AM 4.1 - często gubi sygnał GPS

• 90 Odpowiedzi
  • 20815 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline annras

• **
  • 116
Odp: AM 4.1 - często gubi sygnał GPS
« Odpowiedź #60 dnia: Październik 10, 2007, 07:07:21 »
I teraz całe sedno tego problemu: złapanie fixa sprzętowego nie jest równoznaczne z złapaniem fixa programowego (czytaj AM), czyli jest jakiś problem z odczytem danych pomiędzy odbiornikiem GPS a AM (od wersji 4)
To może być coś z tym. Mnie też pojawił się ostatnio na kilka sekund komunikat o utracie sygnału podczas jazdy przez most na Wiśle (chyba nie ma już lepszych warunków do odbioru). Wcześniej jechałem ulicami Warszawy między domami i wszystko było w porządku. Używam MIO P550 z anteną zewnętrzną, chociaż bez tej anteny też jest dobrze. Może AM nie nadąża czasami z przetwarzaniem dużej ilości informacji z GPS-a i stąd taki komunikat?

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #61 dnia: Październik 10, 2007, 10:08:20 »
Może AM nie nadąża czasami z przetwarzaniem dużej ilości informacji z GPS-a i stąd taki komunikat?
Tak nasuneło mi się takie pytanie: jaka masz ustawina szybkośc poru com w AM?
Powinno być ustawione tak jak przewiduje producent odbiornika GPS.... w Twoim urządzeniu (o ile dobrze pamiętam) chyba powinno być 4800.......
Napisane: Październik 10, 2007, 10:01:23
To chyba takie uproszczenie, Piotrze. A przynajmniej ja tak to tłumaczę.
Też tak myślę ale napisałem to dla czystości formy  :)

Oczywiście złapanie fixa jest realizowane sprzętowo ale z włączoną AM to złapanie fixa "widzimy" wtedy, kiedy zniknie komunikat "Szukam sygnału GPS".
No właśnie niekoniecznie .... w większości odbiorników GPS jest taka magiczna lampka - gdy miga to złapał fixa i pozycja została ustalona (przynajmniej z pewnym przyblizeniem).

I teraz całe sedno tego problemu: złapanie fixa sprzętowego nie jest równoznaczne z złapaniem fixa programowego (czytaj AM), czyli jest jakiś problem z odczytem danych pomiędzy odbiornikiem GPS a AM (od wersji 4)
Tu chciałbym uczulić na 2 zagadnienia: na prawidłowe ustawienie opcji [czytaj w osobnym wątku] (producent AM nie do końca wyjaśnia co to oznacza i kiedy tego używać a kiedy nie) i [szybkości portu com].
« Ostatnia zmiana: Październik 10, 2007, 10:10:14 wysłana przez piotr.lutynski »
ISTQB Certified Tester

*

Offline Piotr1

• *
  • 75
  • Sprzęt: PDA i-mate, i900 Omnia
« Odpowiedź #62 dnia: Październik 10, 2007, 14:53:04 »
Jestem właśnie na etapie "czytaj w osobnym wątku", jeżeli efekt będzie marny spróbuję zmniejszyć szybkość portu

*

Offline Darek_Foto

• 1630
    • Fotografia ślubna Kraków
  • Sprzęt: HTC HD2, LeEco MAX2
« Odpowiedź #63 dnia: Październik 10, 2007, 14:59:37 »
Szybkość portu nie może być ustawiana ot tak sobie (większa lub mniejsza) - musi
być taka, jaką podaje producent GPS. Np. dla SIrfStar III u mnie jest to 57600 bps,
mam też inny GPS na kablu i tam tylko 4800 bps.
« Ostatnia zmiana: Październik 10, 2007, 15:01:12 wysłana przez Darek_Foto »
Dariusz B.
Skórki do AutoMapy dla WM, WinCE, PC: http://www.automapa.darekfoto.pl/

*

Offline Piotr1

• *
  • 75
« Odpowiedź #64 dnia: Październik 10, 2007, 15:09:48 »
Teoretycznie tak, w praktyce tonący chwyta się brzytwy. Co prawda w 4.1.2 jest u mnie znacznie lepiej niż w poprzednich wersjach 4. ale nie chcę by zaskoczony w najbardziej nieodpowiednim momencie

« Odpowiedź #65 dnia: Październik 12, 2007, 02:18:13 »
Ja mam wersje AM 4.1.2 na PC (w aucie z 7'monitorem) i antenę z odbiornikiem RIKALINE X5 (SIrfStar III) i też mi często pokazuje "słaby sygnał GPS" i do tego jeszcze mruga ekranem... co w nocy szczególnie denerwuje ale zapewne tej opcji nie można wyłączyć... Przemieszczanie anteny nic w zasadzie nie zmienia sytuacji... i tak kicha... a nie daj boże jechać przez aleję z drzewami... to dopiero wtedy ma czkawkę... Na poprzednich wersjach AM 3xx nie miałem takiego problemu, myślałem ze coś nawala mi antena ale tu czytam że to ma wielu użytkowników AM 4xx ;)

*

Offline Yoggi

• Nasz Poeta
  • 507
  • Sprzęt: LOOX N-560 GPS+ACER n35 GPS+ I-Phone 16 GB
« Odpowiedź #66 dnia: Październik 12, 2007, 09:43:09 »
też mi często pokazuje "słaby sygnał GPS" i do tego jeszcze mruga ekranem...
O tak-te mruganie potrafi wkurzyć. Choć mam wrażenie,że w 4.1.2 popracowano nad tym trochę. Ale te mruganie mogliby sobie podarować w sytuacji,gdy jest komunikat dźwiękowy.
Lepiej rok odsiedzieć w celi - niźli słuchać Wuwuzeli
Trąba bowiem tak ogłusza,że człowieka cierpi dusza.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #67 dnia: Październik 12, 2007, 09:48:41 »
Komunikat dźwiękowy można zdaje się wyłączyć w ustawieniach, jeśli to ten: 'uzyskano/utracono fix GPS-u'
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #68 dnia: Październik 12, 2007, 11:22:27 »
Ja mam wersje AM 4.1.2 na PC (w aucie z 7'monitorem) i antenę z odbiornikiem RIKALINE X5 (SIrfStar III) i też mi często pokazuje "słaby sygnał GPS" i do tego jeszcze mruga ekranem... co w nocy szczególnie denerwuje ale zapewne tej opcji nie można wyłączyć... Przemieszczanie anteny nic w zasadzie nie zmienia sytuacji... i tak kicha... a nie daj boże jechać przez aleję z drzewami... to dopiero wtedy ma czkawkę... Na poprzednich wersjach AM 3xx nie miałem takiego problemu, myślałem ze coś nawala mi antena ale tu czytam że to ma wielu użytkowników AM 4xx ;)
Ja używając AM 4.1.2 w domu mam sygnał nawet 7 satelit w domu 0,5m od okna i nie mam zadnego komunikatu o słabym sygnale ani migania ekramu.
ISTQB Certified Tester

*

Offline sierek

• 568
  • Sprzęt: OnePlus9, Surface Pro 7
« Odpowiedź #69 dnia: Październik 12, 2007, 13:08:12 »
Ja używając AM 4.1.2 w domu mam sygnał nawet 7 satelit w domu 0,5m od okna i nie mam zadnego komunikatu o słabym sygnale ani migania ekramu.
Nawigujesz do łazienki? :mrgreen:
Przepraszam nie mogłem się powstrzymać. :P

A co do tematu, po zmianie  na Kaisera łapię stabilny fix na AM nawet kilka metrów od okien.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #70 dnia: Październik 12, 2007, 13:11:38 »
Ja używając AM 4.1.2 w domu mam sygnał nawet 7 satelit w domu 0,5m od okna i nie mam żadnego komunikatu o słabym sygnale ani migania ekranu.
Nawigujesz do łazienki? :mrgreen:
Przepraszam nie mogłem się powstrzymać. :P

A co do tematu, po zmianie na Kaisera łapię stabilny fix na AM nawet kilka metrów od okien.
:E
Napisałem to,, żeby pokazać, że jak ktoś ma problemy ze słabym sygnałem na ulicy to chyba ma coś nie tak ze sprzętem...
A do łazienki to jeszcze nigdy nie spóźniłem się ... i to dzięki AM  :ok:
ISTQB Certified Tester

*

Offline Piotr1

• *
  • 75
« Odpowiedź #71 dnia: Październik 12, 2007, 19:01:03 »
Napisałem to,, żeby pokazać, że jak ktoś ma problemy ze słabym sygnałem na ulicy to chyba ma coś nie tak ze sprzętem...
To wytłumacz mi, dlaczego w VisualGPS jest OK., w iGo również, w AM 3.9 także a w 4 ...  Dzisiaj włączyłem AM, poczekałem aż złapie fixa, poczekałem jeszcze chwilę i ruszyłem. Po paruset metrach sygnał 2D, po chwili 0D. Wyłączyłem AM, włączyłem VisualGPS - momentalnie (no, 30 s.) jest fix. Przełączam na AM 3.9 - po minucie jest fix. Powtórnie włączam AM, fixa łapie po 3- 4 min. i nareszcie ciszę się jazdą z AM.
Wracając do sprzętu, to mój drugi i-mate (wymiana gwarancyjna) i współpraca na obydwu nie układa się różowo
« Ostatnia zmiana: Październik 12, 2007, 19:20:02 wysłana przez ajed »

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #72 dnia: Październik 12, 2007, 19:16:44 »
To wytłumacz mi, dlaczego w VisualGPS jest OK., w iGo również, w AM 3.9 także a w 4 ...  Dzisiaj włączyłem AM, poczekałem aż złapie fixa, poczekałem jeszcze chwilę i ruszyłem. Po paruset metrach sygnał 2D, po chwili 0D. Wyłączyłem AM, włączyłem VisualGPS - momentalnie (no, 30 s.) jest fix. Przełączam na AM 3.9 - po minucie jest fix. Powtórnie włączam AM, fixa łapie po 3- 4 min. i nareszcie ciszę się jazdą z AM.
Wracając do sprzętu, to mój drugi i-mate (wymiana gwarancyjna) i współpraca na obydwu nie układa się różowo
Niewiele z tego można zrozumieć ale powedz mi dlaczego u mnie jest ok, u wieliu tez a u kilku (słownie kilku) źle???
Skoro potrzebujesz 30 sekund by złapał Ci fixa i w innych programach to chyba masz cos nie tego ze sprzętem... bo fixa łapie chip (czytaj: czip)
 odbiornika GPS i żaden program nie ma tu nic do rzeczy...
« Ostatnia zmiana: Październik 12, 2007, 19:19:46 wysłana przez piotr.lutynski »
ISTQB Certified Tester

*

Offline Piotr1

• *
  • 75
« Odpowiedź #73 dnia: Październik 12, 2007, 20:47:52 »
Niewiele z tego można zrozumieć ale powedz mi dlaczego u mnie jest ok, u wieliu tez a u kilku (słownie kilku) źle???
Skoro potrzebujesz 30 sekund by złapał Ci fixa i w innych programach to chyba masz cos nie tego ze sprzętem... bo fixa łapie chip (czytaj: czip)
I tego nie wiem, dlaczego u większości (z tymi kilkoma osobami to troszkę zaniżasz) jest w porządku. Z wadliwością sprzętu też się nie zgodzę, na pierwszym i-mate był problem, teraz mam drugi (po wymianie gwarancyjnej) i też nie jest dobrze. Stąd wnioskuję, że to nie wina sprzętu tylko coś nie gra pomiędzy AM a chipem GPS, przynajmniej w przypadku i-mate i jeszcze jednym lub dwoma urządzeniami. Może tak ważne jest formatowanie karty?

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #74 dnia: Październik 12, 2007, 20:52:00 »
I tego nie wiem, dlaczego u większości (z tymi kilkoma osobami to troszkę zaniżasz) jest w porządku. Z wadliwością sprzętu też się nie zgodzę, na pierwszym i-mate był problem, teraz mam drugi (po wymianie gwarancyjnej) i też nie jest dobrze. Stąd wnioskuję, że to nie wina sprzętu tylko coś nie gra pomiędzy AM a chipem GPS, przynajmniej w przypadku i-mate i jeszcze jednym lub dwoma urządzeniami. Może tak ważne jest formatowanie karty?
No to teraz Cię nie rozumiem.,.. skoro miałes problemy ze sprzętem tej firmy to jako następny wybierasz ten sam....
ISTQB Certified Tester

*

Offline Piotr1

• *
  • 75
« Odpowiedź #75 dnia: Październik 12, 2007, 21:00:44 »
Oddałem do naprawy gwarancyjnej. Naprawa polegała na wymianie na nowy egzemplarz

*

Offline annras

• **
  • 116
« Odpowiedź #76 dnia: Październik 12, 2007, 21:04:54 »
Może mój przypadek naprowadzi kogoś na rozwiązanie sprawy. Otóż przy włączonej AM zdarza mi się ostatnio złapać sygnał w środku mieszkania, do 3 m od okna (Warszawa, 2 piętro, mam jeszcze jedno piętro nad sobą). W informacjach widać 8 do 10 satelitów, pozycje pokazuje prawidłowo, sygnały trochę słabsze, ale 7, 8 satelitów na zielono. Nigdy wcześniej mi się to nie zdarzało. Mam cały czas MIO P550, antena wewnętrzna. Wcześniej, żeby złapać sygnał musiałem wystawiać na balkon antenę zewnętrzną. Albo sygnał z satelitów sie poprawił, albo coś w AM poprawili, ale przy silnym sygnale może się dławić, albo co? ???.
« Ostatnia zmiana: Październik 12, 2007, 22:03:41 wysłana przez annras »

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #77 dnia: Październik 12, 2007, 21:08:07 »
Oddałem do naprawy gwarancyjnej. Naprawa polegała na wymianie na nowy egzemplarz
Może to po prostu firma krzak .....
ISTQB Certified Tester

*

Offline Piotr1

• *
  • 75
« Odpowiedź #78 dnia: Październik 12, 2007, 21:19:15 »
Nie, po prostu tak działa część serwisów w Polsce. Jeżeli jest problem (stwierdzają osobiście), odsyłają do producenta a ten przy poważniejszej awarii wymienia na nowy

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #79 dnia: Październik 12, 2007, 21:20:18 »
Stąd wnioskuję, że to nie wina sprzętu tylko coś nie gra pomiędzy AM a chipem GPS,

Dobrze wnioskujesz - nie wiem, czy przypadkiem nie wprowadzili "inowacji" mających przyspieszyć łapanie fiksa, a wyszło wprost odwrotnie. Faktycznie jest różnica w złapaniu pierwszego fiksa w automapie i innym programie (np. russa). Tą różnicę widzę szczególnie w wersji 4.1, tak więc nie jest to odosobniony przypadek. Póki co, rozwiązaniem zastępczym jest wspomaganie się przy ustalaniu fiksa innym programem.
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #80 dnia: Październik 12, 2007, 21:21:22 »
Piotrki, może sobie problem serwisowania pocketów wyjasnicie na PW? :)

*

Offline niezawodny

• 793
  • Sprzęt: SG Note II, Nokia E52
« Odpowiedź #81 dnia: Październik 14, 2007, 21:52:20 »
A co powiecie n/t zimnego startu; czy aby trochę nie za długo trwa synchronizacja z satelitami? Kilka razy spojrzałem na zegarek - 2 minuty jak nic a niebo nade mną czyściutkie. O ile gubienie sygnału GPS jest sporadyczne (przynajmniej u mnie) to własnie rozruch na zimno wkurza najbardziej bo tego nie da się przeskoczyć. Mam wrażenie że 3.9 i 4.01 starowały znacznie szybciej - ale może to tylko moje subiektywne wrażenie?

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #82 dnia: Październik 14, 2007, 21:55:09 »
A co powiecie n/t zimnego startu; czy aby trochę nie za długo trwa synchronizacja z satelitami? Kilka razy spojrzałem na zegarek - 2 minuty jak nic a niebo nade mną czyściutkie. O ile gubienie sygnału GPS jest sporadyczne (przynajmniej u mnie) to własnie rozruch na zimno wkurza najbardziej bo tego nie da się przeskoczyć. Mam wrażenie że 3.9 i 4.01 starowały znacznie szybciej - ale może to tylko moje subiektywne wrażenie?

Ja nic takiego nie stwierdzam. Polecam za to GPSy na chipsecie MTK  :ok:

*

Offline niezawodny

• 793
« Odpowiedź #83 dnia: Październik 15, 2007, 12:08:50 »
Ja nic takiego nie stwierdzam. Polecam za to GPSy na chipsecie MTK  :ok:
Taa, będę zmieniał dobry sprzęt bo soft jest do bani... Mam nadzieję że producent AM czyta to forum i wyciąga wnioski bo w takich osobach jak ja ma darmowego beta-testera. I zaczynam się zastanawiać kiedy wystawię rachunek za swoje usługi bo nie tak się umawialiśmy przy podpisaniu umowy... A najbardziej wkurza fakt że AM stale rozbudowuje soft zapominając aby usprawnić najbardziej podstawowe funkcje jak np. stabilność obsługi GPSa. W porównaniu z AM taki Destinator wydaje się być ubogi i brzydki tyle że Desti zawsze działa...

*

Offline jackdaniels

• 12
  • Sprzęt: Eten X500
« Odpowiedź #84 dnia: Październik 15, 2007, 12:26:45 »
Rowniez zauwazylem dziwnie malo stabilny sygnal w AM 4.1.2. Kilka razy podobna sytuacja, jade sobie z dobrze zlapanym fixem, nagle AM zaczyna wariowac, gubi, lapie, pokazuje np 100 metrow od rzeczywistej lokalizacji itp. Nie przerywajac jazdy zamykalem AM i wlaczalem iGo - fix od razu dobry, zlapany podczas jazdy i stabilny jak cholera.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #85 dnia: Październik 15, 2007, 12:33:15 »
Taa, będę zmieniał dobry sprzęt bo soft jest do bani...

Jeżeli narzekasz na szybkość złapania fixa, to tylko może pomóc zmiana GPSa na bardziej czuły lub dodanie anteny. Zapewniam Cię, że po złapaniu fixa w odbiorniku (co odbywa się sprzętowo i jest sygnalizowane przez diodę odbiornika!) informacja po 2-3 sekundach jest rozpoznawana przez AM. Soft nie ma tu nic do rzeczy.

*

Offline niezawodny

• 793
« Odpowiedź #86 dnia: Październik 15, 2007, 14:49:19 »
Taa, będę zmieniał dobry sprzęt bo soft jest do bani...

Jeżeli narzekasz na szybkość złapania fixa, to tylko może pomóc zmiana GPSa na bardziej czuły lub dodanie anteny. Zapewniam Cię, że po złapaniu fixa w odbiorniku (co odbywa się sprzętowo i jest sygnalizowane przez diodę odbiornika!) informacja po 2-3 sekundach jest rozpoznawana przez AM. Soft nie ma tu nic do rzeczy.
Tyle że na tym samym sprzęcie nie mam takich problemów z innym softem nawigacyjnym, choćby AM 3.9 więc nie mów mi że to wina sprzętu bo aż takim leśnym dziadkiem to ja nie jestem :wink: Ilość wpisów w tym temacie chyba jednak potwierdza że coś jest nie tak z obsługą GPSa przez AM4.1

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #87 dnia: Październik 15, 2007, 16:35:33 »
Ilość wpisów w tym temacie chyba jednak potwierdza że coś jest nie tak z obsługą GPSa przez AM4.1

Większość wpisów w tym wątku wraz z Twoim

Mam wrażenie że 3.9 i 4.01 starowały znacznie szybciej - ale może to tylko moje subiektywne wrażenie?

opiera się na wrażeniach, które IMHO wynikają z tego, iż AM informuje o słabym sygnale; a także pokazuje pozycję na mapie dopiero po uzyskaniu fixa 3D, w przeciwieństwie do innych programów, które zaczynają pokazywanie pozycji od fixa 2D. Między tymi dwoma może jeszcze minąć kilkanaście (kilkadziesiąt) sekund, stąd wrażenie.
Nie wykluczam też, że może być jakiś problem z wbudowanymi GPSami, gdzie nie widać momentu złapania fixa sprzętowego (3D). Trzeba by to sprawdzić przełączając natychmiast na widok satelitów w różnych programach i obserwując moment złapania fixa 3D (co nie jest takie proste, przy założeniu, że za każdym razem ma to być zimny start, a warunki pomiaru nie powinny się zmieniać).
W zewnętrznych GPSach moment ten jest widoczny na diodzie odbiornika i według moich obserwacji czas nie różni się (bo nie może) czy korzystam z AM, TT, iGO, czy też w ogóle nie włączam palmtopa.
« Ostatnia zmiana: Październik 15, 2007, 16:41:19 wysłana przez akubit »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #88 dnia: Październik 15, 2007, 17:26:38 »
opiera się na wrażeniach, które IMHO wynikają z tego, iż AM informuje o słabym sygnale; a także pokazuje pozycję na mapie dopiero po uzyskaniu fixa 3D, w przeciwieństwie do innych programów, które zaczynają pokazywanie pozycji od fixa 2D. Między tymi dwoma może jeszcze minąć kilkanaście (kilkadziesiąt) sekund, stąd wrażenie.
To nie wrażenie tylko te kilkanaście (kilkadziesiąt)  realnych sekund :)
Też niedawno zauważyłem, że AM niepotrzebnie czeka na fix 3D, nie chciała mi wyznazyć trasy typu 'Jedź do'
(w trudnych warunkach - na oknie), zajrzałem w info GPS, a tam stabilny fix 2D i ustalona pozycja ...
trwało to tak kilka minut, fix był tylko 2D i AM zaparła się, że trasy nie wyznaczy  :|
Wybredna się małpa zrobiła i tyle  :E
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #89 dnia: Październik 15, 2007, 17:38:06 »
To nie wrażenie tylko te kilkanaście (kilkadziesiąt)  realnych sekund :)
Też niedawno zauważyłem, że AM niepotrzebnie czeka na fix 3D,

Może i racja, może niepotrzebnie czeka, choć dzięki temu od początku stabilniej prowadzi.
Mi to różnicy nie robi, bo odkąd zamieniłem SirfaIII na MTK nie mam problemu - fix 3D przy zimnym starcie pojawia się równocześnie z uruchomieniem AM   B)