AM 4.1 wersja demo

• 22 Odpowiedzi
  • 5023 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline spolak

• **
  • 111
    • http://www.icsr.agh.edu.pl/~polak/
  • Sprzęt: Asus 636N, SGN
AM 4.1 wersja demo
« dnia: Wrzesień 19, 2007, 19:19:49 »
Informacja dla osób, które przed zakupem AM 4.1 chciałyby się trochę "pobawić" najnowszą wersją programu: na stronie AutoMapy pojawiła się już wersja demonstracyjna.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 19, 2007, 19:30:01 wysłana przez spolak »

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
Odp: AM 4.1 wersja demo
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 19, 2007, 21:20:08 »
Informacja dla osób, które przed zakupem AM 4.1 chciałyby się trochę "pobawić" najnowszą wersją programu: na stronie AutoMapy pojawiła się już wersja demonstracyjna.
Tylko co znaczy Rajd Orlen ???
ISTQB Certified Tester

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 19, 2007, 21:35:57 »
Jeśli to nie jest mapa obszaru trasy Rajdu Orlen, to znaczy, że mi inteligencja szwankuje. :P
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 19, 2007, 21:43:53 »
Jeśli to nie jest mapa obszaru trasy Rajdu Orlen, to znaczy, że mi inteligencja szwankuje. :P
Aha... no ja nie jestem fanem sportu... teraz wszystko jasne, dziekuję.
ISTQB Certified Tester

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 19, 2007, 22:07:54 »
Zgadza się, obszar jak w załączniku, dodatkowo instalowane są POI rajdu.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 19, 2007, 22:12:39 wysłana przez prozor »
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 19, 2007, 22:11:20 »
Zgadza się, obszar jak w załączniku, dodatkowo instalowane są POI rajdu.
Kilka wydań i będzie cała Polska  :P
ISTQB Certified Tester

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 20, 2007, 07:00:28 »
Nie wiem co to są za POI?
Początkowo sądziłem, że to najciekawsze, najbardziej widowiskowe miejsca OS-ów, przy których warto stanąć (nawroty, serie zakrętów, hopy, szykany, etc.), które tradycyjnie zamieszcza miesięcznik "WRC" (polecam!). Gazeta ta podaje również pozycje GPS [uwaga na błędny format zapisu - dd mm ss,ss podane jako dd,dddd] tych miejsc oraz opis dojazdu/dojścia (nie wszędzie da się dotrzeć autem, tym bardziej, że drogi OS-owe są zamknięte dla ruchu na co najmniej godzinę przed przejazdem zwodników).

Ze screenshotu Prozora widać jednak (po porównaniu z punktami w "WRC"), że te POIs chyba się nie pokrywają, lub pokrywają się tylko częściowo.
Ściągam demo i spróbuję wyekstrahować sam plik POI, zobaczę o co chodzi.

EDIT: już ściągnąłem i wiem.
Brawo AutoMapa! Są wszystkie punkty widokowe z "WRC", plus punkty SOS (karetka pogotowia, straż pożarna, policja, sędzia, organizator), plus PKC-e (punkty kontroli czasu), starty, mety, parki maszynowe, biura organizatora.

Kocham ten program!  :O~ :mrgreen: :ok:
Napisane: Wrzesień 20, 2007, 06:37:02
P.S. Uprzedzam ewentualne idiotyczne spekulacje.
Mimo, że jestem gorącym amatorem AutoMapy (wielokrotnie posądzanym na Forum o bycie jej [współ-]pracownikiem) i jednocześnie - tak się złożyło - amatorem rajdów RSMP, to nie miałem kompletnie nic wspólnego z pomysłem opracowania map i POIs Rajdu Orlenu przez AM.

Ale, skoro już temat rajdów jest na tapecie, to dodam, że na ostatnim Rajdzie Nikon (dwa tygodnie temu), przebiegającym przez drogi Dolnego Śląska, żaden program nie miał tak dobrych map tych okolic, jak AM. Żaden nawet nie zbliżył się do tego poziomu szczegółowości. Co prawda, nie musiałem korzystać z GPS, bo jeździłem z ludźmi znającymi tam każdy kamień (dosłownie), ale obserwowałem pokonywaną trasę na ekranach. W szczycie było do dyspozycji sześć różnych aplikacji/urządzeń. Goście, którzy daliby pewnie radę przejechać tam każdy OS z zawiązanymi oczami byli pod wrażeniem AutoMapy.
Może to przypadek, ale może to te słynne 130% pokrycia wychodzi przy takich "zajęciach terenowych".

To jest m.in. powód, dla którego poprowadzenie mnie przez AM drogą o bardzo marnej kategorii i kondycji raz na tysiąc wyznaczanych tras, nie stanowi problemu, gdy zestawię go ze szczegółowością i pokryciem map dla całej Polski.

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 20, 2007, 08:18:27 »

*

• 6498
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 20, 2007, 09:06:00 »
Coś mi się wydało podejrzane, że mapki rajdu/OeSów ściągnięte parę dni temu ze stron Rajdu Orlen były w formacie AutoMapy. Bo wszystkie dotychczasowe (z innych rajdów) były publikowane na podkładach map TOPO, turystycznych czy innych, specjalistycznych (leśnych, wojskowych, etc.).
Sądziłem, że mapy AM się do tego nie nadają, ze względu na ich wektorowość. Na rastrze wychodzi to znacznie lepiej.
Ale przekonało mnie (dziś dopiero) to:
http://mapa.targeo.pl/rajdorlen

Dzięki, igab, za link.
Napisane: Wrzesień 20, 2007, 08:39:57
Przy okazji - podpowiadam AutoMapie, że przebieg OS-ów dobrze byłoby opublikować także jako ślad. To właśnie dobrze zadziała (widoczność) na mapie rastrowej w PPC czy Tablet/PC.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 20, 2007, 10:13:41 »
Widać że się przygotowali do tego rajdu, mapa tych okolic jest świeżo zaktualizowana,
dodano brakujące odcinki dróg (np. Baby-Ruda) i poprawiono ich przebieg i kategoryzację :)
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

• 6498
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 23, 2007, 08:59:12 »
Ciekawe jak wygląda pokrycie terenów Rajdu w innych [mode :] on] wiodących na rynku [mode :] off] aplikacjach?
Napisane: Wrzesień 20, 2007, 10:49:48
Wróciłem z pierwszego dnia Rajdu Orlen. Jestem pod wrażeniem map AM. Rajd jest szutrowy, więc dojazdy do niektórych punktów OeSów są nawet przez leśne przesieki. AM sprawdziła się znakomicie. Brakowało tylko jednej leśnej ścieżki (dosłownie), przez którą jechaliśmy.

BTW OT - jestem pod równie silnym wrażeniem TV w aucie. Nie sądziłem, że fabryczne instalacje mogą na takich zadupiach dawać tak fantastyczny odbiór. A co robić w środku lasu, kiedy do rozpoczęcia kolejnego odcinka jest ponad godzina?  :D
Chyba, że gdzieś tam w pobliżu tras rajdu jest przekaźnik? Po Św. Krzyżem w świętokrzyskiem telewizory odbierają nawet na gwóźdź w miejscu anteny.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 24, 2007, 14:59:12 »
Dzisiaj próbowałem zainstalować to u kolegi na iPAQ 2790 i nie dało się: Przy 1 uruchomieniu pojawia sie biały ekran na którym potwierdza sie to ostrzezenie ale zamiast ostrzeżenia jest tylko znak zapytania "?" .......a potem nowy biały ekran gdzie na początku jest znak zapytania "?" a za nim ścieżka gdzie powinny być mapy (i są) .... ale gdy da się ok to aplikacja się zamyka i tyle.... :O
Ma może ktoś pomysł co to może być?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2007, 15:00:43 wysłana przez piotr.lutynski »
ISTQB Certified Tester

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 24, 2007, 15:27:46 »
Biały ekran - w pełnej wersji jest chyba pouczenie żeby nie bawić się w czasie jazdy -  był i u mnie (domyślnie demo jest instalowane w ..\Automapa Eu Demo), drugi biały ekran to (w pełnej wersji) trzy ikonki: prowadź do, mapa, i coś jeszcze (nie pamiętam teraz), też trochę mnie to zaskoczyło, ale  wystarczyło zaznaczyć co się dało zaznaczyć i dzialało normalnie. Dziwne, że takie coś skopali...
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 24, 2007, 15:31:25 »
Biały ekran - w pełnej wersji jest chyba pouczenie żeby nie bawić się w czasie jazdy -  był i u mnie (domyślnie demo jest instalowane w ..\Automapa Eu Demo), drugi biały ekran to (w pełnej wersji) trzy ikonki: prowadź do, mapa, i coś jeszcze (nie pamiętam teraz), też trochę mnie to zaskoczyło, ale  wystarczyło zaznaczyć co się dało zaznaczyć i dzialało normalnie. Dziwne, że takie coś skopali...
Czyli skopali coś instalkę Demo!
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2007, 15:47:32 wysłana przez piotr.lutynski »
ISTQB Certified Tester

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 24, 2007, 18:40:04 »
Dostałem z Supportu info, że jest błąd instalki Demo i wkrótce go poprawią.

Pozdrav
ISTQB Certified Tester

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 24, 2007, 20:41:52 »
Dziwne, że taką lipę wypuścili - to się od razu rzuca w oczy...

A swoją drogą, faktycznie można zainstalować z wersji "pełnej" wszystko za wyjątkiem mapy, a z "demo" samą mapę (kwestia rejestracji). Wtedy działa dobrze ;).

*

Offline jachu77

• *
  • 95
  • Sprzęt: Asus A696
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 24, 2007, 22:07:45 »
U mnie na Asusie 696 było to samo. Straciłem kilka godzin na próby łącznie z twardym resetem. Obecnie jest do ściągnięcia ze strony Automapy nowa instalka DEMO! Zainstalowałem i chodzi.  :ok:

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 24, 2007, 23:01:32 »
U mnie na Asusie 696 było to samo. Straciłem kilka godzin na próby łącznie z twardym resetem. Obecnie jest do ściągnięcia ze strony Automapy nowa instalka DEMO! Zainstalowałem i chodzi.  :ok:
Napewna ta jest juz nowa?
ISTQB Certified Tester

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 25, 2007, 00:00:14 »

Sprawdź, jak nie wierzysz  :mrgreen:

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 25, 2007, 08:57:18 »
Chyba im się wszystko pokręciło bo Instalka Demo Mazury jest w rzeczywiśctości także Demo Orlen....
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 25, 2007, 14:18:37 wysłana przez piotr.lutynski »
ISTQB Certified Tester

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #20 dnia: Wrzesień 25, 2007, 14:16:24 »

Sprawdź, jak nie wierzysz  :mrgreen:
No i sprawdziłem i to dzisiaj a nie wczoraj gdy pisałeś i niestety nadal jest ta trefna instalka. Udało mi się ją zainstalować na PPC kolegi gdy program zainstalowałem z instalki komercyjnej a z niej tylko mapy.....
ISTQB Certified Tester

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #21 dnia: Wrzesień 25, 2007, 14:46:07 »
No i sprawdziłem i to dzisiaj a nie wczoraj gdy pisałeś i niestety nadal jest ta trefna instalka. Udało mi się ją zainstalować na PPC kolegi gdy program zainstalowałem z instalki komercyjnej a z niej tylko mapy.....

:ok: Na wszystko jest sposób ;)

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #22 dnia: Wrzesień 25, 2007, 14:47:46 »

:ok: Na wszystko jest sposób ;)
Wiem  :ok:
ISTQB Certified Tester