AM 5.5.0 już jest, serio, serio

• 315 Odpowiedzi
  • 80409 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline MarioM74

• 381
  • Sprzęt: HTC Desire S, Blow GPS35V
Odp: AM 5.5.0 już jest, serio, serio
« Odpowiedź #300 dnia: Kwiecień 08, 2009, 21:23:27 »
BTW: za to dzisiaj AM 5.5 jako drogę Gdańsk->W-wa, przy ustawieniu optymalnym, ustawiła nie na "7-kę", tylko na "1-nkę", płatną autostradą, a później aż do Płońska bocznymi drogami. Bez sensu, bo trasę W-wa->Gdańsk parę dni wcześniej ustawiła "7-ką"

Różnica pomiędzy odległością gdy jedziesz 7-ką a A1 wynoszą kilka kilometrów i zależne jest w którym punkcie dasz start i koniec trasy. Z własnych doświadczeń mogę napisać, że z W-wa do Gdyni dużo szybciej dojedziesz A1 niż 7-ką.

No to mi się tego nie udało potwierdzić.
Z Wawy->Gdańsk, 7-ką jechałem 5 godzin. Z powrotem jechałem A1 i potem bokiem (Grudziądz, Rypin, Sierpc i Płońsk) jechałem 6,5 godziny, głównie ze względu na roboty drogowe i horendalne korki.

pozdrawiam
Mario

« Odpowiedź #301 dnia: Kwiecień 08, 2009, 21:54:52 »
No i wreszcie jest pikietaż w osobnym oknie :)
Tylko teraz mi brakuje jednego okienka w pilocie. :]
piona

jak ustawic pikietaż w "osobnym oknie"?

*

Offline taddy

• 29
  • Sprzęt: HTC Kaiser + AM + Igo8
« Odpowiedź #302 dnia: Kwiecień 08, 2009, 22:40:09 »
A co nowego w wersji 5.5.1??
Warto instalować?

« Odpowiedź #303 dnia: Kwiecień 08, 2009, 23:54:23 »
...
mam blaupunkta 3.5, na stronie automapy

http://www.automapa.pl/?PEI=33088&region_id=23852

znalazłem odpowiedni punkt, poprosiłem tam o opinie, czy mogę wgrać do tego urządzenia lepsze mapy, powiedziano mi że na chwilę obecną automapa jest najlepsza i będzie hulać na tym sprzęcie, wgrano mi automapę 5.3 na europę, (za usługę całościowo zapłaciłem prawie 1 000 zł), "zadowolony" odebrałem sprzęt i ruszyłem w trasę, po kilku manewrach stwierdziłem, że automapa się ...WIESZA, wysłąłęm więc wiadomość do supportu:

"...Po wyznaczeniu trasy, mapa prowadzi prawidłowo, jednak po kilku
manewrach samochodem, sprzecznych z proponowaną trasą, urządzenie
zamiast szukać alternatywnej drogi, po prostu się zawiesza, ruch na
ekranie zostaje zamrożony i nie ma reakcji na przyciski ekranowe, pomaga
tylko twarde wyłączenie całego urządzenia. Całą czynność trzeba
powtarzać od nowa.
W sklepie w którym zakupiłem automapę powiedziano, że odpowiedzialną za
wieszanie się mapy jest opcja "zsynchronizuj czas z GPS" w ustawieniach,
po odznaczeniu tej opcji mapa wciąż się wiesza i nie da się z niej
korzystać.

Prędkość odczytu z portu ustawiona jest na 4800
Włączona jest funkcja zarządzania energią, pamięć na dane mapy to 17 MB,
a na punkty użytkownika 4 MB (w obu przypadkach są to u mnie wartości
maksymalne. Nie wgrywałem do urządzenia żadnych skórek itp.

Zapłaciłem za usługę prawie 1 000 zł i cała sytuacja mocno mnie irytuje.
Proszę o jakieś konstruktywne rozwiązanie tego problemu, albo podanie
punktu w Krakowie, lub okolicy w którym ktoś będzie potrafił uporać się
z tym problemem.

Bezwzględnie proszę o wiadomość zwrotną, mailową, lub telefoniczną...."

dostałem odpowiedź, by wgrać najnowszą automapę 5.5, zrobiłem to, sytuacja się nie zmieniła, wręcz jest dużo gorzej..., kolejny raz wysłałem wiadomość do supportu, odpowiedziano mi, bym wgrał sobie najnowszą automapę 5.5.1............_:(
............................................................................................

na kompie używam linuxa, jest to oprogramowanie darmowe, ciągle rozwijane i aktualizowane, jestm więc przyzwyczajony, do tego, że jakiś soft nie działa jak należy i poprawki uwzględniane są w następnych aktualizacjach, ale jeśli płącę taką kasę za LEGALNY PŁATNY PROGRAM AUTOMAPA, to mam prawo żądać sprawności działania_!!!! tymczasem, to co serwuje nam automapa to po prostu oszustwo, naciąganie klienta, amatorszczyzna, na widok której cholera mnie bierze..........więcej nie piszę, bo chce mi się już tylko kląć..._:(

*

Offline matmic

• 583
    • Mateusz Miciński
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S21 Ultra
« Odpowiedź #304 dnia: Kwiecień 09, 2009, 00:12:07 »
...
mam blaupunkta 3.5, na stronie automapy
...

Nie widzę, aby na stronie AutoMapy http://automapa.pl/?PEI=10241&lng=PL była informacja, że AM jest kompatybilna z Blaupunktem.
Chociaż taka informacja jest na liście zmian w 5.5: Dostosowania do pracy na nowych urządzeniach m.in. Becker,  Blaupunkt, HTC, NavRoad i Pentagram.

Pisz do supportu...
Samsung Galaxy S21 Ultra
Microsoft Surface Pro 6

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #305 dnia: Kwiecień 09, 2009, 00:43:47 »
tymczasem, to co serwuje nam automapa to po prostu oszustwo, naciąganie klienta, amatorszczyzna, na widok której cholera mnie bierze..........więcej nie piszę, bo chce mi się już tylko kląć..._:(

No to zanim zaczniesz kląć, to sprawdź najpierw stopień defragmentacji karty pamięci, istnienie na niej błędów i tym podobne problemy sprzętowe, bo na nie wskazuje Twój opis. A nie zaczynasz od awantury...

*

Offline annras

• **
  • 116
« Odpowiedź #306 dnia: Kwiecień 09, 2009, 10:18:37 »
A dlaczego moja mama, która chce jeździć z nawigacją, ma się znać na jakichś defragmentacjach, kompatybilności itp., skoro ma inny zawód i płaci za produkt tyle, ile chcą? Kupując pralkę uczysz się zasad budowy programatora?

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #307 dnia: Kwiecień 09, 2009, 10:58:11 »
Między innymi dlatego Twoja mama nauczyła się wkładać wtyczkę do gniazdka, zanim włączy pralkę. Praw fizyki nie przeskoczysz!

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #308 dnia: Kwiecień 09, 2009, 15:53:27 »
Mam to niech nie kupuje Balupunkta i wgrywa tam Automapy, tylko kupi jakieś urządzenie z wgraną AM. Kupiłem dziewczynie Altinę A800 - zero problemów, AM działa jak powinna, aktualizuje się etc.
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #309 dnia: Kwiecień 09, 2009, 15:55:15 »
A dlaczego moja mama, która chce jeździć z nawigacją, ma się znać na jakichś defragmentacjach, kompatybilności itp., skoro ma inny zawód i płaci za produkt tyle, ile chcą? Kupując pralkę uczysz się zasad budowy programatora?
Podejrzewam, że dla miłej Pani, panowie z supportu byliby tak mili i poprowadzili za rączkę jak to zrobić.
Ale dla awanturników moga już nie byc tak mili.  :P
Wogóle nie bierzesz pod uwagę błedów innych niz AM?  :S
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline Jackal

• 295
    • www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #310 dnia: Kwiecień 09, 2009, 16:05:45 »
Chociaż taka informacja jest na liście zmian w 5.5: Dostosowania do pracy na nowych urządzeniach m.in. Becker,  Blaupunkt, HTC, NavRoad i Pentagram.

Pytałem support, czy nowa wersja AM 5.5.x była testowana na nowym NavRoad NR460 i odpowiedzieli, że nie. Hmmmm ... NavRoad nie ma innych nowych urządzeń, więc ktoś tu kręci.

*

Offline plusfoto

• 329
    • http://www.plusfoto.pl
  • Sprzęt: MIO MOOV 500
« Odpowiedź #311 dnia: Kwiecień 09, 2009, 16:17:15 »
Czytanie ze zrozumieniem
Nowe urządzenie = nowy rodzaj to znaczy że do tej pory ten rodzaj nie był brany pod uwagę
Wogóle nie bierzesz pod uwagę błedów innych niz AM?  :S

Apo co przecież najprościej - winny jest program
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 09, 2009, 16:21:21 wysłana przez plusfoto »

« Odpowiedź #312 dnia: Kwiecień 09, 2009, 20:18:12 »
hardware i software...
Hardware w moim przypadku to blaupunkt_:D, software to windows ce 5 coś tam, (windows mobile) i to on odpowiada za komunikację z wszystkim co wcisnę na kartę.
Automapa pisze na stronie, że jest zgodna z tą specyfikacją, którą posiadam, automapa jako tako to SOFTWARE i komunikuje się z software urządzenia, póki co dość mizernie, zobaczymy jak będzie po wgraniu wersji 5.5.1., a nuż się poprawi.

Blaupunkta tego używam od dwóch lat z mapą europy wschodniej i polski, podkreślam, że urządzenie nigdy mi się nie zawiesiło, zdecydowałem się na automapę, bo podobno jest najlepsza.
Blaupunkt którego posiadam jest dobrym urządzeniem, z szybkim procesorem i odpowiednim oprogramowaniem typu windows, urządzenie spełnia wymagania, które postawiła automapa_!

Chcę byście mnie dobrze zrozumieli, jesli kupujemy jakąkolwiek aplikację komercyjną, która podaje wymagania sprzętowe, patrzę na specyfikację swojego sprzętu i stwierdzam, że jest zgodny, a potem czuję się jak tester oprogramowania, to naprawdę pytam, za co tyle zapłaciłem..._lol_:D
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 09, 2009, 20:26:15 wysłana przez gaim »

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #313 dnia: Kwiecień 09, 2009, 21:01:36 »
pytam, za co tyle zapłaciłem..._lol_:D

Ile, mianowicie?

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #314 dnia: Kwiecień 09, 2009, 21:22:34 »
hardware i software...
Hardware w moim przypadku to blaupunkt_:D, software to windows ce 5 coś tam, (windows mobile) i to on odpowiada za komunikację z wszystkim co wcisnę na kartę.
Automapa pisze na stronie, że jest zgodna z tą specyfikacją, którą posiadam, automapa jako tako to SOFTWARE i komunikuje się z software urządzenia, póki co dość mizernie, zobaczymy jak będzie po wgraniu wersji 5.5.1., a nuż się poprawi.

Jak pliki są pofragmentowane/uszkodzone, to żadne software ani hardware na to nie poradzi.

*

Offline Darkph

• 493
« Odpowiedź #315 dnia: Kwiecień 09, 2009, 21:32:58 »
Chcę byście mnie dobrze zrozumieli, jesli kupujemy jakąkolwiek aplikację komercyjną, która podaje wymagania sprzętowe, patrzę na specyfikację swojego sprzętu i stwierdzam, że jest zgodny, a potem czuję się jak tester oprogramowania, to naprawdę pytam, za co tyle zapłaciłem..._lol_:D

Wydaję mi się że problemem jest niewłaściwy wybór "fachowców" , lub uszkodzona karta pamięci.
To raczej nie jest problem Automapy - jeżeli urządzenie jest na liście "wspieranych" przez program - to należy się zgłosić do tego, kto instalował z reklamacją , ewentualnie znaleźć jakiegoś innego specjalistę, który pomoże to zrobić.
W ostateczności można pobrać wersję instalacyjną oraz instrukcję Automapy ze strony producenta i czytając ją wykonać instalację samemu.