Skąd POI "Błędy AM"?

• 7 Odpowiedzi
  • 2822 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline zoltarsm

• **
  • 111
  • Sprzęt: NavRoad 450BV - AM XL i NAVROADMAP EU
Skąd POI "Błędy AM"?
« dnia: Lipiec 25, 2008, 23:30:57 »
Witam !

Co oznacza dziwny punkt POI w Automapie 5.1.0 - BŁĘDY AM z niebieską ikonką ?

Pozdrawiam
Napisane: Lipiec 25, 2008, 23:25:15
Powiedzcie mi jeszcze, czy powinno się to "odhaczyć".

*

Offline plesniak

• 489
  • Sprzęt: smart Media-System TomTom
Odp: Skąd POI "Błędy AM"?
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 25, 2008, 23:37:24 »
Odznacz, u mnie potrafił wywalić z 20 poi związanych z odłączniem urządzenia od "prądu"
Paweł

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 25, 2008, 23:45:35 »
To nie jest nowość wprowadzona w wer. 5.1.0.
Punkt POI używany do tzw. "raportowania błędów" - domyślnie przypisany jest przycisk Enter do tej funkcji.
Przede wszystkim tworzy punkt POI i uruchamia jednocześnie zapis śladu na kilka minut (nie wiem dokładnie na ile). Pliki ze śladami i inne generowane przy uruchomieniu tej funkcji są zapisywane w katalogu AutoMapaEU/Maps/Errors.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 26, 2008, 00:14:05 »
W niektórych urządzeniach przycisk Enter jest bardzo łatwo wcisnąć przypadkiem,
np. po schowaniu niewyłączonego pocketa do futerału albo choćby kieszeni,
a do tego klawisza jest domyslnie przypisania funkcja raportowania błędów.
Dlatego w takich urządzeniach lepiej jest wyłaczyć przypisanie tej funkcji do przycisku Enter,
w przeciwnym razie może się przydarzyć coś takiego jak na screenie poniżej :)
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 26, 2008, 12:11:21 »
Może i nie nowość, ale dopiero wczoraj gdy zainstalowalem 5.1.0 taki punkt się u mnie pojawił. Dokładnie w  miejscu, gdzie w/g AM kończy się droga, a w/g stanu rzeczywistego można pojechać (co prawda średnio utwardzoną, ba nawet pokusiłbym się o nazwanie tego polną) drogą w głąb osiedla domków jednorodzinnych. Wcześniej nie miałem takich atrakcji, a AM używam od... no od początku świata :) Dodam też, że AM mam na PNA który nie posiada żadnego przycisku (a więc ENTER odpada) :D

*

Offline kajacek

• **
  • 168
  • Sprzęt: MODECOM Freeway MX2 + Automapa Europe 6.8.1
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 28, 2008, 19:16:22 »
Zauważyłem dziwny błąd w AM, mianowicie zaczęły tworzyć mi się dziwne POI grupy "Błędy AM"; te POI tworzą się praktycznie bez powodu - otwieram np. AM, klikam np. na punkt na mapie i wtedy tworzy się ten punkt

Poza tym utworzyła się moja grupa "Błędy AM" - powyżej oryginalnej grupy"Błędy AM" (domyślnie zaznaczyły się jako widoczne)

i w tej grupie zbierają się te nowe POI...

Oczywiście nie muszę tego oglądać, bo mogę po prostu "odklikać" te obie kategorie, ale nie lubię, jak mi coś tworzy się w programach bez mojej wiedzy :)

Orientujecie się, czy to jest rzecz związana z Automapą, czy też mam szukać przyczyny u siebie???

I czy ktoś się z czymś takim wcześniej spotkał - ja to mam od niedawna (chyba od wersji 5.1...) ???

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 28, 2008, 19:35:58 »
A nie jest tak że przypadkowo naciskasz enter. Ja pierwsze co robię po instalacji to wyłączam przyporządkowanie "raportuj błędy AM" do entera bo jak nie to zanim sobie wszystko poustawiam to sobie na cykam kilkanaście błędów   :E
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline kajacek

• **
  • 168
  • Sprzęt: MODECOM Freeway MX2 + Automapa Europe 6.8.1
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 29, 2008, 09:21:17 »
A nie jest tak że przypadkowo naciskasz enter. Ja pierwsze co robię po instalacji to wyłączam przyporządkowanie "raportuj błędy AM" do entera bo jak nie to zanim sobie wszystko poustawiam to sobie na cykam kilkanaście błędów   :E

Właśnie tak jest  :( Dziś to samo mi się pokazało i zauważyłem, że stało się to po wciśnięciu "joysticka" :) Muszę zmienić przyporządkowanie tego przycisku na inny - thx za pomoc :)