AM 5.5.0 już jest, serio, serio

• 315 Odpowiedzi
  • 80513 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline andrep

• 432
  • Sprzęt: MioP550,VivoS6,Samsung M51 AM PL Android i AA
Odp: AM 5.5.0 już jest, serio, serio
« Odpowiedź #90 dnia: Kwiecień 04, 2009, 18:50:25 »
Działa Wam ostrzeganie o POI w trybie DEMO i normalnie ?
Mi w DEMO nie działa i jestem pełen obaw co będzie w trasie....

Witam u mnie działa zarówno w demo jak i w "naturze"
Pozdrawiam

*

Offline piona

• 358
  • Sprzęt: Mio Moov
« Odpowiedź #91 dnia: Kwiecień 04, 2009, 18:53:46 »
No i wreszcie jest pikietaż w osobnym oknie :)
(...)

albo jestem ślepy albo u mnie w pilocie tego nie ma... jest jedynie na dolnej belce... a może trzeba to gdzieś w funkcjach włączyć?

W pilocie (u góry) po kliknięciu w dowolne okno pojawia sie jako jedna z wielu opcji.
piona

*

Offline emperator

• **
  • 242
  • Sprzęt: Nokia N500
« Odpowiedź #92 dnia: Kwiecień 04, 2009, 18:54:41 »
Dobra rada - jak ktoś zapisze instalator przy ściąganiu za pomoca Getrighta, Flash Geta lub czegoś podobnego (nie przez przegladarkę) to raczej błędu nie bedzie.
No dobrze próbuję właśnie czwarty raz zasysać. Tym razem za pomocą DAP i zobaczymy jak będzie.

*

Offline MarioM74

• 381
  • Sprzęt: HTC Desire S, Blow GPS35V
« Odpowiedź #93 dnia: Kwiecień 04, 2009, 19:18:30 »
Ja ściągnąłem "przez przeglądarkę" z serwera #1 i obyło sie bez problemów; nadpisałem istniejące 5.3.
Jedyne co mnie zaskoczyło, to że instalator widział moją kartę w Artemisie jako 6GB a nie 8GB, ale poza tym wszystko poszło gładko i szybko.
Przejechałem już na nowej wersji ponad 300km - W-wa->Gdańsk, i jest spoko (raz na wąskiej drodze zakrytej drzewami pogubił się na 15 sekund, ale dał radę wrócić na drogę).

pozdrawiam
Mario

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #94 dnia: Kwiecień 04, 2009, 20:03:18 »
A ja zauważyłem cholernie upierdliwą rzecz. Przy każdej rekalkulacji trasy po skręcie innym niż ten proponowany pokazuje się na 10 sekund cała trasa.. doitychczas było to tylko po kalkulacji ale nigdy przy rekonfiguracji trasy..!
Zauważył to ktoś?
ISTQB Certified Tester

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #95 dnia: Kwiecień 04, 2009, 20:07:00 »
Jedyne co mnie zaskoczyło, to że instalator widział moją kartę w Artemisie jako 6GB a nie 8GB

U mnie (Rafael) instalator 8GB kartę widzi jako 4GB, już od wersji Beta (a może i wcześniej?). Jaka to karta nie pamiętam, ale nic superextraturbocharged.
Nigdy jednak nie wiem w podobnych przypadkach, co jest winą (za)instalowanego softu, a co gotowanego ROM-u.

*

Offline Radef

• *
  • 76
« Odpowiedź #96 dnia: Kwiecień 04, 2009, 21:22:56 »
Informacja dla wszystkich którzy mają komunikat:

Brak możliwości instalacji programu na następującym urządzeniu:
PC/TABLET/PC
POCKET PC/WINDOWS MOBILE
Powód: Brak plików konfiguracyjnych.

Problem dotyczy transferu pliku z serwera AM. Przy ściąganiu przez FireFoxa ściąga się plik o długości 176 667 806, natomiast przy ściąganiu IE 8 plik jest długości 176 667 805 i ta długość jest prawidłowa. Coś jest nie tak z serwerem AM - chłopcy przesadzili z zabezpieczeniami chyba.

*

Offline Pieka

• 1024
  • Fusionowy Anihilator
    • Polski Oficjalny Support PHP-Fusion
  • Sprzęt: iPhone 4S
« Odpowiedź #97 dnia: Kwiecień 04, 2009, 21:30:25 »
FF3 z serwera nr2: 176667805 bajtów, wiec to nie kwestia FF/IE.
Jestem jaki jestem :)

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #98 dnia: Kwiecień 04, 2009, 21:45:29 »
Mnie "pobrało się" za pierwszym razem (serwer #2) x806 B, a drugim razem (serwer #1) x805 B. Za każdym razem FF + DAP.
Oczywiście, ten pierwszy install z efektem/komunikatem znanym.

*

Offline wpmike

• 1169
  • Sprzęt: Sony Xperia Z
« Odpowiedź #99 dnia: Kwiecień 04, 2009, 21:52:46 »
Ten sam problem z EU, tylko jakoś nie uśmiecha mi się pobierać 1,4GB tylko po to, żeby się dowiedzieć, że 2h psu w dupę...

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #100 dnia: Kwiecień 04, 2009, 22:03:33 »
FF3 z serwera nr2: 176 667 805 bajtów, wiec to nie kwestia FF/IE.

Pobrałem testowo z obu serwerów, oba pliki mają identyczny rozmiar (ten co podałeś)
i tą samą co do bajta zawartość, identyczną jak w pliku który pobrałem wczoraj
i z którego bez problemów zainstalowałem AM.

I przy okazji, działajaca wersja EU ma 1 435 986 197 bajtów.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 04, 2009, 22:05:38 wysłana przez nocnyMarek »
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline emperator

• **
  • 242
« Odpowiedź #101 dnia: Kwiecień 04, 2009, 22:05:56 »
No to masz szczęście, albo układy u Boga Internetu. Ja od wczoraj pobierałem cztery razy (EU) i za każdym razem kicha. Teraz ciągnę po raz piąty  :evil: i mam nadzieję, że ostatni.

*

Offline Radef

• *
  • 76
« Odpowiedź #102 dnia: Kwiecień 04, 2009, 22:09:08 »
Widać że nie jest to problem plików na serwerze tylko transmisji. Coś chłopcy skopali i ta transmisja czasami płata figle. Ja ściągałem 5x i za każdym razem była kiszka. Dopiero IE8 zassał tak jak trzeba - ale to bardziej problem po stronie serwera a nie po stronie przeglądarki.

W taki sposób AM zmusza niektórych legalnych użytkowników do szukania instalki na "innych" serwerach plików.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 04, 2009, 22:11:04 wysłana przez Radef »

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
« Odpowiedź #103 dnia: Kwiecień 04, 2009, 22:14:37 »
Wczoraj pobierałem EU (za pomocą jakiegoś Free Download Menager'a - dzieli plik na 4 części) - instalacja bez problemów.
Za to betę PL pobierałem 2x - był błąd opisywany wcześniej.

*

Offline potas7

• **
  • 206
  • Sprzęt: OMNIA 2
« Odpowiedź #104 dnia: Kwiecień 04, 2009, 22:16:55 »
błedy instalki, trafic jeszcze nie funkcjonuje... chyba zostane przy becie, szkoda czasu na instalke, moze 5.5.5 wniesie cos nowego

*

Offline daro.s

• 278
  • Sprzęt: NavRoad Auro S     z LD
« Odpowiedź #105 dnia: Kwiecień 04, 2009, 22:19:27 »

nocnyMarek jak możesz podaj md5 pliku, ułatwi to weryfikację przed instalacją.
Pzd
Było: Cruser Sigma B50; Cruser Sigma A50; Westin G501; Mio 169 
Od: AM 3.9.3 XL mapy 3r -> AM 6.24

*

Offline anion

• *
  • 78
  • Sprzęt: HTC TouchHD (WWE_EE_1.56.479.0)
« Odpowiedź #106 dnia: Kwiecień 04, 2009, 22:27:54 »
Instalacja została zakończona pomyślnie.
Serwer nr 2.
Wersja PL.
Ściągane vistą z IE7.
Plik ma xxxx 805 bajtów.
W niczym kobieta nie wygląda tak dobrze jak w niczym.

« Odpowiedź #107 dnia: Kwiecień 04, 2009, 22:31:25 »
MD5: 02c7231978eb5755636c46a0b2a0e819
Rozmiar: 1435986197 B

Ściągałem wczoraj wieczorem i bez problemów (jeśli nie liczyć formatowania karty) zainstalowałem na Nokii 500.

*

Offline emperator

• **
  • 242
« Odpowiedź #108 dnia: Kwiecień 04, 2009, 22:38:22 »
No i kurcze nie wiem co myśleć.
Właśnie zassałem przy pomocy DAP. Rozmiar się zgadza, a instalator wypluł ten sam błąd.

EDIT: Tym razem instalator dał się uruchomić z kartą w czytniku. Tylko czy nie będzie klocków jak ostatnio (niewłaściwe rozdzielczości i niemożność dokonania rejestracji)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 04, 2009, 22:46:08 wysłana przez emperator »

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #109 dnia: Kwiecień 04, 2009, 23:01:48 »
Niestety ze POi nadal jest problem.. brakuje Stacji PB z 5 stanowiskami myjni samoobsługowej, 1 stanowiskiem automatycznej i 1 ręcznej obsługowej na Powstańców Śląskich 122 w Warszawie... jest w tym miejscu tylko kawiarenka... a od czerwca ubiegłego roku im o tym piszę.. zaczynam zniechęcac się do tego bo widzę, że moje uwagi ida do kosza i maja mnie w dupie .. choć nigdy ich nie wprowadziłem w błąd a ten brak sygnalizowałem od czerwca ub roku z kilka-naście razy podając im poprawkę na tacy....
To samo z Aptekami zdublowanym.. siedziałem między świętami Bożego Narodzenia a Nowym Rokiem (zamiast odpoczywać)i wysłałem im listę kilkudziesięciu zdublowanych POI (zwłaszcza aptek) i nic.. nic nie poprawili...

Niestety widać, że mają nas w dupie. Moje zgłoszenia też olali, uważają chyba, że Miplo załatwi wszystko. Robią wielki błąd.
Napisane: Kwiecień 04, 2009, 22:55:57
Kurcze instalacja bez problemu ale mam taki błąd. Wyznaczam trasę wszystko OK jadę zjeżdżam na stację paliw około 10 minut jestem poza trasą i się nie ruszam, zaczynam kontynuować jazdę i co punkt docelowy zostaje zmieniony, Jadzia informuje ,że do celu 400m a cel wyznaczony jest odległy o jakieś 5km.   
Mam ten sam problem, objawia się bardzo często podczas nawigacji po Zagłębiu i Śląsku, i jak tylko zjadę na dłuższą chwilę z trasy, punkt docelowy ustawiany jest w nie wiadomo jakim miejscu, znacznie bliższym.
Bardzo denerwujące to jest, wyślę zgłoszenie do AQ.

U mnie też się pojawiło, a dopiero kilka tras wyznaczyłem. Myślę, że szybko poprawią, bo choć nie wiem, kiedy problem się pojawia, to jest na tyle częsty, że łatwo będzie go namierzyć.

*

Offline galileo

• *
  • 57
  • Sprzęt: F-S LOOX N560
« Odpowiedź #110 dnia: Kwiecień 04, 2009, 23:02:07 »
No i kurcze nie wiem co myśleć.
Właśnie zassałem przy pomocy DAP. Rozmiar się zgadza, a instalator wypluł ten sam błąd.

EDIT: Tym razem instalator dał się uruchomić z kartą w czytniku. Tylko czy nie będzie klocków jak ostatnio (niewłaściwe rozdzielczości i niemożność dokonania rejestracji)
NIe zanudzaj już nas problemami ze ściąganiem plików.
Ściągnąlem (PL i EU), zainstalowałem obie (na dwu kartach) działa i śmiga jakoś bez żadnych problemów  :mrgreen:

Sformatuj kartę, wyczyść stare pliki instalacyjne: poszukaj błędu u siebie!

*

Offline Darkph

• 493
« Odpowiedź #111 dnia: Kwiecień 04, 2009, 23:03:11 »

Problem dotyczy transferu pliku z serwera AM. Przy ściąganiu przez FireFoxa ściąga się plik o długości 176 667 806, natomiast przy ściąganiu IE 8 plik jest długości 176 667 805 i ta długość jest prawidłowa. Coś jest nie tak z serwerem AM - chłopcy przesadzili z zabezpieczeniami chyba.

U mnie jest problem z przypisaniem licencji do urządzenia - czekam na ponowne ( drugie już ) odblokowanie licencji przez support ...
I coraz bardziej się gotuję .... :evil:
Myślałem że aktualizacja zajmie mi kilka minut ... tymczasem spędziłem już kilka godzin...
Gratulację dla autorów programu  :kill:

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #112 dnia: Kwiecień 04, 2009, 23:11:06 »
Jednak trzeba będzie wrócić do starego instalatora - jak pliki były spakowane to zawierały dane naprawcze i wszystkie błędy transferu naprawiały sie same przy uruchamianiu instalatora - a teraz ludzie narzekają że im nie działa. TO NIE JEST WINA AM skoro niektórym działa z #1 serwera a niektórym z #2 !
Dobra rada - jak ktoś zapisze instalator przy ściąganiu za pomoca Getrighta, Flash Geta lub czegoś podobnego (nie przez przegladarkę) to raczej błędu nie bedzie.
Poza tym spakowany instalator był mniejszy (szybciej się ściągał) a chyba nie instalujecie AM na tyle często abyscie nie mogli poczekać tych 30 sekund na rozpakowanie Instalatora AM EU :P

Twoje słowa chyba są wyjaśnieniem problemu.

*

Offline emperator

• **
  • 242
« Odpowiedź #113 dnia: Kwiecień 04, 2009, 23:44:37 »
NIe zanudzaj już nas problemami ze ściąganiem plików.
Ściągnąlem (PL i EU), zainstalowałem obie (na dwu kartach) działa i śmiga jakoś bez żadnych problemów  :mrgreen:
Nie zanudzam. Nie chcesz, nie czytaj. Piszę to, co zaobserwowałem u siebie, bo nie jest to normalne, a kilka aktualizacji już przerabiałem. Najlepiej łeb do piachu i udawać, że się nic nie dzieje? Napisałem wyraźnie - instalator nie rusza jak instrukcja przewiduje z kartą w urządzeniu. Z kartą w czytniku instalator ruszył i póki co idzie powoli. Reasumując błędy się zdarzają i tyle. Zmienił się też sposób instalacji. Z kartą w urządzeniu nijak nie idzie, co może uprzykrzyć życie userom nie mającym czytników. Tyle w temacie.

*

Offline piotrusx

• 2
« Odpowiedź #114 dnia: Kwiecień 05, 2009, 09:15:22 »
U mnie jest problem z przypisaniem licencji do urządzenia - czekam na ponowne ( drugie już ) odblokowanie licencji przez support ...
Myślałem że aktualizacja zajmie mi kilka minut ... tymczasem spędziłem już kilka godzin...

Dokładnie mam to samo. Po instalacji wersji 5.5 dowiedziałem się, że moja licencja jest używana na innym urządzeniu...

*

Offline Rome

• 267
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S  TRAK GPS-430 + AM 6.6 PL
« Odpowiedź #115 dnia: Kwiecień 05, 2009, 09:42:53 »

Dokładnie mam to samo. Po instalacji wersji 5.5 dowiedziałem się, że moja licencja jest używana na innym urządzeniu...

to i ja dopiszę się do listy osób z powyższym błędem, od wczoraj walczę z instalacją AM 5.5  :-|
Pozdrawiam
Rome

*

Dżeju

« Odpowiedź #116 dnia: Kwiecień 05, 2009, 09:51:56 »
... Z kartą w urządzeniu nijak nie idzie, co może uprzykrzyć życie userom nie mającym czytników. Tyle w temacie.

Ja instalowałem (jak zawsze zresztą), z kartą w urządzeniu i poszło jak z płatka, ŻADNYCH problemów. Jeśli jednym działa a drugim nie, to śmiem twierdzić, że problem nie tkwi tylko i wyłącznie w pliku, który się ściągnie, ale też (jak dla mnie jest to główna przyczyna), w urządzeniu: typ, stopień zaśmiecenia, rodzaj karty, etc.

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #117 dnia: Kwiecień 05, 2009, 10:03:04 »
Kurcze instalacja bez problemu ale mam taki błąd. Wyznaczam trasę wszystko OK jadę zjeżdżam na stację paliw około 10 minut jestem poza trasą i się nie ruszam, zaczynam kontynuować jazdę i co punkt docelowy zostaje zmieniony, Jadzia informuje ,że do celu 400m a cel wyznaczony jest odległy o jakieś 5km.   

U mnie taki błąd pojawił się właśnie w wersji 5.5 beta. Wystąpił wielokrotnie, ale... tylko przy punktach docelowych branych z ulubionych. Miałem napisać do supportu, ale w między czasie wyszła wersja finalna. Na niej jeszcze nie zrobiłem ani kilometra ;-)
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline emperator

• **
  • 242
« Odpowiedź #118 dnia: Kwiecień 05, 2009, 10:14:00 »
Ja instalowałem (jak zawsze zresztą), z kartą w urządzeniu i poszło jak z płatka, ŻADNYCH problemów. Jeśli jednym działa a drugim nie, to śmiem twierdzić, że problem nie tkwi tylko i wyłącznie w pliku, który się ściągnie, ale też (jak dla mnie jest to główna przyczyna), w urządzeniu: typ, stopień zaśmiecenia, rodzaj karty, etc.
Pewnie masz rację tylko, że to Nokia n500. Trudno to jakoś zaśmiecić, skoro do niczego innego oprócz nawigacji nie służy. Prędzej jakiś błąd odczytu karty (oryginalna karta AM). Nie wiem.  Na forum jest już jedno pytanie i niestety problem nie został rozwiązany. Podpowiedzią było użycie czytnika, z czego skorzystałem. Teraz już nieistotne, bo instalacja przeszła poprawnie i już mapy używam.

Z przyjemnością stwierdzam, że znakomita większość przesłanych przeze mnie poprawek została dodana.

Co do błędów to czasami zdarza się, że mapa daje komunikat "nie można przeliczyć punktu trasy". Na mapie zaznaczony jest start i meta, ale trasa nie jest pokazywana na mapie. Po restarcie urządzenia bez problemu wszystko działa poprawnie, aż do nowego błędu. Na razie zdarzyło się to dwa razy, ale też bawię się mapą dopiero od rana.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #119 dnia: Kwiecień 05, 2009, 10:15:46 »
Niestety ze POi nadal jest problem.. brakuje Stacji PB z 5 stanowiskami myjni samoobsługowej, 1 stanowiskiem automatycznej i 1 ręcznej obsługowej na Powstańców Śląskich 122 w Warszawie... jest w tym miejscu tylko kawiarenka... a od czerwca ubiegłego roku im o tym piszę.. zaczynam zniechęcac się do tego bo widzę, że moje uwagi ida do kosza i maja mnie w dupie .. choć nigdy ich nie wprowadziłem w błąd a ten brak sygnalizowałem od czerwca ub roku z kilka-naście razy podając im poprawkę na tacy....
To samo z Aptekami zdublowanym.. siedziałem między świętami Bożego Narodzenia a Nowym Rokiem (zamiast odpoczywać)i wysłałem im listę kilkudziesięciu zdublowanych POI (zwłaszcza aptek) i nic.. nic nie poprawili...

Niestety widać, że mają nas w dupie. Moje zgłoszenia też olali, uważają chyba, że Miplo załatwi wszystko. Robią wielki błąd.

Wysłałem im wczoraj maila, że czuję się niepoważnie traktowany bo gdy zamiast się bawić w czasie urlopu pomiędzy Bożym Narodzeniem a Nowym Rokiem eksplorowałem mapę Polski, skrzętnie notowałem i wysyłałem błędy podając im je jak na tacy oni to po prostu olali...
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 05, 2009, 10:21:51 wysłana przez puniek »
ISTQB Certified Tester