AM 5.3 final lista niedoróbek

• 188 Odpowiedzi
  • 60414 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
Odp: AM 5.3 final lista niedoróbek
« Odpowiedź #150 dnia: Styczeń 19, 2009, 17:41:25 »
Bardzo fajnie tylko żeby jeszcze było widać czy akurat jest włączone przesuwanie czy powiększanie :-|
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
« Odpowiedź #151 dnia: Styczeń 19, 2009, 17:45:36 »
"Lepszy rydz, niż nic" - przyznam, że do dzisiaj nie wiedziałem, że jest to możliwe na moim systemie.

« Odpowiedź #152 dnia: Styczeń 20, 2009, 04:15:53 »
Dzięki. O tym nie wiedziałem.  :ok:

*

Offline agkom

• 15
  • Sprzęt: Omnia 16 Gb
« Odpowiedź #153 dnia: Styczeń 23, 2009, 17:16:02 »
Czy to błąd , a może tak ma być . Przypadek w Warszawie ,jechałem dziś z Ursynowa na Pragę Południe wytyczoną trasą i jakie było moje zdumienie gdy na skrzyżowaniu Czerniakowska z Trasą Siekierkowską lektor nakazał mi trzymać się prawej strony i skierował mnie przez rondo a nie wiaduktem. Typ trasy ustawiony był na Krótka . Zdziwiony takim kierowaniem sprawdziłem później z ustawieniami typu trasy szybka i tym razem skierowany zostałem na wiadukty. Odległość bez względu na typ taka sama.
Jeżeli ktoś miałby ochotę to sprawdzić to wystarczy tylko od ul Sobieskiego do jakiegoś miejsca na moście wyznaczyć trasę  w opcji krótka i szybka

*

Offline igab

• 1119
« Odpowiedź #154 dnia: Styczeń 23, 2009, 17:27:05 »
Generalnie należy uznać to za błąd, ale dość specyficzny, ponieważ może słusznie program poprowadził Cię na rondo - bo było bliżej, ale na pewno nie szybciej.
Aby takie przypadki nie miały miejsca powinien powstać kolejny algorytm (typ trasy) np. o nazwie MIEJSKA.

« Odpowiedź #155 dnia: Styczeń 23, 2009, 17:43:16 »
Jeśli trasa przez rondo jest krótsza - a najwyraźniej jest - to trudno to uznać za błąd AM. Chcesz najkrótszej trasy, to masz. W tym przypadku wystarczy kilka metrów różnicy.

Podobnie w drugą stronę, za mostem Siekierkowskim jest zatoka (przy kościele, tam gdzie miśki często stoją). Przy krótkiej trasie AM prowadzi przez tę właśnie zatokę. Z punktu widzenia algorytmu - całkowicie poprawnie, z punktu widzenia kierowcy - bez sensu. Dlatego zamiast trasy krótkiej wolę "optymalną" z przesunięciem wagi w kierunku trasy krótkiej - pozwala to omijać takie kwiatki.

*

Offline agkom

• 15
  • Sprzęt: Omnia 16 Gb
« Odpowiedź #156 dnia: Styczeń 23, 2009, 18:01:56 »
Tak się składa ,że długość trasy liczona nawet w metrach jest taka sama , i uważam ,że algorytm jest błędny , chyba ,że algorytm bierze pod uwagę wysokość npm . A ,że jest to bez sensu to też tak uważam

« Odpowiedź #157 dnia: Styczeń 23, 2009, 18:35:59 »
Obawiam się, że jednak się różni - mi wskazała 5 metrów różnicy. Tobie wyszło to samo, ale to jest wynikiem zaokrągleń właśnie do 5 metrów dokładności.

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #158 dnia: Styczeń 24, 2009, 10:29:01 »
Generalnie należy uznać to za błąd, ale dość specyficzny, ponieważ może słusznie program poprowadził Cię na rondo - bo było bliżej, ale na pewno nie szybciej.
Aby takie przypadki nie miały miejsca powinien powstać kolejny algorytm (typ trasy) np. o nazwie MIEJSKA.

Jest trasa optymalna - to kompromis pomiędzy szybką a krótką. Wystarczy, po co wprowadzać jeszcze nowe algorytmy?
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline igab

• 1119
« Odpowiedź #159 dnia: Styczeń 24, 2009, 10:37:55 »
Po co?
Po to, aby można było użyć trasy Krótkiej w mieście,
ze względu na gęstą siatkę dróg algorytm trasy Krótkiej, generalnie nie sprawdza się dużym mieście
(tak wynika z moich testów, po Warszawie).

*

Offline robix1999

• Ekspert HTC HD2
  • 1767
  • KRK
  • Sprzęt: Kaiser,TG01,LE0, SGS2, SGSIII, SGS4 Exynos Octa
« Odpowiedź #160 dnia: Luty 05, 2009, 14:29:25 »
a u mnie na kaiserze dzisiaj automapa w trakcie dnia coś zmieniła i nie zapamiętuje większości ustawień - pamięta lanscape i poi - reszta jak przy pierwszym uruchomieniu. Restore systemu nic nie daje - pozostaje reinstalka - co za niefart - działała dobrze od 2 tygodni

aha ja nic nie zmieniałem we fonie ani na sdhc - wyszedłem z niej i odtąd zapamiętywania brak - pewnie jakiś bug jest teraz na karcie  :-|
« Ostatnia zmiana: Luty 05, 2009, 15:41:58 wysłana przez robix1999 »

*

Offline 1wal1

• 40
« Odpowiedź #161 dnia: Luty 07, 2009, 00:53:10 »
Z tymi POI wbudowanymi, to jest jakaś masakra od czasu 5.1.1. Pogubili masę punktów, to nie są jednostkowe przypadki.
W Toruniu oprócz opisywanych stacji benzynowych widzę, że także kościoły (Miejsca kultu, wiary). Zniknął kościół Matki Bożej Zwycięskiej, Świętego Michała Archanioła, Św. Antoniego, Katedra Świętojańska, Chrystusa Króla, Św. Katarzyny, Św. Jakuba Apostoła, Opatrzności Bożej itd...
[

Tato, przepraszam, że tak późno ale byłem nie co zajęty. Jak zależy ci na kościółkach to zaciągnij z miplo, parę z nich w Toruniu wstawiłem i o zgrozo - zrobiłem fotki! Pozdrawiam.  B)

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #162 dnia: Luty 07, 2009, 13:14:58 »
Widzisz synu, problem nie jest w tym, że cierpię z powodu braku kościołów na Miplo. Problem jest w tym, że gdyby nie coraz większe luki we wbudowanych POI nie ściągałbym tej kategorii w ogóle, podobnie jak stacji benzynowych i dziesiątek innych kategorii, które powinny być (IMHO nawet muszą być) wbudowane w program. Nie używam tych kategorii na codzień, ale od czasu do czasu (np w przypadku kościołów - pogrzeb, ślub czy chrzest albo miejsce do zwiedzania) są bardzo potrzebne prawie każdemu i wtedy najlepszym rozwiązaniem są kategorie wbudowane. Zresztą w tej chwili AM jest tej dziedzinie obecnie chyba najgorszym z popularnych programów do nawigacji.
A Twoje zdjęcia na Miplo są mi potrzebne jak dziura w moście  :P . Przynajmniej dopóki nie będzie sensownego sposobu ich wyświetlenia w nawigacji.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #163 dnia: Luty 07, 2009, 13:36:15 »
Problem jest w tym, że gdyby nie coraz większe luki we wbudowanych POI
To prawda... ostatnio coś załamało się z POI w Automapie...
Brakuje więc wiele sieciowych stacji w centrum wielkich miast choć były jeszcze w wakacje.. a co więcej pojawiło sie wiele dubli.. nap w kategorii Apteki... wstyd!
ISTQB Certified Tester

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #164 dnia: Luty 07, 2009, 16:56:18 »
Co do kategorii poi "kościoły"  to wg mnie jest to  kategoria przydatna nie tylko w czasie ślubów i pogrzebów . Kościoły to przeważnie duże i bardzo charakterystyczne budowle a więc świetnie nadają się jako punkty orientacyjne   B) . Ja osobiście subskrybuje tą kategorię i mam ją ustawioną jako wyświetlaną cały czas ,mnie to pomaga  :ok:
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline 1wal1

• 40
« Odpowiedź #165 dnia: Luty 08, 2009, 01:38:11 »
Widzisz synu, problem nie jest w tym, że cierpię z powodu braku kościołów na Miplo.

Tato, zgadzam się z Tobą i rozumiem Twoje cierpienie, że pozbawiony zostałeś z korzystania z wbudowanych POI w programie. Nie chcę pisać byś czytał ze zrozumieniem bo wiem, że ból z tym związany zaćmił ci umysł i nie zauważyłeś, że proponowałem Ci uzupełnienie brakujących punktów w programie z witryny miplo.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #166 dnia: Luty 08, 2009, 02:01:31 »
Tylko widzisz synu, Twój umysł, mimo młodości, nie jest w stanie ogarnąć pewnych subtelności i zrozumienie tego, co napisałem, na razie go przerasta. Na przykład zrozumienie, iż nie interesuje mnie ściąganie z Miplo dziesiątek kategorii, których nie używam na codzień, a zamulają system. Jednocześnie są na tyle popularne, że prawie każdy kiedyś będzie miał potrzebę z nich skorzystać.
Tak, że Twoją radę odnośnie skorzystania z Miplo zachowaj dla siebie, bo nie o to tu chodzi. Swoją drogą o Twoich wyczynach na Miplo było ongi głośno na tym forum, więc proponuję, abyś swoją aktywność skierował dalej w kierunku owych, przynoszących Miploprofity kategorii, a te naprawdę użyteczne, niech pozostaną wbudowane w AM.

*

Offline 1wal1

• 40
« Odpowiedź #167 dnia: Luty 08, 2009, 04:01:50 »
Tylko widzisz synu, Twój umysł, mimo młodości, nie jest w stanie ogarnąć pewnych subtelności i zrozumienie tego, co napisałem, na razie go przerasta. Na przykład zrozumienie, iż nie interesuje mnie ściąganie z Miplo dziesiątek kategorii, których nie używam na codzień, a zamulają system. Jednocześnie są na tyle popularne, że prawie każdy kiedyś będzie miał potrzebę z nich skorzystać.
Tak, że Twoją radę odnośnie skorzystania z Miplo zachowaj dla siebie, bo nie o to tu chodzi. Swoją drogą o Twoich wyczynach na Miplo było ongi głośno na tym forum, więc proponuję, abyś swoją aktywność skierował dalej w kierunku owych, przynoszących Miploprofity kategorii, a te naprawdę użyteczne, niech pozostaną wbudowane w AM.

No i właśnie wiek robi swoje, nie mówimy o dziesiątkach kategorii tylko o jednej, wiek robi swoje! Co do subtelności, to jesteś jak niedźwiedź! Doszły mnie słuchy o komentarzach o moich "wyczynach" i dla tego z ciekawości zarejestrowałem się w listopadzie zeszłego roku na tej witrynie. Nie cofałem się wstecz zbyt głęboko by poznać te opinie bo obserwując charakter dyskusji bieżącej widzę, że nie mam czego żałować nie uczestnicząc w niej - "bicie piany" nie jest rozwojowe. Parą wątków jest ciekawych i wartościowych, służących  rozwojowi AM. Część jest bez sensu - dyskredytuje sam program lub jego użytkowników, uczestniczących w jego rozwoju. Życzę powodzenia Tobie i pozostałym w samouwielbieniu. Jeżeli mi zazdrościsz i uważasz, że za punkty POI, które wstawiłem przez tę parę lat na obu witrynach /mobilne.net i miplo.pl/, ok. 8500 i nie wszystkie to progi, wysepki czy przystanki, które to wzbudzają kontrowersją u części forumowiczów tej witryny i parędziesiąt poprawek które zgłosiłem do AM i Miplo, to podaj konto, to prześlę Ci te 40 zł bo taki jest wymiar w przeliczeniu na na złotówki "Miploprofitów". Żałosne!!! Te 40 zł prześle Ci bez względu jaki masz wkład na miplo.pl po za "tokowaniem" na tej witrynie.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #168 dnia: Luty 08, 2009, 09:20:45 »
Zaczynasz od głupawego komentarza:

Z tymi POI wbudowanymi, to jest jakaś masakra od czasu 5.1.1. Pogubili masę punktów, to nie są jednostkowe przypadki.
W Toruniu oprócz opisywanych stacji benzynowych widzę, że także kościoły (Miejsca kultu, wiary). Zniknął kościół Matki Bożej Zwycięskiej, Świętego Michała Archanioła, Św. Antoniego, Katedra Świętojańska, Chrystusa Króla, Św. Katarzyny, Św. Jakuba Apostoła, Opatrzności Bożej itd...
[

Tato, przepraszam, że tak późno ale byłem nie co zajęty. Jak zależy ci na kościółkach to zaciągnij z miplo, parę z nich w Toruniu wstawiłem i o zgrozo - zrobiłem fotki! Pozdrawiam.  B)

A potem się dziwisz, że dostałeś bęcki i, że dyskusja nie na poziomie.  :ohreally:
EOT

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #169 dnia: Luty 08, 2009, 16:43:33 »
Cytat: 1wal1
i o zgrozo - zrobiłem fotki!
No właśnie, w tym problem, że nie widzisz żadnej różnicy między takim POI jak kościół,
często o wyrazistej linii, charakterystycznej bryle, stylu, zwykle będącym znakomitym punktem orientacyjnym,
a fotką 'progu pospolitego', czy znaku drogowego, który poza tym, że może być brudny czy zachlapany
zawsze wygląda tak samo, bo 'takasamość' należy do istoty idei znaku.

Jeżeli mi zazdrościsz
Nie, ja Ci współczuję ...

40 zł bo taki jest wymiar w przeliczeniu na na złotówki "Miploprofitów". Żałosne!!!
No to choć raz się zgadzamy  :E:
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline debart

• **
  • 181
  • Sprzęt: VIVO PLUS + 16GB SDHC + VW Phaeton
« Odpowiedź #170 dnia: Luty 10, 2009, 10:37:44 »
Nie wiem czy ktoś zauważył a może tylko u mnie sie tak dzieje:
Ja zauwazyłem w wersji PC, że w niektórych małych miastach Rosji siatka dróg znika przy skali w z zakresie 19km do 1,4km. Jeśłi jest więcej lub mniej to jest widoczna, jeśli w tym zakresie to dróg nie widać. Przy skali 1,6-2,0km widać same nazwy ulic na "białej" mapie, brakuje linii symbolizujących przebieg tych ulic...

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #171 dnia: Luty 10, 2009, 11:33:16 »
Nie mogłeś podać jakiejść konkretnej nazwy?
Małych miast w Rosji wcale nie ma, większe mają ledwie po kilka ulic ...
Nie uzyskałem takiego efektu (jest nazwa nie widać drogi) w żadnym z ok 10-ciu przejrzanych.
Próbowałeś zmieniać pozycję suwaka w ustawieniach interfejsu 'Ukrywaj drogi lokalne w oddaleniu'?

*

Offline debart

• **
  • 181
« Odpowiedź #172 dnia: Luty 10, 2009, 13:27:01 »
podam, podam, ale później  :E , bo wczoraj w domu to zauważyłem gdzieś o 1:00 w nocy, a dzisiaj w pracy nie mam przy sobie mojego lapka... Jak wrócę to sprawdzę te miasta i podam dokładnie nazwy i ustawienia AM.

*

Offline debart

• **
  • 181
« Odpowiedź #173 dnia: Luty 10, 2009, 16:57:54 »
Kurcze, coś się schraniło przy wysyłaniu postu. Pozostałe:

1. Krasnaja Poljana:
2. Taurus (+ małe miasteczka w Rosji - jednak są) :

Nie wydaje mi się że to błąd sterowników karty albo samej grafy. Takie coś ma u mnie miejsce tylko w niektórych miejscach mapy i tylko w UA, RUS i TR. W Europie zachodniej i środkowej nie znalazłem takiegoi czegoś. Popatrz Marku na skalę map - raz ulice/drogi są a po pprzybliżaniu znikają, w Odessie to nawet na dużym zbliżeniu mam tylko nazwy ulic bez ulic. Jak poruszam mapą (myszką) to czasami ulice sie pojawiają, ale nie zawsze. Nie wiem jak na PDA bo tam mam tylko PL.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #174 dnia: Luty 10, 2009, 17:42:58 »
No tak, Odessa, Tarsus ... mogłem ich szukać po całej Rosji  :P
Rzeczywiście, udało mi się uzyskać podobne efekty, występują tylko w niektórych rejonach
czasem wystarczy trochę przesunąć mapę, żeby ulice się pojawiły,
np. w Odessie wystarczy przesunąć mapę tak, żeby nazwa miasta znalazła się nieopodal
prawej krawędzi ekranu i ulice przestaja znikać, albo się pojawiają jeśli zniknęły wcześniej.
Na PDA też mam ten efekt. Zgłosisz do supportu?

ps. w rejonach gdzie Rosja jest już trochę dokładniejsza też usyskałem ciekawe efekty,
najpierw pokazują się ulice tylko w miastach i widać takie 'wyspy z ulicami',
a dopiero przy większym zbliżeniu pojawiają się ulice łaczące te miejscowści.

*

Offline debart

• **
  • 181
« Odpowiedź #175 dnia: Luty 10, 2009, 20:43:28 »
No tak, Odessa, Tarsus ... mogłem ich szukać po całej Rosji  :P
:)
zgłoszone do supportu .

*

Offline 1wal1

• 40
« Odpowiedź #176 dnia: Luty 11, 2009, 02:05:02 »
i o zgrozo - zrobiłem fotki!
No właśnie, w tym problem, że nie widzisz żadnej różnicy między takim POI jak kościół,
często o wyrazistej linii, charakterystycznej bryle, stylu, zwykle będącym znakomitym punktem orientacyjnym,
a fotką 'progu pospolitego', czy znaku drogowego, który poza tym, że może być brudny czy zachlapany
zawsze wygląda tak samo, bo 'takasamość' należy do istoty idei znaku.

Jeżeli mi zazdrościsz
Nie, ja Ci współczuję ...

40 zł bo taki jest wymiar w przeliczeniu na na złotówki "Miploprofitów". Żałosne!!!
No to choć raz się zgadzamy  :E:

Już kiedyś napisałem ale wiem, że do niektórych to nie dociera bo przecież mają monopol na wiedzę. Powtórzę, może tym razem zapamiętasz. O przepraszam, Ty na pewno pamiętasz, taki Gość jak Ty nie może zapomnieć. Tylko nie uznajesz innych poglądów. Jest w miplo ponad 1000 kategorii. Ja wymyśliłem pięć czy cześć nie pamiętam. Wiele a wręcz większość uważam za co najmniej dziwaczne a mnie na pewno nie potrzebne. Ale nigdy nie podważałem sensowności ich istnienia. Jeżeli dana kategoria istnieje, to znaczy, że nie łamie regulaminu witryny i jest potrzebna przynajmniej jednej osobie. To tak na marginesie w kontekście tego co wygłosiłeś powyżej, że nie odróżniam progów od kościołów. Wiem niektórzy człowieczeństwo postrzegają inaczej tak jak niektórzy, że kościół to tylko budynek. Ja na moplo jako dokumentację fotograficzną POI,  traktuję tak samo i kościół i próg. Dlaczego - uzasadniłem to na taj witrynie parę dni temu. I na koniec, zaimponowałeś mi słowotwórstwem. Jesteś niczym Lem albo Wańkowicz.  :ok:

*

Offline mourning

• **
  • 221
  • Sprzęt: HTC TyTN II-Orange, HTC HD2,HTC One X
« Odpowiedź #177 dnia: Luty 15, 2009, 18:59:26 »
Mozecie koledzy sprawdzic czy u was w wbudowanych POI istnieje Manufaktura w Lodzi?Bo ja ostatnio z ciekawosci chcialem wyznaczyc sobie trase do Manufaktury i jakos ani w kategori centra handlowe ani w zadnej innej nie moglem jej znalezc.

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #178 dnia: Luty 15, 2009, 19:20:41 »
Mozecie koledzy sprawdzic czy u was w wbudowanych POI istnieje Manufaktura w Lodzi?Bo ja ostatnio z ciekawosci chcialem wyznaczyc sobie trase do Manufaktury i jakos ani w kategori centra handlowe ani w zadnej innej nie moglem jej znalezc.

Nie ma.
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline mourning

• **
  • 221
  • Sprzęt: HTC TyTN II-Orange, HTC HD2,HTC One X
« Odpowiedź #179 dnia: Luty 15, 2009, 19:27:29 »

[/quote]

Nie ma.
[/quote]

Dzieki bo juz myslalem ze moze cos u mnie nie tak z POI.W wersji 5.1.1 byla a teraz jej nie ma.Ciekawe czemu o niej zapomnieli?