AM 5.2 na NOKIA 500

• 9 Odpowiedzi
  • 1555 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

AM 5.2 na NOKIA 500
« dnia: Listopad 11, 2008, 17:05:16 »
Witam
Właśnie zainstalowałem uaktualnienie AM5.1 do AM 5.2 na Noki 500 - i już żałuję, za parę godzin wybieram się w podróż służbową, nowa długa trasa a moja nokia milczy, nie łapie żadnej satelity, sam program ślimaczy się niesamowicie nawet przy wyłączony GPS.
informacja o GPS   0 sygnałów ( oczywiście przy włączonym GPS), czasem pojawi się jeden na żółto,
po każdym kliknięciu, czy to na mapę czy na meni w różnych poziomach "myśli" po kilkadziesiąt sekund- po kilka minut, i wyświetla w tym czasie klepsydrę.
Może ktoś z kolegów poratuje mnie , już zastanawiam się nad odinstalowaniem AM5.2 i powrotem do AM5.1 - na niej działało wszystko ok.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
Odp: AM 5.2 na NOKIA 500
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 11, 2008, 17:10:12 »
Przy instalacji zaznaczyłeś poprawkę dla NOKII 500? Kartę sformatowałeś?

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 11, 2008, 17:20:40 »
zaznaczyłem poprawkę dla noki, zgodnie ze wskazówkami z instrukcji karty nie formatowałem

*

Offline jartro

• 555
  • Sprzęt: Auro S 6, AM EU aktualna, TomTom Go 6000, 6200
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 11, 2008, 22:14:38 »
Ja  zwykle formatuję kartę.Wydaje się,że to lepsza możliwośc  :ok:
Spróbuj też wgrać nowy soft ze strony nokii może to coś pomoże: http://www.nokia.ca/A41178015
« Ostatnia zmiana: Listopad 11, 2008, 22:25:59 wysłana przez jartro »

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 11, 2008, 22:36:05 »
Witam
Właśnie zainstalowałem uaktualnienie AM5.1 do AM 5.2 na Noki 500 - i już żałuję, za parę godzin wybieram się w podróż służbową, nowa długa trasa a moja nokia milczy, nie łapie żadnej satelity, sam program ślimaczy się niesamowicie nawet przy wyłączony GPS.
zasada jest taka, że jak cos może pójść nie tak to na pewno tak sie stanie... i dlatego przed podróżą takich rzeczy się nie robi.
Ja w tym roku kilka godzin przed urlopem w piątkowy wieczór zapragnąłem wyjąć wskaźniki by wymienić żaróweczki podświetlające. Nie wiedząc czym to grozi przy wyjętych zegarach przekręciłem kluczyk by podnieść szyby by zrobić to w domu (i to był błąd). W efekcie zablokowałem sobie system poduszek powietrznych i paliła sie kontrolka sygnalizacyjna (w instrukcji info: natychmiast wyłączyć silnik)... a tu następnego dnia wyjazd 660km.....!
Telefony do serwisu sugerowały, że na urlop będę mógł jechać w poniedziałek bo w sobotę nie mają diagnosty. Jednak dzięki internetowi koledzy z Forum Bravo/Brava/Marea skontaktowali mnie z człowiekiem, który w domu ma stosowne oprzyrządowanie i oprogramowanie do kasowania błędów.
Dzięki temu mogłem jechać na urlop.
Jaki z tego morał - jak coś działa to nie poprawiaj tego przed podróżą bo mogą być kłopoty.
ISTQB Certified Tester

*

Offline grzesk

• *
  • 69
  • Sprzęt: SG A5(2016)
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 11, 2008, 22:51:18 »
Dziwny objaw bo u mnie ta wersja jak i poprzednie od wersji 5.0 (no może poza wersją 5.1 przed poprawką 5.1.1 gdzie były błędy w mapach tam gdzie jeździłem) działają bez problemów tym bardziej, że ani razu jeszcze nie formatowałem karty tylko aktualizowałem do nowszej wersji. Oprogramowania NOKIi tez nie aktualizowałem, gdyż jak ostatnio na serwerach sprawdzałem to nic nowszego niż w urządzeniu nie było.

« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 12, 2008, 11:17:15 »
Jako nowy użytkownik Nokii 500 i Automapy miałem obawy przed aktualiacją, robiłem wszystko krok po kroku, zgodnie z instrukcją, karty nie formatowałem, wszystko poszło gładko i działa bez problemów.

« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 12, 2008, 23:30:38 »
Udało się.
Udało sie uruchomić AM5.2 - oczywiście po sformatowaniu karty i po zainstalowaniu na nowo AM5.2 pojawił sie problem z rejestracją ( błąd rejestracji, ale o tym uprzedzali w instrukcji aktualizacji ). Chciałem powrócić do wersji 5.1 - a tu przy instalacji błąd : system nie znajduje skórek o podanej rozdzielczości.
Zresetowałem system Noki przyciskiem, zainstalowałem AM 5.2 po raz kolejny i wszystko w porządku.
Zdąrzyłem przed wyjazdem w podróż ale tu dopiero się zaczęło - Hołowczyc w pilocie swoje a ja swoje t.z. po znakach drogowych.
Trasa Bydgoszcz, Opole, Nysa, Wrocław, Poznań, Bydgoszcz to ciągłe wkurzanie sie na pilota, w wielu miejscowościach wyznaczał mi jakieś objazdowe trasy, najprostsze były po oznaczeniach  drogowych.
Odcinek z Ostrowa Wielkopolskiego do Poznania kombinował do samego Poznania ( nie chciał przejść na trasę którą jechałem   11 i S11)
Zastanowię się na spokojnie jak zadawać trasę, jak skonfigurować Nokię tak żeby było naprawdę optymalnie.
A swoją drogą czy jest jakaś aplikacja na PC , umożliwiająca ustalenie dokładnej  trasy i dopiero po tym wprowadzenie jej do Noki, było by to zdecydowanie wygodniejsze.

*

Offline rymi

• 636
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond 2 [WM6.1 Polish]
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 13, 2008, 08:10:02 »
A swoją drogą czy jest jakaś aplikacja na PC , umożliwiająca ustalenie dokładnej  trasy i dopiero po tym wprowadzenie jej do Noki, było by to zdecydowanie wygodniejsze.

Druga licencja AM na PC ;-) Niestety producent nadal nie przyjmuje do wiadomosci, ze zyskalby troche wiecej legalnych userow jakby byla mozliwosc wytyczenia trasy na PC i potem skopiowania na urzadzenie. No bo ile maja w uzyciu licencji PC ?? 2% ? 3% ? Kto jezdzi z laptopem w aucie ;-)
HTC Touch Diamond 2 - WM6.1 Polish [ehh znowu tyle gram :/ - 120g] MicroSDHC 16GB SanDisk + Compaq iPAQ H3970 MMC 512MB Transcend

*

Offline jartro

• 555
  • Sprzęt: Auro S 6, AM EU aktualna, TomTom Go 6000, 6200
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 13, 2008, 19:30:51 »
Z tą trasą to chyba przesadzasz.Trzeba sobie ustawić w menu trasę optymalną przesuwając suwak z krótkiej na szybką, jak Ci pasuje. Nokia nie wymaga żadnej specjalnej konfiguracji :shock:
« Ostatnia zmiana: Listopad 13, 2008, 19:38:49 wysłana przez jartro »