poprawioną wersję a tą proponuje twórcom AM w trybie natychmiastowym o usunięcie z serwera i powrót do wersji 5.3.

Błąd ewidentny i to bardzo, bardzo poważny. Mam to samo. W dodatku coś jest nie tak z przeliczaniem trasy po zjechaniu, bo teraz wyznacza ponownie zupełnie inaczej i całkowicie nielogicznie. Nie wiem czy dzieje się tak tylko przy punkcie docelowym z Ulubionych - tego nie sprawdzałem. Przesiadam się na AM 5.3. Takiej wpadki automapa dawno nie miała  :-|

A propos - czy można zainstalować ponownie starszą wersję na nowszą (5.3 na 5.5) bez utraty ustawień, czy trzeba formatowac kartę?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 05, 2009, 15:18:58 wysłana przez Markuss1 »

*

Offline xenium11

• 268
  • Sprzęt: Motorola Defy
« Odpowiedź #152 dnia: Kwiecień 05, 2009, 15:21:52 »
czyli juz mozna nazwac automape 5.5 bublem tej wiosny :)

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #153 dnia: Kwiecień 05, 2009, 15:48:00 »
[...ciach...]Jak jest wlaczona nawigacja i przychodzi polaczenie telefoniczne to AutoMapa zaczyna fiksowac i po skonczonym polaczeniu kasuje trase.Najpierw myslalem ze to jednorazowy przypadek ale potem w domu nawet wyznaczylem dowolna trase i zadzwonilem na swoj numer i AutoMapa zmienila mi start trasy,podawala ze poruszam sie z predkoscia 200km/h i co chwila wyznaczala nowa trase a po przerwanym polaczeniu telefonicznym skasowala trase i zniknal pilot.Przestawil sie na proste menu. :O

Wczytałem trasę, uruchomiłem demo, zadzwoniłem na swój telefon i nic takiego się nie działo. Może ma to związek z konkretnym urządzeniem. Moje to Nokia 500.
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline AstraFan

• 28
  • Sprzęt: MIO P560 + SanDisk III 2GB
« Odpowiedź #154 dnia: Kwiecień 05, 2009, 16:02:30 »
ta AM 5.5 to jakaś porażka...

przy wyszukiwaniu trasy są SPORE PROBLEMY, nie zawsze ale akurat trasy jaką chcę wyznaczyć nie mogę :[

wywala błędem "NIEPORAWNY PARAMETR PROCEDURY" na mapie zostają na mapie punkty Start i Finisz i nic więcej zrobić nie mogę :/

*

Offline Metus

• *
  • 69
  • Sprzęt: ETEN m700
« Odpowiedź #155 dnia: Kwiecień 05, 2009, 16:04:39 »
ustawiłem trasę, uruchomiłem demo i zadzwoniłem na swój numer... wszystko OK. żadnych błędów nie ma....

*

Offline mourning

• **
  • 221
  • Sprzęt: HTC TyTN II-Orange, HTC HD2,HTC One X
« Odpowiedź #156 dnia: Kwiecień 05, 2009, 16:15:02 »
Moje urzadzenie to Kaiser.Przeinstaluje jeszcze raz AutoMape i zobacze czy bedzie to samo

*

Offline annras

• **
  • 116
« Odpowiedź #157 dnia: Kwiecień 05, 2009, 16:29:37 »
Zainstalowałem i nic nie mogę zrobić. Ciągle chce się łączyć z internetem, a ja nie mam w samochodzie internetu (MIO 550),  Wyskakują co minutę jakieś błędy MiploTransfer i wszystko stoi a  właściwie działa, jakby ją ślimak napędzał. Na szczęście mam jeszcze starego TomToma i chyba jednak...

*

Offline rymi

• 636
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond 2 [WM6.1 Polish]
« Odpowiedź #158 dnia: Kwiecień 05, 2009, 17:33:41 »
Coś pozmieniali w kompresji instalki bo nie daje się tego wypakować WinRar-em.... :(

Pewnie to jest ich ta nowa funkcjonalnosc "Znacznie przyspieszony program instalacyjny startujący natychmiast bez wstępnego rozpakowania plików."

Niby takie zabezpieczenie przed hackerami, ale jak widac ponizej nie wyszlo im to zabezpieczenie za bardzo ;-)

Po rozpakowaniu brakuje plików gdiplus oraz Setup

Czym to rozpakować?
WinRar-em już się nie daje...

zmień rozszerzenie pliku z exe na zip. W Total Commanerze rozpakujesz, podglądniesz.

Ale jazda - faktycznie zrobili z tego ZIPa.
HTC Touch Diamond 2 - WM6.1 Polish [ehh znowu tyle gram :/ - 120g] MicroSDHC 16GB SanDisk + Compaq iPAQ H3970 MMC 512MB Transcend

*

Offline jrk999

• **
  • 149
  • Sprzęt: HP ipaq 316/AM EU 6.11, KIGSTON SD4/8GB
« Odpowiedź #159 dnia: Kwiecień 05, 2009, 17:41:38 »
Zauważyłem, że z pierwszego serwera ściąga się coś o nazwie 5_1.5.0. (Chodzi o AM EU)
Czyżby poprawiona wersja?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 05, 2009, 17:47:25 wysłana przez jrk999 »

*

Offline DzerY

• 47
  • Sprzęt: Samsung Ace---HTC HD---MioMoov 330
« Odpowiedź #160 dnia: Kwiecień 05, 2009, 18:40:10 »
U mnie błąd był za każdym razem gdy ściągałem za pomocą przeglądarki. Gdy ściągnąłem AM za pomocą programu np. flashget odpaliłem instalkę bez problemu. Więc coś się nie dociągało-wcześniej takich problemów nie miałem. Jeszcze w drodze nie wypróbowałem am5.5 więc się nie wypowiadam.
"Boso ale w ostrogach"

« Odpowiedź #161 dnia: Kwiecień 05, 2009, 18:49:35 »
U mnie błąd był za każdym razem gdy ściągałem za pomocą przeglądarki. Gdy ściągnąłem AM za pomocą programu np. flashget odpaliłem instalkę bez problemu. Więc coś się nie dociągało-wcześniej takich problemów nie miałem. Jeszcze w drodze nie wypróbowałem am5.5 więc się nie wypowiadam.

Bez obrazy - lepiej od razu wróć do AM 5.3  :(
AM 5.5 ma tyle błędów, że szkoda słów (czytaj posty kolegów wyżej).
Żałuję, że przed instalką AM 5.5 nie zrobiłem kopii AM 5.3 z karty 1:1 :(
Może pomylili z betą przy wstawianiu na serwer? :)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 05, 2009, 18:52:06 wysłana przez Markuss1 »

*

Offline chola

• 253
« Odpowiedź #162 dnia: Kwiecień 05, 2009, 19:04:44 »
No, no... zauważyłem, że w "Przyciski" dodali na samym dole "Wyślij dane AM'Traffic" - super!

*

Offline KrzysiekM

• 371
  • Warszawa
  • Sprzęt: iPAQ hx4700, Nokia N95 8GB
« Odpowiedź #163 dnia: Kwiecień 05, 2009, 19:31:22 »
Pozwolę sobie i ja wytknąć babola i zapewniam, że w AM 5.3 tego nie zaobserwowałem. Wytyczam trasę krótką z Warszawy na Mazury (W-wa => Wyszków, Ostr. Mazowiecka itd) i.... ciekawostka  :shock: AM 5.5 omija nową obwodnicę Wyszkowa i prowadzi mnie przez miasto (po staremu). Zaznaczam, że między trasą krótką i szybką nie ma żadnej różnicy kilometrowej. Zrobiłem mały test, załączam screen'y, które mówią same za siebie. Pytanie, czy dla najnowszej AM róznica między trasą szybką, a krótką jest taka, że ta ostatnia musi prowadzić po badziewnej drodze ? :worried:

« Odpowiedź #164 dnia: Kwiecień 05, 2009, 19:45:26 »
Wystarczy, aby trasa przez Wyszków była o kilkanaście metrów krótsza (można to sprawdzić w szczegółowym opisie trasy).

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #165 dnia: Kwiecień 05, 2009, 19:51:51 »
Zauważyłem, że z pierwszego serwera ściąga się coś o nazwie 5_1.5.0. (Chodzi o AM EU)
Skąd to masz.. ?....właśnie sprawdzam i ściąga się AutoMapa_5.5.0_EU.exe
ISTQB Certified Tester

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #166 dnia: Kwiecień 05, 2009, 19:59:21 »
Pewnie jesze w kwietniu można się spodziewać wersji 5.6 albo 5.5.x  :grin:

Teraz najważniejsze jest aby szybko zareagowali na to co tu piszecie i wydali stosowną poprawkę. Ja narazie dalem sobie siana i nie ściągam bo mam licencję na Europę to szkoda mi czasu ściąganie i instalowanie.

*

Offline KrzysiekM

• 371
  • Warszawa
« Odpowiedź #167 dnia: Kwiecień 05, 2009, 20:04:32 »
Wystarczy, aby trasa przez Wyszków była o kilkanaście metrów krótsza (można to sprawdzić w szczegółowym opisie trasy).

Ja rozumiem, pewnie tak jest :S, ale moim zdaniem jest to kretyński algorytm. Jeszcze raz napiszę, że w AM 5.3 miałem ustawioną trasę na "krotką" i zawsze (odkąd na mapie była ta obwodnica), trasa przebiegała własnie nią. Jedno porawią, a inne sp.... :-|

*

Offline Bankier

• 763
  • Sprzęt: TomTom 1015
« Odpowiedź #168 dnia: Kwiecień 05, 2009, 20:56:18 »
Pewnie jesze w kwietniu można się spodziewać wersji 5.6 albo 5.5.x  :grin:

AM robi juz od pewnego czasu glupote. Po co przed Swietami wypuszczaja nowe wersje, zaraz po becie.

Ja niestety nie mam wyboru. Musze miec ta wersje zeby dzialala na Beckerze. Wezme ja w trase i dopiero sie okaze ile jest bledow.
Sprzedalem Mio bo cos kaprysne bylo z AM. Becker dziala fajnie i szybko lapie fix, a teraz takie cos. Dzis probowalem wywolac blad na postoju, ale sie nie udalo. Jakby co to sie skasuje trase i wyznaczy od nowa. Oby tylko same trasy byly poprawne...

*

Offline rymi

• 636
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond 2 [WM6.1 Polish]
« Odpowiedź #169 dnia: Kwiecień 05, 2009, 20:57:43 »
Kurcze instalacja bez problemu ale mam taki błąd. Wyznaczam trasę wszystko OK jadę zjeżdżam na stację paliw około 10 minut jestem poza trasą i się nie ruszam, zaczynam kontynuować jazdę i co punkt docelowy zostaje zmieniony, Jadzia informuje ,że do celu 400m a cel wyznaczony jest odległy o jakieś 5km.  
Miałem to samo na Beta 5.5 .. a na tym nie zdążyłem sprawdzić....

Mi sie to samo zrobilo. Tylko wez to i zglos ?? Jak niby mialbym to podac. Ani sladu trasy, ani wyznaczonej trasy. To nie blad "staly" tylko od tak sie pojawil przy okazji.
HTC Touch Diamond 2 - WM6.1 Polish [ehh znowu tyle gram :/ - 120g] MicroSDHC 16GB SanDisk + Compaq iPAQ H3970 MMC 512MB Transcend

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #170 dnia: Kwiecień 05, 2009, 21:05:09 »
Miałem to samo na Beta 5.5 .. a na tym nie zdążyłem sprawdzić....

Mi sie to samo zrobilo. Tylko wez to i zglos ?? Jak niby mialbym to podac. Ani sladu trasy, ani wyznaczonej trasy. To nie blad "staly" tylko od tak sie pojawil przy okazji.
16 marca wysłełm im poniższe zgłoszenie. Musiałem im wysyłać 4x bo pisali, że wiadomość dochodzi pusta. W końcu potwierdzi standardowym tekstem 17 marca.

oto tekst zgłoszenia:
"Dzisiaj po południu, trasa Metro Młociny do Urząd dzielnicy Bemowo (Górczewska/Powstańców śląskich)- opcja wysyłania danych ustawiona na wysyłanie ustawione co 3 minuty a rozłączanie nieaktywne. Do ulicy Kawy (gdzie miałem przerwę) nie nastąpiło połączenie przez Bluetooth/GPRS. Po przerwie kontynuowałem trasę do Urzędu Dzielnicy ale ku mojemu zdziwieniu na skrzyżowaniu Powstańców/Radiowej otrzymałem info, że osiągnąłem cel trasy!
Połączenie Bluetooth/GPRS po przerwie nastąpiło."

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #171 dnia: Kwiecień 05, 2009, 22:04:27 »
Pozwolę sobie i ja wytknąć babola i zapewniam, że w AM 5.3 tego nie zaobserwowałem ...

Na nic Twoje zapewnienia, bo słabo obserwowałeś,
trasa 'po cięciwie' jest odrobinę krótsza i zarówno wersja 5.3 jak 5.5 tak wyznacza trasę krótką.
Napisane: 05-04-2009, 21:12:39
Cytat: daro.s
Cytat: nocnyMarek
I przy okazji, działajaca wersja EU ma 1 435 986 197 bajtów.
nocnyMarek jak możesz podaj md5 pliku, ułatwi to weryfikację przed instalacją.
Czym to się oblicza?
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #172 dnia: Kwiecień 05, 2009, 22:05:10 »
Hmm..., ta sama instalka (5.5) na jednym urządzeniu się instaluje (Navia), a na innym wywala błąd przy próbie instalacji (HP6915) - "Brak plików konfiguracyjnych"!

Zarówno instalka z serwera 1 jak i 2 daje dokładnie ten sam efekt.

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #173 dnia: Kwiecień 05, 2009, 22:07:16 »

Ja rozumiem, pewnie tak jest :S, ale moim zdaniem jest to kretyński algorytm. Jeszcze raz napiszę, że w AM 5.3 miałem ustawioną trasę na "krotką" i zawsze (odkąd na mapie była ta obwodnica), trasa przebiegała własnie nią. Jedno porawią, a inne sp.... :-|

U mnie na trasie krótkiej w wersji 5.3 i 5.5 wyznacza przez obwodnicę.

*

Offline jartro

• 555
  • Sprzęt: Auro S 6, AM EU aktualna, TomTom Go 6000, 6200
« Odpowiedź #174 dnia: Kwiecień 05, 2009, 22:09:56 »
Z supportu napisali,że trzeba usnąc z przegladarki pliki tymczasowe z historii.Nie wiem czy to coś da.

*

Offline jrk999

• **
  • 149
  • Sprzęt: HP ipaq 316/AM EU 6.11, KIGSTON SD4/8GB
« Odpowiedź #175 dnia: Kwiecień 05, 2009, 22:27:46 »
Skąd to masz.. ?....właśnie sprawdzam i ściąga się AutoMapa_5.5.0_EU.exe
Koryguję - z drugiego serwera - w momencie, gdy ściągam za pomocą Download Acceleratora automatycznie pojawia mi się taka nazwwa pliku.
Niestety nie jestem w stanie zainstalować - wywala mi za każdym razem przy rozpakowywaniu plików ways.a

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #176 dnia: Kwiecień 05, 2009, 22:28:01 »
Wersje PL z serwera 1 i 2 różnią się, kilkaset środkowych bajtów jest innych choć rozmiarowo różnią się tylko jednym bajtem. Wersja z serwera nr 2 jest zchrzaniona.

*

Offline KrzysiekM

• 371
  • Warszawa
« Odpowiedź #177 dnia: Kwiecień 05, 2009, 22:36:27 »
Pozwolę sobie i ja wytknąć babola i zapewniam, że w AM 5.3 tego nie zaobserwowałem ...

Na nic Twoje zapewnienia, bo słabo obserwowałeś,
trasa 'po cięciwie' jest odrobinę krótsza i zarówno wersja 5.3 jak 5.5 tak wyznacza trasę krótką.

Cytat: Dolek

No właśnie Kolego nocnyMarku, nie mam żadnych podstaw, aby pisać o czymś, czego nie sprawdziłem. Możliwe, że trasa po cięciwie jest krótsza, ale o kilkadziesiąt metrów, więc twierdzę nadal, że to porąbany algorytm. Co do wyznaczania trasy przez AM 5.3, to nadal twierdzę, że u mnie na hx 4700, trasa krótka była wyznaczana całą obwodnicą, a teraz w AM 5.5 te kilkadziesiąt metrów decyduje, że mam się pchać przez miasto. Oczywiście, na "mojej" trasie jadę, jak chcę i navi jest mi potrzebne na przysłowiowy pryszcz, ale chodzi o fakt...

*

Offline Klusek

• 1410
    • http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6656
  • Sprzęt: Xperia Arc S
« Odpowiedź #178 dnia: Kwiecień 05, 2009, 22:44:36 »
No ale chyba właśnie na tym ma polegać wyznaczanie trasy krótkiej, że ma być najkrótsza. Nie jest ważne, czy jest krótsza o kilka metrów czy kilka kilometrów a już w ogóle nie ma znaczenia czy prowadzi przez miasto, obwodnicą czy jakimiś innymi trasami, najważniejsze, że jest to trasa najkrótsza.
Sony Xperia Arc S powered by:
FXP208 - CM10

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #179 dnia: Kwiecień 05, 2009, 22:49:04 »
Cytat: Dolek

No właśnie Kolego nocnyMarku, nie mam żadnych podstaw, aby pisać o czymś, czego nie sprawdziłem.
Co do wyznaczania trasy przez AM 5.3, to nadal twierdzę, że u mnie na hx 4700, trasa krótka była wyznaczana całą obwodnicą,

No to ja już nic nie rozumiem, jakim cudem u mnie obie wersje liczą trasy krótkie przez Lucynów
(przed napisaniem posta sprawdzałem na PC i PDA i to w różnych ustawieniach konfiguracji tras),
Dolkowi obie wersje liczą obwodnicą, a Tobie jedna tak, druga siak?  :mysli:
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free