AM 5.2.0 (657) - zdublowane ikonki POI

• 49 Odpowiedzi
  • 10889 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline woytaski

• *
  • 65
  • Sprzęt: Navroad NR560
AM 5.2.0 (657) - zdublowane ikonki POI
« dnia: Listopad 20, 2008, 11:59:20 »
witaski

Po aktualizacji oprogramowania do wersji j/w mam zdublowane wszystkie ikony POI (łącznie z opisami).
Na mapie pojawiają dwa identyczne POI przylegające do siebie...
Jak toto wyłączyć i przywrócić do sprawności?

woytaski

*

Offline grzemach

• 269
    • Info Enterprise
  • Sprzęt: HTC TyTN II
Odp: AM 5.2.0 (657) - zdublowane ikonki POI
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 20, 2008, 12:13:30 »
wiem że to jest irytujące jak ktoś tak pisze, ale nie chce mi się szukać za Ciebie...
był podobny temat tutaj na forum...
poszukaj a znajdziesz.

Aby nie było, nie wiem jak to zrobić, porostu pamiętam że było coś takiego poruszane.

*

Offline woytaski

• *
  • 65
  • Sprzęt: Navroad NR560
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 20, 2008, 12:44:56 »
no właśnie nie znalazłem...
Ale nic to - poradziłem sobie;)
Wyciąłem w pień istniejący plik z POI, utworzyłem nowy, zassałem raz jeszcze i już jest OK;)

*

Offline klosz007

• **
  • 194
  • Sprzęt: iPhone 4 16GB + iPad 3 3G 32GB + NavRoad Vivo Plus
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 23, 2008, 00:44:24 »
Ja ma ten sam problem - kategorie zaciągane przez MiploSync są wyświetlane dwa razy. Raz z poprawną ikonką kategorii a raz tylko z białym kwadratem z niebieskim kółkiem. Rozwiązanie typu skasowanie pliku i utworzenie od nowa mnie nie interesuje bo mam swoje POI które pewnie pójdą do gazu.

Oczywiście w opcjach wyświetlania wyłączyłem te drugie i nie ma ich na mapie ale na liście kategorii POI nadal są zdublowane i stamtąd też chciałbym ich się pozbyć....
« Ostatnia zmiana: Listopad 23, 2008, 00:46:08 wysłana przez klosz007 »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 23, 2008, 00:52:33 »
Znajdź i usuń plik categories.data.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline klosz007

• **
  • 194
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 23, 2008, 00:59:23 »
Dziękować, dziękować. Pomogło  :D

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 23, 2008, 01:00:04 »
Jest to prawdopodobnie wynikiem posiadania tych samych kategorii punktów z dwóch formatów, starego *.poi i nowego *.amp. Rada nocnegoMarka powinna pomóc.

*

Offline klosz007

• **
  • 194
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 23, 2008, 01:07:26 »
Właśnie starych plików *.poi się swego czasu pozbyłem ale ten efekt zdublowanych wpisów pozostał. Najwyraźniej jakieś echa starego formatu były w tym pliku categorires.data ale nie wpadł bym na to.

*

Offline piona

• 358
  • Sprzęt: Mio Moov
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 23, 2008, 09:29:19 »
Ja ostatnio jechałem z Rzeszowa do Sandomierza i przed Głogowem myślałem, że mam zdublowane fotoradary. Już miałem wykasować a tu patrzę, rzeczywiście kilka w jednym miejscu :] Idiotyzm.
piona

*

Offline bartek_63

• 584
    • http://www.bayercropscience.pl/strony/1/i/91.php?pracownik_id=113
  • Sprzęt: Mio-169; NavRoad VIVO Plus; AM6; Nuvi 660; CN
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 24, 2008, 21:03:50 »
Nie pomogło.

*

Offline dluba

• **
  • 157
  • Sprzęt: Redmi 4 Pro, TT 5100
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 24, 2008, 21:25:01 »
Nie pomogło.

wszystkie ikonki ci się dublują? u mnie była kategoria radary i kontrola radarowa - obie były w tych samych miejscach i dawały po dwie ikonki - może coś podobnego jest i u ciebie?
Pozdrawiam
Daniel

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 24, 2008, 21:32:28 »
u mnie była kategoria radary i kontrola radarowa

Ciekawe skąd się wzięły?  :evil:

Napisane: Listopad 24, 2008, 21:29:00
Nie pomogło.

Rozumiem, że po usunięciu pliku categories.data, ściągnąłeś ponownie punkty z Miplo? Z opcją pobierz wszystko?
« Ostatnia zmiana: Listopad 24, 2008, 21:34:47 wysłana przez akubit »

*

Offline jarok

• 38
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 24, 2008, 22:17:17 »
wszystkie ikonki ci się dublują? u mnie była kategoria radary i kontrola radarowa - obie były w tych samych miejscach i dawały po dwie ikonki - może coś podobnego jest i u ciebie?
I jak kolega sobie z tym poradzil?
Pytam poniewaz u mnie jest tak, ze mam wlaczone wyswietlanie kategorii radar tej wbudowanej oraz kontrola radarowa z miplo.
Problem polega na tym, ze teraz w niektorych miejscach gdzie byla kontrola radarowa juz sa fotoradary. Natomiast automapa jako ostrzezenie i pierwsza widoczna ikone pokazuje kontrole radarowa zamiast fotoradaru. Poprostu teraz w miejscu kontroli jest fotoradar a automapa ostrzega mnie przed suszarka zamiast fotoradarem i ikona z suszarki jest prawie nalozona na ikone z fotoradaru. Dopiero przy zblizeniu sie do tego poi widac ikone fotoradarku poniewaz nie jest w identycznym miejscu.
Czy da sie jakosc priorytetowac ostrzeganie/wyswietlanie w automapie tak aby w przypadku roznicy np 10m jesli jest suszarka i fotoradar automapa ostrzegala mnie i wyswietlala fotoradar a nie suszarke?

--
jarok

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 25, 2008, 00:28:17 »
Nie ma co priorytetować, tylko trzeba wywalić śmieci pobrane z jakichś źródeł. W Miplo nie było nigdy kategorii "kontrola radarowa".
Tekst powyższy tyczy się również dywagacji dluby.
Ściągnijcie sobie (jeśli możecie  :evil:) POI z Miplo do nowego pliku, wywalcie stary categories.data i będzie dobrze.

*

Offline dluba

• **
  • 157
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 25, 2008, 08:16:56 »

przepraszam - nie radary i kontrola radarowa - tylko kategoria "radar" wbudowana w AM i kategoria "radary, kontrola drogowa" - z Miplo - i część punktów się powtarzała - categories.dat usuwałem - punktów spoza miplo nie dodawałem.
Pozdrawiam
Daniel

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 25, 2008, 09:54:35 »
Wbudowanych POI się nie pozbędziesz* możesz tylko wyłączyć ich wyświetlanie.

*możesz usunąć plik poi.a z katalogu z mapą, ale wtedy pozbędziesz się wszystkich wbudowanych poi
zniknie też pikietaż, a nazwy kategorii i tak zostaną na liście. Posunięcie może być ryzykowne,
plik  POI z mapy Polski to blisko 20% objętości plików mapy, mogą wystąpić jakieś skutki uboczne.
Nie wiem czy ktoś już testował dłużej tak radykalne rozwiązania.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline dluba

• **
  • 157
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 25, 2008, 10:42:03 »
jeśli o mnie chodzi to po prostu wyłączyłem pokazywanie wbudowanych poi z pewnych kategorii które się mogły dublować - natomiast sensem mojego posta było to że czasami te same punkty są w różnych kategoriach które np. przez przeoczenie nie wyłączymy
Pozdrawiam
Daniel

*

Offline bartek_63

• 584
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 26, 2008, 12:10:21 »

Napisane: Listopad 24, 2008, 21:29:00
Nie pomogło.

Rozumiem, że po usunięciu pliku categories.data, ściągnąłeś ponownie punkty z Miplo? Z opcją pobierz wszystko?
akubit - dziękuję. Do tej pory nikt nie napisał, że trzeba "pobrać wszystko jednorazowo" a ja durny synchronizowałem i synchronizowałem i nic... Teraz jet ok.
Reasumując
1. Usuń plik categories.data
2. Otwórz program Miplosync, zaznacz "pobierz wszystko jednorazowo"
3. przeprowadź synchronizację
4. Otwórz AM i ciesz się prawidłowo wyświetlanymi ikonkami do czasu aż się znowu zdublują.

*

Offline jarok

• 38
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 27, 2008, 08:54:09 »

A moze kolega napisac co daje dokladnie zaznaczenie opcji "pobierz wszystko jednorazowo"?
Co jest wtedy pobierane?
Jesli usunie sie plik categories.data to usuwane sa wszystkie kategorie wlacznie z tymi wbudowanymi tak?

--
jarok

*

Offline Powhatan

• 771
    • http://www.powhatan.republika.pl
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 27, 2008, 09:54:41 »
"pobierz wszystko jednorazowo"
Jak masz wszystko stare pokasowane to nie trzeba nic zaznaczać
4. Otwórz AM i ciesz się prawidłowo wyświetlanymi ikonkami do czasu aż się znowu zdublują.
Do czasu  :]

Sztuczkę stosuję już ponad rok i to regularnie, bo problem w mniejszym lub większym stopniu i tak wraca.

*

Offline bartek_63

• 584
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 27, 2008, 11:52:58 »

Jesli usunie sie plik categories.data to usuwane sa wszystkie kategorie wlacznie z tymi wbudowanymi tak?
jarok

Taki dobry to ja w te klocki nie jestem ale POI wbudowane przez AM nie są usuwane tak prostym sposobem.
Myślę, że na tym forum jest wielu, którzy to wyjaśnić potrafią.

*

Offline jarok

• 38
« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 03, 2008, 10:48:14 »
Nie ma co priorytetować, tylko trzeba wywalić śmieci pobrane z jakichś źródeł. W Miplo nie było nigdy kategorii "kontrola radarowa".
Tekst powyższy tyczy się również dywagacji dluby.
Ściągnijcie sobie (jeśli możecie  :evil:) POI z Miplo do nowego pliku, wywalcie stary categories.data i będzie dobrze.

Wiec napisze precyzyjnie.
Mam wlaczone wyswietlanie oraz ostrzeganie kategorii wbudowanej "radar" oraz "Radary, kontrola drogowa" z miplo.
Problem polega na tym, ze teraz w niektorych miejscach gdzie byla kontrola drogowa juz sa fotoradary. Natomiast automapa jako ostrzezenie i pierwsza widoczna ikone pokazuje kontrole radarowa zamiast fotoradaru. Poprostu teraz w miejscu kontroli jest fotoradar a automapa ostrzega mnie przed suszarka zamiast fotoradarem i ikona z suszarki jest prawie nalozona na ikone z fotoradaru. Dopiero przy zblizeniu sie do tego poi widac ikone fotoradarku poniewaz nie jest w identycznym miejscu.
Kolega poleca usuniecie pliku categories.data i wykonanie synchronizacji z opcja "pobierz wszystko jednorazowo" Co daje dokladnie ta opcja i dlaczego po usunieciu pliku trzeba ja zaznaczyc i wykonac synchronizacje? Bo z tego co widze po jej zaznaczeniu zostaly pobrane wszystkie kategorie nie tylko te co mam zaznaczone i dzieki temu mam poi, ktorych nie chce a chyba nie o to chodzilo z tym watku.

--
jarok

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #22 dnia: Grudzień 03, 2008, 12:17:44 »
Wiec napisze precyzyjnie.
Mam wlaczone wyswietlanie oraz ostrzeganie kategorii wbudowanej "radar"

To akurat niezbyt dobry pomysł, bo są błędne, nieaktualne i sporo brakuje.

oraz "Radary, kontrola drogowa" z miplo.
Problem polega na tym, ze teraz w niektorych miejscach gdzie byla kontrola drogowa juz sa fotoradary. Natomiast automapa jako ostrzezenie i pierwsza widoczna ikone pokazuje kontrole radarowa zamiast fotoradaru. Poprostu teraz w miejscu kontroli jest fotoradar a automapa ostrzega mnie przed suszarka zamiast fotoradarem i ikona z suszarki jest prawie nalozona na ikone z fotoradaru. Dopiero przy zblizeniu sie do tego poi widac ikone fotoradarku poniewaz nie jest w identycznym miejscu.

Tu niestety rady nie ma. Musisz zdecydować, czy chcesz zwalniać zawsze, obojętnie, czy jest to fotoradar czy suszarka, czy lepiej pozbyć się kategorii "Radary, kontrola drogowa" bo nikt jej nie porządkuje i ostrzega już prawie wszędzie, za to mieć pewność, że przed fotoradarem Cię ostrzeże. Nie da się zmusić, żeby na wierzchu był fotoradar, a pod spodem suszarka.

Kolega poleca usuniecie pliku categories.data i wykonanie synchronizacji z opcja "pobierz wszystko jednorazowo" Co daje dokladnie ta opcja i dlaczego po usunieciu pliku trzeba ja zaznaczyc i wykonac synchronizacje? Bo z tego co widze po jej zaznaczeniu zostaly pobrane wszystkie kategorie nie tylko te co mam zaznaczone i dzieki temu mam poi, ktorych nie chce a chyba nie o to chodzilo z tym watku.

Wycięcie categories.data powoduje wyrzucenie wszystkich dotychczasowych kategorii użytkownika (w tym różnych śmieci dołączonych na różnych etapach działania Miplo i poprzedników oraz użytkownika) i po zaznaczeniu (oczywiście w Miplosyncu, a właściwie w Miplosetupie, a nie w Miplo   B)) opcji "Pobierz jednorazowo wszystko" w zakładce Sync, ściągane są punkty POI wraz z ikonkami i dźwiękami, i na tej podstawie odtwarzana jest na nowo lista kategorii użytkownika w AM. Oczywiście wcześniej należy sobie przygotować subskrybowane kategorie na Miplo (można to zrobić również w Miplosetupie w zakładce Katalog, ale nie polecam bo słyszałem ongiś o jakichś dziwnych zachowaniach) wraz z dostosowaniem dźwięków i ikonek.

*

Offline jarok

• 38
« Odpowiedź #23 dnia: Grudzień 03, 2008, 15:12:10 »
Wycięcie categories.data powoduje wyrzucenie wszystkich dotychczasowych kategorii użytkownika (w tym różnych śmieci dołączonych na różnych etapach działania Miplo i poprzedników oraz użytkownika) i po zaznaczeniu (oczywiście w Miplosyncu, a właściwie w Miplosetupie, a nie w Miplo   B)) opcji "Pobierz jednorazowo wszystko" w zakładce Sync, ściągane są punkty POI wraz z ikonkami i dźwiękami, i na tej podstawie odtwarzana jest na nowo lista kategorii użytkownika w AM. Oczywiście wcześniej należy sobie przygotować subskrybowane kategorie na Miplo (można to zrobić również w Miplosetupie w zakładce Katalog, ale nie polecam bo słyszałem ongiś o jakichś dziwnych zachowaniach) wraz z dostosowaniem dźwięków i ikonek.

Ok, czyli nalezy wylaczyc wyswietlanie/ostrzeganie wbudowanej kategorii "radar"
Piszesz, ze przy zaznaczonej opcji "Pobierz jednorazowo wszystko" sciagane sa POI wraz z ikonami i dzwiekami. Ktore POI sa sciagane, te co mam subskrybowane, czy wszystkie dostepne w miplo?
Bo z tego co widze mialem wczesniej np 29000 POI a po usunieciu  categories.data i wykonanniu synchronizacji z zaznaczona opcja "Pobierz jednorazowo wszystko" mam przeszlo 60000 POI.
Wiec wydaje sie, ze sa sciagane wszystkie POI dostepne w miplo a nie tylko te, ktore user ma subskrybowane.

--
jarok

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #24 dnia: Grudzień 03, 2008, 15:22:01 »
Piszesz, ze przy zaznaczonej opcji "Pobierz jednorazowo wszystko" sciagane sa POI wraz z ikonami i dzwiekami. Ktore POI sa sciagane, te co mam subskrybowane, czy wszystkie dostepne w miplo?
Bo z tego co widze mialem wczesniej np 29000 POI a po usunieciu  categories.data i wykonanniu synchronizacji z zaznaczona opcja "Pobierz jednorazowo wszystko" mam przeszlo 60000 POI.
Wiec wydaje sie, ze sa sciagane wszystkie POI dostepne w miplo a nie tylko te, ktore user ma subskrybowane.

Tylko subskrybowane. Sprawdź ustawienia subskrypcji na Miplo i dla kontroli w zakładce "Kategorie" w Miplosetup. Powinny być identyczne po synchronizacji.

Edit:

Czy na pewno posługujesz się tym samym plikiem w zakładce "Opcje" Miplosetupu, co plikiem POI w AM? Ta sama nazwa, ścieżka i rozszerzenie (*.poi i *.poipts lub *.amp i *.ampdata)?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 03, 2008, 15:33:15 wysłana przez akubit »

*

Offline jarok

• 38
« Odpowiedź #25 dnia: Grudzień 03, 2008, 16:46:35 »
Tylko subskrybowane. Sprawdź ustawienia subskrypcji na Miplo i dla kontroli w zakładce "Kategorie" w Miplosetup. Powinny być identyczne po synchronizacji.
Edit:
Czy na pewno posługujesz się tym samym plikiem w zakładce "Opcje" Miplosetupu, co plikiem POI w AM? Ta sama nazwa, ścieżka i rozszerzenie (*.poi i *.poipts lub *.amp i *.ampdata)?
Ustawienie subskrypcji na Miplo jest takie same jak w zakładce "Katalog" w Miplosetup.
Plik w zakładce Opcje w Miplosetup jest taki: \STORAGE CARD\AUTOMAPA EU\Data
Files\default.ampdata
Nie wiem jak sprawdzić w automapie czy jest ten sam? Sprawdziłem w Automapie w POI Zarządzanie, nastepnie  na karteczkę i mam informacje "Wczytany plik:default"
Wiec chyba to samo prawda?
Ale wydaje sie, ze tak, skoro po synchronizacji poprzez Miplosetup po uruchomieniu automapy jest "wczytuje punkty  publicznej" a nastepnie "trwa reorganizacja pliku"

--
jarok

Edit:
Sprawdziłem jeszcze raz.
W zakładce Info w Miplosetup miałem Liczba punktów POI 29513
Usunąłem pliczek categories.data i z zaznaczoną opcja w zakładce Sync "Pobierz wszystko jednorazowo" wykonałem synchronizacje.
Po synchronizacji w zakładce Info mam Liczba punktów POI 29506
Wiec wydaje się, ze faktycznie tylko dla subskrybowanych kategorii są pobierane dane.
Przy zaznaczonej opcji "Pobierz wszystko jednorazowo"  dźwięki są ściągane tylko jeśli przez www na miplo na kategorii da sie "zmień" i przypisze jakiś dziwek?
Bo ja nie mam poprzypisywanych  do kategorii (robilem je sobie ręcznie, taka sama nazwa pliku z  jak nazwa kategorii) poprzez strone www miplo rzadnych dzwiekow  poza tymi co mialem swoimi a rzadnych dodatkowych dzwiekow mi nie sciagnal.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 03, 2008, 17:21:46 wysłana przez jarok »

*

Offline sserafin

• 751
  • GPX są wokół Nas ;)
    • profil na facebook
  • Sprzęt: SGS4 GT-i9505 AndL501-no brand
« Odpowiedź #26 dnia: Grudzień 07, 2008, 23:32:17 »

Znalazłem, usunąłem, synchronizacja i .... uwaga mam potrójnie ikony jednego punktu :O
Czy ktos może mi pomóc?
Nawigacja na drodze i nawigacja w górach :)
https://www.facebook.com/SerafinExpedition
-----------------------------------------------------
kiedyś: MIOP350, MODECOM MX2, ALGA PRIMA AN-5050 HD BT, MODECOM MX3, MODECOM SX7

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #27 dnia: Grudzień 08, 2008, 00:36:14 »
To jeszcze po usunięciu pliku categories.data, załóż w AM nowy plik POI, wskaż go w Miplosetupie i dopiero wtedy synchronizuj.

*

Offline sserafin

• 751
  • GPX są wokół Nas ;)
    • profil na facebook
  • Sprzęt: SGS4 GT-i9505 AndL501-no brand
« Odpowiedź #28 dnia: Grudzień 10, 2008, 08:17:39 »
To jeszcze po usunięciu pliku categories.data, załóż w AM nowy plik POI, wskaż go w Miplosetupie i dopiero wtedy synchronizuj.

OK, jakie rozszerzenie ma plik POI?, inaczej mówiąc jak go się zakłada?
Nawigacja na drodze i nawigacja w górach :)
https://www.facebook.com/SerafinExpedition
-----------------------------------------------------
kiedyś: MIOP350, MODECOM MX2, ALGA PRIMA AN-5050 HD BT, MODECOM MX3, MODECOM SX7

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #29 dnia: Grudzień 10, 2008, 08:30:01 »
W Automapie Menu>POI>Zarządzanie>"Karteczka">Utwórz nowy plik. Rozszerzenie pliku zależy od wersji AM - *.poi <5.1.x, *.amp >=5.1.x