AM 5.0 - jak ustawić optymalnie program ?

• 31 Odpowiedzi
  • 8209 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline dth

• 39
  • Sprzęt: SPV M650 1Gb AM 4.5.3
AM 5.0 - jak ustawić optymalnie program ?
« dnia: Kwiecień 05, 2008, 19:43:06 »
Witam Serdecznie Wszystkich,

Jest to mój pierwszy post tak więc prosze o wyrozumiałość.
Dzis zainstalowałem AM 5.0 na SPV M650 [z Orange].
Wcześniej miałem wersję chyba 4.0 AM.
I pytanko - jaka powinna byc ustawiona predkość odczytu 9600 czy 4800. Generalnie mam oklamania co do predkosci ok. 10 km jak i do pozycji. Przyznam sie szczerze ze nie potrafię ustawić optymalnych parametrów. W poprzedniej wersji nic nie robilem, byla od razu zainstalowana w telefonie i sięgając pamięcią w stecz w poprzedniej wersji raczej nie miałem takich przekłamań. Teraz dopiero zauwazylem pomijajac wyglad roznice w dzialaniu programu.

Pozdrawiam i czekam na pomoc z Waszej strony :)

*

Offline Treker

• 756
Odp: AM 5.0 - jak ustawić optymalnie program ?
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 05, 2008, 19:55:41 »
u mnie tak samo  :|

*

Offline stafid

• 445
  • o drogę nie pytam
    • Perfect
  • Sprzęt: Asus 636N, AM EU
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 05, 2008, 20:05:29 »
zwiększ opóźnienie do 1s też tak miałem i teraz wsio ok. Mam za to inny dylemacik, wkurzające są te wielkie niby strzałki kierunkowe na manewrach lewo prawo rondo itd że tak naprawdę zamazane pół ekranu jakimś g=żółtym grotem od srzałki w poprzednich wersjach była elegancka długa strzała kierunkowa. Może coś pochrzaniłem w ustawieniach skali czy co?. Poraździe jak to wyidealizować.

*

Offline dth

• 39
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 05, 2008, 20:24:48 »
zwiększ opóźnienie do 1s też tak miałem i teraz wsio ok. Mam za to inny dylemacik, wkurzające są te wielkie niby strzałki kierunkowe na manewrach lewo prawo rondo itd że tak naprawdę zamazane pół ekranu jakimś g=żółtym grotem od srzałki w poprzednich wersjach była elegancka długa strzała kierunkowa. Może coś pochrzaniłem w ustawieniach skali czy co?. Poraździe jak to wyidealizować.

dzieki sliczne tak zrobie - nie wiem jeszcze wparwdzie gdzie ale zaglebie sie w menu i poszukam. A co do strzalki to masz racje - zolte gowno przeskadza ale to jest chyba m.in. tam zmiana w AM :D
Napisane: Kwiecień 05, 2008, 20:09:50
I jeszcze jedna sprawa - po zainstalowaniu AM 5.0 - quick gps nie moze sie polaczyc, gdzie w poprzedniej wersji nie mialem zadnych problemow i co ja mam zrobic. Kuzwa jak czlowiek jest w czyms laikiem to cholercia ciezko mu oj ciezko.

*

Offline Yoggi

• Nasz Poeta
  • 507
  • Sprzęt: LOOX N-560 GPS+ACER n35 GPS+ I-Phone 16 GB
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 05, 2008, 20:45:57 »
Generalnie mam oklamania co do predkosci ok. 10 km jak i do pozycji.
Też zauważyłem,bo lubię porównywać prędkości. Ustawione opóźnienie 0,6 sek. Zauważyłem,że gdy na liczniku mam 100 to ona pokazuje jakieś 82 km/h. Z drugiej strony liczniki przeważnie zawyżają prędkości o jakieś 10 na godz. Na autostradzie dałem 140,pokazywała 120 albo 125 i sam sie dziwiłem,że czuje prędkość a ona pokazuje,że sie wlokę. Choć to mogło być tylko moje subiektywne wrażenie. Przestawię na 1 sek. i sprawdzę.
Lepiej rok odsiedzieć w celi - niźli słuchać Wuwuzeli
Trąba bowiem tak ogłusza,że człowieka cierpi dusza.

*

Offline stafid

• 445
  • o drogę nie pytam
    • Perfect
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 05, 2008, 20:55:44 »
poprawisz (uaktualnisz) tym jedynie pozycję w realu a nie wyrównasz prędkość na wskaźniku i na gps

*

Offline _Marcin_S_

• *
  • 92
  • Sprzęt: Asus p535 / 716 / HTC HD2
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 05, 2008, 22:01:06 »
dokładnei to samo jak wyłaczyć te strzałki + ja mam ze pocycja rózni się 10-20 m ..tzn ja jestem na skrzyrzowaniu juz a mapa mowi ze 10-20 metrów skret w .... wkurzajace to jest  bo na bardziej skomplikowanych skrzyzowaniach to ja juz wyjade a on mi mowi o manewrze :(

*

Offline JD-MM

• 1145
  • Sprzęt: SGS6 SM-G920F
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 05, 2008, 22:07:35 »
dokładnei to samo jak wyłaczyć te strzałki + ja mam ze pocycja rózni się 10-20 m ..tzn ja jestem na skrzyrzowaniu juz a mapa mowi ze 10-20 metrów skret w .... wkurzajace to jest  bo na bardziej skomplikowanych skrzyzowaniach to ja juz wyjade a on mi mowi o manewrze :(

Menu - Ustawienia - GPS - 2 zakładka - Kompensuj opóźnienie sygnału (np. 1s) i ptaszek przy uwzględniaj pokazując pozycję

Było pisane o tym już dziesiątki razy !

*

Offline dth

• 39
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 05, 2008, 22:12:22 »
Dzieki poustawiam, a ze bylo dziesiatki razy - byc moze tak ale jestem nowy i przeszlo ponad 1000 wypowiedzi nie jestem wstanie przeleciec a problem mam.
A co z quick gps ?? ktos ma jakies pomysly co i jak ??

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 05, 2008, 22:16:24 »
Co do szybkości to licznik auta kłamie a nie GPS...
ISTQB Certified Tester

*

Offline dth

• 39
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 06, 2008, 01:50:37 »
A co z quick gps ?? ktos ma jakies pomysly co i jak ??
Ponawiam pytanie?? A moze te wyszukiwanie GPS nie jest az tak wazne bo jak wlacze AM to i tak bedzie dzialac ?? to tylko moje przemyslenia

*

Offline mar_cin

• **
  • 123
  • Sprzęt: SPV M650 (HTC P3300)
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 06, 2008, 02:43:00 »
jedno z drugim raczej nie ma zwiazku (AM i QuickGPS) ... sprawdz lepiej ustawienia sieci...

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 06, 2008, 08:37:22 »
zwiększ opóźnienie do 1s też tak miałem i teraz wsio ok...

A jak masz ustawioną częstotliwość odczytu portu gps ? (ostatnia zakładka w ustawieniach gps w menu expert). Ja ustawiłem na 0,25 s

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 06, 2008, 10:03:54 »

A jak masz ustawioną częstotliwość odczytu portu gps ? (ostatnia zakładka w ustawieniach gps w menu expert). Ja ustawiłem na 0,25 s
Jeśli odbiornik nie obsługuje odczytu danych szybciej niż co sekundę to nawet gdybyś ustawił nie wiem co to będzie ustalał pozycję co 1 sekundę... z tym, że procesor w Twoim PDA będzie bardziej obciążony.

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

*

Offline makhi

• **
  • 195
  • Sprzęt: eten m700
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 06, 2008, 10:11:46 »
Znalazłem rozwiązanie braku możliwości wyłączenia ekranu w AM5 ustawienia/inne/ trzecia zakładka odchaczyć zarządzaj ekranem

*

Offline _Marcin_S_

• *
  • 92
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 06, 2008, 10:21:59 »
ja sie tylko zstanawiam co ma szybkosc odczytu (czy ja dam .25 czy 1s) do pokazywanai pozycji bo przypadek który opisywalemdotyczy tez pozycji jak stoje samochodem na swiatlach.....ja stoje na skrzyzowaniu a onmi mowi ze to bedzi emialo za 20 m :( ...dla mnei to wyglada jakby cała mapa była przesunieta 20 m :)) a nie ze gps nie wydala

dodatko przy tym suwaku pisze ze aby zwiekszyc dokladnosc mam suwakiem zjechac blizej zera a nie zwiekszac do 1s ??

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 06, 2008, 10:28:54 »
....dodatko przy tym suwaku pisze ze aby zwiekszyc dokladnosc mam suwakiem zjechac blizej zera a nie zwiekszac do 1s ??

Stafid pisząc o 1 s miał na myśli przedostatnią zakładkę dot. ustawień GPS, a nie częstotliwości odczytu portu GPS. Tak mi się przynajmniej wydaje  :D

*

Offline JD-MM

• 1145
  • Sprzęt: SGS6 SM-G920F
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 06, 2008, 10:35:45 »
ja sie tylko zstanawiam co ma szybkosc odczytu (czy ja dam .25 czy 1s) do pokazywanai pozycji bo przypadek który opisywalemdotyczy tez pozycji jak stoje samochodem na swiatlach.....ja stoje na skrzyzowaniu a onmi mowi ze to bedzi emialo za 20 m :( ...dla mnei to wyglada jakby cała mapa była przesunieta 20 m :)) a nie ze gps nie wydala

dodatko przy tym suwaku pisze ze aby zwiekszyc dokladnosc mam suwakiem zjechac blizej zera a nie zwiekszac do 1s ??

Marcinie_S, siedem postów wyżej na tej stronie jest odpowiedź specjalnie dla Ciebie czytaj uważnie.

Edit: z tym że w Twoim przypadku ustaw od razu przynajmniej 1.5s.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 06, 2008, 10:37:41 wysłana przez JD-MM »

*

Offline _Marcin_S_

• *
  • 92
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 06, 2008, 12:19:22 »
sorki mysalem o dobrym  a pisalem o zlym :) (zasugerowalem sie opisem) wskazniku ktory zmienilem juz i jak zaraz pojade to zobacze czy wasze rady pomogły ..dzieki jeszcze raz

*

Offline stafid

• 445
  • o drogę nie pytam
    • Perfect
« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 06, 2008, 12:30:04 »
....dodatko przy tym suwaku pisze ze aby zwiekszyc dokladnosc mam suwakiem zjechac blizej zera a nie zwiekszac do 1s ??

Stafid pisząc o 1 s miał na myśli przedostatnią zakładkę dot. ustawień GPS, a nie częstotliwości odczytu portu GPS. Tak mi się przynajmniej wydaje  :D

tak jest Traker chodziło mi jedynie o tzw kompensatę do poz a nie częstotliwosc odczytu sygnału co jak słusznie juz zauwazyl Piotrek nie zależy wyłącznie od wewnętrznych ustawień a od sprzętu

*

Offline dth

• 39
« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 06, 2008, 15:10:50 »

Mam ustawione na 0.5s. Czy mam zmienic na 0.25 tak jak tymasz ??
I predkosc odczytu z portu mam 4800 bps - czy zmienic na 9600??
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 06, 2008, 15:17:41 wysłana przez dth »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #21 dnia: Kwiecień 06, 2008, 16:32:03 »
Zmiany częstotliwości odczytu na inną wartość najczęściej nie maja sensu,
bo zdecydowana większość odbiorników GPS i tak odświeża pozycję co 1s.
Ta możliwośc została dodana ze względu na to, iż na niektórych sprzętach zaobserwowano,
że częstsze odczyty w pewnym stopniu eliminuja opóźnienia pozycji.
Na innych znów zbyt częsty odczyt portu powoduje gorsze dzialanie GPS.
Praktycznie więc trzeba to przećwiczyć na swoim własnym sprzęcie.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline p360

• 310
  • Sprzęt: Mio p360 / 8gb / automapa 6.2
« Odpowiedź #22 dnia: Kwiecień 06, 2008, 16:44:15 »
a co zrobić z fantem gdy AM mówi mi że już mam skręcić, pozycja na mapie wskaźnika też jest już ok np na skrzyżowaniu czy połowie ronda a odległość podana przez AM wskazuje że do zjazdu mam np jeszcze 10-15m  :O
zawodowy kierowca...

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #23 dnia: Kwiecień 06, 2008, 16:50:52 »
Może trochę więcej patrzeć na drogę niż na ten wskaźnik odległości na pilocie?  :mrgreen:

*

Offline stafid

• 445
  • o drogę nie pytam
    • Perfect
« Odpowiedź #24 dnia: Kwiecień 06, 2008, 17:00:45 »
ja ustawienia mam wprawdzie zachowane ale po wgraniu piątki ze skalami się zupełnie pogubiłem i w wyniku mam to że zamiast strzalek kierunkowych przy manewrach mam kawalki grotów tych strzalek a nie jak poprzednio strzalka kierunkowa byla wyznacznikiem calego manewru aż do wyjscia z niego, strzalki (podwójne) albo zajmuja przy zblizeniach polowe ekranu albo jak zmienie suwakami podzialki na roznych zakladkach rondo widziane jest jako kropka i widze na ekranie pół dzielnicy lub cale mniejsze miasto. Groch z kapustą zozregulowana skala zupełnie.
Moze ktos podpowie jakie wartości w kolejnych zakłsdkach 4,5,6 w ustawienia/interfejs ma ustawione ktore w wyniku prob i bledów dają pożądany obraz?. Pozdrowionka

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #25 dnia: Kwiecień 06, 2008, 17:12:16 »
Jesteś za mało delikatny :E
nie trzeba łapać za suwak i przesuwać, tylko pojedynczo klikać/stukać w zieloną strzałkę z boku paska,
wtedy suwak przesuwa się tylko o 1 pozycję, dla mnie optimum to druga/trzecia pozycja suwaka, licząc od lewej.

*

Offline p360

• 310
  • Sprzęt: Mio p360 / 8gb / automapa 6.2
« Odpowiedź #26 dnia: Kwiecień 06, 2008, 18:16:27 »
Może trochę więcej patrzeć na drogę niż na ten wskaźnik odległości na pilocie? 
:mrgreen: jak już się raz wypatrzy taki błąd to człowiek na każdym skrzyżowaniu luka czy znów się to powtarza  :P
zawodowy kierowca...

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #27 dnia: Kwiecień 06, 2008, 19:17:47 »
Może trochę więcej patrzeć na drogę niż na ten wskaźnik odległości na pilocie? 
:mrgreen: jak już się raz wypatrzy taki błąd to człowiek na każdym skrzyżowaniu luka czy znów się to powtarza  :P

To  prawda niestety  :D :D :D Ja u siebie ustawiłem opóźnienie +2s z przewidywaniem pozycji  i już jest prawie idealnie, ale faktycznie chyba idealnie nie da się ustawić, bo też nasza prędkość dojazdu do kolejnego manewru ma znaczenie dla dokładności licznika metrów. Na pewno głos Hołka wydaje mi się dokładniejszy niż licznik, takie moje subiektywne odczucie  :D
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 06, 2008, 19:21:38 wysłana przez Treker »

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #28 dnia: Kwiecień 06, 2008, 19:33:05 »
Opóźnienie będzie zawsze bo jeśli GPS ustala pozycję co 1 sekundę to jadąc np 36km/h w ciągu 1 sekundy przejeżdża się właśnie te 10m a jak doda się czas potrzebny na kalkulacje położenia + wyświetlanie pozycji + czas reakcji kierowcy, w którym musi przeanalizować korelacje pomiędzy tym co słyszy/widzi na PDA z tym co widzi na drodze... a auto jedzie.....
Opóźnienia te  można skompensować używając opcji przewidywania pozycji. Rozbieżność powstaje jedynie gdy np. zamiast skręcić pojedziemy prosto lub gdy zatrzymujemy się na skrzyżowaniu (pozycja na GPS zatrzymuje sie dalej)...
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 06, 2008, 19:44:46 wysłana przez Lutek II »
ISTQB Certified Tester

*

Offline Wiceq

• **
  • 121
  • Sprzęt: iPhone 6S PLUS (iAM)
« Odpowiedź #29 dnia: Kwiecień 06, 2008, 19:47:43 »
Moze ktos podpowie jakie wartości w kolejnych zakłsdkach 4,5,6 w ustawienia/interfejs ma ustawione ktore w wyniku prob i bledów dają pożądany obraz?. Pozdrowionka

Ja mam kolejno:
Skala miasto w trybie 3D: 270m
Skala pośrednia w trybie 3D: 540m
Skala poglądowa w 3D 1,5km
Zbliżenia (3D) 135m

Mnie akurat taki układ pasuje, korzystam z trybu panorama 3D bez domków. Dodatkowo zmniejszyłem też o połowę wielkość tej drugiej strzałki.

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 06, 2008, 20:18:52 wysłana przez Wiceq »