AM 4 EUROPA - There is not unought memory ....

• 7 Odpowiedzi
  • 1536 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

AM 4 EUROPA - There is not unought memory ....
« dnia: Lipiec 06, 2007, 09:30:10 »
Witam
Mam nastpujacy problem : Przy wyznaczaniu trasy pojawia się komunikat "There in not enought memory". (MDA III). Następnie automapa się zamyka. Nie wiem co robić. Na krótszych trasach jest ok. Częściej się to zdaża przy wyznaczaniu dłuższych tras (PL-GER). Wczoraj ściągnięta i zainstalowana wersja. Przy 3.9 nie było nigdy takiego problemu. HELP!  Pozatym jaka karta 4gb do MDAIII była by dobra? Teraz mam 2 GB i automapa zajmuje prawie całą pamięć na karcie.
Co mam robić , szczególnie przy pierwszym problemie ?

*

Offline marcinnk

• **
  • 212
  • Sprzęt: nokia 330, mio 201A, AM 4.5.2, TT 6.0
Odp: AM 4 EUROPA - There is not unought memory ....
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 06, 2007, 10:33:42 »
W ustawieniach zmień wielkość pamieci dla mapy i dla POI. Powinno pomoc. Standardowo jest 5MB i 500kb sprobuj ustawic 6MB i 700kb dla POI

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 06, 2007, 11:16:04 »
Witam
Mam nastpujacy problem : Przy wyznaczaniu trasy pojawia się komunikat "There in not enought memory". (MDA III). Następnie automapa się zamyka. Nie wiem co robić. Na krótszych trasach jest ok. Częściej się to zdaża przy wyznaczaniu dłuższych tras (PL-GER). Wczoraj ściągnięta i zainstalowana wersja. Przy 3.9 nie było nigdy takiego problemu. HELP!  Pozatym jaka karta 4gb do MDAIII była by dobra? Teraz mam 2 GB i automapa zajmuje prawie całą pamięć na karcie.
Co mam robić , szczególnie przy pierwszym problemie ?

Przy 3.9 nie mogło być takiego problemu, z uwagi na niemożliwość wytyczenia trasy PL-GER ;).
Gdyby jednak była tam mapa Europy, to miałbyś dopiero problem z pamięcią, trójka w porównaniu do czwórki jest prawdziwym żarłokiem pamięci.
Ale tak do sprawdzenia wyznaczyłem sobie z lekka skomplikowaną trasę o długości ok. 5,5 tys. km. Po jej wyznaczeniu AM potrzebowała ok. 17,7 MB pamięci. Dla porównania, po uruchomieniu potrzebuje (u mnie) 7,6 MB pamięci, zapotrzebowanie na pamięć rośnie wraz z długością wytyczonej trasy.

Jak widać, oprócz ustawień pamięci dla mapy i poi, zapotrzebowanie na pamięć to również sama AM oraz pewna ilość pamięci, użyta do wyznaczania (i pewnie nawigacji) trasy. Czym dłuższa, tym bardziej żarłoczna AM się robi.

Jeśli się nie mylę, to masz WM2003 - przesuń suwak dostępnej dla aplikacji pamięci, ograniczając ile się da storage memory (tak to chyba jest w systemach poniżej WM5?). Ewentualnie wywal wszystkie niezbyt potrzebne bajery wysysające Ci pamięć (programy rezydujące w pamięci wewnętrznej). W najgorszym wypadku pozostaje dzielić trasy na mniejsze kawałki...

A tak na marginesie "enough" (bez "t" na końcu i nie: unought ;) )

Napisane: Lipiec 06, 2007, 10:53:01
W ustawieniach zmień wielkość pamieci dla mapy i dla POI. Powinno pomoc. Standardowo jest 5MB i 500kb sprobuj ustawic 6MB i 700kb dla POI

O ile się nie mylę, maksymalnie taki obszar pamięci Automapa będzie wykorzystywać na dane mapy i dane POI - swego rodzaju bufor, pamięć podręczna. Coś jak cache procesora. Przyspiesza się w ten sposób operacje na mapie (część danych jest w szybszej pamięci a reszta w wolniejszej pamięci flash). Jeśli ma problemy z dostępną na PPC pamięcią, to obszar tej pamięci powinien zmniejszyć a nie zwiększyć.
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 06, 2007, 12:34:24 »
"Jeśli się nie mylę, to masz WM2003 - przesuń suwak dostępnej dla aplikacji pamięci, ograniczając ile się da storage memory (tak to chyba jest w systemach poniżej WM5?). Ewentualnie wywal wszystkie niezbyt potrzebne bajery wysysające Ci pamięć (programy rezydujące w pamięci wewnętrznej). W najgorszym wypadku pozostaje dzielić trasy na mniejsze kawałki..."

jeżeli przesunę wymieniony suwak ograniczając storage memory to i tak system sobie potem sam go zmieni . :-)

« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 06, 2007, 13:36:40 »
Ale tylko wtedy, gdy system uzna, że przesunąłeś za daleko.

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 06, 2007, 14:18:37 »
No właśnie. Te dane które podałem, dotyczące zajętości pamięci są co prawda brane z WM5, ale możesz mniej więcej orientacyjnie wiedzieć, ile faktycznie potrzebujesz wolnej pamięci do pracy programu.
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 06, 2007, 14:24:45 »
Dzięki  za porady. Wieczorem będę się bawił. W niedzielę wyruszam w kurs po Niemczech i zobaczymy jak będzie. A co sądzicie o karcie 2GB ? Chyba będzie trzeba zmienić na 4GB ? Mam nadzieję , że MDA III obsługuje te kart. Z tego co widziałem w Media to ciężko kupić karty 4GB SD ( są tylko SDHC).

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 06, 2007, 15:10:30 »
Dzięki  za porady. Wieczorem będę się bawił. W niedzielę wyruszam w kurs po Niemczech i zobaczymy jak będzie. A co sądzicie o karcie 2GB ? Chyba będzie trzeba zmienić na 4GB ? Mam nadzieję , że MDA III obsługuje te kart. Z tego co widziałem w Media to ciężko kupić karty 4GB SD ( są tylko SDHC).

Czasami i w Media się trafiają, widziałem kiedyś w łódzkim.